ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ
Ο Πομπέο επιβεβαιώνει ξανά τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ο Πομπέο στο Κάιρο

AFP OR LICENSORS

Ο Πομπέο στο Κάιρο
ΚΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέες διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση των σχεδιασμών του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή με την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για αναδιάταξη των στρατευμάτων στο συριακό έδαφος έδωσε, χτες, από το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Καΐρου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο περιοδείας που έχει ξεκινήσει από τις αρχές της βδομάδας σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Τα αμερικανικά στρατεύματα επιστρέφουν στην πατρίδα από τη Συρία αλλά δεν πρόκειται για αλλαγή πολιτικής. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην πλήρη διάλυση του ISIS και στο συνεχιζόμενο αγώνα για την εξάλειψη της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας. Περιμένουμε από τους συμμάχους μας να κάνουν περισσότερα για να πάμε μπροστά...», είπε με νόημα. Ενημερώνοντας συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή, ο Πομπέο δεν δίστασε να αποδοκιμάσει την πολιτική του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος το 2009 είχε εμφανιστεί στο πανεπιστήμιο του Καΐρου εκφωνώντας ομιλία υπέρ τάχα της ενίσχυσης της «δημοκρατίας» στην περιοχή και για τη «νέα αρχή στις σχέσεις της Αμερικής» με τη Μέση Ανατολή, πυροδοτώντας λίγο αργότερα ενδοαστικές συγκρούσεις, κινητοποιήσεις και ανατροπές μη αρεστών κυβερνήσεων στο πλαίσιο της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης». Κατηγόρησε έτσι τον Μπαράκ Ομπάμα ότι παραπλάνησε μεταξύ άλλων και με «ευσεβείς πόθους» συμμάχους και εταίρους σε σχέση με το ρόλο της Αμερικής στην περιοχή, ότι έβλαψε παλιούς φίλους και ενίσχυσε το κυριότερο αντίπαλό τους, το Ιράν... Κατηγόρησε επίσης τον Ομπάμα για αφέλεια και δισταγμούς όταν αντιμετώπισε τις προκλήσεις που πυροδότησαν «ξεσηκωμούς οι οποίοι ταρακούνησαν τη Μέση Ανατολή», συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου το 2011.

«Τώρα έρχεται η πραγματική νέα αρχή. Σε μόλις 24 μήνες οι ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Τραμπ επιβεβαίωσαν τον παραδοσιακό ρόλο τους ως δύναμης καλού στην περιοχή, επειδή μάθαμε από τα λάθη μας», επισήμανε ο Πομπέο, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για χάρη των αμερικανικών μονοπωλίων και της αμερικανικής αστικής τάξης. Για την ιστορία, ο τίτλος της ομιλίας του Μ. Πομπέο ήταν «Μία Δύναμη για το Καλό: Ο αναζωογονημένος ρόλος της Αμερικής στη Μέση Ανατολή».

Ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πάντως, επανέλαβε νωρίτερα τις απειλές για τρίτη χερσαία επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρίας με το πρόσχημα της «τρομοκρατίας». Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, δήλωσε πως η χώρα του θα αποσυρθεί στρατιωτικά από τη Συρία όταν εξευρεθεί «πολιτική λύση». Ο Λε Ντριάνεξέφρασε την ικανοποίησή του για την προφανή, όπως ισχυρίστηκε, «αλλαγή κατεύθυνσης» του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, αφού ανακοίνωσε με εντυπωσιακό τρόπο το Δεκέμβρη την αποχώρηση 2.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία, στη συνέχεια δήλωσε πως η αποχώρηση αυτή θα γίνει με τον «αρμόζοντα ρυθμό».

Τέλος, χτες, ο Αμερικανός επιτελάρχης, Τζόζεφ Ντάνφορντ, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραδώσουν βάσεις ή φυλάκια ελέγχου στην Τουρκία μετά τη διαδικασία «αποχώρησης» από τη Βόρεια Συρία.

ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ INF
Προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να λάβει και στρατιωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος της συνθήκης για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF), την οποία θέλουν να ακυρώσουν οι ΗΠΑ, αν και ο διάλογος με τη Ρωσία εξακολουθεί να είναι η καλύτερη λύση, είπε ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε χτεσινή συνέντευξή του στο Νορβηγικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ενέργειες σχετικά με τη συμφωνία μείωσης των εξοπλισμών μπορεί να είναι στρατιωτικής φύσης, αλλά ενδέχεται επίσης να βρεθεί μια νέα προσέγγιση», είπε ο Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας παράλληλα το τελεσίγραφο του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, που την κατηγορεί ότι παραβιάζει τους όρους της συνθήκης INF: «Δώσαμε στη Ρωσία μια τελευταία ευκαιρία. Η διορία είναι έως τις 2 Φεβρουαρίου».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, απάντησε ότι «όσο η θέση του ΝΑΤΟ είναι ισχυρή και σταθερή, μπορούμε να διατηρήσουμε το διάλογο με τη Ρωσία. Αυτό έμαθα από τις πολιτικές υποθέσεις της Νορβηγίας (σ.σ. έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Νορβηγίας). Η Νορβηγία πάντα συνεργαζόταν στενά με τη Ρωσία σε πολλούς τομείς, όχι παρότι, αλλά επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στα σχέδια του ΝΑΤΟ για το 2019 είπε ότι η «σωτηρία» της συνθήκης INF παραμένει προτεραιότητα, αλλά «χρειάζεται να προετοιμαστούμε για έναν κόσμο χωρίς αυτήν τη συνθήκη».

Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα θα είναι οι διαφωνίες και οι αντιθέσεις εντός του ΝΑΤΟ, είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, στο φόντο των τοποθετήσεων του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που έμμεσα αμφισβητούσαν την αναγκαιότητα του ΝΑΤΟ. «Συχνά θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ υπάρχει για να δίνεται στις ΗΠΑ η δυνατότητα να παρακολουθούν την Ευρώπη. Οχι. Και η Ευρώπη συμβάλλει στην ασφάλεια των ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ιαπωνική στήριξη στην Μέι, ενώ ο Κόρμπιν ζητά εκλογές...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στήριξη στο σχέδιο συμφωνίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με την ΕΕ για το Brexit παρείχε χτες, φτάνοντας στο Λονδίνο για επίσημη επίσκεψη, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίντζο Αμπε, με απώτερο στόχο τη συμβολή του στη βελτίωση του κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εκεί δραστηριοποιούνται έντονα δύο από τα μεγαλύτερα ιαπωνικά μονοπώλια αυτοκινητοβιομηχανίας («Nissan», «Honda»).

Ο Αμπε εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα γίνει τον Μάρτη Brexit χωρίς συμφωνία και ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί. «Βλέπουμε τη Βρετανία ως πύλη για την αγορά της ΕΕ», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, πάντως, ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας στο Γουέικφλιντ της Βόρειας Αγγλίας εξέφρασε τη διαφωνία του για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, πιέζοντας για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το σχέδιο συμφωνίας της πρωθυπουργού την Τρίτη, 15 Γενάρη, στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Οι εκλογές πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Δεν είναι μόνον η πιο πρακτική επιλογή, είναι επίσης η πιο δημοκρατική επιλογή», είπε. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι μπορεί να παρατείνει την ισχύ του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για το Brexit, με στόχο να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με την ΕΕ, παραβλέποντας ότι αυτό το ενδεχόμενο το έχουν απορρίψει κατηγορηματικά οι Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (IATA), Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, δήλωσε ότι μπορεί να μην επαρκούν τα μέτρα που επιτρέπουν στις πτήσεις να συνεχιστούν μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας στην περίπτωση ενός Brexit δίχως συμφωνία. Προέβλεψε τότε ως πιθανά «προβλήματα και ακυρώσεις».

Σε αυτό το κλίμα, η αυτοκινητοβιομηχανία «Τζάγκουαρ» ανακοίνωσε 4.500 απολύσεις μέσα στους επόμενους μήνες, με αφορμή προσπάθειες για αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα και της μείωσης της ζήτησης για οχήματα ντίζελ. Παράλληλα, και η αυτοκινητοβιομηχανία «Ford» ανακοίνωσε άλλες 5.000 απολύσεις εργαζομένων σε εργοστάσια κυρίως της Ευρώπης στο πλαίσιο νέας αναδιάρθρωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας, προκειμένου να αφοσιωθεί στην παραγωγή πιο προσοδοφόρων επαγγελματικών εμπορικών φορτηγών, οχημάτων SUV και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

ΚΟΝΓΚΟ
Μετεκλογική ένταση με καταγγελίες για νοθεία...

ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Χτες τα ξημερώματα ανακοινώθηκαν από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 30ής Δεκέμβρη στο Κονγκό, μέσα σε καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία. Στην πρώτη θέση ανακοινώθηκε πως ήρθε ο 56χρονος (γιος του πρωθυπουργού επί χούντας Μουμπούτου Ετιέν Τσισεκέντι) Φελίξ Τσισεκέντι από το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Ενωση για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Πρόοδο» (UDPS) με περίπου 38,57% (ή 7.051.013 ψήφους). Στη δεύτερη ο υποψήφιος (νομικός, πρώην στέλεχος της «ExxonMobil» στην Αφρική που είχαν υποστηρίξει σχεδόν όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης) Μάρτιν Φαγιούλου με 34% (και 6,4 εκατ. ψήφους) και στην τρίτη ο Εμανουέλ Ραμαζανί Σανταρί (που είχε προωθήσει ως υποψήφιο ο απερχόμενος Πρόεδρος της χώρας, Τζόζεφ Καμπίλα) με 23% (περίπου 4,4 εκατ. ψήφους).

Στελέχη άλλων αντιπολιτευόμενων κομμάτων κατηγορούν τον Τσισεκέντι ότι είχε κλείσει παρασκηνιακά συμφωνία με τον απερχόμενο Πρόεδρο (επί περίπου 20 χρόνια) Τζόζεφ Καμπίλα με σκοπό να μην αρχίσουν έρευνες για τη διαφθορά και κατάχρηση δημόσιου πλούτου. Ο Φαγιούλου αμφισβήτησε τα εκλογικά αποτελέσματα καλώντας το λαό να ξεσηκωθεί, μην αποκλείοντας προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Επίσης, αξιοσημείωτες είναι οι αντιδράσεις από το εξωτερικό. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, ζήτησε να υπάρξει «σαφήνεια ως προς τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών», τονίζοντας πως «η απροσδόκητη νίκη του Τσισεκέντι έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα (...) που αναμέναμε».

Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ντιντιέρ Ρέιντερς, είπε πως θα αναφέρει τις ανησυχίες της χώρας του για τα εκλογικά αποτελέσματα στο Κονγκό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ απείλησαν με κυρώσεις όσους αξιωματούχους διαπιστωθεί πως νόθευσαν τα εκλογικά αποτελέσματα.

Το Κονγκό, που εξακολουθεί να ονομάζεται ψευδεπίγραφα «Λαϊκή Δημοκρατία», είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο (11η) με πάνω από 78 εκατομμύρια πληθυσμό, η πολυπληθέστερη γαλλόφωνη αφρικανική χώρα, με τον τεράστιο φυσικό και ορυκτό πλούτο της να είναι στα χέρια της ντόπιας αστικής τάξης και ξένων μονοπωλίων.

Ορκωμοσία Μαδούρο εν μέσω πιέσεων

Οπως προβλεπόταν, ορκίστηκε χτες για τη δεύτερη 6ετή θητεία του ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, που είχε νικήσει στις εκλογές στις 20/5/18 με 67% (με αποχή επίσης πάνω από 60%) όπου δεν συμμετείχαν τα βασικά κόμματα της αντιδραστικής αντιπολίτευσης.

Ο Νικολάς Μαδούρο ορκίστηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και εν μέσω νέων πιέσεων και κατηγοριών για «παράνομη εκλογή». Θυμίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή είχαν αμφισβητήσει το αποτέλεσμα όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Λατινική Αμερική. Και χτες ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, επανέλαβε τα περί «δικτατορίας», ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών που ελέγχουν οι ΗΠΑ έβγαλε ψήφισμα που καταγγέλλει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ενώ και η ΕΕ απειλεί με κλιμάκωση των πιέσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ