ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Τριβές στον «άξονα» Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν

Η ρωσική αεροπορική βάση στη Χμεϊμίμ της Συρίας γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων

Copyright 2018 The Associated

Η ρωσική αεροπορική βάση στη Χμεϊμίμ της Συρίας γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Με δεδομένο ότι όσο πλησιάζει η «επόμενη μέρα» στη Συρία, θα φουντώνουν και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών - που άλλωστε ήταν αυτοί που οδήγησαν στην επέμβαση - σημειώνονται τριβές και ανάμεσα σε χώρες που συγκροτούν «άξονες συνεργασίας».

Χτες, όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, υπήρξαν ρωσικές παροτρύνσεις προς το Γενικό Επιτελείο του τουρκικού στρατού να πάρει μέτρα και να αυξήσει τον έλεγχο της βόρειας συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, ώστε να αποτραπούν νέες επιθέσεις αντικαθεστωτικών σε βάρος των ρωσικών στρατευμάτων. Παράλληλα, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, κατήγγειλε χτες στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού στη Ν. Υόρκη τις προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να εστιάσουν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ στις συγκρούσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην επαρχία Ιντλίμπ και στο προάστιο της Δαμασκού, Ανατολική Γκούτα, ενώ αποφεύγουν να πουν το παραμικρό για την ανθρωπιστική καταστροφή που αντιμετωπίζουν χιλιάδες κάτοικοι της Ράκα, που έχουν μείνει σχεδόν αβοήθητοι και εγκλωβισμένοι οι περισσότεροι στον πρόχειρο καταυλισμό εκτοπισμένων Ρούκμπαν.

Οι πιέσεις Τσαβούσογλου

Από την άλλη, με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε τις πιέσεις του σε Ιράν και Ρωσία (που είναι μαζί με την Τουρκία «εγγυήτριες δυνάμεις» στη Συρία) «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να αποτρέπουν τα πλήγματα από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ανακοίνωσε επίσης πως η Τουρκία θα διοργανώσει σύνοδο υπουργών Εξωτερικών χωρών που δεν συμμετέχουν στις ενδοσυριακές διεργασίες που γίνονται στην Αστάνα, μετά από τη συνεδρίαση του λεγόμενου «Συριακού Εθνικού Συμβουλίου» στις 29 και 30 Γενάρη στο Σότσι της Ρωσίας. Υποστήριξε ότι οι διεργασίες σε Αστάνα και Σότσι γίνονται προκειμένου να υποστηριχτούν οι ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ και η ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουν ζητήσει από την Τουρκία να μεσολαβήσει στην κρίση που περνούν οι σχέσεις των δύο πλευρών μετά το κουρδικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στις 30 Σεπτέμβρη. Είπε, μάλιστα, ότι Τούρκοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν την ενδεχόμενη μεσολάβηση στη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσουν στη Βαγδάτη στις 21 Γενάρη.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ
Εκτιμήσεις για τις σύνθετες σχέσεις με ΗΠΑ και ΕΕ

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Αν οι ΗΠΑ δεν διορθώσουν τα λάθη τους, οι σχέσεις μας μπορούν να υποστούν μεγαλύτερη ζημιά», εκτίμησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Αναντολού». Ο υπουργός επέκρινε με έμφαση την «καθυστέρηση» με την οποία οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τις συνεχείς αιτήσεις της Αγκυρας για να εκδοθεί ο ισλαμιστής επιχειρηματίας - ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν (επικεφαλής της οργάνωσης «Χιζμέτ», που θεωρείται ότι πρωταγωνίστησε στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιούλη του 2016), όπως και τη συνεργασία της Ουάσιγκτον με οργανώσεις Κούρδων που η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές» και μεγάλη απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα και ασφάλεια.

Οσον αφορά τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ, ο ΥΠΕΞ είπε ότι «η Τουρκία δεν έχει υπομονή να περιμένει άλλα 50 χρόνια για την ένταξή της στην ΕΕ», προσθέτοντας ωστόσο ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξαν «κάποιες θετικές προσεγγίσεις» για τις σχέσεις Αγκυρας - Βρυξελλών. «Τώρα μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις διαφωνίες μας. Χρειαζόμαστε μια θετική ατμόσφαιρα... αλλά δεν θα υποκύψουμε στην άδικη κριτική, η Ευρώπη το έχει κατανοήσει ήδη αυτό», είπε ακόμα. Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι ακόμα και η Αυστρία (που συνεχίζει να επαναλαμβάνει πως η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ), μετά τις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη νέου καγκελάριου, έδειξε κάποια «θετικά σημάδια» (για «αντιμετώπιση» των διμερών «τριβών») και επισήμανε σε αυτήν την κατεύθυνση ότι στις 25 Γενάρη θα επισκεφτεί την Αγκυρα η ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Κάριν Κνάισλ.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέροντας - σύμφωνα με την αγγλόφωνη ιστοσελίδα του «Αναντολού» - ότι κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΑΚΡ δεν «παραδόθηκε» κανένα νησί του Αιγαίου στην Ελλάδα (αποκρούοντας σχετικές κατηγορίες του κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης, CHP). Υποστήριξε πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει τίποτα κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και αντίστοιχα η Ελλάδα έχει σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας. Είπε ακόμα ότι η προσαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης δεν θα σήμαινε την απόκτηση περισσότερων περιοχών από την Ελλάδα, προσθέτοντας πως «έχουμε μια καλή φιλία με την Ελλάδα και είμαστε γείτονες... Συνεργαζόμαστε σε πολλά πεδία... Εχουμε και διαφωνίες επίσης, αλλά προσπαθούμε να τις χειριστούμε μέσω του διαλόγου».

Στο μεταξύ, ο μέχρι πρότινος συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δήλωσε ότι η «καριέρα στην πολιτική» δεν τον ενδιαφέρει και ότι δε σκοπεύει να είναι «βουλευτής, επικεφαλής κόμματος ή υποψήφιος για την προεδρία». Ο Ντεμιρτάς είναι φυλακισμένος από το Νοέμβρη του 2016, έχοντας καταδικαστεί για «τρομοκρατικές» ενέργειες.

ΗΠΑ
Εκθεση των Δημοκρατικών κατά της Ρωσίας, με αιχμές στον Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις εντείνονται στις ΗΠΑ, με τους Δημοκρατικούς να ασκούν με κάθε αφορμή πιέσεις στην κυβέρνηση Τραμπ για «σκληρότερη» στάση έναντι της Μόσχας. Χτες, δημοσιοποιήθηκε 206σέλιδη έκθεση Δημοκρατικών βουλευτών, όπου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζεται... «σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ» και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται πως «κωφεύει», επειδή μεταξύ άλλων αντιμετωπίζει «παθητικά τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, την προπαγάνδα ή άλλες ενέργειες του διεφθαρμένου καθεστώτος του Πούτιν».

Η έκθεση έχει τίτλο «Οι ασύμμετρες επιθέσεις του Πούτιν κατά της δημοκρατίας στη Ρωσία και την Ευρώπη: Συνέπειες για την αμερικανική εθνική ασφάλεια». Βεβαίως, η πρόσφατη δημοσιευμένη στρατηγική των ΗΠΑ, από το επιτελείο του Τραμπ, χαρακτηρίζει τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα «απειλές» και «ανταγωνιστές».

  • Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, εκτενείς περιοχές της νότιας Καλιφόρνιας πνίγηκαν στις λάσπες, έπειτα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Μέχρι χτες είχαν ανασυρθεί νεκρά από τις λάσπες τουλάχιστον 15 άτομα, ενώ οι τοπικές αρχές εξέφραζαν φόβο για αύξηση του αριθμού των θυμάτων μέσα στις επόμενες μέρες.
ΙΣΡΑΗΛ
Αποκλεισμός παλαιστινιακών χωριών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Δρακόντεια μέτρα αποκλεισμού παλαιστινιακών χωριών έξω από τη Ναμπλούς στη Δυτική Οχθη επέβαλαν, χτες, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές μετά την εκτέλεση 35χρονου Εβραίου εποίκου το βράδυ της Τρίτης.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε έως χτες βράδυ την ευθύνη της δολοφονίας του 35χρονου ραβίνου Ραζιέλ Σεβάχ, ενώ η «Χαμάς» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τη χαρακτήρισε «ηρωική». Παρ' όλα αυτά, υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου και ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι ήταν Παλαιστίνιος ο δράστης της εκτέλεσης του εποίκου από τον εποικισμό Χαβάτ Γκιλάντ.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρέουβεν Ρίβλιν, εξέφρασε σε ανακοίνωσή του την πεποίθηση ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας» θα συλλάβουν τους δράστες της επίθεσης για να τους προσαγάγουν «στη Δικαιοσύνη και να εμποδίσουν την ενίσχυση της τρομοκρατίας».

Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ Μάλικι, επέκρινε την αμερικανική κυβέρνηση γιατί με τη στάση της δίνει το «πράσινο φως» στο Ισραήλ «να κάνει ό,τι θέλει με τη γη των Παλαιστινίων». Αφορμή γι' αυτήν τη δήλωση έδωσε η ανακοίνωση νέων σχεδίων από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές για την ανέγερση άνω των 1.285 παράνομων κατοικιών για Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

ΛΙΒΥΗ
Νέο πολύνεκρο ναυάγιο

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Δεύτερο πολύνεκρο ναυάγιο μεταξύ των ακτών Λιβύης και Ιταλίας στη Μεσόγειο σημειώθηκε, χτες, μετά την ανατροπή φουσκωτού σκάφους στο οποίο επέβαιναν πάνω από 100 άτομα. Από αυτούς διασώθηκαν μόλις 17 από πλοία του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ αγνοούνται τουλάχιστον 90 άλλοι. Το ναυάγιο έγινε στα ανοιχτά της πόλης Αλ Χομς, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Οι ναυαγοί που διασώθηκαν είπαν πως κρατιούνταν για ώρες από τα απομεινάρια της βάρκας έως την έλευση των σκαφών που τους διέσωσαν.

Το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό ανέφερε ακόμη πως διέσωσε άλλους 267 Αφρικανούς μετανάστες που είχαν επιβιβαστεί σε δύο πλεούμενα που διέτρεχαν κίνδυνο να βυθιστούν στα ανοιχτά της πόλης Ζαουίγια, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.

Το Σάββατο σημειώθηκε άλλο ναυάγιο με θύματα πολλές δεκάδες μεταναστών, ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά.

ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ισχυρό κίνητρο» για λύση ο φυσικός πλούτος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οι διεργασίες για «λύση» του Κυπριακού θα αποκτήσουν νέα ορμή, με δεδομένη την αύξηση του ενδιαφέροντος για τον μεγάλο φυσικό πλούτο της νήσου αλλά και όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αυτό επιβεβαιώνει ουσιαστικά και η νέα έκθεση για το Κυπριακό που έχει συντάξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία - σύμφωνα με πληροφορίες του «ΡΙΚ» για το σχέδιο της έκθεσης - επαναλαμβάνει ότι «η ύπαρξη κοινών φυσικών πόρων αποτελεί ισχυρό κίνητρο για όλα τα μέρη να βρουν μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και πρέπει να δημιουργήσουν βαθύτερη συνεργασία προς όφελος όλων των Κυπρίων και των ενδιαφερομένων στην περιοχή».

Ολα δείχνουν ότι μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Γενάρη, θα διερευνηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών, δεδομένων και των διαρκών επισημάνσεων από ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα αλλά και επενδυτικούς κολοσσούς (από τον κλάδο της Ενέργειας και όχι μόνο) για τις «προοπτικές» που θα ανοίξει μια «λύση» του Κυπριακού. Σε αυτή τη βάση, η συζήτηση για τις εναλλακτικές δεν έχει σταματήσει καθόλου μετά τη μη κατάληξη των συνομιλιών στο Μον Πελεράν της Ελβετίας τον περασμένο Ιούλη. Αντίθετα, επανέρχονται σταθερά διάφορες «ιδέες» για την - άμεση ή έμμεση - διχοτόμηση του νησιού, μέσα από «ομοσπονδιακά» ή «συνομοσπονδιακά» σχήματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ