ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ «6»
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

ΓΕΝΕΥΗ.--

Συνεχίστηκαν και χτες στη Γενεύη οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Χέλγκα Σμιτ, αναπληρώτρια της επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, για λογαριασμό της ομάδας των «6» (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) και τον επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας για το πυρηνικό ενεργειακό πρόγραμμα, υφυπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί. Οι συζητήσεις αφορούν στην κατάληξη της ημερομηνίας εφαρμογής της συμφωνίας για το πάγωμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος για έξι μήνες, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, ωστόσο ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό το αποτέλεσμά τους.

Ωστόσο χθες σημειώθηκαν ορισμένες αξιοπρόσεκτες εξελίξεις. Στη συνάντηση πήρε μέρος και η διαπραγματεύτρια των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, σε μια στάση από το ταξίδι της προς τη Μόσχα, ενώ ανακοινώθηκε ότι Ιράν και Ρωσία συζητούν συμφωνία που προβλέπει ότι η Ρωσία θα αγοράζει ως και 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου ημερησίως με αντάλλαγμα την προμήθεια του Ιράν με ρωσικά αγαθά και εξοπλισμό. Μια τέτοια συμφωνία θα αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν που λόγω των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων μειώθηκαν ως και 50%.

Δεν είναι σαφές εάν η συμφωνία αυτή θα εφαρμοστεί πριν ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της πυρηνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το Νοέμβρη και επιχειρείται να κλείσει στη Γενεύη.

Διαπιστώσεις πρώην Βρετανού ΥΠΕΞ

Ενδιαφέρον έχει και η παρέμβαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο (επί κυβέρνησης Τ. Μπλερ) ως επικεφαλής διακομματικής επιτροπής Βρετανών βουλευτών που βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Τεχεράνη. Μιλώντας στο ΒΒC, αναφέρθηκε στην ανατροπή το 1953 του Μοχαμάντ Μοσαντέχ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εάν ήσουν ένας μέσος Ιρανός δεν θα σε παρεξηγούσαν γιατί θα σκεφτόσουν πως επί δεκαετίες ΗΠΑ και Βρετανία ήταν μία πολύ κακή δύναμη...και πράγματι ήμασταν ...αφού οργανώσαμε μαζί ένα πραξικόπημα για την απομάκρυνση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου στο Ιράν και παίξαμε πολύ, πολύ άσχημα ενώ έφθινε η λαϊκή υποστήριξη για τον Σάχη στο τέλος της δεκαετίας του '70. Και τότε, για παράδειγμα, η Δύση υποστήριξε τον Σαντάμ Χουσεΐν σε έναν πόλεμο (πόλεμος Ιράκ-Ιράν) που εκείνος προκάλεσε και στον οποίον το Ιράν υπήρξε το θύμα».

Ο Στρο υποστήριξε ότι η βρετανική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή «πολύ καλά» στην Τεχεράνη και ότι οι συναντήσεις έγιναν σε «πιο ελαφριά ατμόσφαιρα» απ' την τελευταία του επίσκεψη προ 12ετίας.

Οι ιρανο-βρετανικές σχέσεις παρουσιάζουν σταδιακή βελτίωση από την εκλογή του Χασάν Ρουχανί στην προεδρία του Ιράν και δη από τον περασμένο Οκτώβρη, όταν οι δύο χώρες διόρισαν διπλωμάτες με κύρια αποστολή την αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων που έχουν διαταραχθεί από την επίθεση στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη το Νοέμβρη του 2011. Η προσέγγιση αυτή, όπως και αυτή με τις ΗΠΑ, είναι φανερό ότι δείχνουν ένα νέο παζάρι που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΥΡΙΑ
«Πυρετός συγκρούσεων» στα πεδία μάχης

Από τις μάχες στη Λατάκεια (στιγμιότυπο από τοπικό τηλεοπτικό κανάλι)
Από τις μάχες στη Λατάκεια (στιγμιότυπο από τοπικό τηλεοπτικό κανάλι)
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Διπλό σφυροκόπημα υπέστησαν και το περασμένο 24ωρο ισλαμιστές μισθοφόροι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIL) που δρουν στη βορειοανατολική Συρία τόσο από δυνάμεις του συριακού στρατού, όσο και από Σύρους αντικαθεστωτικούς του «ελεύθερου συριακού στρατού» κυρίως στις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, SANA, μόνον χτες στα περίχωρα και την ευρύτερη περιφέρεια της Λατάκειας, σε συγκρούσεις του στρατού με αντικαθεστωτικές δυνάμεις ισλαμιστών, σκοτώθηκαν πολλές δεκάδες ένοπλοι, ανάμεσά τους μισθοφόροι από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Κατάρ. Σύροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, που επικαλείται το συριακό πρακτορείο, μεταξύ των θυμάτων που έπεσαν στα πεδία των μαχών στη Λατάκεια είναι και το ηγετικό στέλεχος των ισλαμιστών της οργάνωσης ISIL, Αμπο Μίχτζεμ. Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι «δεκάδες τρομοκράτες» σκοτώθηκαν από δυνάμεις του συριακού στρατού και στα χωριά Κίλις, Ναουάρα και Κχραμπ αλ Τζούρ.

Επιπλέον, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν χτες νικηφόρες μάχες συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων σε βάρος ισλαμιστών της οργάνωσης ISIL στο Χαλέπι και στο Ιντλίμπ, αλλά και τις έντονες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρώτοι στην προσπάθειά τους να διώξουν τους αλλοτινούς συμμάχους τους από την πόλη Ράκα. Στην πόλη, δηλαδή, που ισλαμιστές της ΙSIL σκότωσαν την προηγούμενη Παρασκευή διοικητή του συριακού «ελεύθερου στρατού», προκαλώντας την οργή των τελευταίων και την απόφασή τους να στραφούν εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε» και να τους εκδιώξουν από τη Συρία.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι και ο διεθνής απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι θα συναντηθούν στις 13 του Γενάρη το πιθανότερο στο Παρίσι, για να συζητήσουν σχετικά με τη συριακή κρίση ενόψει της διεθνούς συνόδου «Γενεύη 2» στις 22 του Γενάρη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κόντρες και πτώση ποσοστών του κυβερνώντος ΑΚΡ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο επίκεντρο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης που κλιμακώνεται, βρίσκονται τις τελευταίες μέρες μια σειρά νομοσχέδια, που καταθέτει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων αυτό για αλλαγές στη δικαστική εξουσία που έκανε την ΕΕ να μιλήσει για «αιτία ανησυχίας». Χτες, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε ότι το ν/σ είναι αντισυνταγματικό. «Σύμφωνα με την τροπολογία, το Ανώτατο Συμβούλιο θα πρέπει να λογοδοτεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ίδιου του Συμβουλίου.

Προχτές, ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Μεβλούτ Καβούσογλου είπε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποφεύγουν τις «μονομερείς και ανυπόμονες δηλώσεις μέσω ΜΜΕ».

Για την κατάσταση στην Τουρκία ρωτήθηκε χτες και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι που δήλωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών «κοινοποίησε απευθείας» στην τουρκική κυβέρνηση «την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την επιθυμία του τουρκικού λαού για ένα δικαιικό σύστημα δίκαιο και διαφανές» και την προσήλωση των Αμερικανών «στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθεροτυπία».

Την ίδια στιγμή, πτώση σημειώνει το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σε δημοσκόπηση του έγκυρου ινστιτούτου SONAR. Βρίσκεται στο 42,3% δύο μονάδες κάτω σε σύγκριση με τον περασμένο Αύγουστο, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) συγκεντρώνει ποσοστό 29,8%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει από τον Ιούνη του 2011.

Δημοσιεύματα για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη

Δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου από τα οποία προκύπτει ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε εμπλουτισμό ουρανίου και εξαγωγή πλουτωνίου για κατασκευή οπλισμού διέψευσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ. Tα δημοσιεύματα κυκλοφόρησαν λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ιαπωνία, όπου συμφωνήθηκε να επιταχυνθεί η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στη Σινώπη με τη συμμετοχή της ιαπωνικής Mitsubishi και της γαλλικής Areva.

«Καθώς δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα για εμπλουτισμό ουρανίου στην Τουρκία, δε θα υπάρξει καμιά σχετική προμήθεια», σημείωσε ο Γιλντίζ. Συμπλήρωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να πάρει μέρος σε ορισμένα στάδια της διαδικασίας παραγωγής πυρηνικών καυσίμων, χωρίς να προχωρήσει η ίδια μια τέτοια παραγωγή. Σημείωσε ότι η Τουρκία θέλει να εμπλακεί σε μια σχετική επιχειρηματική δραστηριότητα. «Η Γαλλία μπορεί να το κάνει αυτό και θα δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι με τη Γαλλία» εξήγησε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν στη Μαλαισία όπου τερματίζει την ασιατική του περιοδεία, δήλωσε σε συνάντηση με τον ομόλογό του Νατζίμπ Ραζάκ ότι υπάρχουν δυνατότητες να αναπτυχθεί η διμερής συνεργασία σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι Υποδομές και η Αυτοκινητοβιομηχανία. Ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών έφτασε τα 918 εκατ. δολάρια το διάστημα Γενάρη - Οκτώβρη 2013, με στόχο την επόμενη 5ετία να φτάσει τα 5 δισ. Οι δύο χώρες συμφώνησαν ακόμα να επιταχύνουν τη δημιουργία κοινής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου και να μη χρησιμοποιείται βίζα από τους υπηκόους τους.

ΙΣΡΑΗΛ
Σχέδια για 1.400 εποικισμούς

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ολοένα και υψηλότερα βάζει το Ισραήλ τον πήχη των προκλήσεων στις λεγόμενες «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» με τους Παλαιστίνιους. Χτες, η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» αποκάλυψε κυβερνητικά σχέδια για την επικείμενη ανέγερση 1.400 νέων εβραϊκών εποικισμών σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Οχθης, επικαλούμενη (γνωστά εδώ και καιρό...) στοιχεία από το ισραηλινό υπουργείο Στέγασης παρά τις αντιρρήσεις τακτικής από ΗΠΑ και ΕΕ.

Το ίδιο 24ωρο, δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα «Μα'αρίβ», καταγράφει την εκτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ισραηλινών (80%) ότι θα ναυαγήσουν και οι σημερινές ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις. Αλλη δημοσκόπηση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Ισραέλ Χαγιόμ», εμφανίζει το 53% των Ισραηλινών να αμφισβητεί τις προθέσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, καθώς τον θεωρεί «ανέντιμο διαμεσολαβητή». Ωστόσο, και στις δύο δημοσκοπήσεις (το 73% των Ισραηλινών σύμφωνα με τη «Μααρίβ» και το 70% σύμφωνα με την «Ισραέλ Χαγιόμ»), η συντριπτική πλειονότητα των Ισραηλινών επιθυμεί τη διατήρηση της ισραηλινής στρατιωτικής παρουσίας στην κοιλάδα του Ιορδάνη.

Χαροπαλεύει ο Σαρόν

Επιδείνωση της υγείας του παρουσίασε τις τελευταίες ώρες ο 85χρονος Ισραηλινός εγκληματίας πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας, Αριέλ Σαρόν που νοσηλεύεται από το Γενάρη του 2006 σε κωματώδη κατάσταση στο ιατρικό κέντρο Σίμπα στο Τελ Ασομέρ του Ισραήλ, έπειτα από σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας. Είναι ο φυσικός και ηθικός αυτουργών δεκάδων σφαγών σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, με πιο κραυγαλέα εγκλήματά του τις σφαγές χιλιάδων προσφύγων κατά την εισβολή του Ισραήλ το 1982 στο Λίβανο και δη κατά τις εφιαλτικές σφαγές 2.500 έως 3.500 Παλαιστινίων κάθε ηλικίας στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα, σε συνεργασία με Λιβανέζους φαλαγγίτες, ενώ ήταν τότε υπουργός Αμυνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ