ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ανακοίνωσε αυξήσεις 40% στα εισιτήρια

Αναμένονται περικοπές στους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου. Νέες κυβερνητικές απειλές ενάντια στους απεργούς

Οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για: καμία αύξηση στα εισιτήρια. Δωρεάν μετακίνηση για όλους το πρωί και για τους ανέργους, τους φοιτητές και τους μαθητές όλες τις ώρες. Αποκλειστικά δημόσιες, σύγχρονες συγκοινωνίες
Οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για: καμία αύξηση στα εισιτήρια. Δωρεάν μετακίνηση για όλους το πρωί και για τους ανέργους, τους φοιτητές και τους μαθητές όλες τις ώρες. Αποκλειστικά δημόσιες, σύγχρονες συγκοινωνίες
Την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας κατά 40% ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών από την 1η του Φλεβάρη, ενώ ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί ότι έχει έτοιμα και άλλα σχέδια που αμφισβητούν ευθέως το δικαίωμα στην απεργία, πέραν του κατάπτυστου μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών Σπ. Βούγια:

  • Το ισχύον εισιτήριο, που ισχύει για 90 λεπτά πολλαπλών διαδρομών από 1 ευρώ, θα εκτοξευθεί στο 1,4 ευρώ (ποσοστό αύξησης 40%).
  • Καθιερώνεται εισιτήριο μιας απλής διαδρομής με ένα μεταφορικό μέσο στην τιμή του 1,2 ευρώ.
  • Η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα από 35 ευρώ, θα φτάσει τα 45 ευρώ (ποσοστό αύξησης 28,6%).

Ωστόσο, αναμένονται αυξήσεις και στις τιμές των μειωμένων εισιτηρίων και περικοπή του αριθμού των δικαιούχων (πολύτεκνοι, σπουδάζουσα νεολαία, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών κ.ά.), αφού στο επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου, θα προβλέπεται η υπογραφή συμβάσεων των συγκοινωνιακών φορέων με τα υπουργεία και τους φορείς για τη χρηματοδότηση του παραπάνω κόστους με το ανάλογο τίμημα. Με δεδομένη τη μείωση των κοινωνικών δαπανών από τους προϋπολογισμούς των αρμόδιων υπουργείων, κατά κύριο λόγο των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ακόμη και τα φοιτητικά πάσο ή και οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών των ΑΜΕΑ, τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας επανέλαβε το κατάπτυστο επιχείρημα ότι δήθεν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα αστικά ΜΜΜ «πλήττουν κυρίως τους μη εύπορους πολίτες», προσθέτοντας ότι το υπουργείο «αντί για την επίταξη που ως επιλογή προσφέρεται (...) μόνο σε περίπτωση έσχατης ανάγκης, έχουμε σχεδιάσει εναλλακτικά πλάνα και μάλιστα όχι μόνο ένα»... Είπε ακόμη ότι στο αμέσως επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς έγκριση και αμέσως μετά θα τεθεί υπό δημόσια διαβούλευση, με προοπτική να έχει ψηφιστεί έως τον ερχόμενο Μάρτη.

Ο Δ. Ρέππας, συνεχίζοντας τον αντιδημοκρατικό - αντιλαϊκό κατήφορο της κυβέρνησης, επισήμανε ότι οι κινητοποιήσεις στα αστικά ΜΜΜ στρέφονται εναντίον «ήδη ψηφισμένου Νόμου του Κράτους», λες και θα είναι ο πρώτος ή ο τελευταίος νόμος που καταργείται υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής και των κινητοποιήσεων του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ συνέχισε τον εκβιασμό προς τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι «αν αποτύχει η πρωτοβουλία μας, οι φωνές για ιδιωτικοποίηση και απολύσεις θα ακουστούν πιο δυνατά». Απειλή ήταν επίσης και η «παρότρυνση» προς τους εργαζόμενους να «κινηθούν αντιλαμβανόμενοι τους περιορισμούς που τους επιβάλλει το συμφέρον της πλειοψηφίας των πολιτών αλλά και το δικό τους...».

ΠΑΜΕ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση ΟΣΕ - αστικών συγκοινωνιών

Σε ξεσηκωμό ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών καλεί τους εργατοϋπάλληλους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, άνεργους, νέους και νέες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της. Υπογραμμίζει ότι η πολιτική αυτή χτυπά βάναυσα τα δικαιώματα όχι μόνο των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις αλλά έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις σε όλους.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το ΠΑΜΕ καλεί:

«Να εγκαταλείψετε οριστικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ολα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ!! Να συσπειρωθείτε μαζί μας!! Να παλέψουμε για μια άλλη πολιτική ανάπτυξης σε όφελος του λαού που θα καταργήσει τα μονοπώλια. Για μια πολιτική λαϊκής οικονομίας που ο σιδηρόδρομος, οι αστικές συγκοινωνίες, οι Μεταφορές συνολικά αλλά και οι άλλοι στρατηγικοί τομείς όπως η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες, ο ορυκτός πλούτος, το νερό κλπ, θα γίνουν λαϊκή περιουσία και με βασικό εργαλείο τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο θα ικανοποιούν αποκλειστικά τις λαϊκές ανάγκες».

Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να απλώσει και να ριζώσει βαθύτερα η λαϊκή συμμαχία των εργατών - αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ - φτωχομεσαίων αγροτών - σπουδαστών - γυναικών που θα συγκρούεται με τα μονοπώλια, τα κόμματά τους και τους μηχανισμούς τους.

Στη συνέχεια αναδεικνύεται η ανάγκη, η μάχη για την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς να γίνει υπόθεση των ταξικών συνδικάτων, όλου του λαϊκού κινήματος, όλου του λαού. Θέλει συντονισμό και κοινή δράση της συμμαχίας ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ, παντού.

Τέλος, το ΠΑΜΕ καλεί σε οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές για «να αποκρούσουμε συνολικά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων», για να «επιβάλλουμε: Δωρεάν μετακίνηση όλη την ημέρα των ανέργων, των συνταξιούχων, των απόρων, των πολυτέκνων, των αναπήρων, των φοιτητών, των μαθητών, των φαντάρων και άλλων ευπαθών ομάδων. Δωρεάν μετακίνηση όλων των εργαζομένων σε πρώτη φάση το πρωί, τις ώρες που πάνε στη δουλειά τους. Την οριστική απόσυρση των σχεδίων της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών. Την παρεμπόδιση της αποφασισμένης με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ».

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Παρέμβαση στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ

Μαζική παρέμβαση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών πραγματοποίησε χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου. Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, γυναίκες και νέοι που συσπειρώνονται στη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα συγκεντρώθηκαν από τις 6.00 το πρωί στον Αγιο Αντώνιο, στο σταθμό του μετρό και στις αφετηρίες των μπλε λεωφορείων. Με την ανακοίνωση που μοίρασαν για δύο περίπου ώρες στους επιβάτες, έδωσαν μια πρώτη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν αυξήσεις στην τιμή των εισιτηρίων, συγχωνεύσεις γραμμών και δρομολογίων, απολύσεις και μειώσεις μισθών των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της πως «ο αγώνας των εργαζομένων στις συγκοινωνίες είναι και δικός μας αγώνας, γιατί οι αρνητικές επιπτώσεις από την πολιτική της κυβέρνησης μας χτυπούν όλους αλύπητα. Το μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, με τη συμφωνία της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., στο όνομα της κρίσης συνεχίζεται ακατάπαυστα». Η ζωή των λαϊκών οικογενειών γίνεται καθημερινά όλο και πιο δύσκολη, την ίδια στιγμή που οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι συσσωρεύουν αμύθητα κέρδη.

Η Επιτροπή δεσμεύτηκε να δώσει συνέχεια το επόμενο διάστημα με την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Συνεχίζουν αγωνιστικά

Με νέες στάσεις εργασίας, αλλά και απεργίες συνεχίζουν σήμερα και τις επόμενες μέρες τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Ωστόσο, με ευθύνη των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, δε γίνονται ενιαίες κινητοποιήσεις σε όλες τις συγκοινωνίες, παρά επιλέγονται διαφορετικές ώρες και μορφές, αποδυναμώνοντας έτσι την πάλη των εργαζομένων. Και βέβαια, το περιεχόμενο που επιχειρούν να δώσουν στις κινητοποιήσεις δε θίγει στο ελάχιστο την πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Χτες πραγματοποιήθηκαν στα περισσότερα ΜΜΜ γενικές συνελεύσεις και ταυτόχρονα στάσεις εργασίας. Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Μπλε λεωφορεία, στάση εργασίας σήμερα (11 π.μ.-3.30 μ.μ.) και αύριο (11 π.μ.-3.30 μ.μ.), 24ωρη απεργία την Πέμπτη 13 Γενάρη. Τη μέρα της απεργίας θα γίνει πορεία στη Βουλή.
  • Τρόλεϊ, στάση εργασίας σήμερα (11 π.μ.-3 μ.μ.) και αύριο (11 π.μ.-3 μ.μ.), 24ωρη απεργία την Πέμπτη 13 Γενάρη.
  • Ηλεκτρικός, σήμερα στάση εργασίας (12 το μεσημέρι-4 μ.μ.), αύριο 24ωρη απεργία, Πέμπτη 13 Γενάρη, στάση εργασίας (12 το μεσημέρι-4 μ.μ.).
  • Μετρό, αύριο δύο στάσεις εργασίας των ηλεκτροδηγών (10 π.μ.-2 μ.μ., 8 μ.μ.-λήξη της βάρδιας), Πέμπτη 13 Γενάρη 24ωρη απεργία από το μεγαλύτερο Σωματείο.
  • Τραμ, αύριο στάση εργασίας (11 π.μ.- 4 μ.μ.).

Να σημειωθεί ότι στα μπλε λεωφορεία, στα τρόλεϊ και τον ηλεκτρικό έχει αποφασιστεί τις μέρες που γίνονται στάσεις εργασίας η μετακίνηση των επιβατών να είναι δωρεάν από 5-8 π.μ.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
Κινητοποίηση καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής

Με δυναμική κινητοποίηση έξω από το Δημαρχείο της Πολίχνης και μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Πολίχνης, διαδήλωσαν χθες βράδυ την καταδίκη τους στην αντιλαϊκή πολιτική που φορτώνει στο λαό την κρίση και καταδικάζει στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση τις εργατικές λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους. Η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης, που συγκροτήθηκε από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και το Σύλλογο Γυναικών, σαλπίζει κάλεσμα ξεσηκωμού. Ενα κάλεσμα που καθημερινά βρίσκει απήχηση σε ολοένα και περισσότερους εργάτες και υπάλληλους, μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, νεολαίους.

Χτες, από το βήμα της συγκέντρωσης, οι ομιλητές παρουσίασαν συνοπτικά ορισμένα από τα προβλήματα που βιώνει ο λαός της Πολίχνης. Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες, τα σκουπίδια συγκεντρώνονται βουνά στους δρόμους και συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς υπάρχουν μέρες που δεν υπάρχει ούτε το αναγκαίο πετρέλαιο για να μπουν σε κίνηση τα απορριμματοφόρα. Παιδικοί σταθμοί κλείνουν ή συρρικνώνονται και πετούν στο δρόμο τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Κάλεσαν το λαό της περιοχής να δυναμώσει την πάλη ενάντια στις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής και να ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή της. Να απαιτήσει να παρθούν πίσω οι αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ και στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Εκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλει ο Δήμος στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στους Παιδικούς Σταθμούς, στη δημοτική επιχείρηση, στο δημοτικό ωδείο από 3 έως και 11 μήνες και να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου. Καμία αύξηση στα τροφεία, στα δίδακτρα και στη δημοτική φορολογία. Κανένα παιδί έξω από παιδικό σταθμό - Δωρεάν δημοτικές υπηρεσίες για όλους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φτηνές και αποκλειστικά δημόσιες συγκοινωνίες

Για τις αυξήσεις στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του την περασμένη Κυριακή, υπογραμμίζει:

«Καμία αύξηση στα εισιτήρια. Δωρεάν μετακίνηση για όλους το πρωί και για τους ανέργους, τους φοιτητές και τους μαθητές όλες τις ώρες. Αποκλειστικά δημόσιες, σύγχρονες συγκοινωνίες.

Αυτές πρέπει να είναι οι κοινές διεκδικήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και των λαϊκών στρωμάτων και να εκφραστούν σε κοινό αγώνα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που θυσιάζει τα λαϊκά συμφέροντα προς όφελος των μονοπωλίων».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org