ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ
Εγκλωβισμένοι και στο έλεος της παγωνιάς

Κυριολεκτικά θαμμένοι στο χιόνι στον καταυλισμό στη Μόρια

Eurokinissi

Κυριολεκτικά θαμμένοι στο χιόνι στον καταυλισμό στη Μόρια
Ενα ακόμη δύσκολο 24ωρο πέρασαν οι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε καταυλισμούς στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Οι πολικές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την πολιτική που κρατά εγκλωβισμένους χιλιάδες ανθρώπους σε χώρους ακατάλληλους να διαβιούν, έχουν δημιουργήσει για τους πρόσφυγες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, ανυπόφορες συνθήκες. Την ώρα που η κυβέρνηση διατείνεται ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι «σε πλήρη ενεργοποίηση», τα σοβαρά προβλήματα παραμένουν, με τους πρόσφυγες να προσπαθούν να βρουν τρόπους να ζεσταθούν, με την υγεία τους να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Με το θερμόμετρο να παραμένει για τέταρτη μέρα κάτω από το μηδέν, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που μένουν στο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα βρίσκονταν και χτες αντιμέτωποι με δραματικές συνθήκες. Το δίκτυο ύδρευσης, παρά τις προσπάθειες των συνεργείων του Στρατού και της Πυροσβεστικής, ήταν παγωμένο καθώς τόσο οι δεξαμενές, όσο και οι βασικές σωληνώσεις παραμένουν εκτεθειμένες στο χιονιά. Οσον αφορά τη θέρμανση, οι μικρές θερμάστρες που έχουν διανεμηθεί στα κοντέινερ όχι μόνο δεν ζεσταίνουν, αλλά σημειώθηκαν και φαινόμενα βραχυκυκλώματος, λόγω της συνεχούς λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει και κίνδυνος πυρκαγιάς.

Παράλληλα, παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν κατά καιρούς παραδώσει Οργανώσεις του ΚΚΕ, αλλά και το ΠΑΜΕ, στη διοίκηση του κέντρου και δεν φτάνουν ποτέ στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οπως λένε οι ίδιοι οι πρόσφυγες, η απάντηση που παίρνουν από τις ΜΚΟ είναι ότι τα είδη εκλάπησαν από την αποθήκη.

Σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση εξακολουθούσαν να ζουν και στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας στη Λέσβο. Η χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών έδωσε τη θέση της στη βροχή που έπεφτε όλο το βράδυ, προκαλώντας μεγαλύτερα προβλήματα. Ευπαθείς ομάδες προσφύγων έχουν μετακινηθεί προς ξενοδοχεία της πόλης αλλά και στο κλειστό γυμναστήριο που έχει ανοίξει προκειμένου να φιλοξενηθούν. Το χώρο αναμενόταν να επισκεφτεί χτες, για να δει από κοντά την κατάσταση, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρματαγωγό "Λέσβος" του πολεμικού Ναυτικού αποπλέει από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας με προορισμό τη Λέσβο προκειμένου να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Στο αρματαγωγό φορτώθηκαν κρεβάτια, σόμπες και στρώματα για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων. Εκτιμάται ότι το "Λέσβος" θα καταπλεύσει στο λιμάνι του νησιού σήμερα μετά τις μεσημβρινές ώρες, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

Παρεμβάσεις για την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες στους καταυλισμούς σε Σάμο και Κω πραγματοποίησαν, χτες, το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Εργατικό Κέντρο Β. Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Χτες το πρωί, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, ζητώντας άμεσα ο δήμος και η περιφέρεια να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για όσους πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εκτεθειμένοι στο κρύο όλες αυτές τις μέρες. Ανέφερε πως εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες μένουν σε μικρές σκηνές χωρίς θέρμανση, παιδιά, έγκυες, άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένοι. Γενικά άνθρωποι που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας είναι εκτεθειμένοι στην κακοκαιρία με άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους και τη ζωή τους. Ακόμα, ζήτησε η κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε θερμαινόμενους χώρους, ενώ υπενθύμισε την πάγια θέση του ΕΚ ότι πρέπει να απεγκλωβιστούν - μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά αλλά και από την ηπειρωτική χώρα με κρατική ευθύνη, στους προορισμούς που επιθυμούν.

Το προεδρείο του ΕΚ Δωδεκανήσου έκανε χτες τηλεφωνική παρέμβαση στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην Κω, επειδή «οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και στην περιοχή, η ένταση των ανέμων όσο και η έντονη βροχόπτωση οξύνουν τα προβλήματα αυτά στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (hot spot) στην Κω». Η στέγαση των 750 - περίπου - προσφύγων στα κοντέινερ δεν είναι η ιδανική συνθήκη στέγασης ανθρώπων, χώρια ότι περιμετρικά του Κέντρου περίπου 250 - 300 άνθρωποι μένουν σε σκηνές αντιμέτωποι με τις καιρικές συνθήκες, όπως αναφέρθηκε.

Στο μεταξύ, χτες, ο Δήμος Χαϊδαρίου μοίρασε φλοκάτες και κουβέρτες για το κρύο στους πρόσφυγες στο Σκαραμαγκά. Οι πρόσφυγες στεγάζονται σε κοντέινερ με δύο δωματιάκια, όπου ζουν δύο οικογένειες. Υπάρχει κλιματιστικό στο ένα δωμάτιο, με αποτέλεσμα η μία οικογένεια να μη ζεσταίνεται.

Τραγική η εικόνα και στο Ελληνικό

Συνθήκες ψύχους και στο Ελληνικό
Συνθήκες ψύχους και στο Ελληνικό
Τραγική εικόνα διαπίστωσε κλιμάκιο της ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ κατά την επίσκεψή του στους πρόσφυγες που καταλύουν στο Ελληνικό. Ειδικά στο χώρο του μπέιζμπολ, σε συνθήκες ψύχους, διαμένουν 200 άτομα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, στοιβαγμένα σε σκηνές των 8 ατόμων. Ο μόνος τρόπος να ζεσταθούν είναι οι κουβέρτες και από μία σόμπα για κάθε σκηνή. Οι πρόσφυγες μετέφεραν στο κλιμάκιο του Κόμματος ότι με αυτά τα μέσα είναι αδύνατο να ζεσταθούν καθώς οι σκηνές είναι στημένες πάνω σε χώμα, ενώ δεν γνωρίζουν αν υπάρχει περίπτωση να εγκατασταθούν σε στεγαζόμενους χώρους. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους εκατοντάδες ξεριζωμένους, απαίτησε την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε κλειστούς θερμαινόμενους χώρους, που να παρέχουν όλα τα μέσα για ανθρώπινη διαβίωση.

Παρέμβαση έκανε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στον υφυπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μπαλάφα, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για τη μεταφορά των μεταναστών σε ασφαλείς και ζεστούς χώρους και την προστασία τους από το χιονιά.


Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Παρέμβαση στη Βουλή για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών από τη βαρυχειμωνιά έκανε χτες το ΚΚΕ. Με επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ζητά να ληφθούν μέτρα για τους πρόσφυγες - μετανάστες και υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν.

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση:

«Παρά τις έγκαιρες και συνεχείς παρεμβάσεις του Κόμματός μας και των φορέων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας των προσφύγων και μεταναστών από τη βαρυχειμωνιά, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού, ο πρόσφατος χιονιάς έφερε στην επιφάνεια τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης στα hot spots της Μόριας Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, αλλά και στους καταυλισμούς της Μαλακάσας και αλλού.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το ότι χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, ξεπαγιάζουν μέσα σε σκηνές ή ακόμη και σε κοντέινερς και στεγασμένους χώρους που είτε δεν διαθέτουν είτε δε λειτουργεί η θέρμανση. Η κυβέρνηση - και όλοι όσοι υπερασπίζονται τη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας - φέρει ακέραια την ευθύνη για το διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, κάτω από άθλιες συνθήκες, με σχεδιασμούς για χειροτέρευσή τους με τη δημιουργία και κέντρων κράτησης. Ευθύνεται για το ότι οι ΜΚΟ που λυμαίνονται τα κοινοτικά κονδύλια και κάνουν "κουμάντο" στα hot spots και τους καταυλισμούς αποφασίζουν αν και πότε θα δοθούν στους πρόσφυγες τα χειμωνιάτικα ρούχα και κλινοσκεπάσματα που προσέφερε ο λαός μας, από το υστέρημά του, σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης.

Αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις των κυβερνητικών αρμοδίων ότι, "βολέψαμε" από τους 10.000, τους 9.000 και οι 1.000 να αφήνονται στο έλεος του χιονιά και του ψύχους, να ξεπαγιάζουν.

Ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης να μη μένει σε σκηνή - κανένας χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και νερό, χωρίς κατάλληλη για το χειμώνα σίτιση, χωρίς δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Να δοθούν άμεσα χειμωνιάτικα ρούχα και ειδικά κλινοσκεπάσματα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών.
  • Να μετακινηθούν επειγόντως από τα νησιά οι διπλοεγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες και να σταματήσουν οι σχεδιασμοί για δημιουργία κέντρων κράτησης».
Παράσταση διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ

Αντιπροσωπεία από Ομοσπονδίες, Συνδικάτα θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 2 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για τα οξυμένα προβλήματα των προσφύγων στα hot spots και στους χώρους διαμονής τους. Προβλήματα τα οποία μεγαλώνουν από τη βαρυχειμωνιά.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org