ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΜΕΡΚΕΛ
«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση για τις βρώμικες δουλειές κεφαλαίου, ΕΕ και ΝΑΤΟ

INTIME NEWS

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση για τα αντιλαϊκά της «κατορθώματα» και τους βρώμικους ρόλους που έχει αναλάβει, για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, έδωσε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.

Στις κοινές δηλώσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους χτες βράδυ, η Μέρκελ φρόντισε να καταστήσει σαφή τη σημασία που έχει για τη Γερμανία και την ΕΕ στο σύνολό της, ως προς την υλοποίηση των σχεδιασμών τους για την περιοχή των Βαλκανίων, η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη διευθέτηση του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι έτσι δίνεται η δυνατότητα στη γείτονα - την οποία μάλιστα αποκάλεσε «Βόρεια Μακεδονία» - να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στη δε ΕΕ να ολοκληρώσει τη στρατηγική της, ενώ συνεχάρη τον Αλ. Τσίπρα και για τη στήριξη στη λεγόμενη «διαδικασία του Βερολίνου», για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, επέκρινε εμμέσως πλην σαφώς τη ΝΔ για την άρνησή της να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών: «Δεν θα εμπλακώ σε διαφορετικά σχέδια πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, εγώ θέλω να προπαγανδίσω το τέλος του ονοματολογικού, θα μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να δίνω μεγαλύτερη αξία στο ρόλο μου, πάντως πιστεύω ότι αυτό θα είναι προς όφελος των δύο χωρών και της ΕΕ. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες, ξέρετε, οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική, αλλά στα μεγάλα εθνικά ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει σωστή στάση».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη συμφωνία ως «βήμα εμπρός» και μάλιστα την παρουσίασε ως «μοντέλο» για τη (ΝΑΤΟική) «διευθέτηση» άλλων ανοιχτών εκκρεμοτήτων στην περιοχή. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «ένα μοντέλο και για πιθανές συμφωνίες, που μπορεί να υποδεικνύει λύσεις αποδεκτές στο μέλλον, ένα μοντέλο λύσεων, χωρίς επιβολή ενός μέρους στο άλλο». Υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει η συνέχεια της «ατζέντας Θεσσαλονίκη 2003», της διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια, ενώ σ' αυτό το πλαίσιο ενέταξε και την προοπτική ένταξης στην ιμπεριαλιστική ένωση της Αλβανίας, εφόσον - όπως είπε - σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, αλλά και της Τουρκίας, προσθέτοντας ωστόσο την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως «σε μια περίοδο που διαμορφώνεται ένας νέος ενεργειακός χάρτης στην περιοχή».

Κατά τ' άλλα, ο Αλ. Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να αναλωθεί σε κομπασμούς για τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, λέγοντας ότι η προηγούμενη επίσκεψη της καγκελαρίου ήταν σε μια εποχή που «η χώρα βρισκόταν στο χείλος χρεοκοπίας», χωρίς «καμία ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης», αλλά «σήμερα είναι σε τελείως διαφορετική φάση, εξερχόμαστε απ' την κρίση (...) με προώθηση μεταρρυθμίσεων με τη συναίνεση της κοινωνίας».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι παρά τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου ανήκουν στην ίδια «οικογένεια», την οποία προσπάθησε να εξωραΐσει, «ξεπλένοντας» τους πρωτεργάτες της και τσουβαλιάζοντας κάθε φωνή αμφισβήτησης της ΕΕ με αντιδραστικές ακροδεξιές δυνάμεις. Παρά τις διαφορές με τη Μέρκελ, είπε, τους ενώνει το «όχι σε φυγόκεντρες δυνάμεις, που προτάσσουν το ρατσισμό και τον εθνικισμό ως απάντηση στις γεωπολιτικές προκλήσεις της εποχής μας», το «όχι στις φωνές μισαλλοδοξίας, που επιδιώκουν να διαδραματίσουν ενισχυμένο ρόλο και στις ευρωεκλογές». Αναπαρήγαγε επίσης το μύθευμα της «κοινωνικής» ΕΕ και μιας «νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη», τάχα σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν επίσης το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Μεταναστευτικό, συνέχισε ο πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στα ελληνικά νησιά.

Το ίδιο έκανε στις δηλώσεις της και η Γερμανίδα καγκελάριος. Επανέλαβε ότι «κλείνει ένας κύκλος» για την Ελλάδα, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, «δεν είναι το τέλος της μεταρρυθμιστικής περιόδου». «Μιλήσαμε για την πρόκληση των ευρωεκλογών, δεν ανήκουμε στις ίδιες πολιτικές οικογένειες αλλά μας συνδέει ότι στηριζόμαστε στην Ευρώπη (...) με τη συνεργασία θα έχουμε όλοι μας καλύτερο μέλλον απ' ό,τι με τους εθνικισμούς», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας προσπέρασε με δυο λέξεις το ζήτημα των γερμανικών οφειλών - το οποίο η κυβέρνησή του έχει παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες - κάνοντας λόγο για «απαράγραπτες εκκρεμότητες».

  • Με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ, η κυβέρνηση επέβαλε ξανά κλίμα αστυνομοκρατίας και εκφοβισμού στο κέντρο και σε άλλα σημεία της Αθήνας, που παρέμειναν αποκλεισμένα για πολλές ώρες, όπως θα γίνει και σήμερα. Αργά χτες το απόγευμα, υπήρξε και επίθεση της αστυνομίας στην πορεία οργανώσεων ενάντια στην επίσκεψη της Μέρκελ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Ενα απέραντο παζάρι στο «έδαφος» της στρατηγικής τους σύμπλευσης

Σε προσκήνιο και παρασκήνιο και πάντα πάνω στο έδαφος της στρατηγικής σύμπλευσης όλων σε ό,τι αφορά τα βασικά ζητούμενα της αστικής τάξης, συνεχίστηκαν και χτες τα παζάρια και οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, και εξίσου αδιάφορα και εχθρικά για το λαό, χτες από τα επιτελεία του Μαξίμου διαρρεόταν πως το «διαζύγιο» του ΣΥΡΙΖΑ με τον ακροδεξιό του εταίρο αναμένεται να συμβεί σήμερα το απόγευμα, επισήμως, κατά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον υπουργό Αμυνας, κάτι που, σύμφωνα με όσα είπε και προχτές στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός, θα δρομολογήσει διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το σενάριο αυτό φερόταν να ενισχύει και η στάση του Π. Καμμένου, ο οποίος χτες κατά τη συνεδρίαση του λεγόμενου Συμβουλίου Αμυνας (ΣΑΜ), φέρεται να είπε προς τους αρχηγούς των Επιτελείων ότι «είναι το τελευταίο ΣΑΜ όπου προΐσταμαι».

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει η ΚΟ των ΑΝΕΛ, με τον Π. Καμμένο, κατά πληροφορίες, να προσανατολίζεται να ζητήσει αρνητική ψήφο στη συμφωνία των Πρεσπών, βάζοντας και θέμα κομματικής πειθαρχίας, και «κατά συνείδηση» αν μπει θέμα πρότασης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Λέγεται ότι τον ακολουθούν μόνο οι Θ. Κατσίκης και Μ. Κόλλια - Τσαρουχά.

Κύκλοι του Μαξίμου πάντως εξέφραζαν ξανά τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης απ' τη Βουλή, προσθέτοντας στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την Κατερίνα Παπακώστα, αν όχι όλους, τους περισσότερους βουλευτές των ΑΝΕΛ, και ορισμένους ακόμα π.χ. απ' το Ποτάμι και τους λεγόμενους «ανεξάρτητους» βουλευτές. Χτες μάλιστα είδαν το φως της δημοσιότητας φήμες ότι ο πρωθυπουργός παζάρεψε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλο, τη θετική του ψήφο, με αντάλλαγμα μια θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, φήμες που η ΔΗΜΑΡ διέψευσε κατηγορηματικά. Στο μεταξύ, στελέχη του ΚΙΝΑΛ σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει ο βουλευτής τους στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών, παρέπεμπαν σε συζήτηση που θα γίνει στην ΚΟ τους «εν ευθέτω χρόνω».


ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τη Δευτέρα τα εγκαίνια της έκθεσης μακετών φιλοτέχνησης μνημείων για τη Μακρόνησο και τη Γυάρο

Τη Δευτέρα 14 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της Παλαιάς Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντη), θα εγκαινιαστεί η έκθεση όλων των μακετών του καλλιτεχνικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ για τη φιλοτέχνηση μνημείων για τη Μακρόνησο και τη Γυάρο, προς τιμήν των 100 χρόνων του Κόμματος. Θα εκτεθούν συνολικά 20 προτάσεις (μακέτες γλυπτών). Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη διάρκεια των εγκαινίων θα απονεμηθούν τα βραβεία στους καλλιτέχνες που διακρίθηκαν. Οι βραβευθέντες είναι:

Για τη Μακρόνησο:

  • Πρώτο βραβείο: Μάρκος Γεωργιλάκης
  • Δεύτερο βραβείο: Κυριάκος Ρόκος και Βασίλης Δωρόπουλος
  • Τρίτο βραβείο: Ευθύμιος και Δημήτρης Σιάτρας και Κώστας Αργύρης

Για τη Γυάρο:

  • Πρώτο βραβείο: Αντώνης Μυρωδιάς
  • Δεύτερο βραβείο: Ευθύμιος και Δημήτρης Σιάτρας και Αγγελος Βλάσσης
  • Τρίτο βραβείο: Βασίλης Δωρόπουλος

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 30 Γενάρη 2019, από τις 12 μ. έως τις 8 μ.μ.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απόδειξη ότι ανήκουν στην ίδια οικογένεια με την Μέρκελ, αυτή των μνημονίων διαρκείας και των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη Μέρκελ και τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το γεγονός ότι η κα Μέρκελ είναι η πρώτη που σπεύδει να δώσει "ψήφο εμπιστοσύνης" στον κ. Τσίπρα αποτελεί από μόνο του κριτήριο για την ανάγκη ο λαός να καταψηφίσει τη συγκεκριμένη κυβέρνηση με όλα τα μέσα.

Ο κ. Τσίπρας μετά τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό ξεπλένει και τον ρόλο της Γερμανίας στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μνημονίων. Γι' αυτόν το λόγο και η επίσκεψη Μέρκελ, παραμονές εκλογών, εκτός από την προώθηση και εδραίωση των οικονομικών συμφερόντων του γερμανικού κεφαλαίου στην Ελλάδα και την περιοχή, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια στήριξη, ένας έπαινος στον κ. Τσίπρα για τις δηλώσεις μετάνοιας που έκανε όλα αυτά τα χρόνια και για τη βρώμικη δουλειά που έβγαλε, είτε πρόκειται για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις υπέρ του κεφαλαίου που εφάρμοσε, είτε για τα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια που προώθησε στην περιοχή.

Αλλωστε, η στήριξη της Μέρκελ στη συμφωνία των Πρεσπών, που εκφράζει τους στόχους του γερμανικού παράγοντα, ο οποίος - σημειωτέον - τις προηγούμενες δεκαετίες πρωτοστάτησε στην όξυνση του εθνικισμού στα Βαλκάνια και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτή η Συμφωνία υπαγορεύθηκε από την ανάγκη των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Σήμερα, ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι ανήκει στην ίδια οικογένεια με την κα Μέρκελ, αυτήν του ευρωμονόδρομου και των μνημονίων διαρκείας που επιβάλλει η ΕΕ. Επανέλαβε την κοροϊδία για μια δήθεν "κοινωνική" ΕΕ, όπως επίσης και τη γνωστή λαθροχειρία που τσουβαλιάζει κάθε φωνή αμφισβήτησης της ΕΕ με αντιδραστικές ακροδεξιές δυνάμεις. Ενέταξε, μάλιστα, και την κα Μέρκελ στη συμμαχία κατά της ακροδεξιάς που είναι σαν να προσπαθείς να σβήσεις τη φωτιά με βενζίνη.

Οσον αφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κ. Τσίπρας τις ξεπέρασε με μισή κουβέντα, κάτι το οποίο ευθυγραμμίζεται με την - επί μία τετραετία - στάση του, που δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να τις διεκδικήσει, για να μη διαταραχτούν οι συμμαχίες με το γερμανικό κεφάλαιο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ