ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 2020 - Κυριακή 12 Γενάρη 2020
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Με σταθερό «τιμόνι» στον αγώνα για «όσα δουλέψαμε όλη μας τη ζωή»

Μαχητική και μαζική κινητοποίηση την Παρασκευή έξω από το ΣτΕ και το υπουργείο Εργασίας

«Μας τσάκισαν ό,τι με αγώνες και θυσίες έχουμε δουλέψει σε όλη μας τη ζωή. Δεν τα χρωστάμε σε κανέναν. Είναι δικά μας και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους από τις πολιτικές ηγεσίες, τις κυβερνήσεις. Γιατί αυτές μας έκοψαν συντάξιμες αποδοχές, κύριες - επικουρικές συντάξεις, την 13η και 14η σύνταξη. Και τώρα πετάνε την "μπάλα στην εξέδρα", στο ΣτΕ που βγάζει αποφάσεις κατά το δοκούν, άλλοτε ερμαφρόδιτες, άλλοτε ατελέσφορες, πάντα υπέρ των κυβερνήσεων.

Ποτέ δεν καλλιεργήσαμε τη λογική "τρέξτε, πληρώστε δικηγόρους". Μέχρι και σήμερα τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία ζητούν 300 και 400 ευρώ από κάθε συνταξιούχο για προσφυγές. Εμείς είχαμε συμπαραστάτες στους αγώνες δικηγόρους που μας έδωσαν νομικές συμβουλές αφιλοκερδώς.

Ομως το δίκιο δεν κερδίζεται στις αίθουσες των Πρωτοδικείων. Πήραμε πίσω την εισφορά αλληλεγγύης, την εισφορά για την Υγεία, την αρνητική νομοθεσία για τις συντάξεις χηρείας, την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς για τους παλιούς συνταξιούχους. Ολα αυτά δεν μας τα έδωσε κάποιο δικαστήριο. Είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας. Των 160 αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έγιναν το 2018 και των 140 το 2019».

Με αυτά τα λόγια έξω από το ΣτΕ, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, έδωσε το στίγμα της μεγάλης συγκέντρωσης και πορείας που έγινε το πρωί της Παρασκευής από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ προς το ΣτΕ και το υπουργείο Εργασίας.

Από την κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από την κινητοποίηση των συνταξιούχων
Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή την παραγγελία για έκδοση της «πρότυπης δίκης» στην Ολομέλεια του ΣτΕ για το ζήτημα των αναδρομικών, των περικοπών κύριων και επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων, αλλά και την κατάργηση από 1/1/2013 των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος καλοκαιριού, που έγιναν με βάση τις διατάξεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012.

Η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε η εξέταση των νομικών ζητημάτων να γίνει με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης», καθώς μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 σχετικές αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Και η κινητοποίηση αυτή ήταν μαζική, παρά το γεγονός ότι αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι συνταξιούχοι επιβεβαίωσαν και με αυτόν τον τρόπο ότι παραμένουν σε εγρήγορση και ετοιμότητα, κρατούν σταθερό το τιμόνι του αγώνα, δίνοντας απάντηση στο «ροκάνισμα χρόνου» που επιχειρείται και στην απόπειρα αποπροσανατολισμού από τον πραγματικό αντίπαλο και τα προβλήματα που ταλανίζουν τους συνταξιούχους.

Παρεμβάσεις στη συγκέντρωση

Στη συγκέντρωση, απ' όπου στάλθηκε μήνυμα συνέχισης των κινητοποιήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα, μίλησαν οι εκπρόσωποι και των άλλων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη διάσωσης των επικουρικών συντάξεων. Ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, κάλεσε τους συνταξιούχους «να κλείσουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες. Από το 2010 το ΣτΕ βάζει ταφόπλακα με τις αποφάσεις του για όσα δικαιούμαστε».

Ο Γιώργος Πεπόνης, από την Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, αναφέρθηκε στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να κοροϊδέψουν τους συνταξιούχους με τη λεγόμενη 13η σύνταξη. Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ, θύμισε ότι «είμαστε στο δρόμο απ' την ώρα που άρχισαν οι αδικίες και θα σταματήσουμε όταν δώσουν πίσω όσα μας έκλεψαν».

Ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, εκ μέρους του Συνδέσμου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, είπε ότι «τα Δώρα, οι συντάξεις δεν κερδίζονται στις αίθουσες των πρωτοδικείων, αλλά με αγώνες». Η Γωγώ Παπαδάκου, εκ μέρους της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ, και η Χριστοδούλου Αθανασία, εκ μέρους των Συνταξιούχων Δικηγόρων, αναφέρθηκαν στην ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα.

Ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΕΣΤΑΜΕΔΕ, σημείωσε τέλος: «Δύο δρόμοι υπάρχουν μπροστά μας: Να καταφύγουμε στους θεσμούς που μας σφαγιάζουν ή βαστώντας ο ένας το μπράτσο του άλλου στο δρόμο του αγώνα». Την αλληλεγγύη στον αγώνα των συνταξιούχων εκ μέρους της Ομοσπονδίας Απόστρατων Αστυνομίας - Σωμάτων Ασφαλείας μετέφερε ο Βαγγέλης Χριστακόπουλος, σημειώνοντας ότι «οι απόστρατοι είμαστε στον αγώνα μαζί με την κοινωνία, μες στην κοινωνία».


ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει την παράταση της ΕΓΣΣΕ στα μέτρα του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου

Τη νέα ΕΓΣΣΕ που συμφώνησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στα μουλωχτά και με άκρα μυστικότητα, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, καθώς μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα η ΓΣΕΕ δεν είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση, η νέα ΕΓΣΣΕ παρατείνει στην ουσία την ισχύ των όρων της Σύμβασης του 2018 για μία ακόμα χρονιά.

«Η διορισμένη από τα δικαστήρια πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στα μουλωχτά και σαν τον κλέφτη για μία ακόμα φορά, και χωρίς έως τώρα να έχει προχωρήσει σε ανακοίνωση, χωρίς να έχει συγκαλέσει οποιαδήποτε μορφή των οργάνων της, συμφώνησε ξανά στην επέκταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα μέτρα και τα σταθμά της εφαρμογής του άθλιου νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που καθορίζει τον κατώτατο μισθό με νόμο και Υπουργική Απόφαση», σημειώνει το ΠΑΜΕ και προσθέτει:

«Αυτοί που τάχα κόπτονται και φωνάζουν για τη δημοκρατία στα συνδικάτα και κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τις δημοκρατικές διαδικασίες, αποδεικνύουν ξανά στην πράξη το σεβασμό τους σε αυτές. Για μια ακόμα φορά μέσα από δημοσιεύματα στον Τύπο, χτες αργά το βράδυ πληροφορηθήκαμε ότι το προεδρείο της ΓΣΕΕ προχώρησε σε συμφωνία με τις εργοδοτικές ενώσεις».

Οσον αφορά το περιεχόμενο της Σύμβασης, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει τα εξής: «Η συμφωνία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ βάζει στον πάγο και τορπιλίζει τις διεκδικήσεις στους κλάδους αλλά και συνολικά τους αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα. Ετρεξε σαν το λαγό προκειμένου να προλάβει ακόμα και τη στημένη διαβούλευση για τα μεροκάματα, που με βάση το νόμο ξεκινάει το Φλεβάρη.

Το κείμενο της νέας συμφωνίας είναι η επέκταση της ΕΓΣΣΕ του 2018, η οποία πατάει πάνω στους μνημονιακούς νόμους και τις αξιολογήσεις με όρους συμμόρφωσης στη βάση της ατζέντας του ΣΕΒ και των υπόλοιπων εργοδοτικών ενώσεων. Η συγκεκριμένη μεθόδευση αποτελεί πάγια πρακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων για ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους».

Μάλιστα, οι ίδιοι συνδικαλιστές που τρέχουν να υπογράψουν με χέρια και με πόδια την ΕΓΣΣΕ την οποία υπαγορεύουν εργοδότες και κυβερνήσεις, δεν κουνάνε ούτε δαχτυλάκι μπροστά στην αντεργατική επίθεση. «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όλο το προηγούμενο διάστημα είχε ως σημαία και κρυβόταν πίσω από την απόφαση του δικαστηρίου που τη διόρισε, αναφέροντας πως δεν της δίνεται καμία επιπλέον δικαιοδοσία πέρα από την πραγματοποίηση του Συνεδρίου. Η επίκληση της δικαστικής απόφασης ήταν τάχα ο λόγος που δεν μπορούσε να συζητήσει και να πάρει απόφαση για απεργία τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη, μπροστά στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας», υπενθυμίζει το ΠΑΜΕ. «Ομως για ένα κορυφαίο ζήτημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους, όπως η συζήτηση για την ΕΓΣΣΕ, προχώρησε σε νέα συμφωνία όχι απλά χωρίς σύγκληση των οργάνων της και χωρίς ενημέρωση, αλλά μονομερώς και σε πλήρη μυστικότητα», επισημαίνει.

«Υπηρεσίες» και σημαντικά ανταλλάγματα

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΠΑΜΕ επαναλαμβάνει πως οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι αποτελούν «τον πιο έμπιστο συνεργάτη των αφεντικών και της κυβέρνησης, με θέσεις και πρακτικές που αποτελούν βούτυρο στους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς σχεδιασμούς. Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να ξεχάσει τις προτάσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ, που αναρωτιόταν "ποιος εργοδότης θα δώσει σήμερα 751 ευρώ", ή τις τοποθετήσεις πως "η απεργία έχει φάει τα ψωμιά της"».

Το ρόλο τους επιβεβαιώνει και το διόλου τυχαίο γεγονός ότι μέσα στην ΕΓΣΕΕ «περιλαμβάνεται η σύσταση Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης, δηλαδή η προώθηση μιας μορφής της ιδιωτικής ασφάλισης που διακαώς επιδιώκει ο ΣΕΒ, παραμονές του νέου αντιασφαλιστικού νόμου που θα φέρει μέσα στο Γενάρη η κυβέρνηση».

Τέλος, το ΠΑΜΕ φέρνει στο επίκεντρο το ζήτημα των ανταλλαγμάτων που έχει παζαρέψει και εξασφαλίσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τις πολύτιμες υπηρεσίες της. «Αυτή η απαξιωμένη ηγεσία των ελάχιστων εργατοπατέρων, που αποτελούν "θέαμα" και προκαλούν γέλιο σε κάθε απεργιακή συγκέντρωση, δεν έχει κανένα δικαίωμα να ορίζει τις τύχες των εργαζομένων. Εχει θρονιαστεί στο σβέρκο της εργατικής τάξης μέσα από νοθείες και με καθοριστική τη συμβολή και την άμεση βοήθεια της εργοδοσίας. Αυτή η ηγεσία έχει ζητήσει εγγυήσεις από τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να διατηρήσει τη συνδικαλιστική της επιβίωση, ώστε να έχει πιο αναβαθμισμένο ρόλο ως κοινωνικός εταίρος στους στόχους της ανταγωνιστικότητας. Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει ήδη πάρει ισχυρά ανταλλάγματα από την κυβέρνηση ώστε όχι μόνο να κλείνει τα αυτιά και τα μάτια μπροστά στην επίθεση που εξαπολύεται, αλλά να γίνεται και πιόνι στο άρμα της ανάπτυξης που τσακίζει εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα», ξεκαθαρίζει.

«Το σύνθημα εκατοντάδων εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και των χιλιάδων εργαζομένων που ακούστηκε στα συνέδρια της ΓΣΕΕ για "συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών" θα ακουστεί ξανά, όσες κολιγιές και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι κάνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εργαζόμενοι τους αποκάλεσαν συνδικαλιστική μαφία!», καταλήγει το ΠΑΜΕ.


Εκδικάζεται η προσφυγή ενάντια στην ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ

Εκδικάζεται τη Δευτέρα 13/1 η προσφυγή που έχει καταθέσει στο ΣτΕ ο ΣΕΒ, αξιώνοντας να εξαιρεθούν οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα!

Οι βιομήχανοι στρέφονται ενάντια στην κατάκτηση που απέσπασαν οι εργαζόμενοι μετά από πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, με τις οποίες ανέδειξαν ότι η βαριά και επικίνδυνη εργασία τους, σε συνδυασμό με το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας που έχει επιβάλει η εργοδοσία (COSCO - ΟΛΠ), φθείρουν την υγεία των εργαζομένων.

Με την προσφυγή του ο ΣΕΒ ζητά την ακύρωση της απόφασης για την ένταξη των εργαζομένων στις δύο προβλήτες στα ΒΑΕ. Ως πρόσχημα αναφέρει το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε «διαβούλευση των κοινωνικών φορέων», ενώ αποφαίνεται ότι ο χώρος του λιμανιού του Πειραιά όπου βρίσκονται οι δύο προβλήτες δεν είναι «λιμενικός χώρος».

«Κάνουμε σαφές προς COSCO, D-PORT και ΣΕΒ ότι αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ η ακύρωση της ένταξης των λιμενεργατών στα ΒΑΕ», έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org