ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ
Εντείνονται τα παζάρια έχοντας ως βάση διχοτομικά σχέδια

Αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η Διάσκεψη για την Ασφάλεια

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, προσέρχεται στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, προσέρχεται στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
ΓΕΝΕΥΗ.--

Σε όλα τα επίπεδα εντείνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό καθώς, εκτός απροόπτου, αύριο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Ασφάλεια, που σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση θα γίνει «με τη μορφή πολυμερούς», ωστόσο πρόσκληση για «συμβολή» σε αυτή έχουν πολλές άλλες χώρες και οργανισμοί, αποτυπώνοντας και έτσι την ευρύτητα του παζαριού και των θεμάτων που οι εξελίξεις στο Κυπριακό επηρεάζουν.

Σήμερα, αναμένεται κανονικά να ολοκληρωθούν οι επαφές Αναστασιάδη - Ακιντζί που ξεκίνησαν τη Δευτέρα με επίκεντρο όλα τα κεφάλαια στα οποία υπάρχουν ακόμα «εκκρεμότητες» για την επίτευξη «συγκλίσεων» και συγκεκριμένα: «Διακυβέρνηση» και «ασφάλεια / εγγυήσεις». Οικονομία και ΕΕ. Χρηματοδότηση και Εφαρμογή (της λύσης). Εδαφικό. Περιουσιακό και (άλλα) εκκρεμούντα θέματα.

Προχτές το βράδυ, αφού ολοκληρώθηκε η ταυτόχρονη συζήτηση για «διακυβέρνηση» και «ασφάλεια / εγγυήσεις», κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι «δε διαφάνηκε οποιαδήποτε διαφοροποίηση από τις θέσεις που εκφράζονται διαχρονικά, ωστόσο και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι δεν μπορούν να παραμείνουν ίδιες οι συμφωνίες του '60». Τέτοιες πληροφορίες ουσιαστικά επιβεβαιώνουν αφενός τη σφοδρότητα του παζαριού, αφετέρου την προθυμία που υπάρχει για «αναπροσαρμογές», τις οποίες βέβαια κάθε πλευρά προσεγγίζει από τη μεριά των συμφερόντων της αστικής τάξης που εκπροσωπεί, κλιμακώνοντας έτσι το αντιλαϊκό παζάρι που ξετυλίγεται στις πλάτες του λαού της Κύπρου αλλά και όλης της περιοχής.

Αλλωστε, σε αυτό ακριβώς το «πάρε - δώσε», που οξύνεται κι άλλο τις τελευταίες μέρες, εκφράζονται και οι σχεδιασμοί αλλά και τακτικισμοί των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων που εμπλέκονται στο Κυπριακό, από τη σκοπιά των ευρύτερων επιπτώσεων που θα υπάρξουν αν επιτευχθεί συμβιβασμός και προχωρήσει το νέο διχοτομικό σχέδιο που προωθείται. Πάντως, το κλίμα που υπάρχει δείχνει ότι όλα είναι ρευστά, αφού αισιόδοξες και επιφυλακτικές εκτιμήσεις διαδέχονται συνεχώς οι μεν τις δε, ανάλογα φυσικά και με τις σκοπιμότητες του καθενός.

Πάντως, τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι κατά την έναρξη της αυριανής Διάσκεψης για την Ασφάλεια, θα παραβρεθεί και ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο μεταξύ, στην εξαμηνιαία έκθεση που συντάσσει ο ΟΗΕ για την πρόοδο στις ειρηνευτικές διαδικασίες, αναφέρεται ότι ο γγ διαπιστώνει την «άνευ προηγουμένου πρόοδο που σημειώθηκε κατά τους τελευταίους 19 μήνες στην καθοδηγούμενη από τους ηγέτες διαπραγματευτική διαδικασία».

Οσον αφορά την εκπροσώπηση των εγγυητριών δυνάμεων στην αυριανή Διάσκεψη, μέχρι και χτες έμενε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτές να εκπροσωπηθούν στο ανώτατο επίπεδο, ανάλογα με την πορεία των συνομιλιών που θα συνεχίζονται μέχρι σήμερα το βράδυ.

Επίσης, ανοιχτή παραμένει η διάρκεια της Διάσκεψης, ενώ πολλοί συνεχίζουν να επιμένουν ότι σε περίπτωση αδιεξόδου λόγω μεγάλων «αποστάσεων» δε θα υπάρξει «ναυάγιο», αλλά ήδη προετοιμάζονται τρόποι για να δοθεί συνέχεια.

«Κινητικότητα» σε πολλά ιμπεριαλιστικά επιτελεία

Το θέμα της Ασφάλειας παραμένει ψηλά στην ατζέντα των επαφών, που θα πυκνώσουν κι άλλο, ειδικά παρασκηνιακά, με όλα τα παράλληλα τραπέζια συνομιλιών που θα στηθούν ταυτόχρονα με το βασικό «κορμό» της Διάσκεψης. Θυμίζουμε ότι ήδη έχει προσκληθεί ως «ενδιαφερόμενο μέρος» η ΕΕ, την οποία θα εκπροσωπήσει τουλάχιστον ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ακόμα, δυνατότητα συμμετοχής - όχι ως μέρος των συνομιλητών - έχουν και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Μάρτιν Σέφερ, δήλωσε πως η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι μόνο περιφερειακής, αλλά και ευρωπαϊκής σημασίας, σχολιάζοντας ότι δε νομίζει πως «για μια τελική λύση είναι αναγκαίο να συμμετέχουν στις συνομιλίες αρχηγοί κρατών ή πρωθυπουργοί». Εκτίμησε πως η συμμετοχή της ΕΕ θα μπορέσει να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση «ορισμένων ζητημάτων» που άπτονται της λύσης, αλλά και πως «το ζητούμενο για την επίλυση του Κυπριακού είναι όλες οι πλευρές να τηρήσουν μια ευνοϊκή στάση και να είναι διατεθειμένες να στηρίξουν τα μέτρα που είναι αναγκαία». Πρέπει να συζητηθούν «δύσκολα» θέματα, αναγνώρισε, προσθέτοντας πως και οι δύο ηγέτες είναι διατεθειμένοι για «δύσκολους και επώδυνους συμβιβασμούς», σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως «το μενού είναι έτοιμο, αλλά να δούμε αν θα σερβιριστούν όλα τα πιάτα».

Στο Παρίσι, το γαλλικό ΥΠΕΞ τόνισε πως «μια συμφωνία για το Κυπριακό θα αποτελούσε εξαιρετική είδηση καταρχάς για τη σταθερότητα και την ευημερία του νησιού αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και για την Ευρωπαϊκή Ενωση», ανέφερε.

«Φόρμουλες» και επαφές

Οι όποιες «ισορροπίες» προκύψουν από την πορεία των συνομιλιών στη Γενεύη θα επιδράσουν σημαντικά σε ευρύτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένων της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου και του μεγάλου ενεργειακού πλούτου, για την «αξιοποίηση» των οποίων υπάρχουν πολλά (και συγκρουόμενα) σχέδια.

Ενδεικτική είναι η αποφασιστικότητα με την οποία παζαρεύει τις αξιώσεις της η Αγκυρα, στο φόντο και αρκετών «τριβών» με «εταίρους» της (όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ), αλλά και διεργασιών με δυνάμεις όπως η Ρωσία και το Ιράν (βλ. πρόσφατες επαφές των τριών ΥΠΕΞ για τη Συρία).

Πληροφορίες της «Καθημερινής» από «τουρκικές πηγές» κατέγραφαν χτες την «ετοιμότητα» της Αγκυρας να συζητήσει μια «φόρμουλα» «για την παραμονή του τουρκικού στρατού στο νησί μετά τη λύση, δίχως αυτή η εξέλιξη να αποτελεί απειλή για την ελληνοκυπριακή πλευρά». Οι ίδιες τουρκικές πηγές εμφανίζονταν να σημειώνουν τη σημασία μιας «συμβιβαστικής λύσης», η οποία «δεν θα έχει «νικητές» και «ηττημένους»», προσθέτοντας όλο νόημα ότι τότε «η ανάδυση της Ενωμένης Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας είναι θέμα χρόνου». Φυσικά, η Τουρκία είναι καθαρό πως στο παζάρεμα για το Κυπριακό «κουβαλά» και όλα τα άλλα «ανοιχτά» θέματα, όπως τα Ελληνοτουρκικά, αλλά και τις «ανάγκες» του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», που ειδικά τους τελευταίους μήνες κλιμακώνει και με στρατιωτικές κινήσεις, εκτός αλλά και εντός συνόρων (βλ. συνεχιζόμενες συγκρούσεις με δυνάμεις του ΡΚΚ).

Τέλος, σημασία έχουν και πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι «εναλλακτικές» για την Ασφάλεια θίγονται και σε διμερείς επαφές, π.χ. μεταξύ Τουρκίας και Βρετανίας. Ειδικότερα, Λονδίνο και Αγκυρα φέρεται να συζητούν πιθανές «μορφές» της συνέχισης της παρουσίας τμήματος του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, με τη βρετανική πλευρά να «κατανοεί» την επιμονή της τουρκικής να μη χαθούν οι τουρκικές εγγυήσεις, έστω για το βόρειο μέρος της Κύπρου. Θυμίζουμε, πάντως, ότι η Αγκυρα στο παρελθόν επανειλημμένα έχει θέσει ζήτημα για την παραμονή των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο (κάτι που κανείς δεν έχει θίξει ή αμφισβητήσει) επισημαίνοντας ότι δε γίνεται να διατηρείται η στρατιωτική παρουσία άλλων στο νησί και όχι η δική της.


Τον Πρ. Παυλόπουλο ενημέρωσε ο Αλ. Τσίπρας

Για το Κυπριακό και τα όσα συζήτησε προχτές στις διαδοχικές συναντήσεις του με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο επισκέφθηκε χτες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο διάλογο ενώπιον των δημοσιογράφων, αλλά και στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τα περί «εθνικής» γραμμής και «συναίνεσης» για το Κυπριακό, αναφέροντας πως θεωρεί «εξαιρετικά σημαντικό και θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μια συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη πάγιων θέσεων της ελληνικής πλευράς». Ανέφερε πως «δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος - μέλος της ΕΕ», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι «μια ιδιότητα που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν μπορεί, δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής και σε τελική ανάλυση μια λύση η οποία δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων...». Στο μεταξύ, βέβαια, η εμπειρία δείχνει ότι η ΕΕ έχει καταστεί μοχλός επίσης για την αποδοχή διχοτομικών σχεδίων, όπως το «σχέδιο Ανάν», με καθαρή πρόβλεψη για δυο «συντιστώντα κράτη» στην Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε, ακόμα, πως «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, μέχρι και την τελευταία στιγμή εξεύρεσης λύσης σε αυτήν την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το τελικό αποτέλεσμα, (...) δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη». Σε ερώτηση, εξάλλου, αν θα πάει τελικά στη Γενεύη για να παραστεί αυτοπροσώπως στα παζάρια απάντησε πως «θα δούμε»...

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Προκόπης Παυλόπουλος, λέγοντας πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι κατά τις συνομιλίες αυτές ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης είναι εφοδιασμένος με μια στέρεη γραμμή την οποία στηρίζει το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο. Ειδικά όταν η γραμμή αυτή είναι σύμφωνη με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με Μέρκελ και Ολάντ

Το απόγευμα, όπως γνωστοποιήθηκε από το Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, ακριβώς για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.

«Στο πλαίσιο αυτό», αναφέρεται από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, «τονίστηκε η σημασία που έχει για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ενώ υπογραμμίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της ΕΕ στις συνομιλίες. Ο Ελληνας πρωθυπουργός συμφώνησε και με τους δύο ηγέτες να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία κατά την επόμενη περίοδο διεξαγωγής της πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org