ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Γενάρη 2015
Σελ. /40
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
Ζητάνε άρση ασυλίας ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος κατηγορείται μαζί με τη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αννα Ανανιάδου για παρέμβαση που έκαναν στην ΕΤ-3 στις 17/12/2009, μέρα απεργίας

Αίτημα για άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή και υποψήφιου βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ στις προσεχείς εκλογές, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές.

Ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής διώκεται μαζί με τη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αννα Ανανιάδου επειδή, με την ιδιότητα του γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στελέχους του ΠΑΜΕ, στις 17 Δεκέμβρη 2009, μέρα απεργίας, πρόβαλλε μέσα από την τότε δημόσια τηλεόραση της ΕΤ-3 τις θέσεις του ταξικού εργατικού κινήματος, που συστηματικά αποκρύπτονται και διαστρεβλώνονται από τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ.

Για την παρέμβαση αυτή στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ-3, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος και η Αννα Ανανιάδου είχαν δικαστεί στις 17 Δεκέμβρη 2013 με την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης». Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τους καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή, παρά την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα, που εισηγήθηκε ότι δεν τεκμηριώθηκε η κατηγορία και παρά το γεγονός ότι αυτή δε στηρίχθηκε ούτε από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας. Η εκδίκαση της έφεσης αναμένεται.

Η προσπάθειά τους να χτυπήσουν την πάλη του λαού θα πέσει στο κενό

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η δίωξη έρχεται να προστεθεί στο κλίμα εκφοβισμού και καταστολής που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες, προωθώντας την ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και τη δύναμη που παλεύει στην πρώτη γραμμή, το ΚΚΕ.

Στο πρόσωπο του Σωτήρη Ζαριανόπουλου επιχειρούν να χτυπήσουν το ΚΚΕ, την πάλη του εργαζόμενου λαού ενάντια στην ΕΕ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την εξουσία τους. Κι αυτή, όπως και οι προηγούμενες προσπάθειές τους, θα πέσει στο κενό. Καλούμε όλα τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος να καταδικάσουν αυτήν την απαράδεκτη δίωξη και να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο διωκόμενο αγωνιστή.

Το ΚΚΕ ακόμα πιο αποφασιστικά θα συνεχίσει την ακούραστη, πρωτοπόρα δράση του στο εργατικό - λαϊκό κίνημα ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, ανεξαρτήτως διαχειριστή, για να ανοίξει o δρόμος που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα».

Θυμίζουμε, τέλος, ότι τόσο η διοίκηση της ΕΤ-3 όσο και το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, η Ενωση Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), ποινικοποίησαν τη συνδικαλιστική δράση της δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη». Μάλιστα, με απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ, η Αννα Ανανιάδου παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του αποφάσισε την προσωρινή διαγραφή της για 10 μήνες από την Ενωση.

Χρήσιμες πληροφορίες για τις εκλογές

Eurokinissi

Η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές στις 25 Γενάρη του 2015 ξεκίνησε και επισήμως στις 31 Δεκέμβρη 2014, με τη θυροκόλληση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος στη Βουλή.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών και τις υπόλοιπες σχετικές ανακοινώσεις του ισχύουν τα εξής:

  • Για τους ετεροδημότες: Δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους έχουν όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και όσοι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Οκτώβρη 2014. Αντίθετα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, όσοι υπέβαλαν αίτηση μετά την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να ψηφίσουν εκεί που ήταν έως τώρα εγγεγραμμένοι.
  • Για τους κατοίκους του εξωτερικού: Για τους κατοίκους του εξωτερικού αλλά και όσους θα είναι εκτός χώρας τη μέρα των εκλογών δεν προβλέπεται τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το σημείο που θα βρίσκονται. Ψηφίζουν αποκλειστικά στην Ελλάδα και στο δήμο του οποίου στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι.
  • Για τους στρατιωτικούς και τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας: Οι στρατιωτικοί και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό από αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν, μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
  • Για τους νέους εκλογείς: Με την αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και με επίκληση προσχηματικών «νομικών αδυναμιών», αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή τους στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οι γεννηθέντες το 1997 νέοι εκλογείς (περίπου 100.000 άτομα), καθώς, παρότι από την 1/1/2015 απέκτησαν δικαίωμα ψήφου, η κυβέρνηση δε δέχθηκε να λάβει τα αναγκαία μέτρα (όπως αυτά υποδείχθηκαν τεκμηριωμένα και από τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ) προκειμένου να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Το ΚΚΕ διεκδικεί να διασφαλισθεί άμεσα το δικαίωμα ψήφου των συγκεκριμένων εκλογέων.

Κατά τα άλλα, με τα τωρινά δεδομένα, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους με δικαίωμα ψήφου είναι όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31/12/1996.

Οι εκλογικές προθεσμίες που «τρέχουν»

Σε ό,τι αφορά την ίδια την εκλογική διαδικασία, μέχρι τις 25 Γενάρη, οι κυριότερες εκλογικές προθεσμίες που απομένουν είναι οι εξής:

12 Γενάρη

Λήγει η προθεσμία των (12) δώδεκα ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών των κομμάτων (των υποψηφίων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας) και των βουλευτών επικρατείας.

14 Γενάρη

Ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου.

16 Γενάρη

Λήγει η προθεσμία των (8) οκτώ πλήρων ημερών, ΠΡΙΝ από τη μέρα των εκλογών για την παράδοση από τα κόμματα στους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού των ψηφοδελτίων για τα κοινά εκλογικά τμήματα των εκλογικών περιφερειών.

18 Γενάρη

Λήγει η προθεσμία των (6) έξι πλήρων ημερών, ΠΡΙΝ από τη μέρα των εκλογών για την παράδοση από τα κόμματα στους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού των ψηφοδελτίων για τα ειδικά εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών.

Κυκλοφόρησε η ειδική έκδοση του «Οδηγητή» για τις εκλογές

Κυκλοφόρησε χτες, Σάββατο 10 Γενάρη, η ειδική έκδοση του «Οδηγητή» μπροστά στις εκλογές στις 25 Γενάρη, με πλούσια θεματολογία.

Μπορούμε να βρούμε ανάμεσα σε άλλα:

-- Ερωτήσεις - Απαντήσεις για τις εκλογές και τις θέσεις του ΚΚΕ.

-- Επιστολές νέων, άνεργων, σπουδαστών, μαθητών, που στηρίζουν το ΚΚΕ.

-- Αρθρο: Οι κατευθύνσεις της ΕΕ και οι θέσεις των κομμάτων του συστήματος για την Ανεργία και την Απασχόληση.

-- Οι νέοι και οι νέες που είναι στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα.

-- Ενας πρωτότυπος... χάρτης με μια σύνοψη των διαπιστευτηρίων του ΣΥΡΙΖΑ στο εγχώριο και διεθνές κεφάλαιο.

Ο «Οδηγητής» θα διακινείται δωρεάν από τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ.

Μάθε πού ψηφίζεις!

Επειδή τα λάθη στους εκλογικούς καταλόγους είναι συχνά, καλό είναι να παίρνουμε έγκαιρα τα μέτρα μας. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (http://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm) υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες για το πού ψηφίζει ο καθένας, ενώ το αντίστοιχο τηλέφωνο παροχής πληροφοριών είναι το 213.13.61.500.

Για τους ετεροδημότες

Το ΚΚΕ καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυση του Κόμματος.

Τους καλεί από σήμερα κιόλας:

-- Να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.

-- Να εξασφαλίσουν έγκαιρα τα εισιτήριά τους όσοι ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Για κάθε πληροφορία μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 210.33.01.106, 210.33.02.411, 210.52.49.111 (ώρες επικοινωνίας: 09.00 - 21.00).Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ