ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κι άλλο SOS για θερινά σινεμά

Νέα διαμαρτυρία - αίτηση των επαγγελματιών του κλάδου των θερινών σινεμά κοινοποιήθηκε στον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, με την οποία ζητούν άμεση ικανοποίηση των ζητημάτων που τους αφορούν.

Η Πανελλήνια Ενωση Επαγγελματιών Θερινών Κινηματογράφων επανέρχεται προς τον υπουργό υποστηρίζοντας ότι «...οι θερινοί κινηματογράφοι δεν είναι εύκολο να προβάλλουν ελληνικές ταινίες, αφού η έλλειψη υποτίτλων απαιτεί την αύξηση της έντασης των μεγαφώνων, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των περιοίκων». Αναφερόμενοι στο νόμο Ν. 3057, άρθρο 80, παρ.15, περίπτωση ε', με τον οποίο μειώνεται η οικονομική στήριξη της πολιτείας, επισημαίνουν: «...όταν μάλιστα γνωρίζετε ότι η μπουλντόζα και το μπετόν κατέφαγαν και εξαφάνισαν τους περισσότερους τέτοιους χώρους, με αποτέλεσμα να μείνουν πολύ λίγα θερινά σινεμά».

Το κείμενο διαμαρτυρίας κλείνει με την πρόταση για «κατάργηση ή επιστροφή όλου του φόρου δημοσίων θεαμάτων που καταβάλλεται για τα θερινά ή, επικουρικά, και την αύξηση επιστροφής του φόρου σ' όλους τους θερινούς, καθώς και την κατάργηση της αναδρομικής ισχύος» της ε' περίπτωσης του νόμου, ώστε να «μας καταβληθεί το 10% του φόρου που δε μας επιστρέψατε».

Η «Ελένη» ταξιδεύει στο χρόνο

Τη θεατρική παράσταση «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου θα φιλοξενήσει το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς από τις 16 του Γενάρη. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, ο οποίος είναι και ο πρωταγωνιστής. Το σχέδιο της «Ελένης» έχει τις ρίζες του στη θεατρική βραδιά που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1999 στην Πνύκα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με τίτλο «Ο κύριος Γιάννης Ρίτσος». Σε μια προσπάθεια ανθολόγησης του έργου του ποιητή συντέθηκε ένα είδος σκηνικής προσωπογραφίας του. Στη σύνθεση αυτή περιλήφθηκε και ένα μεγάλο απόσπασμα από την «Ελένη». Η όλη βραδιά είχε χαρακτήρα θεατρικού αναλογίου.

«Στους "μονόλογους" του Ρίτσου» - σημειώνει ο Β. Παπαβασιλείου - «το πάθος δεν εκτίθεται ως άμεσο βίωμα, αλλά ως αναδρομή. Οχημα αυτής της αναδρομής είναι η γλώσσα. Και κάτι περισσότερο: η γλώσσα και το παιχνίδι της είναι η μόνη ταυτότητα των ηρώων του. Οι κατά συνθήκην ονομασίες Αίας, Ορέστης, Ελένη κλπ. δε σηματοδοτούν ατομικές οντότητες, αλλά κόμπους του μύθου ή, με άλλα λόγια, της ακατάλυτης δύναμης του Απρόσωπου που εξυφαίνει, που πλέκει τη μικρή ζωή του καθενός μας. Σήμερα και με αφορμή τη συμπλήρωση 12 χρόνων από το θάνατο του ποιητή, αναπτύσσουμε πιο συστηματικά τη δοκιμή μας εκείνη με την ελπίδα ότι συμβάλλουμε έτσι στην αναψηλάφηση του θεατρικού τουλάχιστον Ρίτσου που παραμένει για μας μια υπόθεση ερεθιστικά ανοιχτή. Οπως το ίδιο ισχύει βεβαίως για το σύνολο του έργου του».

Η παράσταση έχει πάρει το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας «Κάρολος Κουν» από την Ενωση Ελλήνων Κριτικών, παρουσιάστηκε με επιτυχία στο «Θέατρο Τέχνης» και είναι μια συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Λάρισας, της ΕΤ1 και του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με λαϊκά και ρεμπέτικα

Μ. Ζαμπέτας, Π. Αμπαζής
Μ. Ζαμπέτας, Π. Αμπαζής
Στο ιστορικό καφωδείο «καφενείον η Ελλάς» (πλ. Πλαστήρα 8, Παγκράτι, τηλ. 210-7562565), κάθε Παρασκευή και Σάββατο (11 μ.μ.) και Κυριακή (μεσημέρι) φιλοξενείται η «Ανωτάτη Ζαμπετική», μια μουσική παράσταση - αφιέρωμα στον αξέχαστο λαϊκό συνθέτη Γιώργο Ζαμπέτα. Ο Μιχάλης Ζαμπέτας παίζει με το μπουζούκι του τα διαχρονικά τραγούδια του πατέρα του, ενώ ο Παντελής Αμπαζής τραγουδά κομμάτια από το δίσκο του «Ανωτάτη Ζαμπετική» - ανέκδοτες μέχρι πέρσι μελωδίες του Ζαμπέτα, τις οποίες έντυσε με δικούς του στίχους. Μαζί τους τραγουδά η Νίκη Τσαϊρέλη.

  • Οι «Απέναντι» συνεχίζουν τις μελωδικές τους διαδρομές στο «Δρόμο» (Αδριανού 101, Πλάκα, 210 3247575), κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, αλλά και κάθε Κυριακή (4 το μεσημέρι). Μαζί τους ο «Οπισθοδρομικός» Γιάννης Εμμανουηλίδης και η Γεωργία Γρηγοριάδου, σ' ένα πρόγραμμα με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο «Μπενάκη»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενηλίκους, διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την έκθεση που φιλοξενείται στους χώρους του: «Χρόνης Μπότσογλου. Μια προσωπική Νέκυια (1993 - 2000). Ενα εικαστικό δοκίμιο για τη μνήμη». Το πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εικαστικό Χαρά Παπαγιαννοπούλου, που έχει και την ευθύνη του σχεδιασμού, απευθύνεται σε μαθητές του Λυκείου και ενηλίκους. Θα πραγματοποιηθεί αύριο και την Κυριακή 19/1 (11π.μ. - 1μμ). Στόχος του προγράμματος είναι «η κατανόηση του εικαστικού έργου του Μπότσογλου, τόσο από θεωρητική όσο και από πρακτική σκοπιά, μέσα από το βίωμα, τον πειραματισμό, την αυτενέργεια. Οι επισκέπτες καλούνται να ακολουθήσουν κι εκείνοι την πορεία του καλλιτέχνη, να πραγματοποιήσουν το προσωπικό τους ταξίδι στη μνήμη και τη μορφή και να βρουν τις δικές τους εκδοχές στην ανάγνωση του έργου». Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210 3671043, 210 3671044. Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ.

Εικαστικές «συναντήσεις γυναικών»

Δεκατρείς γυναίκες δημιουργοί από έντεκα χώρες, συμμετέχουν στην έκθεση με τίτλο «Διηπειρωτική Συνάντηση Γυναικών» που διοργανώνει το Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας υπό την αιγίδα της UNESCO. Οπως σημειώνουν οι οργανωτές «Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η προβολή και ανάδειξη του διαπολιτισμικού χαρακτήρα, του ενεργού και διευρυμένου συμμετοχικού ρόλου της σημερινής δημιουργού, στις σύγχρονες απαιτητικές κοινωνικές διαμορφώσεις του παγκόσμιου χάρτη». Παρουσιάζουν έργα τους οι δημιουργοί: Anna Boyadjieva (Βουλγαρία), Christine Deforges (Γαλλία), Manuela Sambo (Αγκόλα), Ρούλα Ακαλέστου (Ελλάδα), Νέλλα Γκόλαντα (Ελλάδα), Βούλα Μασούρα (Ελλάδα), Ξένια Παντελή (Κύπρο), Julia Guerrero (Κολομβία), Randa Berouti (Λίβανος), Iskra Dimitrova (ΠΓΔΜ), Simona Tanasescu (Ρουμανία), Tomur Atagok (Τουρκία) και Sadika Keskes (Τυνησία). Επιμελήτρια της Συνάντησης και έκθεσης είναι η κριτικός και ιστορικός τέχνης Ελλη Κοκκίνη - Καπλάνη. Η έκθεση μετά την παρουσίασή της στην Ελλάδα, θα παρουσιαστεί και στις άλλες χώρες που συμμετέχουν στη συνάντηση.

Εκδήλωση μνήμης

Αφιέρωμα στον ελληνικό μικρασιατικό πολιτισμό διοργανώνει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία στις αίθουσες «Λόγου και Τέχνης» της Στοάς του Βιβλίου. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφικού υλικού, λογοτεχνικών βιβλίων και κειμηλίων, καθώς και κύκλο εισηγήσεων με θέμα «Η συμβολή των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία». Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 15/1 (6μμ). Θα μιλήσουν οι: Αρτεμη Ξανθοπούλου - Κυριακού, Φώτης Α. Δημητρακόπουλος, Νίκος Ζίας και Μάρκος Φ. Δραγούμης. Συντονιστής: Κ. Σβολόπουλος. Θα προλογίσει ο Γ. Μπαμπινιώτης. Το υλικό για την έκθεση, που θα διαρκέσει έως 18/1, παραχώρησαν το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, η Εστία Νέας Σμύρνης, το Μουσείο Μπενάκη, το ΕΛΙΑ, το Σωματείο Ν. Σινασού και η Ενωση Σμυρναίων.

Επαναλαμβάνονται από χτες και θα διαρκέσουν έως τις 16/1 στον κινηματογράφο «Τριανόν» οι προβολές του συνόλου των ταινιών του μεγάλου Ρώσου σκηνοθέτη, Αντρέι Ταρκόφσκι, μετά την επιτυχία που είχαν οι ίδιες προβολές στο πλαίσιο του πρόσφατου διεθνούς συμποσίου για το έργο του στην Αθήνα. Θα προβληθούν οι ταινίες, «Σολάρις», «Αντρέι Ρουμπλιόφ», «Ο καθρέφτης», «Νοσταλγία», «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν», «Η θυσία», «Στάλκερ», «Το βιολί και ο οδοστρωτήρας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ