ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΚΑΡΙΑ
Στη μάχη για να εκλεγεί ξανά η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη δημοτική αρχή

Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ σε Ικαρία και Φούρνους

Από την εκδήλωση στον Αγ. Κήρυκο
Από την εκδήλωση στον Αγ. Κήρυκο
Κάλεσμα στον ικαριώτικο λαό να αναδείξει και πάλι κομμουνιστή δήμαρχο απηύθυνε η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ με την εκδήλωση που διοργάνωσε για τις τοπικές εκλογές, προχτές Τετάρτη 9/1, στον Αγιο Κήρυκο.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε ότι υποψήφιος δήμαρχος Ικαρίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα είναι ο Νίκος Λαρδάς, ενώ στους Φούρνους το Κόμμα στηρίζει την Ευαγγελία Κυπραίου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Νίκος Λαρδάς, ο σημερινός δήμαρχος, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Στέλιος Σταμούλος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σταύρος Τάσσος. Επίσης, η Αγλαΐα Κυρίτση, εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος στις προηγούμενες εκλογές με την παράταξη «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή», που ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με επικεφαλής τον Στ. Τάσσο.

Δημοτική αρχή στήριγμα στην πάλη του λαού

Ο Ν. Λαρδάς αναφέρθηκε στη μέχρι σήμερα αγωνιστική δράση που ανέπτυξε η δημοτική αρχή, στις κατακτήσεις της για την ανακούφιση του ικαριώτικου λαού, στη σύγκρουσή της με την κυβέρνηση, το κράτος και το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την Τοπική Διοίκηση μέσω του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη». Ανέδειξε μεταξύ άλλων την προσπάθεια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να στηρίζει η δημοτική αρχή «ποικιλότροπα τον αγώνα για μια ζωή αντίστοιχη της εποχής μας, εποχής που η επιστήμη και η τεχνική βρίσκονται στο απόγειό τους». Οπως είπε, αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, με διεκδικήσεις γύρω από όλα τα λαϊκά προβλήματα, όπως σε Παιδεία, Υγεία, ακτοπλοϊκή σύνδεση, δρόμους, διαχείριση απορριμμάτων χωρίς επιπλέον χαράτσια, έργα και υπηρεσίες στον τομέα της διαχείρισης υδάτων κ.ο.κ.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, αφού ευχαρίστησε τον ικαριώτικο λαό που τον εμπιστεύτηκε αρχικά ως δήμαρχο Ευδήλου και στη συνέχεια «δήμαρχο όλου του Κόκκινου Βράχου», κάλεσε σε εκ νέου ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την επανεκλογή της στο τιμόνι του δήμου. Εκανε επίσης έναν σύντομο απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε άλλα την κοινή δράση που ανέπτυξε με τους άλλους τέσσερις δήμους, όπου πλειοψηφεί η «Λαϊκή Συσπείρωση», σε διάφορα μέτωπα, όπως αυτό της πάλης ενάντια στους πλειστηριασμούς των λαϊκών νοικοκυριών, μετά από πρωτοβουλία του κομμουνιστή δημάρχου Πάτρας, Κ. Πελετίδη.

Ιδιαίτερη αναφορά στη μετατροπή της Ελλάδας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έκανε ο Σταύρος Τάσσος. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη για το κύμα μεταναστών και προσφύγων αφού αυτό είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τέλος, κάλεσε τους Ικαριώτες, «με τη μεγάλη αγωνιστική παράδοση, που κρατάει ψηλά την κόκκινη σημαία, να αξιοποιήσουν τις ερχόμενες εκλογικές μάχες και να κάνουν με την ψήφο τους πιο ισχυρό το ΚΚΕ».

Η Αγλαΐα Κυρίτση υπογράμμισε ότι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΚΚΕ για συστράτευση, καθώς «η κρισιμότητα των καιρών απαιτεί συμπόρευση και συνεργασία στη βάση δοκιμασμένων ιδεολογικοπολιτικών αρχών. Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης", ειδικά σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, μπορεί να ανοίξει δρόμους και να τροποποιήσει δεδομένα. Η εκλογή και πάλι κομμουνιστή δημάρχου στην Ικαρία, στην Πάτρα, στην Καισαριανή και αλλού, δεν θα είναι απλά μια εκλογική επιτυχία του Κόμματος. Θα είναι κατάκτηση του ίδιου του λαού».

Ο λαός της Ικαρίας θα πρωτοστατήσει ξανά, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ

Στην κεντρική ομιλία, ο Π. Μεντρέκας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το 2019 μπορεί να γίνει μια καλή χρονιά για το λαό «αν μέσα και από τις εκλογικές μάχες αναδειχθεί πολύ πιο ενισχυμένο και δυνατό το ΚΚΕ, αν δεχτεί ισχυρά πλήγματα η μοιρολατρία και η υποταγή, αν απεγκλωβιστούν μαζικά λαϊκά τμήματα από τα ιδεολογήματα που τα δένουν πίσω από κόμματα που η στρατηγική τους υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Αναφέρθηκε στην αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και στον καβγά του με τη ΝΔ λέγοντας ότι και οι δύο κρύβουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη για την οποία πασχίζουν, οι επενδύσεις που ελπίζουν για να γίνουν ως προϋπόθεση έχουν τη συνεχιζόμενη συντριβή των εργατικών μισθών, των εργασιακών δικαιωμάτων, των συντάξεων και όχι τη βελτίωσή τους.

Καλώντας το λαό της Ικαρίας να πρωτοστατήσει και πάλι ισχυροποιώντας το ΚΚΕ παντού και να αναδείξει ξανά κομμουνιστή επικεφαλής στη διοίκηση του δήμου, είπε μεταξύ άλλων:

«Η εκλογή και πάλι κομμουνιστή είναι προς το συμφέρον του ικαριώτικου λαού για να συνεχίσει να έχει έναν αφοσιωμένο αγωνιστή που θα μάχεται υπέρ των δικαιωμάτων του. Που θα εκφράζει τη λαϊκή αντιπολίτευση και διεκδίκηση, που θα σπάει τη συναίνεση και την ομοφωνία απέναντι στην ισοπέδωση των λαϊκών δικαιωμάτων για να στηριχθεί η κερδοφορία των ομίλων. Που θα λέει όχι στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στην επέκταση των βάσεων, που θα λέει όχι στη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

Αναφερόμενος στον σημερινό κομμουνιστή δήμαρχο Στέλιο Σταμούλο, υπογράμμισε ότι «ανταποκρίθηκε και τίμησε τη θέση που του χρέωσε το Κόμμα και με την ψήφο του ο ικαριώτικος λαός τον ανάδειξε σε δήμαρχο πρώτα του Ευδήλου και στη συνέχεια όλης της Ικαρίας. Υπηρέτησε το λαό της Ικαρίας με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια και η συνεισφορά του στην επίλυση προβλημάτων και στις κατακτήσεις είναι σημαντική και αδιαμφισβήτητη από όλους».

Ευαγγελία Κυπραίου, υποψήφια δήμαρχος Φούρνων

Η Ευαγγελία Κυπραίου γεννήθηκε στους Φούρνους Ικαρίας το 1985. Είναι απόφοιτη της Σχολής Τεχνολόγων Αλιείας - Υδατοκαλλιεργειών ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και εργάζεται στους Φούρνους συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τη συλλογή αλιευτικών δεδομένων. Είναι Γραμματέας της ΚΟΒ Φούρνων. Ασχολήθηκε ενεργά με το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα, είναι μέλος της ΟΓΕ και του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΚΟΡΑΣΙΑΙ ΝΗΣΟΙ».

Νίκος Λαρδάς, υποψήφιος δήμαρχος Ικαρίας

Ο Νίκος Λαρδάς γεννήθηκε το 1971 στην Ικαρία. Είναι μέλος του ΚΚΕ. Εργάζεται στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού, με έντονη δραστηριότητα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Εχει διατελέσει μέλος της διοίκησης και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου.

Είναι ιδρυτικό μέλος του παραρτήματος Ικαρίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.

Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος από το 2002, έχει διατελέσει πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας και σήμερα είναι αντιδήμαρχος Ικαρίας. Επίσης, ήταν υποψήφιος βουλευτής Σάμου του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές του 2007, του 2009 και του 2012.

Δραστηριότητα για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές

-- Η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Παρασκευή 11 Γενάρη, τους επικεφαλής των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στον δήμο Ρόδου.

-- Η ΤΕ Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή 13 Γενάρη, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσει τον επικεφαλής που στηρίζει το Κόμμα στον δήμο Κω.

Πολιτικές συγκεντρώσεις - συσκέψεις

Το Σάββατο 12 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των ΚΟ του 5ου Διαμερίσματος Αθήνας στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας, Πατησίων - Κυψέλης. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.

Οι ΚΟ Αγίων Αναργύρων - Καματερού Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν την Κυριακή 13 Γενάρη, στις 11 π.μ., στο Β' ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων (Πλαπούτα 2 και Κωνσταντινουπόλεως), συγκέντρωση με ομιλητές τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, και τον Θοδωρή Σκολαρίκο, δημοτικό σύμβουλο Αγ. Αναργύρων - Καματερού και υποψήφιο δήμαρχο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η ΚΟΒ Γ'- Δ΄ Διαμερίσματος Πειραιά του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη την Κυριακή 13 Γενάρη, στις 10.45 μ.μ., στο καφέ - μεζεδοπωλείο «ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ» (Σάμου 16 και Ζανέτου - Καμίνια). Θα μιλήσουν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά και η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Πειραιά.

Συνεστιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο Σάββατο:

-- Στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟ Χαλκίδας του ΚΚΕ διοργανώνουν την ετήσια συνεστίασή τους, στο κλειστό γήπεδο «Χαλκιά - Αναστασιάδη» (Κυκλάδων 18 - κάθετος Ληλαντίων), με ζωντανή μουσική, καλό φαγητό και κρασί. Θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στη συνεστίαση θα απονεμηθούν τα βραβεία άμιλλας στις πρωτοπόρες ΚΟΒ της ΤΟ Εύβοιας για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2018.

-- Στις 8 μ.μ., οι ΚΟ Δήμου Παύλου Μελά καλούν στο κέντρο «Ερως» (Ανδ. Παπανδρέου 265, Μετέωρα). Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Μάριος Παλάντζας, υποψήφιος δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

-- Στις 9 μ.μ., η ΚΟ Πεύκης - Λυκόβρυσης Αττικής καλεί στο δημαρχείο της Πεύκης (αίθουσα Μανώλη Αναγνωστάκη).

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟ Μεταμόρφωσης καλεί στο Συνεδριακό Κέντρο - Κτήμα Δηλαβέρη.

  • Για την Κυριακή 3 Φλεβάρη αναβάλλεται το γλέντι των ΚΟ Καλαμαριάς του ΚΚΕ, που ήταν προγραμματισμένο για μεθαύριο. Θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο, στο αμφιθέατρο 4ου και 5ου Λυκείου Βότση, στη 1 μ.μ.
«Εφυγε» ο σ. Γιώργος Σπυράτος

Η ΚΟΒ Γλυφάδας του ΚΚΕ με θλίψη αποχαιρετά τον σ. Γιώργο Σπυράτο που «έφυγε» από τη ζωή χτες Πέμπτη, μετά από μάχη με βαριά αρρώστια. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στις 4 μ.μ. στην εκκλησία του Νέου Νεκροταφείου Γλυφάδας, πλατεία Καραϊσκάκη.

Στις 3 Φλεβάρη η συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Την ετήσια συνεστίασή της διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Κυριακή 3 Φλεβάρη στη 1 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ορφέας» στην Καλλιθέα (οδός Πατριάρχου Γρηγορίου 69, σταθμός ΗΣΑΠ Καλλιθέας). Στο πλαίσιο της συνεστίασης θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τα παραρτήματά της να προμηθευτούν προσκλήσεις για τη συνεστίαση από τα κεντρικά της γραφεία (Μαυρομματαίων 12, Αθήνα, 2ος όροφος).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ