ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Αιματοκύλισμα στις διαμαρτυρίες κατά ανεργίας και φτώχειας

Από τις διαμαρτυρίες στην Τυνησία
Από τις διαμαρτυρίες στην Τυνησία
TYNΙΔΑ.--

Στο αίμα βάφτηκαν από τις δυνάμεις καταστολής οι ολοένα και πιο μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις που ζητούν βελτίωση της διαρκώς δυσμενέστερης οικονομικής κατάστασης της πλειοψηφίας του πληθυσμού και περισσότερες πολιτικές ελευθερίες. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι νεκροί διαδηλωτές, επισήμως, έφτασαν τους 14, αν και σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο, ο αριθμός των νεκρών είναι τουλάχιστον 20 και άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών και των συλληφθέντων.

Οι σκληρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στις κεντρικές και δυτικές πόλεις Τχάλα, Κασερίν, Ρεγκέμπ, Τζενιούμπα, Χάφουζ, Χάτετζεμπ, αλλά ανατολικά στις Ελ Μουχαμαντίγια, και Σους. Σύμφωνα με πληροφορίες από το διαδίκτυο, το οποίο οι αρχές μπλοκάρουν διαρκώς, οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, ο στρατός έχει βγει στους δρόμους ενώ έχουν αποκλειστεί πόλεις και κυβερνητικά, αστυνομικά και κομματικά κτίρια πυρπολήθηκαν.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και χθες σε Τχάλα και Κασερίν, όπου κηδεύτηκαν διαδηλωτές, ενώ στην Τύνιδα ένταση επικρατεί στην Πανεπιστημιούπολη, όπου η αστυνομία έχει περικυκλώσει χιλιάδες φοιτητές και δεν τους αφήνει να διαδηλώσουν. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις εκπαιδευτικών, δικηγόρων και η Γενική Ομοσπονδία Εργατών έχουν συμπαραταχθεί με τους διαδηλωτές ενώ τα νόμιμα κόμματα της αντιπολίτευσης απεύθηναν έκκληση ν' αποσυρθεί ο στρατός από τους δρόμους και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Η ηγεσία του, επί 23 χρόνια, Προέδρου Μπεν Αλι μίλησε για «ξένο δάκτυλο» και εμφανίστηκε αποφασισμένη «να καταστείλει τις ολιγομελείς συμμορίες». Παράλληλα, βέβαια, ο υπουργός Επικοινωνίας δήλωνε «ετοιμότητα για διάλογο με τους διαδηλωτές» και προανήγγειλε «έκτακτα προγράμματα ανάπτυξης σε διάφορους τομείς ύψους 6 δισ. δολαρίων». Την καταδίκη της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κατά τ' άλλα στηρίζει την κυβέρνηση που έχει οδηγήσει το λαό στη φτώχεια. Την «έντονη ανησυχία» τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ, γεγονός που οδήγησε στη διατύπωση «παραπόνων» από την Τύνιδα στον Αμερικανό πρέσβη.

  • Μέγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια και τη διευρυνόμενη φτώχεια έγιναν και στην Ινδία.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί με τους εποικισμούς το Ισραήλ

«Μέτρα» - κοροϊδία προτείνονται από 25 διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Οι ισραηλινές προκλήσεις συνεχίζονται, καθώς η τακτική των εποικισμών και της καταπάτησης των παλαιστινιακών εδαφών κλιμακώνεται. Την Κυριακή το Ισραήλ προχώρησε στην κατεδάφιση του ιστορικού ξενοδοχείου Sepherd στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκειμένου ν' ανεγερθούν 24 εποικιστικές κατοικίες. Το ξενοδοχείο είχε αγοραστεί το 1985 από αμερικανο-εβραίο επιχειρηματία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις Παλαιστινίων και την «καταδίκη» ΕΕ και ΗΠΑ, που βεβαίως στηρίζουν τις προκλήσεις του Ισραήλ.

Ως μια κίνηση τακτικής μπορεί να ερμηνευτεί και η κίνηση 25 διπλωματικών αντιπροσωπειών της ΕΕ σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα, που με επιστολή τους προς τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χααρέτζ» σημειώνουν: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει σοβαρά να εξετάσει το ενδεχόμενο ν' αντιμετωπίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως παλαιστινιακή πρωτεύουσα, καθώς ο κλιμακούμενος ρυθμός του εποικισμού απειλεί σοβαρά την προοπτική λύσης δύο κρατών και την παλαιστινιακή παρουσία στην πόλη». Βεβαίως, η κίνηση αυτή, είτε είναι «πρωτοβουλία διπλωματών» (πράγμα μάλλον απίθανο) είτε είναι καθ' υπόδειξιν εκφράζει και τα ιδιαίτερα συμφέροντα της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, που, την ίδια στιγμή που στηρίζει την επιθετική πολιτική του Ισραήλ, θέλει να εμφανίζεται και ως «ειρηνοποιός». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διπλωμάτες εμφανίζονται να προτείνουν ορισμένα «πρώτα μέτρα», μέτρα εν πολλοίς κοροϊδία, όπως: «Να μην επισκέπτονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι Ισραηλινούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, να μην επιτρέπεται η είσοδος στην ΕΕ εποίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, να υπάρξει μποϊκοτάζ στα ισραηλινά προϊόντα που προέρχονται από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, να διασφαλιστεί ευρωπαϊκή παρουσία στις κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών και στις δίκες που ακολουθούν, και τέλος να υπάρχει ευρωπαϊκή παρέμβαση όταν Παλαιστίνιοι συλλαμβάνονται ή διώκονται για ειρηνικές εκδηλώσεις (πολιτικές ή πολιτιστικές) στην Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ενταση στη Γάζα

Τρεις ρουκέτες έπληξαν, χτες, τα προάστια της Ασκελόν, μην προκαλώντας θύματα, ενώ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας, πραγματοποιήθηκαν δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, επίσης, χωρίς θύματα, ενώ ένας 65χρονος Παλαιστίνιος αγρότης έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά στη μεθόριο. Η «Χαμάς», την Κυριακή, κάλεσε όλες τις οργανώσεις «να μην εκτοξεύουν ρουκέτες στο Ισραήλ», κάτι που δε φαίνεται να εισακούστηκε.

ΙΡΑΝ
Εξάρθρωση «δικτύου της Mossad» ανακοίνωσε η Τεχεράνη

Πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την εξάρθρωση «δικτύου κατασκόπων» που σχετίζεται με την ισραηλινή Mossad ανακοίνωσαν, χτες, οι ιρανικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα Μασούντ αλ Μουχαμάντι, πέρυσι, του συναδέλφου του Ματζίντ Σχαχριάρι, πριν δύο μήνες, και τον τραυματισμό ενός τρίτου, του Φερεϊντούν Αμπάσι Νταβάνι, χωρίς να είναι σαφές ότι οι τρεις εμπλέκονται στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα, πάντα, με την Τεχεράνη, το δίκτυο είχε βάσεις τόσο σε ευρωπαϊκές όσο και σε μη ευρωπαϊκές χώρες (και γειτονικές στο Ιράν), χωρίς όμως να κατονομαστεί καμία συγκεκριμένα, και είχε αναπτύξει «σειρά δραστηριοτήτων στο Ιράν», οι οποίες, επίσης, δε διευκρινίζονται.

Δεν ανακοινώθηκε ούτε ο αριθμός των μελών του δικτύου, ούτε είναι σαφές αν στα χέρια των ιρανικών αρχών βρίσκονται Ισραηλινοί υπήκοοι. Το Ισραήλ, μέχρι χτες βράδυ, δεν είχε προβεί σε καμία ανακοίνωση. Οσο για την Ουάσιγκτον, διά της υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, επέλεξε να ασχοληθεί με την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, υποστηρίζοντας πως «φαίνεται ότι όντως καθυστερούν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, γι' αυτό πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ».

Την ίδια ώρα, οι κυρώσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση του Boeing 727 της IranAir, την Κυριακή, λίγο πριν προσγειωθεί στη βορειοδυτική πόλη Ορουμιγιέ. Στο αεροσκάφος, επέβαιναν 95 επιβάτες και 8 μέλη πληρώματος, και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 78 επιβαινόντων, χωρίς να είναι σαφές αν έχουν ανασυρθεί όλες οι σοροί ή όλοι οι εγκλωβισμένοι. Στην περιοχή, επικρατούσαν πολύ κακές καιρικές συνθήκες, όμως, σαφώς πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε μεγάλη ηλικία, όπως και το σύνολο, σχεδόν, του ιρανικού στόλου, και δεν υπάρχουν ανταλλακτικά λόγω των κυρώσεων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη Μπάιντεν για να «επιβλέψει» τη νέα τακτική

KAΜΠΟΥΛ.--

Νωρίς χτες έφτασε στο Αφγανιστάν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, χωρίς, πριν, να έχει ανακοινωθεί τίποτε, για λόγους ασφαλείας. Ο Μπάιντεν, που θα μεταβεί και στο Πακιστάν, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και τον επικεφαλής των ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων, Ντ. Πετρέους, προκειμένου «να συζητήσουν την επιτευχθείσα πρόοδο στην αντιμετώπιση των Ταλιμπάν». Ο Ντέιβιντ Πετρέους, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας, μετέβη στη νότια πόλη Λασκάρ Γκαχ, προκειμένου να συζητήσει με την τοπική κυβέρνηση μια συμφωνία συνεργασίας ανάλογη με αυτή που οι νατοϊκές δυνάμεις δρομολογούν, σταδιακά, με σειρά τοπικών αρχών, φυλών και ενόπλων, με στόχο να συστήσουν ένα «μέτωπο» κατά των Ταλιμπάν. Ο Πετρέους δήλωσε αισιόδοξος για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της νέας τακτικής, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι «ήδη φαίνονται προβλήματα στις γραμμές των Ταλιμπάν», χωρίς βέβαια ν' αναφέρει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο. Από την άλλη, την Κυριακή, οι κατοχικές δυνάμεις υπέπεσαν σε άλλο ένα «λάθος», σκοτώνοντας τρεις Αφγανούς αστυνομικούς και τραυματίζοντας τρεις άλλους.

ΣΟΥΔΑΝ
Δημοψήφισμα με μαζική συμμετοχή αλλά και αιματηρές συγκρούσεις

TZOYMΠΑ.--

Χιλιάδες Νοτιοσουδανοί κατέκλυσαν και χτες, δεύτερη μέρα του δημοψηφίσματος για την ενότητα ή την ανεξαρτησία του νοτίου Σουδάν, τα εκλογικά τμήματα προκειμένου να συμμετάσχουν σε μία κρίσιμη για τον τόπο εκλογική διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί στις 15 του μήνα. Ο Νοτιοσουδανός πρόεδρος Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, που ήταν από τους πρώτους που ψήφισε την Κυριακή, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ιστορική στιγμή για το λαό, που την περίμενε πάνω από 50 χρόνια»...

Αντίθετα με την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο νότο, με αίμα βάφτηκαν οι κάλπες στην πετρελαιοφόρα περιοχή Αμπγέι που βρίσκεται ανάμεσα σε βόρειο και νότιο Σουδάν και στην οποία επίσης στήθηκαν κάλπες ώστε να αποφασιστεί εάν θα συγκαταλέγεται στο βορρά ή στο νότο. Σε τρεις διαφορετικές περιοχές του Αμπγέι από την Παρασκευή ως την Κυριακή σε επιθέσεις ενόπλων παραστρατιωτικών, που φέρονται μέλη της νομαδικής φυλής Μισερίγια, σε βάρος ντόπιων αστυνομικών, σκοτώθηκαν πάνω από 30 άτομα (49 σύμφωνα με την αραβόφωνη εφημερίδα «Αλ Σαχαφάχ») και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Η νοτιοσουδανική εφημερίδα «Τζούμπα Ποστ» επικαλούμενη δηλώσεις επικεφαλής του SPLM (πρώην ανταρτικό Σουδανικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα) στο Αμπγέι αναφέρει ότι οι ένοπλοι δράστες είχαν καμουφλαριστεί σαν νομάδες και πραγματοποίησαν τις επιθέσεις τους με βαρύ οπλισμό και «με ολοφάνερο σκοπό να σκοτώσουν».

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί πως το Αμπγέι είναι πλούσιο σε ορυκτό πλούτο και υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας ιδιαίτερα για το (φτωχότερο σε πετρέλαια...) σουδανικό βορρά, που ασφαλώς και θα ήθελε -πάση θυσία- να το αποκτήσει, εάν αποφασιστεί η απόσχιση του νότου...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ