ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σφοδρές μάχες

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Οι μάχες μεταξύ των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» του στρατού και κυρίως των παραστρατιωτικών, που έχουν αναγεννηθεί με την εκλογή του προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε, μαίνονται σε πολλά σημεία της λατινοαμερικανικής χώρας ακόμη και στα περίχωρα της πρωτεύουσας Μπογκοτά. Πάντως, Αμερικανοί στρατιώτες αναμένονται από στιγμή σε στιγμή.

Χτες, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν, όταν άγνωστοι πυροδότησαν παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε κωμόπολη, όπου άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, πρόκειται να εκπαιδεύσουν Κολομβιανούς στρατιώτες για την προστασία του πετρελαιαγωγού Cano Limon. Ο αγωγός αυτός εξυπηρετεί μια πετρελαιοπαραγωγό περιοχή, την οποία εκμεταλλεύεται η αμερικανική εταιρία Occidental Petroleum.

Η βόμβα εξερράγη έξω από στρατόπεδο στην κωμόπολη Φορτούλ, στην επαρχία Αραούκα της Ανατολικής Κολομβίας, περίπου 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά. Είναι η δεύτερη έκρηξη στην επαρχία, τα δύο τελευταία 24ωρα και τοπικοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν την ευθύνη για τις επιθέσεις στους αντάρτες των FARC-ΕΡ.

Στο μεταξύ, στο διάστημα ενός μήνα περισσότεροι από 150 ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους σε τρεις διαφορετικές μάχες στην επαρχία Sur de Bolivar, σύμφωνα με το Anncol. Το καινοφανές σε αυτή την περίπτωση είναι η κοινή δράση του δυνάμεων των ανταρτών FARC-EP, υπό την ηγεσία του κοματάντε, Παστόρ Αλάπε του Magdalena Medio Block και των ανταρτών του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού»- ELN. Πρόκειται για μια περιοχή όπου η δράση των ταγμάτων ασφαλείας έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους και τον αναγκαστικό εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων αγροτών, προκειμένου να γλιτώσουν από τις σφαγές.

Τέλος, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις μία ομάδων 300 ακροδεξιών παραστρατιωτικών εκτοπίζει αγρότες και χωρικούς στην κεντρική περιοχή της πεδιάδας του Ρίο Τσιμιτάρα, ενώ πάνοπλοι παραστρατιωτικοί κάνουν περιπολίες στο ποταμό Μαγδαλένα σε εξοπλισμένα με βαρύ οπλισμό και μηχανοκίνητα κανό. Φυσικά, με τις επίσημες Ενοπλες Δυνάμεις να κλείνουν τα μάτια ή να στηρίζουν κιόλας τη φονική τους δράση.

Πυκνώνουν οι φωνές κατά του πολέμου

ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Μπορεί οι κυβερνήσεις να κωφεύουν ή να σχεδιάζουν κιόλας να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, με την εξαπόλυση πολέμου κατά του Ιράκ, ωστόσο οι λαοί και αγρυπνούν και αντιστέκονται.

Στις ΗΠΑ, μετά τους καλλιτέχνες που διακήρυξαν περίτρανα την αντίθεσή τους με τα πολεμικά σχέδια του Προέδρου τους, Τζορτζ Μπους το παράδειγμά τους ακολουθούν και οι ιστορικοί. Κατά τη διάρκεια της 117ης ετήσιας διάσκεψης της Ενωσης Αμερικανών Ιστορικών, εκατοντάδες ιστορικοί και ακαδημαϊκοί από 40 Πανεπιστημιακά ιδρύματα της αμερικανικής επικράτειας αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο δίκτυο, αυτό των «Ιστορικών κατά του πολέμου».

Ηδη το μανιφέστο κατά του πολέμου έχει δοθεί και προς άλλους συναδέλφους τους, ώστε να προσυπογραφτεί. Ανάμεσα στις άμεσες δράσεις του νέου αυτού δικτύου είναι η δημιουργία σε παναμερικανική επικράτεια ενός «γραφείου ομιλιών», που στόχος του είναι η στήριξη και ενδυνάμωση του αντιπολεμικού κινήματος εντός και εκτός του Πανεπιστημίου καθώς και η σωστή και ακριβής ενημέρωση των Αμερικανών πολιτών σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις και επιδιώξεις του Προέδρου Μπους όσον ασορά στον πόλεμο κατά του Ιράκ, αλλά και συνολικά στην παγκόσμια αντιτρομοκρατική εκστρατεία.

Αντιστοίχως, και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη σύμμαχο των ΗΠΑ, Βρετανία, επικεφαλής του αντιπολεμικού ρεύματος έχουν τεθεί η Αγγλικανική, αλλά και η Καθολική, Εκκλησία. Μια από τις πιο δυνατές φωνές που ακούγονται τις ημέρες αυτές κατά του πολέμου είναι αυτή του νέου αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την επέμβαση στο Αφγανιστάν «ηθικά κηλιδωμένη» και τώρα προειδοποιεί για τους κινδύνους που περικλείει μία εσπευσμένη στρατιωτική δράση κατά του Σαντάμ Χουσεΐν.

Τέλος, ο πρώην Πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες και ο νομπελίστας λογοτέχνης Ζοζέ Σαραμάγκου, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Μαρία ντε Λούρντες Πιντασίλιο, και η πιανίστα Μαρία Ζοάο Πίρες είναι οι πρώτοι που έβαλαν την υπογραφή τους σε ένα μανιφέστο «Για την Ειρήνη, κατά του Πολέμου. Το μανιφέστο, που πρωτοδημοσιεύτηκε χτες στην ημερήσια εφημερίδα Diario de Noticias της Λισαβόνας, τάσσεται εναντίον μιας «ενδεχόμενης ανάμειξης της Πορτογαλίας στην προετοιμασία στρατιωτικών ενεργειών εναντίον τρίτης χώρας, χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση της Συνέλευσης της Δημοκρατίας (πορτογαλικού κοινοβουλίου) και χωρίς τη σαφή εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και «ο πόλεμος δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα που προκαλούν η καταπίεση και η τρομοκρατία. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι θρησκευτικό λάβαρο», καταλήγει το μανιφέστο.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΟΧΙ στον πόλεμο κατά του Ιράκ

Με ομόφωνη απόφασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά εκφράζει την «αντίθεσή του στο σχεδιαζόμενο πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Ιράκ». Οπως τονίζει, η επίθεση κατά του Ιράκ «θα προκαλέσει νέα δεινά και αμέτρητες ανθρώπινες απώλειες στον ιρακινό λαό, θα αποσταθεροποιήσει το σύνολο της Μέσης Ανατολής, θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία, θα παραβιάσει για μια ακόμα φορά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, θα ακυρώσει για μια ακόμα φορά το ρόλο των διεθνών οργανισμών».

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά καλεί «την ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση για να ακυρωθούν οι πολεμικοί σχεδιασμοί» και κάθε πολίτη να ασκήσει «την αντίθεσή του σε κάθε μορφή πολέμου».

Και αντιπολεμική σύσκεψη στο Περιστέρι

Σύσκεψη φορέων που θα καθορίσει πρόγραμμα εκδηλώσεων ενάντια στα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ κατά του λαού του Ιράκ πραγματοποιείται τη Δευτέρα 13 του Γενάρη στις 7 το απόγευμα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Π. Τσαλδάρη 2). Η πρωτοβουλία ανήκει σε φορείς και κινήσεις της πόλης που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δε θα χρησιμοποιηθεί η χώρα μας ως προγεφύρωμα-ορμητήριο των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, δε θα υπάρξει καμία άμεση ή έμμεση εμπλοκή της, ότι δε θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας, αλλά ούτε και άλλα τμήματα του ελληνικού εδάφους, των θαλασσών και του εναέριου χώρου και ότι θα επιστρέψουν και δε θα ξαναβγούν εκτός συνόρων τμήματα των Ενόπλων μας Δυνάμεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ