ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατεπείγουσα Ερώτηση για τους πρόσφυγες και την κακοκαιρία

Ο καταυλισμός της Ριτσώνας μέσα στα χιόνια

Associated Press

Ο καταυλισμός της Ριτσώνας μέσα στα χιόνια
Κατεπείγουσα Ερώτηση κατέθεσε χτες η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που αφορά την απαράδεκτη κατάσταση με τις σκεπασμένες από το χιόνι σκηνές των προσφύγων, που δίνουν σκληρή πολυήμερη μάχη, με κίνδυνο ζωής, σε άθλιες συνθήκες στα hot spots της Μόριας Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, αλλά και στο Ελληνικό, στον καταυλισμό της Μαλακάσας και αλλού.

Οπως τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, που κατέθεσε την Ερώτηση, «αυτή η κατάσταση έχει αιτίες. Είναι άμεση συνέπεια των αποφάσεων της ΕΕ και ειδικότερα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που αποτελεί το μηχανισμό διπλού εγκλωβισμού άνω των 16.000 προσφύγων σε απαράδεκτες συνθήκες στα νησιά. Οσες δηλώσεις "ευαισθησίας" κι αν γίνονται αυτές τις μέρες από εκπροσώπους της ΕΕ, την κυβέρνηση κι όσους στήριξαν αυτή την απαράδεκτη συμφωνία, είναι προσχηματικές και συνιστούν πρόκληση. Αλλωστε, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι η ΕΕ και η κυβέρνηση θεωρούσαν δεδομένο ότι σημαντικό μέρος των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα θα βγάλουν το χειμώνα σε σκηνές ή ακόμη και σε κοντέινερ και άλλους στεγασμένους χώρους, στους οποίους δεν λειτουργεί ή δεν υπάρχει καν θέρμανση. Αυτό επιβεβαιώνει άλλωστε ο ισχυρισμός στελέχους της κυβέρνησης ότι "βολεύτηκαν" οι 9.000 πρόσφυγες και ξεπαγιάζουν οι 1.000.

Αποτελεί επείγουσα ανάγκη κανένας πρόσφυγας και μετανάστης να μη μένει σε σκηνή, κανένας χωρίς θέρμανση, ρεύμα και νερό, χωρίς κατάλληλη για το χειμώνα σίτιση, χωρίς δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Να δοθούν άμεσα χειμωνιάτικα ρούχα και ειδικά κλινοσκεπάσματα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών. Να μετακινηθούν επειγόντως από τα νησιά οι διπλοεγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες και να σταματήσουν οι σχεδιασμοί για δημιουργία κέντρων κράτησης.

Εκτός από τις δεδομένες μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ερωτάται ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος:

Πώς τοποθετείται και τι μέτρα θα πάρει η ΕΕ με βάση το ότι ενώ οι πρόσφυγες διαβιούν σε απαράδεκτες συνθήκες μέσα στο βαρύ χειμώνα:

-- Οι ΜΚΟ λυμαίνονται, με τα γνωστά επιζήμια αποτελέσματα, μεγάλο μέρος της όποιας ευρωενωσιακής χρηματοδότησης, ακόμη και την παροχή χειμωνιάτικων ρούχων και κλινοσκεπασμάτων, την ευθύνη των οποίων θα έπρεπε να έχουν οι κρατικές υπηρεσίες.

-- Πακτωλός χρηματοδοτήσεων της ΕΕ κατευθύνεται στη συγκρότηση και ενίσχυση κατασταλτικών μηχανισμών σε βάρος των προσφύγων, όπως η Ευρωπαϊκή Συνοριακή Ακτοφυλακή κ.ά.».

Συνεχίστηκε η βαρυχειμωνιά σε όλη τη χώρα

Με χιόνια, ισχυρό παγετό - κατά τόπους ολικό - και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, συνεχίστηκε και χτες η βαρυχειμωνιά σε όλη τη χώρα. Χτες, υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ενώ οι κίνδυνοι για επικείμενα πλημμυρικά φαινόμενα είναι υπαρκτοί.

Μεγάλα ήταν τα προβλήματα στην Εύβοια, όπου εφτά χωριά ήταν αποκλεισμένα. Πρόκειται για τους Στρόπωνες και τη Γλυφάδα του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, τη Σέτα του Δήμου Ερέτριας, καθώς και τα χωριά Μακρυχώρι, Μανίκια, Βίταλα και Ανδρωνιάνοι του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου. Ηδη, από το πρωί υπήρχαν ενισχύσεις σε εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να αποκατασταθεί μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Κύμης και ορισμένα ορεινά χωριά να αποκτήσουν πρόσβαση στο οδικό δίκτυο. Σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο, υπήρχε στην κυκλοφορία εσωτερικά στα χωριά, αφού το χιόνι, μαζί με τη νέα χιονόπτωση, «άσπρισε» την περιοχή.

Από το βράδυ της Δευτέρας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη Δημοτική Ενότητα Διρφύων, του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων. Ηδη, από χτες το πρωί, ένα ειδικό όχημα της Πυροσβεστικής παρενέβαινε σε διάφορες περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για θέματα υγείας. Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, τα συνεργεία έδιναν μάχη με το χρόνο. Προχτές τη νύχτα, αποκαταστάθηκε η βλάβη στην παραλία Κύμης και στους Καλημεριάνους, ενώ χτες τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονταν σε Μισόκαμπο, Πετισούνα και Κάτω Κουρούνι. Παρά το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προσπάθησαν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις στον ορεινό όγκο της Κύμης, αλλά και στον ορεινό όγκο της Λίμνης, κάτι τέτοιο στάθηκε αδύνατο. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, κανένα δεν θα λειτουργήσει σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χαλκιδέων. Η ισχυρή χιονόπτωση στην Αλόννησο τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση του νησιού. Στη Σκόπελο προχτές ήταν διαχειρίσιμη η κατάσταση ενώ χτες ξαναβγήκαν τα οχήματα να ανοίξουν τους δρόμους. Στόχος ήταν να ανοίξει η πρόσβαση στο λιμάνι του Λουτρακίου, αλλά και να απεγκλωβιστούν όποιες οικογένειες ήταν αποκλεισμένες.

Τη διάθεση μέσων ώστε να ανοίξουν οι δρόμοι, ιδιαίτερα οι αγροτικοί στους ορεινούς όγκους της Βόρειας και Δυτικής Λέσβου, ζήτησε χτες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος. Στη μεταξύ τους επικοινωνία ο βουλευτής σημείωσε πως υπάρχει ανεπάρκεια σε μέσα τόσο του δήμου και της περιφέρειας όσο και του στρατού, τονίζοντας πως τα χωριά των παραπάνω περιοχών αλλά και όλης της Λέσβου έχουν αποκλειστεί λόγω της έντονης χιονόπτωσης και οι κάτοικοί τους, σε συνδυασμό με τις περιοδικές διακοπές ρεύματος, βρίσκονται εκτεθειμένοι σε τεράστιους κινδύνους που απειλούν την ίδια τη ζωή τους.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές σημειώθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ανατολική Θεσσαλία, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες εκδηλώθηκαν στη νότια Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ τοπικά θυελλώδεις άνεμοι έπνεαν στο Αιγαίο.

Ο παγετός των τελευταίων 24ωρων είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν σωλήνες και να υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήματα καταγράφονταν και στη θέρμανση νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Προβλήματα υπήρξαν σε τοπικά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

Χιόνια στην Αττική

Eurokinissi

Χιονισμένο ήταν χτες το μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου, καθώς το χιόνι έπεφτε πυκνό από το απόγευμα της Δευτέρας. Το κεντρικό οδικό δίκτυο ήταν ανοιxτό, ωστόσο χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή στην κυκλοφορία. Ολα τα σχολεία του Λεκανοπεδίου παρέμειναν κλειστά, αφού σε πολλά οι συνθήκες ψύχους, σε συνδυασμό με την έλλειψη θέρμανσης, έκαναν απαγορευτικές τις συνθήκες.

Tα κυριότερα προβλήματα, σύμφωνα με την Αστυνομία, παρατηρούνταν στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Συγκεκριμένα, αποκαταστάθηκε το μεσημέρι η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθας, που είχε διακοπεί, λόγω χιονόπτωσης, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο. Ωστόσο είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία: Στη Λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια, στην περιφερειακή οδό Λυκαβηττού, από την οδό Γλύκωνος, στη Λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος του γηπέδου της περιοχής έως την περιοχή Ανατολή, στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πεντέλης 414, στην Αγίου Παντελεήμονος από Ξενίας μέχρι την Πεντέλη, στην Αγίου Μερκουρίου στη Βαρυμπόμπη, από το ύψος της ταβέρνας «Λεωνίδας».

Υπάλληλος του δήμου Αθηναίων έκλεισε προχτές το βράδυ Λέσχη Φιλίας που λειτουργούσε ως θερμαινόμενος χώρος για τους αστέγους, αφήνοντας στο κρύο έναν άστεγο. Σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου, ο υπάλληλος, επικαλούμενος λήξη του ωραρίου του, εγκατέλειψε το θερμαινόμενο χώρο για μιάμιση ώρα πριν φτάσει ο αντικαταστάτης του, αναγκάζοντας έτσι τον άστεγο να αποχωρήσει. Η Δημοτική Αρχή έχει κινήσει ήδη διαδικασία αναζήτησης πειθαρχικών ευθυνών, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη συμπεριφορά του υπαλλήλου».

ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση - συζήτηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει ενημέρωση - συζήτηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, με θέμα «Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία και οι επιπτώσεις στους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους», την Πέμπτη, 19 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία της (Ηπείρου 5, 5ος όροφος, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο).

Θα μιλήσει η Λίνα Κροκίδη, μέλος της Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org