ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
Μεταξύ εργοδοτικών μεθοδεύσεων και κυβερνητικής κοροϊδίας

Νέες κινητοποιήσεις αύριο και το Σάββατο για τα δεδουλευμένα, τις θέσεις εργασίας και το έκτακτο επίδομα

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στην «Καρυπίδης»

MotionTeam

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στην «Καρυπίδης»
Με κινητοποίηση έξω από τον ΟΑΕΔ, αύριο, Πέμπτη, στις 11 το πρωί και συγκέντρωση το Σάββατο 14 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης». Οι νέες κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν στη Γενική Συνέλευση που κάλεσε το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση και έγινε χτες στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από τον περασμένο Φλεβάρη, καθώς και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων τους σε περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης. Παράλληλα, απαιτούν από την κυβέρνηση μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις τράπεζες, την εφορία, τη ΔΕΗ κ.ά. Επίσης, απαιτούν να υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργού Επικρατείας, Χ. Βερναρδάκη, για καταβολή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος ύψους 1.000 ευρώ μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Την ίδια ώρα, η εργοδοσία συνεχίζει την προσπάθεια να κλείσει τα καταστήματα, ενώ υπάρχουν καταγγελίες είτε για απειλές με μπράβους είτε για αλλαγές λουκέτων στη διάρκεια της νύχτας, για να πετάξει έξω όσους εργαζόμενους έχουν απομείνει να εργάζονται (η πλειοψηφία τους έχει προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας).

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και άλλη μια μεθόδευση σε βάρος των εργαζομένων: Αλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ (π.χ. «Μασούτης») παίρνουν τα καταστήματα από τους ιδιοκτήτες των οικημάτων, οι οποίοι προηγουμένως έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία έξωσης της «Καρυπίδης». Το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης» απαιτεί από τους νέους εργοδότες που βάζουν στο χέρι τα καταστήματα, να απορροφήσουν το προσωπικό που εργαζόταν ήδη σ' αυτά.

Στο μεταξύ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο γγ του υπουργείου Εργασίας Α. Νεφελούδης, για άλλη μια φορά παρέπεμψε για την καταβολή του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στα τέλη Γενάρη. Προσπαθώντας να κρύψει τις ευθύνες του υπουργείου Εργασίας, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας ότι «εκκρεμεί η ποινική δίωξη μετά τις 170 μηνύσεις, που έχουν γίνει σε βάρος του Καρυπίδη, και πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα και η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη», και ότι «είναι ανεπίτρεπτο να έχουν υποβληθεί μηνύσεις και να μην γίνεται τίποτα».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι το υπουργείο πρέπει να δει τι γίνεται με τον τομέα των επενδυτικών σχεδίων και αν τελικά αυτά υπάρχουν. Ολα αυτά για να μη δώσει καμία ουσιαστική απάντηση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Νέα παρέμβαση του ΚΚΕ

Στο μεταξύ, Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Σημειώνει ότι οι 1.400 εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» συνεχίζουν να στερούνται καθημερινά τα απαραίτητα, να βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι, αφού αυτό απαιτεί η «ανάπτυξη» και η «πολύπλευρη επιχειρηματικότητα» της επιχείρησης. Ρωτά την υπουργό ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο σύνολό τους και να υπάρξει πλέον τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
  • Το δικαίωμα των εργαζομένων (διά του Πανελλαδικού Σωματείου τους) να γνωρίζουν έγκαιρα, έγκυρα και με έγγραφα στοιχεία το μέλλον της επιχείρησης, τις όποιες συμφωνίες δικαιόχρησης, διαδοχής, πώλησης.
  • Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, με μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Την άμεση χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος ύψους 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο (από ΟΑΕΔ), προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσες βιοποριστικές προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες.
Στο στόχαστρο των τραπεζών το επίδομα τοκετού

Παρεμβάσεις ενάντια στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις από το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής

Μάχη με κάθε μέσο δίνει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής ενάντια στη μη καταβολή του επιδόματος τοκετού από την Τράπεζα Πειραιώς στις εργαζόμενες που το δικαιούνται, με βάση την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η κλαδική Σύμβαση προβλέπει επίδομα ύψους 1.557 ευρώ, που χορηγείται από τις τράπεζες με την προσκόμιση της ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως.

Το σωματείο είχε καταγγείλει το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς «συμψηφίζει παράνομα το επίδομα τοκετού, που υποχρεούται να καταβάλει με βάση την κλαδική ΣΣΕ, με τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία και τις μαιευτικές κλινικές». Η τράπεζα, δηλαδή, αφαιρεί τα νοσήλια που καταβάλλει στα μαιευτήρια ο ΕΟΠΥΥ από το ποσό που υποχρεούται η ίδια να πληρώσει. Αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής είναι το επίδομα να καταβάλλεται «ψαλιδισμένο» κατά μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Με βάση τις καταγγελίες, πραγματοποιήθηκε χτες, Τρίτη, εργατική διαφορά. Οι εκπρόσωποι της τράπεζας επιβεβαίωσαν ότι γίνεται συμψηφισμός του ποσού και υπερασπίστηκαν την πρακτική αυτή λέγοντας ότι «δεν είναι παράνομο». Και ενώ εμφανίστηκαν σίγουροι για τη ...νομιμότητα της περικοπής του επιδόματος, έσπευσαν να αμφισβητήσουν το κλαδικό συνδικάτο, ισχυριζόμενοι πως αναγνωρίζουν μόνο τα επιχειρησιακά σωματεία.

Το σωματείο τονίζει πως η Τράπεζα Πειραιώς κινείται στην κατεύθυνση της περικοπής του επιδόματος, ενώ το ίδιο φαίνεται πως κάνουν και άλλες τράπεζες. Οπως επισημαίνουν εκπρόσωποί του, έχουν γίνει αποδέκτες καταγγελιών ότι την ίδια πρακτική εφαρμόζει και η «Alpha Bank». Στο φόντο αυτό καλούν τις εργαζόμενες να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Στήριξη από την ΟΓΕ

Τη στήριξή της στο κλαδικό σωματείο και τις εργαζόμενες εξέφρασε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας βρέθηκε στο πλευρό του σωματείου και των εργαζομένων και χτες στην Επιθεώρηση. «Για άλλη μια φορά η μητρότητα θεωρείται κόστος από την εργοδοσία και θυσιάζεται στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας», αναφέρει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Οι αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που έφτασαν να καταργήσουν το επίδομα τοκετού που έδιναν τα ασφαλιστικά Ταμεία, λύνουν τα χέρια των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των εφοπλιστών για να εντείνουν την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων μητέρων».

«Ντροπή και αίσχος»...

Ενάντια στα σωματεία που παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων και δεν τα ταυτίζουν με αυτά των εργοδοτών τους, ξεσπάθωσε χτες ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδης.

Επιβεβαιώνοντας τη συστηματική επίθεση της κυβέρνησης, όπως και των προκατόχων της, απέναντι στα ταξικά σωματεία, ο Α. Νεφελούδης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», χαρακτήρισε «ντροπή και αίσχος» (!) την παρέμβαση που έκαναν στο δικαστήριο 15 σωματεία (14 κλαδικά και το Σωματείο Εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο» στη Βόρεια Ελλάδα) κατά τη συζήτηση για την επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ «Μαρινόπουλου» και «Σκλαβενίτη».

Με την επίμαχη παρέμβαση, τα σωματεία έθεσαν μια σειρά από ζητήματα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ανέδειξαν πως παρά τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, η επιχειρηματική συμφωνία αφήνει ορθάνοιχτα παράθυρα και πόρτες για απολύσεις, μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων. Μεταξύ άλλων, επισήμαναν πως οι διατυπώσεις της συμφωνίας σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους είναι επικίνδυνα αόριστες και γενικόλογες. Ανέδειξαν συγκεκριμένα σημεία του κειμένου που προμηνύουν επίθεση στους όρους αμοιβής και εργασίας. Για παράδειγμα, οι προβλεπόμενες αμοιβές του προσωπικού σε ετήσια βάση δεν ανταποκρίνονται στη μισθοδοσία του πραγματικού αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα, ενώ τα έξοδα για «αποζημιώσεις προσωπικού» προβλέπονται αυξημένα...

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης που βρίσκεται αναρτημένο στις ιστοσελίδες των σωματείων (emathess.blogspot.gr και emporoipalliloi.blogspot.gr) είναι αποκαλυπτικό.

Τα παραπάνω, όμως, σύμφωνα με τον γγ του υπουργείου Εργασίας, είναι... «προσχηματικά» και τα σωματεία που τα επικαλούνται «επενδύουν στην καταστροφή»! Εφτασε μάλιστα μέχρι το σημείο να εμφανίσει τα σωματεία ως υπόλογα για την καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης, ισχυριζόμενος πως «πραγματικά κινδυνεύει μια μεγάλη υπόθεση, να αντιμετωπιστούν απολύσεις και τα λοιπά, να πάει στράφι» και αφήνοντας κατά μέρος τις θριαμβολογίες με τις οποίες μιλούσε το υπουργείο πριν από λίγους μήνες για τη «διάσωση» της επιχείρησης και των θέσεων εργασίας...

Λίγο νωρίτερα, στην ίδια συνέντευξη, είχε συστήσει στους εργαζόμενους του «Μαρινόπουλου», που δεν έχουν πληρωθεί για το Δεκέμβρη και ενημερώνονται από την εταιρεία ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν απλήρωτοι μέχρι να δημοσιευθεί η απόφαση του δικαστηρίου... «να είναι σχετικά ήσυχοι» (!), επιβεβαιώνοντας έτσι ότι πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει τους εργαζόμενους στη γωνία, παθητικούς θεατές των εξελισσόμενων επιχειρηματικών παιχνιδιών.

Συνεχίζοντας μάλιστα την επίθεσή του ενάντια στα ταξικά σωματεία, ο γγ του υπουργείου επιχείρησε να εντάξει την παρέμβασή τους σε μεθοδεύσεις που γίνονται «από αυτούς που ενδεχομένως έχουν συμφέροντα», «ανταγωνιστές πιθανόν ή προμηθευτές»! Επιχείρησε δηλαδή να εμφανίσει τα αιτήματα των εργαζομένων σαν μέρος του ενός ή του άλλου επιχειρηματικού σχεδίου, την ώρα που η παρέμβαση και η δράση των ταξικών σωματείων αναδεικνύουν ακριβώς ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να εναποθέτουν τη ζωή τους και τα δικαιώματά τους σε δικαστικές αποφάσεις και στην εξέλιξη επιχειρηματικών παιχνιδιών.

Η επίθεση αυτή από την κυβέρνηση δεν είναι βέβαια πρωτάκουστη ούτε αποκλειστικό της «προνόμιο». Την ίδια λάσπη αναπαρήγαγε τις προηγούμενες μέρες και η πλειοψηφία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, σε ρόλο καλοθελητή της εργασίας. Αυτό που επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν νιώθει καμιά «ντροπή» και κανένα «αίσχος» όποτε καλείται να κάνει τη βρώμικη δουλειά του κεφαλαίου, κλιμακώνοντας και σε ιδεολογικό επίπεδο την επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους και την αυτοτέλειά τους έναντι του κεφαλαίου!


Ευ. Χ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ