ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
Σελ. /24
«Κανένα παιδί έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία»

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την Εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Copyright 2016 The Associated

Στο ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων επανέρχεται το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης επισημαίνεται:

«Είναι γνωστό ότι ανάμεσα στους χιλιάδες ξεριζωμένους, από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, βρίσκονται περίπου 22.000 παιδιά, με βάση στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης. Ανάμεσα στα υπόλοιπα ζητήματα, βασικό αναδεικνύεται το ζήτημα της Εκπαίδευσης και της συνολικότερης στήριξης των παιδιών αυτών.

Η κυβέρνηση, με λογική φιέστας, στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2016, πανηγυρίζοντας, ανακοίνωσε την ίδρυση των Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) με ΚΥΑ στις 19.9.2016 (υπουργεία Παιδείας, Ανάπτυξης, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υγείας). Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 800 τμήματα σε 46 περιοχές.

Στην ουσία οι ΔΥΕΠ απευθύνονται σε έναν ελάχιστο αριθμό παιδιών. Τα παιδιά που μετέχουν στις δομές είναι λιγότερα από 1.000. Καμία ΔΥΕΠ για παιδιά ηλικίας 4 - 6 δεν λειτουργεί πουθενά στην Ελλάδα. Ενώ για τις ηλικίες 13 - 15 δεν λειτουργούν πάνω από 3 - 5 δομές.

Προβλήματα υπάρχουν και σε σχέση με τα ζητήματα των υποδομών, κυρίως όσον αφορά την επάρκεια και τη λειτουργικότητα των σχολικών κτιρίων. Δεν υπάρχουν εξασφαλισμένα τα κονδύλια προς τους δήμους για την καθαριότητα των σχολείων και για την, έστω και στοιχειώδη, σίτιση των παιδιών».

Με βάση την πραγματικότητα που διαμορφώνεται, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, που υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση, ρωτά τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για:

-- Να λειτουργήσουν τώρα, με κρατική ευθύνη, όλες οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων που χρειάζονται, ώστε κανένα παιδί να μην είναι έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό σημαίνει λειτουργία παντού: α) Καταρχήν των ΔΥΕΠ, αλλά και ένταξη των παιδιών στο Γενικό Σχολείο, αφού πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσει το Γενικό Σχολείο να εντάξει τα προσφυγόπουλα, β) μόνιμων δομών στήριξης των παιδιών μέσα στους χώρους, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα αναλάβουν τη δημιουργική απασχόληση τις ώρες που τα παιδιά δεν θα βρίσκονται στο σχολείο ή τις ΔΥΕΠ.

-- Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια, τα οποία μέσω του υπουργείου Παιδείας θα κατευθυνθούν στην πρόσληψη προσωπικού, στη στήριξη των υποδομών και των σχολικών επιτροπών. Αυτό προϋποθέτει να απομακρυνθούν οι ΜΚΟ που λυμαίνονται τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης.

-- Αμεσα να παρθούν όλα τα μέτρα μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.) ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ
Φοιτητές αναγκάζονται να ακριβοπληρώσουν για ένα σύγγραμμα

Με χλευασμό για τις δωρεάν σπουδές στη Σοβιετική Ενωση αντιμετώπισε η διοίκηση της σχολής τη διεκδίκηση των φοιτητών για δωρεάν διανομή του συγγράμματος

Τον αντικομμουνισμό και τον κυνισμό επιστράτευσε η διοίκηση της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ απέναντι στους φοιτητές που διεκδικούν δωρεάν συγγράμματα και εργαστηριακό εξοπλισμό.

Πριν από λίγες μέρες η Επιτροπή Αγώνα Κτηνιατρικής προχώρησε σε κινητοποίηση διεκδικώντας να είναι δωρεάν ο εργαστηριακός εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά και να διανεμηθεί δωρεάν ο Β' τόμος του βιβλίου της Παθολογίας, για το οποίο οι φοιτητές του 4ου έτους καλούνται να πληρώσουν δεκάδες ευρώ. Συγκεκριμένα, και οι δύο τόμοι του βιβλίου (Α' και Β') κοστίζουν μαζί 230 ευρώ. Ο Α' τόμος είχε δοθεί πέρσι δωρεάν από το σύστημα «Εύδοξος» στους φοιτητές του 3ου έτους, αλλά φέτος ο Β' τόμος βγήκε από το σύστημα «Εύδοξος» και οι φοιτητές καλούνται να τον πληρώσουν από την τσέπη τους.

Οπως καταγγέλλει το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, οι φοιτητές στην κινητοποίησή τους, εισέπραξαν πρώτα γενικόλογες απαντήσεις από τη διοίκηση, ενώ στη συνέχεια άκουσαν διάφορους ισχυρισμούς του τύπου «εσείς σε ορφανοτροφείο μεγαλώσατε; Δεν έχετε γονείς να σας τα αγοράσουν;» και «αυτά που ζητάτε γίνονταν μόνο στη Σοβιετική Ενωση και είδατε πού κατέληξε εκείνο το σύστημα, τώρα έχουμε ελεύθερη αγορά».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ σημειώνει πως «η αντιλαϊκή πολιτική στην Ανώτατη Εκπαίδευση πάει χέρι χέρι με την επίθεση στο δικαίωμα των φοιτητών να αγωνίζονται και να διεκδικούν, αλλά και την επίθεση στο σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ό αιώνα, για να μη μάθουν ποτέ οι φοιτητές ότι υπήρχε ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα που πέτυχε πρωτόγνωρες και λαμπρές κατακτήσεις για το λαό σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς, ένα σύστημα που βασιζόταν στην κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, στον κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία και τον εργατικό έλεγχο. Χαρακτηριστικά και αξιοσημείωτα ήταν τα επιτεύγματά της και στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως οι σπουδές ήταν απολύτως δημόσιες και δωρεάν για όλους. Ο φοιτητής στη Σοβιετική Ενωση δεν πλήρωνε τίποτε για τα μαθήματα, τα εργαστήρια, τα βιβλία, τα αναλώσιμα, τα εξέταστρα κ.λπ. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών (ποσοστό πάνω από 80%) έπαιρναν από το σοβιετικό κράτος επίδομα, τέτοιο ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους χωρίς να επιβαρύνουν τις οικογένειές τους. Δηλαδή, ο φοιτητής εκεί όχι απλά δεν πλήρωνε για να σπουδάσει, αλλά πληρωνόταν! Ολα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα διέθεταν εστίες και λέσχες, για να καλύπτουν τις ανάγκες των σπουδαστών τους».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καλεί κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να καταδικάσει τον αντικομμουνισμό και την επίθεση στη σοσιαλιστική οικοδόμηση στη Σοβιετική Ενωση και τις κατακτήσεις του σοβιετικού λαού, να οργανώσει και να δυναμώσει μέσα από τον φοιτητικό του σύλλογο την πάλη του χωρίς καθυστέρηση, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου στις σπουδές και τη ζωή του, να μπει στον αγώνα για την κατάργηση του συστήματος της εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

ΕΕΔΥΕ
«Να σκέφτεσαι τους άλλους»

Σε Συλλόγους Γονέων και Εκπαιδευτικών απευθύνεται η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλώντας να συμμετάσχουν οι μαθητές στην πρωτοβουλία με τίτλο: «Να σκέφτεσαι τους άλλους». Το σύνθημα είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς να πάρουν πρωτοβουλίες, ώστε οι μαθητές να δημιουργήσουν έργα ατομικά ή ομαδικά σε όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής - πνευματικής δημιουργίας.

Τα έργα (μουσική, βίντεο, ζωγραφική, κολάζ, αφισέτες ή μεγάλα ταμπλό, κείμενα, φωτογραφίες και ό,τι άλλο σκεφτούν οι μαθητές) μπορούν να υποβληθούν έως το τέλος Μάρτη, ενώ θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης. Οι ατομικές προσπάθειες, όσον αφορά τη γραφική ύλη, να έχουν διάσταση σε μέγεθος χαρτιού Α3 ή Α4 και οι ομαδικές μπορούν να είναι και σε μεγάλα ταμπλό, χωρίς να αποκλείεται κάθε άλλη πρωτοβουλία.

Για περισσότερες διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν κεντρικά με την ΕΕΔΥΕ, αλλά κυρίως με τις Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ