ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2011
Σελ. /32
Καμιά επανάπαυση, οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας

Στο ένα μετά το άλλο τα μέτωπα, η κυβερνητική πολιτική κάνει όλο και πιο καθαρό πως όσο δεν λύνεται το κεντρικό πρόβλημα, δηλαδή η ανατροπή της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία, τόσο τα πράγματα για την εργατική τάξη, συνολικά για τα λαϊκά στρώματα θα γίνονται χειρότερα.

Από τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων ως και τα «απλά» της εκπαίδευσης όπου βήμα βήμα εκπαιδεύεται η νέα στρατιά των μισθωτών σκλάβων, όλα μιλούν για την ανάγκη μεγάλων ανατροπών. Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν, στην οποία κινείται η σημερινή κυβερνητική πολιτική.

Μια αλυσίδα αντεργατικών ρυθμίσεων ξετυλίγεται ήδη στο ασφαλιστικό και εργασιακό. Σειρά παίρνουν τα βαριά και ανθυγιεινά όπου με μια υπουργική υπογραφή σκληρά εργαζόμενοι θα βαπτιστούν προνομιούχοι, ενώ ήδη «τρέχουν» εξελίξεις για υπογραφή συμβάσεων που θα οδηγούν σε γενικευμένη μείωση μισθών. Εδώ το ΠΑΣΟΚ δίνει ρέστα, καθώς οι συνδικαλιστές του εμφανίζονται στους χώρους δουλειάς να δηλώνουν νικητές, γιατί προωθούν συμβάσεις με λιγότερο χάσιμο απ' όσο - λένε - επιδιώκουν οι βιομήχανοι (στη ΝΕΟΓΑΛ όπου αποκαλύφθηκε ότι εκτός από εργατοπατέρες είναι και συνέταιροι της εργοδοσίας, είχαν το θράσος να προβάλουν στους εργαζόμενους ως επιτυχία τη μείωση μισθών κατά 9% έναντι 15% που ζητούσε η εργοδοσία!)

Για την εργατική τάξη δεν μπορεί να υπάρχει περίοδος εφησυχασμού: Στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προδιαγράφονται επικίνδυνες εξελίξεις στο φόντο των μεγάλων ανταγωνισμών που έχουν ξεσπάσει μεταξύ διεθνικών μονοπωλίων, αλλά και των κυβερνήσεων των κρατών της περιοχής, που διαπλέκονται με τους ανταγωνισμούς διαφορετικών ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, για την αναζήτηση και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Οπως έχει ήδη εντοπίσει το ΚΚΕ, η χώρα μπαίνει όλο και πιο βαθιά σε οξύτατες αντιθέσεις στην περιοχή, αντιθέσεις που πολλές φορές λύνονται όχι μόνο με τον οικονομικό πόλεμο, αλλά και με τα όπλα. Για το λαϊκό κίνημα αναδεικνύεται σε μονόδρομο η αντιιμπεριαλιστική πάλη από κοινού με τους άλλους λαούς σε ρότα ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.

Στο μέτωπο της εκπαίδευσης τα πάντα μετατρέπονται σε εμπόρευμα. Ηδη η επιστημονική γνώση μετατρέπεται σε κατάρτιση για τους πολλούς, που θα αναζητούν εργασία ως φτηνοί, ευέλικτοι, καταρτιζόμενοι και επανακαταρτιζόμενοι εργαζόμενοι και όχι ως ολοκληρωμένοι επιστήμονες. Ενώ το ολοήμερο σχολείο γίνεται ένα σχολείο της αγοράς, της εξάντλησης των παιδιών, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ταξικής διαφοροποίησης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με εργαλείο την «αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του Εκπαιδευτικού Συστήματος» κάνει ακόμα πιο ταξικό και διαφοροποιημένο το «νέο σχολείο» της αγοράς. Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για κινητοποιήσεις με σύνθημα «οχι στο "καλλικρατικό σχολείο", το σχολείο της αγοράς και της ακριβοπληρωμένης ημιμάθειας. Μέτωπο αγώνα, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες εργασιακές - λαϊκές ανάγκες, οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας, των παιδιών μας», είναι εξαιρετικά επίκαιρο, προσδιορίζει το πλαίσιο, με το οποίο πρέπει να συγκροτείται η λαϊκή συμμαχία στο συγκεκριμένο τομέα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΞΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ

ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ: «Αυτό το ταξίδι στο στόμα του λύκου, ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Τόσο μεγάλη, που υπήρξαν και κάποιοι οι οποίοι υποστήριξαν ότι όσα είπε δεν ήταν παρά ένα ρητορικό άλλοθι, ένα προπέτασμα καπνού για μια συζήτηση που διεξάγεται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Φυσικά, στην πολιτική, ειδικά τη διεθνή, ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια τι πραγματικά συμβαίνει. Ομως, η ομιλία Παπανδρέου δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τέτοιες σκέψεις. Αυτά που έλεγε φάνηκε ότι τα εννοούσε κατά γράμμα (...) το τι οδήγησε τον πρωθυπουργό να υιοθετήσει αυτή την πολύ αυστηρή στάση, την οποία, ευτυχώς, τήρησε, είναι άγνωστο (...) Ισως να είχε πηγαίνοντας στην Τουρκία, κι άλλα στο μυαλό του, όπως, λ.χ., την επίσκεψη του Ισραηλινού αντιπροέδρου την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα. Κι ίσως αυτή η ριζική ανατροπή που έχει πετύχει εδώ και λίγο καιρό στις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, να μην είναι ασύνδετη με την ανατροπή που έφερε μιλώντας προχθές στους Τούρκους πρέσβεις, την ώρα που οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ βρίσκονται πλέον εγκατεστημένες στο κόκκινο, με ό,τι μπορεί αυτό δυνητικά να σημάνει και για τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα. Πάντως, μια ενδεχόμενη περιφερειακή ενεργοποίηση της Ελλάδας είναι ένα θέμα με πολύ μεγάλες διαστάσεις που μπορεί να καταστεί καθοριστικό και για την υφιστάμενη ελληνοτουρκική ισορροπία, αφού η διεθνής σημασία του θα την ξεπερνά κατά πολύ και θα την εντάσσει σε έναν ευρύτερο στρατηγικό χάρτη, με πολύ σημαντικότερους παίκτες άλλης τάξεως. Αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπαίνουμε σε μια νέα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο, στην οποία κυριολεκτικώς μπορεί να έρθουν τα πάνω κάτω... Αν!» (από άρθρο στο ΒΗΜΑ/ ηλεκτρονική έκδοση).

ΣΚΟΤΑΔΙ: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ευθεία αναφορά που έκανε ο Πρωθυπουργός, ενώπιον της αφρόκρεμας της τουρκικής διπλωματίας και του τούρκου Πρωθυπουργού, για τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις της αεροπορίας τους στο Αιγαίο την παραμονή της επίσκεψής του καταλύει τα στερεότυπα των διακρατικών σχέσεων. Ο Πρωθυπουργός εξήγησε κατά πρόσωπο στην τουρκική πολιτική τάξη και στη διπλωματία της ότι δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτε η χώρα τους από αυτή την τακτική. Αν θα αποτελέσει και μια επιπλέον αφορμή για να κυλήσει πιο γρήγορα ο τροχός των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν το ξέρουμε, εφόσον δεν υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα για τις συνομιλίες επί της ουσίας που είχαν οι δύο Πρωθυπουργοί» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ σε Αιγαίο - Ανατολική Μεσόγειο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Frontex: Διάτρητα τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στον Εβρο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Επιχείρηση - σκούπα για τις συμμορίες του κέντρου

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΜΑΣ ΠΕΤΑΝΕ από το ευρώ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Crash test για το ευρώ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Πρόστιμο 8 εκατ. ευρώ την ημέρα από την Κομισιόν

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «ΔΩΡΑΚΙ» σε πλούσιους

ΕΘΝΟΣ: ΜΕΙΩΣΗ 15% των αμοιβών στο Δημόσιο

ΤΑ ΝΕΑ: Βαρέα και ανθυγιεινά: Εκτός λίστας 250.000 εργαζόμενοι

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΛΑΛΟΥΜ με τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Η ΑΥΓΗ: Ασύδοτο «επιχειρείν»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕ 10 ΑΛΛΑΓΕΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΑΡΑΝΕ ΚΑΝΟΝΙ μεγάλες τεχνικές εταιρίες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Λυκοσυμφωνίες

«Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού περί νέας ειρηνικής εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε από τις δήθεν τολμηρές αναφορές του στις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Πίσω απ' αυτά προωθούνται επικίνδυνες συμφωνίες σε βάρος των λαών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ειδικότερα στο Αιγαίο. Πρόκειται για την "εταιρική συμμαχία" (...) στόχος είναι η ικανοποίηση συμφερόντων της ελληνικής και τουρκικής πλουτοκρατίας. Σε αυτό συνηγορούν οι εξελίξεις που αφορούν στον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, οι διευθετήσεις που περιλαμβάνει η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και η εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας. Ακόμα: Οι μυστικές ελληνοτουρκικές συζητήσεις για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Η επιδίωξη συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Αιγαίο από μονοπώλια της Ελλάδας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ (...)

Ισχυροποίηση των μονοπωλίων

Ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες, ούτε να αιφνιδιαστεί από την προπαγάνδα και τα εκβιαστικά διλήμματα που θα του θέσουν η κυβέρνηση και τα Μέσα που υπηρετούν την πλουτοκρατία. Οι κοινές μπίζνες των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας (...) εντάσσουν ακόμα πιο βαθιά τις σχέσεις των δύο χωρών στους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που διαπλέκονται στην περιοχή μας. Η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου προς όφελος των μονοπωλίων θα σημαίνει για τους λαούς κλιμάκωση των βάρβαρων μέτρων κατά των δικαιωμάτων τους.

Ο δρόμος των λαών

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν και χρέος και τη δύναμη να αντιταχθούν και να εμποδίσουν την υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών για την παραχώρηση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου στα μονοπώλια και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η λαϊκή συμμαχία για λαϊκή εξουσία και οικονομία αποδεικνύεται μονόδρομος για να υπάρχει αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας προς όφελος του λαού, αλλά και για τη διασφάλιση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων και της ειρήνης. Η ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά της εξουσίας των μονοπωλίων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, είναι ο μόνος δρόμος για να δυναμώσει η φιλία των λαών, για σταθερά σύνορα, για ειρήνη και ισότιμη συνεργασία, για να καθορίσουν προς όφελός τους τις εξελίξεις» (από την ανακοίνωση του ΚΚΕ / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org