ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
Σελ. /24
7η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης!»

«

Οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης! Παίρνουμε θέση μάχης ενάντια σε κυβέρνηση - ΕΕ - μονοπώλια! Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της 7ης Πανελλαδικής Συνάντησης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών που πραγματοποιείται την Κυριακή 15 Γενάρη, στο ΤΕΙ Πειραιά.

Πρόκειται, όπως σημειώνεται στο σχετικό κάλεσμα, για «αγωνιστική διεργασία μέσα στο φοιτητικό κίνημα, διεργασία από την οποία οι φοιτητές και σπουδαστές παίρνουμε δύναμη, χτίζουμε τη δική μας ενότητα στη βάση των κοινών μας προβλημάτων, κόντρα σε όσους τσακίζουν τις σπουδές και το μέλλον μας! Μπορεί να δώσει νέα ώθηση ώστε από καλύτερες θέσεις το φοιτητικό κίνημα να περάσει στην αντεπίθεση διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Στη Συνάντηση πρόκειται να γίνει ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, η ανταλλαγή της πείρας μεταξύ των συλλόγων από όλη τη χώρα, θα μοιραστεί εμπειρία από τη δράση πρωτοπόρων συλλόγων, καθώς, όπως επισημαίνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ, «έχουμε νέα πείρα από τις πρόσφατες μεγάλες μάχες που δώσαμε, όπως το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 3 Νοέμβρη, από τους αγώνες που δίνουν οι μετεγγραφέντες φοιτητές, από τις απεργιακές μάχες μαζί με το λαό, τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε σχολή! Μέσω της ανταλλαγής πείρας εμπλουτίζουμε την αγωνιστική μας δράση, ανταλλάζουμε ιδέες και απόψεις για το πώς θα ζωντανέψουμε τους συλλόγους μας, πώς θα τους κάνουμε κάστρα αντίστασης ενάντια στην πολιτική που τα παίρνει από εμάς για να τα δώσει στους λίγους τσακίζοντας τα δικαιώματά μας».

Θα συζητηθεί ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο εντείνεται η επίθεση στα δικαιώματα στις σπουδές, στη δουλειά, στη ζωή, ενώ θα προκύψουν οι νέες Εκτελεστική Γραμματεία και Πανελλαδική Γραμματεία. Με βάση την πείρα από το προηγούμενο διάστημα και τις εξελίξεις, η 7η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ θα σταθεί σε κάποια ζητήματα καθώς γίνεται σε μία περίοδο που η κυβέρνηση ανοίγει μια σειρά από θέματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Τέτοιο είναι το μέλλον των ΤΕΙ, με το υπουργείο να μιλά για αναβάθμισή τους και ταυτόχρονα να συνεχίζει την υποχρηματοδότησή τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακάλυπτες ανάγκες σε βασικά για τη λειτουργία τους ζητήματα. Παράλληλα, με βάση και την πείρα από τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα και τις αυξανόμενες ανάγκες των φοιτητών για στέγαση και σίτιση, θα συζητηθεί το ζήτημα των φοιτητικών εστιών.

Οπως επισημαίνεται στο κάλεσμα, «η 7η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιείται μέσα στην περίοδο όπου εντείνεται η επίθεση από κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ στο δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη δουλειά! Αυτό φαίνεται και από το νέο κρατικό προϋπολογισμό που συνεχίζει την υποχρηματοδότηση για τις σχολές μας. Τα τελευταία μόνο χρόνια έχουν κλαπεί από τις σχολές μας 100.000.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι σπουδές μας να υποβαθμίζονται λόγω τεράστιων ελλείψεων σε καθηγητές και υποδομές. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωράει σε νέο γύρο επίθεσης στις σπουδές μας, σχεδιάζοντας την προώθηση του λεγόμενου Ενιαίου Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στόχος τους είναι να προετοιμαστεί το κατάλληλο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό που έχει ανάγκη η αγορά. Να είναι έτοιμο να πάει από δουλειά σε δουλειά χωρίς δικαιώματα, να δέχεται χωρίς αντίσταση την εκμετάλλευση, διατεθειμένο να πάει από χώρα σε χώρα, από ίδρυμα σε ίδρυμα και να αγοράζει πανάκριβα πιστοποιητικά και μεταπτυχιακά».

Συμμετοχή από όλη τη χώρα

Στη διαδικασία αυτή πρόκειται να πάρουν μέρος εκπρόσωποι φοιτητών και σπουδαστών από όλη τη χώρα. Ηδη αποφάσεις συμμετοχής στην Πανελλαδική Συνάντηση έχουν πάρει οι εξής φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι: Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθηνών, Τουρκικών Σπουδών Αθηνών, ΤΕΑΠΗ ΕΚΠΑ, ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ, ΦΕΣ, ΣΤΕΤΡΟΔ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας, Γεωλογικού ΑΠΘ, ΠΤΝ Πάτρας, Φαρμακευτικής Πάτρας, Μαθηματικού Πάτρας, Σύλλογος οικότροφων φοιτητών Πάτρας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Πάτρας, ΤΕΙ Ρεθύμνου, Εστίες Χανίων Πολυτεχνείου Κρήτης, ΣΕΥΠ Ηρακλείου, ΠΤΔΕ Ηρακλείου, Σύλλογος Εστιών Ρεθύμνου, Φυσικού Ηρακλείου, Μηχανολόγων Μηχανικών Βόλου, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Βόλου, Κοινωνικής Διοίκησης Κομοτηνής, Χημικού Ιωαννίνων, ΠΤΝ Ιωαννίνων και Ιστορικού Ιωαννίνων.

Επίσης, οι Επιτροπές Αγώνα: Δημόσιας Διοίκησης Παντείου, Ζωικής Παραγωγής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΚΠΑ, Χημικού ΕΚΠΑ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Τοπογράφων ΕΜΠ, Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΠΑΠΕΙ, Ιατρική ΕΚΠΑ, Οδοντιατρική ΕΚΠΑ, ΤΕΦΑΑ, Οικονομικό ΠΑΠΕΙ, Ψηφιακών Πανεπιστημίου Πειραιά, Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πάτρας, Επιτροπή Μετεγγραφέντων φοιτητών Η/Υ, Λογοθεραπείας, Βιολογικού Ηρακλείου, Μαθηματικού Ηρακλείου, Ιατρικής Ηρακλείου, Φιλοσοφικής Ρεθύμνου, Κοινωνιολογίας Ρεθύμνου.


ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συνεχίζεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Γενάρη

Η ταινία «Κούλε Βάμπε», θα προβληθεί την Τετάρτη 18 Γενάρη
Η ταινία «Κούλε Βάμπε», θα προβληθεί την Τετάρτη 18 Γενάρη
Με πλούσιο πρόγραμμα, πολλές βιβλιοπαρουσιάσεις, αλλά και σινεμά και μουσική, συνεχίζεται η δραστηριότητα στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36) για το μήνα Γενάρη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • Το Σάββατο 14 Γενάρη, στις 18.30, θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων του ΚΣ της ΚΝΕ με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό», με επίκεντρο τις μπροσούρες για τη σοσιαλιστική οικονομία και για τη σοσιαλιστική εξουσία.
  • Την Τετάρτη 18 Γενάρη, στις 20.00, το σινεμά ξαναέρχεται στο Στέκι, όπου θα προβληθεί η ταινία «Κούλε Βάμπε» (1932) του Ζλάταν Ντούντοφ σε σενάριο Μπέρτολτ Μπρεχτ και μουσική του Χανς Αϊσλερ. Με τους: Χέρτα Τίλε, Ερνστ Μπους, Μάρτα Βόλτερ.

Βερολίνο, 1931, στα πρόθυρα του μεγάλου οικονομικού κραχ. Μια οικογένεια βιοποριστών παλεύει να επιβιώσει, παρότι η ανεργία χτυπά κόκκινο και αναγκάζεται να εγκατασταθεί στο Κούλε Βάμπε, έναν οικισμό που λειτουργεί ως στέγη για τους ολοένα αυξανόμενους άπορους.

  • Το Σάββατο 21 Γενάρη, στις 18.30 θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Η Μάνα» του Μαξίμ Γκόρκι.

Με τη μοναδική γραφή του Γκόρκι δίνεται ο αγώνας των κομμουνιστών στην προεπαναστατική Ρωσία, σε όλες του τις πτυχές: Στη δράση στις προλεταριακές μάζες των εργοστασίων, το συνεχή αγώνα για τη μαρξιστική μόρφωση, τη σύγκρουση με τους μηχανισμούς του τσαρικού κράτους.

  • Την Κυριακή 22 Γενάρη, στις 18.00, θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού, του έργου «Ανθρωπος αυτός ο Γίγας» των Ιλιν - Σεγκάλ. Το βιβλίο αναδεικνύει ότι η ανθρώπινη κοινωνία εξελίσσεται και με καταπληκτικό τρόπο περιγράφει το πώς ο άνθρωπος επιδρούσε πάντα στη φύση με την εργασία του και ταυτόχρονα εξελισσόταν ο ίδιος απ' αυτήν τη διαδικασία.
  • Την Τετάρτη 25 Γενάρη, στις 19.00, θα γίνει συναυλία με τίτλο «Η μουσική διάσταση του Μπρεχτ Ι». Θα ακουστούν τραγούδια των Βάιλ, Αϊσλερ, Μικρούτσικου, Χατζιδάκι με θέμα την επανάσταση, το φασισμό, τον πόλεμο.
  • Την Κυριακή 29 Γενάρη, στις 19.00, θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση των πρακτικών του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Μπέρτολτ Μπρεχτ: για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν» και συζήτηση γύρω από το έργο του Μπρεχτ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ