ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη ΝΕΟΓΑΛ

Σήμερα, Τρίτη, στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Δράμας, θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ενάντια στην επίθεση που εξαπέλυσε η εργοδοσία ενάντια στους εργαζόμενους, αποθρασυμένη από το θεσμικό πλαίσιο που της εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ενάντια στον προδοτικό ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που με την επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε στη ΝΕΟΓΑΛ επέβαλε στους εργάτες μείωση μισθού 9%.

Στο μεταξύ, Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη, κατέθεσε το ΚΚΕ με θέμα την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης στη γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ στη Δράμα. Αναλυτικά, στην Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Σπ. Χαλβατζής, επισημαίνεται:

«Επιχειρησιακή Σύμβαση για μείωση των αποδοχών κατά 9%, τουλάχιστον για μία διετία, υπέγραψε η γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ με το σωματείο της επιχείρησης που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι καταδικάζουν με κινητοποιήσεις την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.

Στην αιτιολογική έκθεση που υπογράφουν οι εκπρόσωποι της επιχείρησης και του σωματείου και κατατέθηκε στο ΣΕΠΕ, σημειώνεται ότι μείωση των αποδοχών κατά 9% είναι "εύλογη και αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση της τιμής των προϊόντων της και η παραπέρα μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας στις νέες συνθήκες της αγοράς".

Η σύμβαση υπογράφεται σε μία περίοδο κερδοφορίας για τη ΝΕΟΓΑΛ. Συγκεκριμένα η εταιρεία είχε κέρδη 2 εκατομμύρια ευρώ το 2009 που σημαίνει ότι πρόβλημα λόγω κρίσης δεν έχει, αντίθετα, αξιοποιεί στο έπακρο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των συμμάχων της και χτυπάει στο ψαχνό μισθούς και δικαιώματα με σκοπό να αυγατίσει τα κέρδη της. Μάλιστα σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της, Χ. Σεβαστίδη, και το 2010 θα κλείσει με κερδοφορία, παρά το γεγονός ότι από τον Αύγουστο του 2010 προχώρησε σε μείωση της τιμής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος κατά 10 λεπτά στο 1 λίτρο και αντίστοιχα στις υπόλοιπες συσκευασίες 1/2 λίτρου και 2 λίτρων.

Με το παράδειγμα της ΝΕΟΓΑΛ αποκαλύπτεται ότι η μείωση των μισθών απειλεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την κερδοφορία ή όχι των επιχειρήσεων. Η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων δε θα έχει ημερομηνία λήξης καθώς το νομοθετικό οπλοστάσιο στα χέρια του κεφαλαίου έχει εμπλουτιστεί ώστε να μπορεί να ικανοποιεί κάθε αξίωσή του προκειμένου να κάνει ακόμα πιο φτηνή την τιμή της εργατικής δύναμης».

Με βάση τα παραπάνω ο κομμουνιστής βουλευτής, ρωτά την υπουργό, «πώς τοποθετείται η κυβέρνηση για την απόλυτη χειροτέρευση της κατάστασης των εργαζομένων που προκαλεί η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων; Πώς αντιμετωπίζει την αντίδραση και την κατακραυγή που προκαλεί στην εργατική τάξη η εφαρμογή του πρόσφατου αντεργατικού νόμου που οδηγεί σε μεγάλη μείωση των μισθών και σε κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων;».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μεθοδεύει τη δημιουργία διασπαστικού σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ

Τη δημιουργία διασπαστικού σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ μεθοδεύει η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Θεσσαλονίκης που υπάρχει και λειτουργεί ενωτικά, αγωνιστικά και με ταξική συνέπεια από το 1943.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ σημειώνει πως «πολλοί προσπάθησαν να το υπονομεύσουν αλλά δεν το κατόρθωσαν. Το σωματείο και η αντίστοιχη Ομοσπονδία, αναγνωρίζεται από τους πάντες, σαν ο μοναδικός αξιόπιστος εκφραστής των συνταξιούχων του ΙΚΑ». Καταγγέλλει πως «από καιρό τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚΘ δήλωναν ότι με βάση τις καταστάσεις των ονομάτων που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για τον πρόεδρο του κόμματός τους, πρώτο στόχο έχουν να στήσουν δύο διασπαστικά αντι-σωματεία που θα τα ελέγχουν: συνταξιούχων και οικοδόμων».

Στη βρώμικη προσπάθειά τους, αναφέρει, χρησιμοποιούν πολλά πρόσωπα και βρώμικα μέσα: «Για να μη φανούν οι ίδιοι, αξιοποιούν κάποιον Θανάση Γεωργιάδη, έναν διασπαστή και εχθρό του κλάδου και του ιστορικού σωματείου που διαγράφηκε από γενική του συνέλευση γιατί είχε αντισυνδικαλιστική στάση. Ο συγκεκριμένος κύριος παρίστανε ψευδώς το μέλος του ΚΚΕ και το στέλεχος του ΠΑΜΕ, ενώ ποτέ δεν ήταν σε κανένα από τα δύο.

Τον τελευταίο καιρό, με την κάλυψη του προέδρου του ΕΚΘ (όπως διαλαλεί ο ίδιος) και τη βοήθεια από «αριστερούτσικα» σχήματα, έχει στήσει βρώμικο μηχανισμό στο ισόγειο του ΕΚΘ και παγιδεύει εκατοντάδες ανυποψίαστους συνταξιούχους, εργαζόμενους, ομογενείς και ανέργους που έρχονται στο ΕΚΘ για να εκδώσουν κάρτα του ΟΑΣΘ με μειωμένη τιμή. Τους λέει λοιπόν ότι είναι από σωματείο συνταξιούχων, συντάσσει αιτήσεις τους για έκδοση κάρτας (την οποία παραδίδει στο λογιστήριο του ΕΚΘ και όχι στο σωματείο μας) και εισπράττει παράνομα 10 ευρώ από κάθε θύμα τους ως συνδρομή σε σωματείο συνταξιούχων. Από την έρευνα που έγινε στα δικαστήρια τέτοιο σωματείο δεν υπάρχει ούτε μέχρι στιγμής έκαναν κάποιοι αίτηση για ίδρυσή του.

Στην πραγματικότητα, ο διασπαστής Γεωργιάδης, με δόλωμα τις κάρτες του ΟΑΣΘ στρατολογεί στρατό ανυποψίαστων που θα τους εκμεταλλευθεί (σαν ονόματα) η ΠΑΣΚΕ για να στήσει διασπαστικό - φιλοκυβερνητικό σωματείο συνταξιούχων αλλά και για να κάνει τις γνωστές νοθείες της σε άλλα σωματεία, όπου «ψηφίζουν και τα δέντρα» για να εκλέγονται από αυτά οι Παναγόπουλοι και οι άλλοι τοπικοί αστέρες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τους ομογενείς να απομονώσουν τους βρώμικους υποκινητές αυτής της προσπάθειας.

Γιορτή για μικρούς και μεγάλους

Μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους πραγματοποίησε την Κυριακή το πρωί το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου στα γραφεία του συνδικάτου. Με την ευκαιρία της ανάπαυλας των γιορτών, το συνδικάτο κάλεσε τους εργαζόμενους του κλάδου να περάσουν δημιουργικά λίγες ώρες με τα παιδιά τους, κάτι το οποίο στερούνται λόγω των δύσκολων συνθηκών δουλειάς και ζωής.

Ετσι, την Κυριακή το πρωί, τα γραφεία του συνδικάτου γέμισαν παιδικές φωνές, οι εργαζόμενοι έπαιξαν, τραγούδησαν, χόρεψαν με τα παιδιά τους, ενώ στο τέλος μοιράστηκαν δώρα στα παιδιά. Μια εκδήλωση που σηματοδότησε ότι η δράση των ταξικών συνδικάτων πρέπει να αγκαλιάζει όλες τις πτυχές της ζωής των εργαζομένων, να λαμβάνει υπόψη όλους τους προβληματισμούς και τις αγωνίες της λαϊκής οικογένειας.

Αρχίζει την Κυριακή το εργατικό τουρνουά ποδοσφαίρου

Την Κυριακή 16 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αγωνιστική του 5ου Εργατικού Τουρνουά Ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ. Οι αγωνιστικές θα συνεχιστούν τις Κυριακές 23/1, 30/1, 6/2, 13/2 και 20/2.

Την Κυριακή 16/1 θα παίξουν οι 5 πρώτοι όμιλοι (από τον 1ο όμιλο ως τον 5ο όμιλο), την επόμενη Κυριακή 23/1 οι υπόλοιποι 5 όμιλοι (από τον 6ο όμιλο ως τον 10ο όμιλο) και αυτό εναλλάξ ως τις 20/2. Το Μάρτη θα πραγματοποιηθεί η τελική φάση (οι προημιτελικοί - ημιτελικοί, ο μικρός και ο μεγάλος τελικός).

Οι διευθύνσεις των γηπέδων στα οποία θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες του εργατικού τουρνουά είναι οι εξής: Γήπεδο Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών - Ρουφ). Γήπεδο Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ - Βρίσκεται κοντά στο σταθμό του ηλεκτρικού της Ν. Ιωνίας, απέναντι από τα ΚΕΠ).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για την καταβολή δεδουλευμένων

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους απαίτησε χτες με παρέμβαση που έκανε στην εργοδοσία της εταιρείας πληροφορικής «ICOP», το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) μαζί με τη Σωματειακή Επιτροπή.

Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του ΣΕΤΗΠ, η εργοδοσία οφείλει δεδουλευμένα μέχρι και έξι μηνών (σε ορισμένους εργαζόμενους χρωστά και το δώρο Χριστουγέννων). Στην παρέμβαση του Συνδικάτου και της Επιτροπής, η εργοδοσία πρόβαλε ως δικαιολογία την «κρίση στην αγορά» και άλλα. Τελικά, η εργοδοσία δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει το δώρο σήμερα, το μισό των οφειλομένων μέχρι το τέλος της βδομάδας και το υπόλοιπο μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας. Το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους να μην επαναπαυθούν στις δεσμεύσεις της εργοδοσίας, αλλά να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

  • Το Σάββατο 15 Γενάρη, στις 11 π.μ. το ΣΕΤΗΠ οργανώνει σύσκεψη, καλώντας σε συμμετοχή τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ όπου κυριαρχούν βάρβαρες συνθήκες εργασίας. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του ΣΕΤΗΠ (Γ' Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνης, Εργατικό Κέντρο Αθήνας).Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org