ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 2020 - Κυριακή 12 Γενάρη 2020
Σελ. /40
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Ενταγμένη στο κάδρο του ευρύτερου ανταγωνισμού

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Ιράν κατά των ΗΠΑ με αφορμή την δολοφονία Σολεϊμανί
Από τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Ιράν κατά των ΗΠΑ με αφορμή την δολοφονία Σολεϊμανί
Η κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης, των απειλών και των κυρώσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έναντι του Ιράν επέφεραν αναμενόμενα αντίποινα από την Τεχεράνη. Τα ξημερώματα της 8ης Γενάρη οι Ιρανοί «Φρουροί της Επανάστασης» εξαπέλυσαν επιθέσεις ακριβείας με μπαράζ πυραύλων σε δύο στρατιωτικές βάσεις των Αμερικανών στο Ιράκ, ανακοινώνοντας το θάνατο «80 Αμερικανών και τον τραυματισμό 200 ατόμων», που διαψεύστηκαν από τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας, την Τετάρτη προέβη σε τηλεοπτικό διάγγελμα, που θύμισε στην ουσία πολεμικό ανακοινωθέν. Κυρίως γιατί εκτόξευσε νέες απειλές για κυρώσεις - που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη - αλλά και προτροπές για την ανάληψη μεγαλύτερου ρόλου του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Στο Ιράκ, την Παρασκευή, ο Ιρακινός (Σιίτης) πρωθυπουργός, Αντίλ Αμπντούλ Μάχντι, ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, να αποφασίσει για μηχανισμό αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, εξηγώντας πως η χώρα του απορρίπτει την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών Μ. Πομπέο και Οικονομικών Στ. Μνούτσιν ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κυρώσεων σε οκτώ Ιρανούς αξιωματούχους των εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του ανώτατου ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ. Ο Πομπέο, επιβεβαιώνοντας το αίτημα του Ιράκ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, είπε εύσχημα ότι γίνονται προσπάθειες «για να μειωθούν οι κίνδυνοι και το βάρος από τους Αμερικανούς στρατιώτες», τονίζοντας πως στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται ήδη ομάδα ΝΑΤΟικών αξιωματούχων προκειμένου να εξετάσει ένα σχέδιο «διεύρυνσης της δράσης» του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στη Μέση Ανατολή...

Παράλληλα, την επιλογή της Αλβανίας να προσφέρει άσυλο από το 2013 (επί θητείας Ομπάμα) σε περίπου 3.000 Ιρανούς από την οργάνωση «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν» (ΜΕΚ), που στηρίζονται από τους Αμερικάνους και που «φιλοξενούνταν» παλιότερα στο Ιράκ, επανέφερε στο τραπέζι το Ιράν. Ο Ιρανός Σιίτης ανώτατος ιερωμένος Αλί Χαμενεΐ, αναφερόμενος εμμέσως στην Αλβανία, είπε πως «υπάρχει μία πολύ μικρή, αλλά πολύ διαβολική ευρωπαϊκή χώρα, όπου αμερικανικά στοιχεία συνεργάζονται με Ιρανούς προδότες και σχεδιάζουν κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας». Ο Αλβανός Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, απάντησε πως η χώρα του δεν είναι διαβολική, αλλά «είχε υποφέρει» κατά το παρελθόν «από διαβολική δικτατορία». Προειδοποίησε δε ότι τυχόν επίθεση εναντίον της Αλβανίας συνιστά «επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ».

Ωστόσο, οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ για μεγαλύτερη εμπλοκή της λυκοσυμμαχίας στην περιοχή συνιστούν από μόνοι τους κλιμάκωση και διαμορφώνουν τις συνθήκες για πιο γενικευμένη ανάφλεξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς της περιοχής. Η επιθετικότητα των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν ασκεί πίεση στους ΝΑΤΟικούς συμμάχους τους ώστε να πάρουν άμεσα θέση, αφήνοντας τις ταλαντεύσεις και τις διαφοροποιήσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι και η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, προκεχωρημένο ορμητήριό του, με τις πολλές στρατιωτικές βάσεις, γίνεται άμεσα στόχος σε περίπτωση γενίκευσης της σύγκρουσης.

Οι ανταγωνισμοί άλλωστε στην ευρύτερη Μέση Ανατολή με τα πεδία συγκρούσεων να μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία (Συρία, Ιράκ, Υεμένη, Ιράν, Λιβύη, Παλαιστινιακό) εντάσσονται στο μεγάλο κάδρο της αντιπαράθεσης γεωπολιτικών και μονοπωλιακών συμφερόντων ανάμεσα στις ΗΠΑ και δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα, κ.ά. Στις εκθέσεις του Πενταγώνου οι δύο τελευταίες χώρες, κυρίως, θεωρούνται «αναθεωρητικές δυνάμεις» που απειλούν τα «συμφέροντα εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ σε στρατηγικές περιοχές του πλανήτη, από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια έως τον Ειρηνικό και την Αρκτική.

Μαζί βεβαίως με τον ανταγωνισμό πάει και η προσπάθεια για νέα παζάρια. Χαρακτηριστική είναι η προτροπή του Τραμπ προς τις άλλες τέσσερις χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα) και ισχυρές χώρες - μέλη της ΕΕ να εγκαταλείψουν πλήρως τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ώστε να καταστεί εφικτή η διαπραγμάτευση μίας νέας «καλύτερης» συμφωνίας. Κάτι που προδίδει μεταξύ άλλων και ο ρόλος ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών χωρών (π.χ. Γερμανίας, Γαλλίας), που δείχνουν να αναλαμβάνουν «πρωτοβουλίες» για «μεσολάβηση» και ρόλο «εκτόνωσης της έντασης» στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Τεχεράνης. Η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 10 Γενάρη, εντάσσεται στο πλαίσιο τέτοιων προσπαθειών.


Δ. ΟΡΦ.

Προωθούν «αυξημένο ρόλο» του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια διαγγέλματος που εκφώνησε μεσοβδόμαδα απαίτησε από το ΝΑΤΟ να αναλάβει «διευρυμένο ρόλο» στη Μέση Ανατολή, προτείνοντας μάλιστα να μετονομαστεί το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο σε... «ΝATO-ME», δηλαδή ΝΑΤΟ-Μiddle East (ΝΑΤΟ - Μέση Ανατολή). Στη διεύρυνση του βρώμικου ρόλου του ΝΑΤΟ στην περιοχή συμφώνησε και ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ, που εξήγησε ότι θα ζητήσει τη λήψη σχετικών πολιτικών αποφάσεων από τις 29 χώρες - μέλη. Με τον Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, όπου συμφώνησαν ότι «το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερο στην περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας»...

Εντούτοις, το ΝΑΤΟ δεν είναι νέο στο Ιράκ και στη «γειτονιά» της Μέσης Ανατολής, είτε ως λυκοσυμμαχία είτε ως δράση μεμονωμένων κρατών. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη του 2018 αποφασίστηκε η συγκρότηση «ΝΑΤΟικής Αποστολής στο Ιράκ» (κωδική ονομασία ΝΜΙ) με «αίτημα» της Βαγδάτης. Η αποστολή ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2018 και απαρτίζεται από 500 στρατιωτικούς εκπαιδευτές και συμβούλους από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και «εταίρους», όπως η Αυστραλία, η Σουηδία, η Φινλανδία. Την περασμένη βδομάδα, η αποστολή ΝΜΙ ανέστειλε προσωρινά τις δραστηριότητές της, λόγω έντασης από τη δολοφονία Σολεϊμανί.

Επίσης, από το 2004 έως το 2011 το ΝΑΤΟ παρείχε υπηρεσίες υποστήριξης στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, «βοηθώντας» υποτίθεται στην εκπαίδευση και καθοδήγηση του ιρακινού στρατού. Οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν συμβάλει ποικιλοτρόπως στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στο Ιράκ, στη Συρία, παλιότερα στο Αφγανιστάν. Το ΝΑΤΟ επίσης έχει συμβάλει με τα κατασκοπευτικά AWACS από τις βάσεις σε Ελλάδα και Τουρκία στην υποστήριξη όλων των πολεμικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ σχεδιάζουν και άλλα σχήματα. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε προετοιμάσει το έδαφος για τη θέσπιση της λεγόμενης «Συλλογικής Αμυντικής Συμφωνίας στη Μέση Ανατολή» (MESA), την οποία επιχείρησε να εξελίξει και να αναβαθμίσει, το Μάη του 2017, ο νυν Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, διαφημίζοντάς την ως «Αραβικό ΝΑΤΟ». Το σχεδιαζόμενο αυτό σχήμα συμπεριλαμβάνει όλες τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του (Περσικού) Κόλπου (GCC), την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Το χρονικό της κλιμάκωσης

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν κλιμακώθηκε ιδιαίτερα μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει τον Μάη του 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015, που σηματοδότησε και τη διαπάλη με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που την υπέγραφαν (τα άλλα 4 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).

Στοιχείο κλιμάκωσης για τη θέση των ΗΠΑ στην περιοχή του Περσικού είναι και η κατάσταση στο Ιράκ, όπου διασταυρώνονται ισχυρά συμφέροντα και ενισχύονται ανταγωνιστές τους, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Σταχυολογώντας την ακολουθία των εξελίξεων:

-- Από τον Απρίλη του 2019 ξεκίνησε συζήτηση στο ιρακινό κοινοβούλιο για την ανάγκη ψήφισης νόμου για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

-- Αντιδράσεις υπήρξαν για επισκέψεις ηγετικών στελεχών των ΗΠΑ σε στρατιωτικές βάσεις χωρίς ενημέρωση της κυβέρνησης και μετακίνηση στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία στο Ιράκ.

-- Μαζικές λαϊκές διαμαρτυρίες με δίκαια αιτήματα τον Οκτώβρη του 2019, όπου υπήρξε και έντονη παρέμβαση ξένου παράγοντα (ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία κ.ά.).

-- Στις 28/12/19 σκοτώθηκε Αμερικανός εργολάβος στο Κιρκούκ.

-- Στις 29/12 αμερικανικά μαχητικά έπληξαν θέσεις της ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής «Δυνάμεις Λαϊκής Αντιπολίτευσης» (φιλικής στο Ιράν) στα ιρακινο-συριακά σύνορα, με 25 πολιτοφύλακες νεκρούς και 51 τραυματίες.

-- Μετά την κηδεία των θυμάτων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που περικύκλωσε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην «Πράσινη Ζώνη» και αίτημα να φύγει η πρεσβεία και να τερματιστεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, ενώ δεν έλειψαν και οι προσπάθειες εισβολής και κατάληψής της, θυμίζοντας τα γεγονότα της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979. Οι διαδηλωτές αποχώρησαν μετά τη δέσμευση του Σιίτη πρωθυπουργού για ψήφιση νόμου αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων.

-- Στις 3/1/20 έγινε η γκανγκστερική δολοφονική επίθεση σε αυτοκινητοπομπή δίπλα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί, επικεφαλής της επίλεκτης μονάδας Κουντς των «Φρουρών της Επανάστασης», και ο υποδιοικητής του ιρακινού σώματος «Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης» Αμπού Μάχντι Αλμουχάντις με άλλα 6 στελέχη.

-- Στις 8/1/20 έγιναν αντίποινα του Ιράν με ρίψη πυραύλων σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, στο Αϊν αλ Ασαντ στη δυτική επαρχία Ανμπαρ και στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου δηλώθηκε ότι σκοτώθηκαν 80 Αμερικανοί και τραυματίστηκαν άλλοι 200, κάτι που διέψευσε η αμερικανική κυβέρνηση, με τον Τραμπ να εξαπολύει νέες απειλές και να καλεί το ΝΑΤΟ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη Μέση Ανατολή. Οι επιθέσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν από Ιράν και Ιράκ κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας τους.

Προκλητική ανακοίνωση της κυβέρνησης

Προκλητική ανακοίνωση - μνημείο επιβεβαίωσης της επικίνδυνης εμπλοκής της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση για τα αντίποινα του Ιράν στην γκανγκστερική δολοφονία του ανώτατου στελέχους του από τους Αμερικανούς. Ενώ δεν βγάζει για αυτήν την κατάφωρη παραβίαση κυριαρχίας άχνα, δηλώνει ανήσυχη και «καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ, οι οποίες φιλοξενούν δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση του "Ισλαμικού Κράτους", στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα». Καλεί δε το Ιράν σε αποκλιμάκωση στο όνομα του «σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» το οποίο έχουν κάνει κουρελόχαρτο ΝΑΤΟ και ΕΕ όπου συναποφασίζει.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει το πολεμικό διάγγελμα Τραμπ

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει ότι το διάγγελμα του Ντ. Τραμπ είχε «στοιχεία πολεμικού ανακοινωθέντος, που δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής» και προσθέτει:

«Το αίτημα για περαιτέρω εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, μαζί με τις κυρώσεις προς το Ιράν, οξύνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση, φέρνοντας πιο κοντά τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις φέρουν τεράστια ευθύνη, έχοντας μετατρέψει την Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με στρατιωτικές βάσεις απ' άκρη σ' άκρη, που μπορούν να αποτελέσουν πιθανό στόχο αντιποίνων. Η δε απροκάλυπτη στήριξη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην πολιτική των ΗΠΑ εμπλέκει τον ελληνικό λαό σε μεγάλες περιπέτειες και πρέπει να καταδικαστεί».

Και κατέληγε: Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η λαϊκή πάλη για να ακυρωθεί η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα. Να μη χρησιμοποιηθεί η χώρα μας ως ορμητήριο πολεμικών επεμβάσεων. Να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ΝΑΤΟικές αποστολές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ