ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Εβαλαν τους εργάτες στην «ψειρού» με διαταγή του δουλέμπορου

Προκλητική πράξη αστυνομικών του Πειραιά

Σιδεροδέσμιοι στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά βρέθηκαν χτες 11 μεταλλεργάτες και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ιορδάνης Πουντίδης, επειδή απαίτησαν από τον εργολάβο Σωτηρόπουλο τα δεδουλευμένα τους και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας! Εργαζόμενοι και συνδικαλιστής αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι μετά από παρέμβαση σωματείων της πόλης και του Εργατικού Κέντρου, ενώ ο εργολάβος, κάτω από την απειλή αγωνιστικής απάντησης από τα σωματεία, οδηγήθηκε τελικά αργά το απόγευμα στον εισαγγελέα με την αυτόφωρο διαδικασία.

Ο Σωτηρόπουλος δεν είναι «τυχαίος» και όπως φαίνεται διαθέτει γερές κυβερνητικές πλάτες. Συγκεκριμένα, με «άνωθεν βοήθεια» έχει εξασφαλίσει συνεργασία με γαλλικά ναυπηγεία. Πατώντας στη μεγάλη ανεργία που πλήττει τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη προμηθεύει τα γαλλικά ναυπηγεία με Ελληνες μεταλλεργάτες, στους οποίους δίνουν χαμηλά μεροκάματα και γενικά αποτελούν για τους Γάλλους «φτηνό κρέας», αλλά αναλαμβάνει και ο ίδιος εργολαβίες.

Για την ακρίβεια οι Γάλλοι τού αναθέτουν επισκευαστικές εργασίες στα διπύθμενα των πλοίων, που αποτελούν την πιο σκληρή, επικίνδυνη και βρώμικη δουλιά. Οπως μας είπαν οι 11 μεταλλεργάτες, που «γεύτηκαν» τη δουλιά με τον Σωτηρόπουλο, για να εκτελέσει την εργολαβία του, προσλαμβάνει μεταλλεργάτες και αφού τους μεταφέρει στη Γαλλία, με «τσαμπουκά» τούς παρακρατεί μέρος από το μεροκάματο που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση. Η διαμονή που τους εξασφαλίζει είναι ανάλογη με αυτή των ζώων αφού οι άνθρωποι μένουν σε κοινόβιο, τρώνε κονσέρβες, ενώ η θέρμανση θεωρείται πολυτέλεια! Οποιος τολμήσει να ζητήσει την τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης παίρνει, όπως μας είπε ο Μάκης Τ., την απάντηση «Σ' όποιον αρέσει», ενώ, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εργαζομένων, συνάδελφός τους έχει αναγκαστεί να φύγει από τη Γαλλία βάζοντας ο ίδιος το εισιτήριο επιστροφής.

Οι 11 εργαζόμενοι δούλευαν στα ναυπηγεία της πόλης Σεναζέρ και αποφάσισαν μαζί με το Συνδικάτο τους να διεκδικήσουν τα όσα τους «έφαγε» ο Σωτηρόπουλος. Πρόκειται για οφειλές που κυμαίνονται από 3.000 έως 30.000 ευρώ! Χτες, μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ο εργολάβος είχε δεσμευτεί ότι θα πληρώσει τους εργαζόμενους. Οταν οι εργαζόμενοι πήγαν στο γραφείο του συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του Συνδικάτου για να πληρωθούν, ο Σωτηρόπουλος δήλωσε ευθαρσώς ότι δε δίνει δεκάρα.

Αμέσως έγινε προσφυγή στον εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε παραγγελία για αυτόφωρο διαδικασία. Ενημερώθηκε και η Αστυνομία, όμως περιπολικό δε στάλθηκε. Τον εργολάβο οδήγησαν στην Αστυνομία Πειραιά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έγιναν μάρτυρες του εξής φαινομένου: Επί 6 ώρες που αυτοί συμπλήρωναν και υπέγραφαν τις μηνύσεις όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία, ο Σωτηρόπουλος έπινε καφέ με τον αξιωματικό υπηρεσίας! Στις 4 το απόγευμα ο Σωτηρόπουλος δήλωσε στον αξιωματικό προφορικά ότι σκοπεύει να καταθέσει μήνυση εναντίον των εργαζομένων για εξύβριση, οπότε αυτομάτως οι αστυνομικοί, που έπιναν καφέ μαζί του τόσες ώρες, σηκώθηκαν, συνέλαβαν και μπουζούριασαν τους 11 εργαζόμενους μαζί με τον συνδικαλιστή. Ο Ι. Πουντίδης σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν επισήμανε: «Με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο αποδεικνύεται ότι η δράση των δουλεμπόρων και των κεφαλοκυνηγών καλύπτεται από την κυβέρνηση και την πολιτική που αυτή εφαρμόζει σε βάρος των εργασιακών σχέσεων. Γίναμε μάρτυρες αυτής της κάλυψης που φάνηκε από την απαράδεκτη στάση των αστυνομικών αρχών. Επιχείρησαν να μετατρέψουν τα θύματα σε θύτες. Μια τέτοια συμπεριφορά θυμίζει άλλες εποχές. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων με κάθε τρόπο».

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Διέγραψαν την απεργία για να κάνουν ξανά «διάλογο»

Το «διάλογο» προτίμησε, για μια ακόμα φορά, αντί για αγωνιστικές κινητοποιήσεις η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ) και έστειλε στις ελληνικές καλένδες τη 48ωρη απεργία, που η ίδια είχε αποφασίσει για το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη ενάντια στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης, όλοι οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας υποστήριξαν, ότι η κυβέρνηση έκανε πίσω και χρησιμοποίησαν ως άλλοθι τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Ακ. Τσοχατζόπουλου στην πρόσφατη συνάντηση, στην οποία βάφτισε ξαφνικά «κείμενο εργασίας» το νομοσχέδιο και ανακοίνωσε ότι θα γίνει διάλογος. Ετσι, τη στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και δίνει νέα προνόμια στους ιδιώτες, για να εξασφαλίσει τα κέρδη τους, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ αντί να οργανώσει αγώνες των εργαζομένων αποφάσισε να συνεχίσει την τακτική του διαλόγου.

Οι δυνάμεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας, από την άλλη, αρνήθηκαν να δεχτούν τις εξελίξεις ως «υποχώρηση» της κυβέρνησης, αλλά, αντίθετα, όπως κατήγγειλαν, θα συνεχίσει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης που θα υλοποιηθεί το επόμενο εξάμηνο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, όπου θα δρομολογηθούν νέα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα.

Συγκεκριμένα, πρότειναν σαν πρώτο σταθμό την προκήρυξη 48ωρης απεργίας στις 23 - 24 Γενάρη και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο Ναύπλιο κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Εργασίας. Ακόμα, να διοργανωθούν κινητοποιήσεις στις 22 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη στη Σύνοδο των υπουργών Ανάπτυξης για την ενέργεια και να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια, που οργανώνονται, ενάντια στον πόλεμο που προετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές στο Ιράκ.

Για να μείνει η Κυριακή αργία

Μπροστά στις πόρτες των «σούπερ - μάρκετ» «ΓΕΓΟΣ» στην Ανατολική Αττική, θα παραταχτούν αύριο, Κυριακή το πρωί, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και στελέχη του ΠΑΜΕ, προκειμένου να μην επιτρέψουν την παράνομη λειτουργία τους, όπως επιδιώκουν οι ιδιοκτήτες. Την απόφαση για την αυριανή κινητοποίηση πήραν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, «Κωνσταντακάτου», «Μάκρο» και «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» και καλούν όλους τους εργαζόμενους να υψώσουν το αγωνιστικό τους ανάστημα, ενάντια στις προσπάθειες που εντείνονται για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, μέσα στις οποίες εντάσσεται και η απόφαση των ιδιοκτητών των «σούπερ - μάρκετ» «ΓΕΓΟΣ» να ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή.

ΕΦΑΠΑΞ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες

«Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα ληφθούν από το υπουργείο το αμέσως επόμενο διάστημα», δηλώνει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλος, θορυβημένος από την άμεση αντίδραση που συνάντησε η κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν ενίσχυσης του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας στους συνταξιοδοτούμενους από το δημόσιο.

Ο υφυπουργός επιχειρεί να διαψεύσει την πραγματικότητα γύρω από τη μείωση που έχουν επιφέρει στο εφάπαξ οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Αναφέρει στη χτεσινή δήλωσή του ότι οι ισχυρισμοί δημοσιευμάτων για μείωσή του το 2003 σε σχέση με το 2002 «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και ότι το ΔΣ του Ταμείου Πρόνοιας δεν έχει καταθέσει ακόμη τις προτάσεις του. Επίσης, καλεί τους δημόσιους υπάλληλους «να μη δώσουν καμία βάση στα δημοσιεύματα αυτά που τελικά στρεβλώνουν την πραγματικότητα και ενσπείρουν τον πανικό».

Φυσικά, η αντίδραση του υφυπουργού δεν ήταν ανάλογη απέναντι σε εκείνα τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στο «διπλό μπόνους» για το εφάπαξ, παρ' όλο που κατά τον ίδιο «οι τελικές αποφάσεις» δεν έχουν ληφθεί ακόμη.

Παράλληλα, ο τεχνητός περιορισμός του προβλήματος, από το υπουργείο Εργασίας, στη σχέση του ύψους του εφάπαξ μεταξύ του 2002 και το 2003, δεν αρκεί για να αποκρύψει το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού προς το χειρότερο το 1997 και στη συνέχεια το 2002 με τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο, με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται να χάνουν τουλάχιστον 3 εκατ. δραχμές!!!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ