ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Γενάρη 2015
Σελ. /40
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δεσμεύσεις του στο κεφάλαιο
Φιλόξενη αγκαλιά στους μεγαλοξενοδόχους

«Γνωρίζουμε τα προβλήματα του κλάδου και θα δώσουμε λύσεις», διαβεβαιώνει ο Αλ. Τσίπρας

Μόνο το 10μηνο του 2014 οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 20 εκατ. (αύξηση 21,9%) και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση 10,6%, ξεπερνώντας τα 13 δισ. ευρώ
Μόνο το 10μηνο του 2014 οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 20 εκατ. (αύξηση 21,9%) και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση 10,6%, ξεπερνώντας τα 13 δισ. ευρώ
Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε εκδήλωση για να παρουσιάσει τις θέσεις του για τον τουρισμό. Σ' αυτήν προσκλήθηκαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Α. Ανδρεάδης, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι πρεσβειών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστραλίας, της Νορβηγίας, του Μεξικού κ.ά.

Σε όλους αυτούς, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι είναι «έτοιμοι και ώριμοι» να κυβερνήσουν και ότι η πολιτική τους στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ενός κλάδου με «συγκριτικά πλεονεκτήματα» για την κερδοφορία του κεφαλαίου, όπως είναι αυτός του τουρισμού.

Στο διά ταύτα, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των μεγάλων τουριστικών ομίλων, τους διαβεβαίωσε ότι «δε δημαγωγεί με τον τουρισμό», σε αντίθεση με τη συγκυβέρνηση, την οποία «κάρφωσε» ότι «οι ίδιοι πρότειναν στην τρόικα το διπλασιασμό του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητά του». Πρόσθεσε ακόμα ότι: «Για εμάς, το τουριστικό σύμπλεγμα αποτελεί έναν από τους πυλώνες για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου (...) Γνωρίζουμε τα προβλήματα του κλάδου και θα δώσουμε λύσεις».

Κατέληξε λέγοντας ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ενθαρρύνει «τα δεσμευτικά τοπικά σύμφωνα και τις αναπτυξιακές συνέργειες, ανάμεσα, από τη μια, στους συνεταιρισμούς, τις άλλες ενώσεις τοπικών παραγωγών και τους φορείς της αγοράς και, από την άλλη, τους επιχειρηματίες του τουρισμού» και ότι θα συγκροτήσει «δημόσια τράπεζα ειδικού σκοπού» για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του χώρου.

Γεμάτοι ικανοποίηση

Οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα άφησαν εξόχως ικανοποιημένο τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στα βασικά θέματα και στη στόχευση που πρέπει να έχει ο ελληνικός τουρισμός (...) Μαζί μπορούμε να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα τέλειο»! Θυμίζουμε ότι, ανάμεσα σε άλλα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού ζητάνε και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας...

Σημειώνουμε και το εξής περιστατικό: Την 1/9/2014, ο Αλ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με το προεδρείο του ΣΕΤΕ. Αμέσως μετά, διαρροές από το ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ ως «ψιθυριστή» της τρόικας, δηλαδή ως έναν απ' όσους συνομιλούν απευθείας μαζί της, απαιτώντας μέτρα παραπέρα συμπίεσης της τιμής της εργατικής δύναμης. Στη συνέχεια, στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκαν τον ΣΕΤΕ και πίσω από τις κλειστές πόρτες φαίνεται πως δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

Μάλιστα, ο Α. Ανδρεάδης φέρεται να είπε ότι «θα συναντηθούμε μαζί σας» και ότι «σε σας στηρίζουμε τις ελπίδες μας να μην περάσει η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία». Εκτοτε, ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων από το υπόμνημα που κατέθεσε ο ΣΕΤΕ στο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στο πρόγραμμά του (π.χ., φορολογία, ρευστότητα, ενεργειακό κόστος, νέος επενδυτικός νόμος και πρόσβαση στα ευρωενωσιακά κονδύλια, ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης).

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού δεν έμειναν ποτέ παραπονεμένοι από τον τρόπο που τους αντιμετώπιζαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Πού οδήγησε, όμως, αυτή η στήριξη; Τι συμπεράσματα πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι από τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συνεχίσει και θα επεκτείνει την πολιτική στήριξης των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων;

Οι αντιθέσεις βγάζουν μάτι

Και εδώ οι αντιθέσεις βγάζουν μάτι. Μόνο το 10μηνο του 2014 οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα έσπασαν το «φράγμα» των 20 εκ., σημειώνοντας αύξηση κατά 21,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2013. Την ίδια περίοδο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση 10,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ξεπερνώντας τα 13 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις γέμισαν τις τσέπες τους με κέρδη.

Τι έγινε, όμως, με τους εργαζόμενους; Το 2013, για το οποίο υπάρχουν τελικά στοιχεία, η απασχόληση στον κλάδο του τουρισμού ήταν 3,5% λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με την πλειοψηφία των εργαζομένων να απασχολείται το πολύ έως 6 μήνες. Το ετήσιο εισόδημα, μετά και από την περικοπή των Ταμείων Ανεργίας, δεν υπερβαίνει τις 4.000 ευρώ για τη μεγάλη πλειοψηφία.

Η καταπάτηση της ΣΣΕ και η μη εφαρμογή της, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση, είναι γενικευμένη. Οπως γενικευμένο είναι και το φαινόμενο οι εργαζόμενοι να μην πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους για μήνες ή ακόμα να τους οφείλονται δεδουλευμένα από το προηγούμενο έτος. Είναι πολλά τα παραδείγματα από Κέρκυρα, Ρόδο, Κρήτη, Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Αττική.

Οι δείκτες του λεγόμενου «κόστους εργασίας» φανερώνουν και αποδεικνύουν την ένταση της εκμετάλλευσης. Στους κλάδους Ξενοδοχείων - Εστίασης, από το Α' Τρίμηνο του 2010 ως το Γ' Τρίμηνο του 2011, το συνολικό «κόστος εργασίας» υποχώρησε κατά 32,5% (!), οι μισθοί και οι αμοιβές συνολικά υποχώρησαν κατά 30,4%, οι τακτικές αποδοχές κατά 26%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη μείωση παρουσίασε το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», κατά 36,2%.

Η ανασφάλιστη «μαύρη» εργασία καλπάζει, ενώ δεν υπολογίζονται οι «καταρτιζόμενοι» και «μαθητευόμενοι». Σύμφωνα με έρευνα της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ, η αδήλωτη εργασία φτάνει στο 36% πανελλαδικά, ενώ σε ορισμένες περιοχές ανεβαίνει μέχρι και στο 44%. Οι κλάδοι στους οποίους παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων εργαζομένων είναι οι τουριστικές εποχιακές επιχειρήσεις, ο κλάδος επισιτισμού και διασκέδασης...

«Καίγεται» για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

Υπόσχεται φτηνότερη Ενέργεια στα μονοπώλια, αλλά όχι μειώσεις για το λαό

Το Φλεβάρη του 2014, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό και σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσε, σημείωνε: «Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης η μείωση του ενεργειακού κόστους (...) ώστε να δίνεται δωρεάν η ελάχιστη αναγκαία ποσότητα στα φτωχά νοικοκυριά και να μειωθεί η τιμή του για τη βιοτεχνία και την ενεργοβόρο βιομηχανία. Η αναγκαία στήριξη της βιομηχανίας είναι υποχρέωση του κράτους και όχι της ΔΕΗ, η οποία δεν μπορεί να πουλάει Ενέργεια κάτω του κόστους».

Την ίδια περίοδο, η «Κυριακάτικη Αυγή» έγραφε: «Παρακολουθούμε, τελευταία, δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι μεγάλα ονόματα της Ελληνικής Βιομηχανίας (Χαλυβουργική, Βιοχάλκο, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Diana, Κατσέλης, ΛΑΡΚΟ κ.λπ.) μετρούν πληγές, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο "λουκέτου", με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη δημιουργία μιας νέας φουρνιάς ανέργων. Η ακριβή ενέργεια "καίει" το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας, με ειδική αναφορά στη Χαλυβουργική.

Σίγουρα δεν μπορεί να παραγνωρίσει κάποιος το πρόβλημα που δημιουργεί στη βιομηχανία η εκτίναξη των τιμών ενέργειας. Προβληματιζόμαστε πώς θα ξεπεραστεί η ύφεση, πώς θα σωθούν οι επιχειρήσεις και βεβαίως οι μεγάλες ηλεκτροβόρες βιομηχανίες. Γνωρίζουμε καλά πόσο συμβάλλουν ως σήμερα οι βιομηχανίες αυτές στην παραγωγή, τη δραστηριοποίηση μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την απασχόληση, στις εξαγωγές και στα συναλλαγματικά οφέλη, και γι' αυτό στηρίζουμε την επιβίωσή τους, την αναζωογόνηση της ελληνικής βιομηχανίας σε υγιή όμως βάση, που πρέπει να τη στηρίξουν πρώτ' απ' όλα οι ίδιες.

(...) Οι εργαζόμενοι, όπως της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, των ΕΛ.ΠΕ., μπορούν να τους στηρίξουν με την εφαρμογή μιας άλλης ενεργειακής πολιτικής, γενικότερα αναπτυξιακής πολιτικής που θα είναι στον αντίποδα των "νεοφιλελεύθερων" επιλογών».

Το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες ανταμείφθηκε από την εργοδοσία, με την αποστολή χαιρετιστήριας επιστολής της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) στην εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνη, με θέμα την Ενέργεια και με αφορμή το νομοσχέδιο τότε για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ».

Ούτε κουβέντα για μειώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά

Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ εφαρμόζουν ήδη πακέτο εκπτώσεων στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και έχουν δεσμευτεί για το μέτρο της «διακοψιμότητας». Την ίδια πολιτική δεσμεύεται επί της ουσίας να ακολουθήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται φτηνότερη Ενέργεια για τις βιομηχανίες, ενώ για τα λαϊκά νοικοκυριά οι παροχές του περιορίζονται σε μέτρα όπως αυτά της Περιφέρειας Αττικής, για μερική επιδότηση των οφειλών προς τη ΔΕΗ για την επανασύνδεση του ρεύματος!

Υπόσχεται, επίσης, να εξασφαλίσει δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας, μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης το χρόνο. Ούτε κουβέντα για μειώσεις συνολικά στην τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια ώρα, η πολιτική ενίσχυσης των ενεργοβόρων μονοπωλίων και της ΔΕΗ, έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα:

  • Τα 421 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,7 δισ. ευρώ, που είναι τα χρέη προς τη ΔΕΗ, προέρχονται από τη χονδρική κατανάλωση ρεύματος. Τα 312 εκατ. ευρώ από αυτά, τα οφείλουν τρεις ηλεκτροβόρες ιδιωτικές εταιρείες και η «κρατική» ΛΑΡΚΟ...
  • Εννοείται ότι οι όποιες απαλλαγές στους βιομήχανους φορτώνονται στα λαϊκά νοικοκυριά, για τα οποία το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 60% μόνο την τελευταία εξαετία!
  • Με το επιχείρημα περί ακριβής Ενέργειας, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει άλλοθι στις ενεργοβόρες βιομηχανίες να δικαιολογούν τις απολύσεις και το σάρωμα μισθών και δικαιωμάτων, όπως γίνεται για παράδειγμα στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων του Μετάλλου και αλλού.

Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ