ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Συνεννοήσεις και παζάρια για το ύψος των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων

Τα παζάρια ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές δεν αφορούν τα αντιλαϊκά μέτρα που θεωρούνται «δεδομένα»
Τα παζάρια ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές δεν αφορούν τα αντιλαϊκά μέτρα που θεωρούνται «δεδομένα»
Με πρώτο επόμενο βήμα την περαιτέρω συμπίεση του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς και συνταξιούχους συνεχίζεται η «προσπάθεια» της συγκυβέρνησης γύρω από την επίτευξη του λεγόμενου «έντιμου συμβιβασμού» τόσο με την Ευρωζώνη όσο και με την πλευρά του ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται και το γενικότερο ζήτημα των «δημοσιονομικών κενών» για την περίοδο από το 2018 και για τα επόμενα χρόνια, που βέβαια θα καλυφθεί και με σειρά και άλλων παρεμβάσεων. Στο επίκεντρο των παζαριών βρίσκεται και το ύψος των σημερινών συντάξεων, οι οποίες μαζί με τους μισθούς και τα μεροκάματα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στο δημόσιο τομέα, θα υποστούν και νέες περικοπές από την μείωση του αφορολόγητου και την περαιτέρω ενίσχυση της φοροληστείας που αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των «δημοσιονομικών κενών» στους κρατικούς προϋπολογισμούς των επόμενων ετών φαίνεται να «κλειδώνει» σε επίπεδα «χαμηλότερα» από 2,5% του ΑΕΠ (περίπου 4,5 δισ. ευρώ), όπως έχει προτείνει η πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο έχει παίξει και το ρόλο «λαγού» στην πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, η νέα φουρνιά των παρεμβάσεων «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης», θα απαιτήσει αντιλαϊκά μέτρα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, προωθούνται οι συγκλίσεις και γύρω από τις άλλες «εκκρεμότητες» της δεύτερης «αξιολόγησης», όπως συγκεκριμένα στο ζήτημα των νέων χτυπημάτων στα Εργασιακά, το οποίο συζητείται πίσω από τις «κλειστές πόρτες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των αντιλαϊκών διαβουλεύσεων και διεργασιών, βρίσκεται και το ζήτημα της επίτευξης ευρύτερων κοινοβουλευτικών συναινέσεων, σε ό,τι αφορά την υπερψήφιση των μέτρων, αντίστοιχα με αυτές που «σφράγισαν» το τρίτο μνημόνιο. Αλλωστε, σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το μανδύα και το «αμπαλάζ», η νέα αντιλαϊκή συμφωνία θα επεκτείνεται σε βάθος χρόνου...

Την ίδια ώρα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχουν ξεκινήσει οι επεξεργασίες σχετικά με τα σενάρια γύρω από το αφορολόγητο όριο και τις αντίστοιχες αυξήσεις στα κρατικά έσοδα, ανάλογα με το ύψος της καρατόμησης, που θα επιλεγεί.

Το νέο πακέτο μέτρων, πέρα από τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου, θα περιέχει τη χρονική επέκταση και την αναβάθμιση του «δημοσιονομικού κόφτη» με αιχμή στις συντάξεις και τους μισθούς, ως πρόσθετη «βαλβίδα ασφαλείας» στην αντιλαϊκή πολιτική και βέβαια για την αποκατάσταση της λεγόμενης «πιστοληπτικής αξιοπιστίας» του ελληνικού κράτους και για την πρόσβασή του για νέα δάνεια στις διεθνείς χρηματαγορές.

Τα πακέτο μέτρων θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, όπου αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την επαναφορά των βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων που αφορούν στη διαχείριση - «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους, στη βάση της έγγραφης διαβεβαίωσης από την πλευρά της συγκυβέρνησης για τον «έκτακτο», «μη επαναλαμβανόμενο» χαρακτήρα των ψευτοπαροχών του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος».

«Αναμένουμε έως το τέλος Ιανουαρίου το επίσημο πράσινο φως για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», δήλωσε χτες το μέλος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κ. Γιάνσε, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Dow Jones. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του ESM αυξήθηκε κατά 17% για το 2017, προκειμένου, όπως είπε «να καλύψουμε τις επιπλέον ανάγκες ρευστότητας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, ενώ αύριο θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.

«Ανοιχτός δίαυλος» με Βερολίνο για τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά

Παράλληλα, στο πλαίσιο των επαφών της κυβέρνησης, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα ομόλογό της, Andrea Nahles. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά, με την ανακοίνωση να αναφέρει ότι «η συζήτηση, διεξήχθη σε εξαιρετικά καλό κλίμα», καθώς και ότι συμφωνήθηκε να υπάρχει μεταξύ των δύο υπουργών «ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων».

Αναπαράγοντας τη γνωστή προπαγανδιστική λογική της κυβέρνησης περί «καλών» και «κακών» στην αντιλαϊκή διαπραγμάτευση, η Ε. Αχτσιόγλου εμφανίζεται να επικρίνει το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι «η αρνητική στάση του αποτελεί τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης», ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση υπήρχε «θετική ανταπόκριση» της Γερμανίδας υπουργού για την «κομβική θέση που κατέχουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Το αντεργατικό περιεχόμενο του περιβόητου «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» βέβαια - πέρα από την συνεχή επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων σε όλη την ΕΕ και στην ίδια τη Γερμανία που... «ανταποκρίνεται θετικά» - επιβεβαίωσε η εκ νέου αναφορά της Ε. Αχτσιόγλου ότι «υπέρ των ελληνικών θέσεων» τάσσεται το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το πόρισμα δηλαδή που προδιαγράφει όχι μόνο την παγίωση του σημερινού αντεργατικού πλαισίου, αλλά και την παραπέρα ενίσχυσή του με βάση τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Νέες αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία

Η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντιξοότητες από μια αμερικανική εμπορική πολιτική προστατευτισμού και την υπερβολική κρατική παρέμβαση στην Κίνα, αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωση η ένωση γερμανικών βιομηχανιών (BDI), προβλέποντας ρυθμό μεγέθυνσης του γερμανικού ΑΕΠ στο 1,5% για το 2017.

«Υπό το φως της παγκόσμιας πολιτικής αβεβαιότητας που απειλεί ιδιαίτερα την εθνική μας οικονομία, η μελλοντική ανάπτυξη είναι κάθε άλλο παρά αυταπόδεικτη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, Ντίτερ Κεμπφ, σύμφωνα με τον οποίο «το κλειδί είναι οι κρατικές επενδύσεις, προληπτικού χαρακτήρα, στους δρόμους, την Ενέργεια και τα ψηφιακά δίκτυα καθώς και στην Παιδεία».

Ταυτόχρονα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους στην περίπτωση προσπάθειας να απομονωθούν οι ΗΠΑ και να περιοριστεί το παγκόσμιο εμπόριο λέγοντας ότι «αυτό θα έπληττε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα την γερμανική που έχει εξαγωγικό προσανατολισμό». Η κρατική παρέμβαση στην Κίνα αποτελεί μια ακόμα πηγή ανησυχίας για τις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας σε Χαλκίδα και Λιβαδειά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην πολιτική εκδήλωση - συνεστίαση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Χαλκίδας του ΚΚΕ, την Παρασκευή 13 Γενάρη, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Ποσειδωνία» (Κάνηθος Χαλκίδας).

Επίσης, θα μιλήσει στη συνεστίαση της Τομεακής Επιτροπής Λιβαδειάς, που, μετά την αναβολή της λόγω καιρικών συνθηκών, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Γενάρη στις 13.00, στο κέντρο «Γιούλας» (3ο χλμ. παλαιάς Εθνικής Οδού Λιβαδειάς - Δελφών).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ