ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΑΙΓΑΙΟ
Προσπαθεί να θολώσει τα νερά η κυβέρνηση

Δεν υπάρχει θέμα συνεκμετάλλευσης, ισχυρίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί, χωρίς να λένε τίποτα για το θέμα της ΑΟΖ, που μπαίνει στο ράφι

Σε μια συντονισμένη προσπάθεια, στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου την Παρασκευή στο Ερζερούμ της Τουρκίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά και να θολώσει τα νερά, γύρω από αυτό που πραγματικά συντελείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και κυρίως όσον αφορά στη μη κατοχύρωση του δικαιώματος αποκλειστικής αξιοποίησης από την Ελλάδα της υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).

Στο πλαίσιο αυτό και για να αντικρούσουν τη βάσιμη κριτική περί μυστικής διπλωματίας, κυβερνητικά στελέχη, με τη συνδρομή των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, προσπαθούν να πείσουν ότι τα ζητήματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι «περίπλοκα» θέματα για τα οποία δεν είναι δυνατό να δίνονται σαφείς απαντήσεις και ενημέρωση στο λαό! Κι αυτό όταν η ίδια η κυβέρνηση έχει ομολογήσει ότι οι διμερείς συναντήσεις για το Αιγαίο, γίνονται χωρίς να κρατιούνται πρακτικά.

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι ότι, η κυβέρνηση αξιοποιεί τους φραστικούς λεονταρισμούς του πρωθυπουργού ενώπιον των Τούρκων διπλωματών για τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό, προβάλλοντάς τα ως αντιστάθμισμα στο σύνολο των επικίνδυνων κυβερνητικών χειρισμών. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η αναπαραγωγή στην Ελλάδα των διαρροών ότι ο Γ. Παπανδρέου σκόπευε ακόμα και να αναβάλει την επίσκεψη στο Ερζερούμ εξαιτίας των τουρκικών υπερπτήσεων την προηγούμενη μέρα.

Δηλωτική, ωστόσο, της πραγματικότητας, είναι η χτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρ. Ερντογάν, ο οποίος είπε πως η ομιλία που έκανε ο Γ. Παπανδρέου προς τους πρέσβεις... «είναι η αλήθεια ότι δεν ήταν αυτή που περίμενα», αλλά ο Ελληνας πρωθυπουργός «στη συνομιλία που είχαμε στη συνέχεια, είπε πως στην πραγματικότητα δεν ήθελε να εκληφθούν τα λόγια του με τον τρόπο αυτό. Και όπως είδατε, επανόρθωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε. Αλλά αυτό που έχει σημασία δεν είναι αυτά που λέμε, αλλά τι καταλαβαίνουν αυτοί που μας ακούν. Υπάρχει αυτή η διαφορά η οποία του ξέφυγε και δεν ήταν και τόσο όμορφο».

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, για να αποκρούσει τα περί «μυστικής διπλωματίας», πρόβαλε ως επιχείρημα ότι σήμερα συνέρχεται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και «μέσα σ' αυτόν το μήνα, θα διεξαχθεί και μία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τα εθνικά θέματα, όπου ο πρωθυπουργός θα προβεί, με τον εκτενέστερο και αναλυτικότερο τρόπο, σε ενημέρωση για τα εθνικά μας θέματα». Πρόκειται για καθαρό ελιγμό, αφού η κυβέρνηση είναι αυτή που κανονίζει τη ροή της ενημέρωσης, είτε αυτή αφορά τα κόμματα στη Βουλή, είτε οποιαδήποτε άλλη οδό επιλέξει η ίδια.

Επικαλούνται την περιπλοκότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας σε συνέντευξή του στο ρ/σ «REAL» υποστήριξε ότι βασικός πολιτικός στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι «η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, συμπεριλαμβανομένης της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με τα γειτονικά μας κράτη και αυτή η δουλειά ήδη γίνεται. Είμαστε σε επαφή με γειτονικές χώρες και κάνουμε αυτές τις συζητήσεις. Απλώς δε χρειάζεται όλα αυτά να γίνονται δημοσίως».

Για το θέμα της συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του Αιγαίου, είπε: «δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και δημιουργούνται πάλι κάποιες ασάφειες, κάποιοι μύθοι (...) είναι πολύπλοκα και τεχνικά αυτά τα θέματα και δε γνωρίζουν όλοι, όλες τις λεπτομέρειες, και αυτό είναι λογικό». Οσον αφορά την εικόνα που έχει η κυβέρνηση για το αν υπάρχει ορυκτός πλούτος στη χώρα αξιοποιήσιμος, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε «να μην καλλιεργούμε υπερβολικές προσδοκίες»...

Σχετικά με το θέμα της συνεκμετάλλευσης, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας προχώρησε χτες ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας: «...δεν υπάρχει βάση, όταν δεν υπάρχει οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πώς μπορείς να μιλήσεις για συνεκμετάλλευση όταν δεν έχεις οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες;». Οταν δημοσιογράφος του είπε ότι «αυτό σημαίνει δηλαδή ότι όταν οι σχέσεις έρθουν εκεί που πρέπει, θα μπορούμε να συζητάμε για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου», έσπευσε να τα μαζέψει, λέγοντας και αυτός ότι... «δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης».


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΙΜΠΕΡΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ενέργεια και εξοπλισμοί στην ατζέντα

Φτάνει αύριο ο ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της Ισραηλινής κυβέρνησης

Με ατζέντα προσαρμοσμένη στις εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά και την πρόθεση της κυβέρνησης να βγάλει στο σφυρί την αμυντική βιομηχανία της χώρας, φτάνει αύριο στην Αθήνα για τριήμερη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Ο ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της Ισραηλινής κυβέρνησης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Την υλοποίηση της απόφασης κατά τη συνάντηση Παπανδρέου - Νετανιάχου τον περασμένο Αύγουστο για τη δημιουργία κοινής υπουργικής επιτροπής μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ στην οποία θα προεδρεύουν εναλλάξ ο Ελληνας και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
  • Τη διερεύνηση των δεδομένων για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο από το ισραηλινό και το κυπριακό κοίτασμα προς την Ευρώπη.
  • Εκδήλωση του ισραηλινού ενδιαφέροντος για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) τα οποία περιλαμβάνονται στις ΔΕΚΟ που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να «ξεπουλήσει».
  • Θα συνεχιστεί η συζήτηση περί του ενδιαφέροντος του Ισραήλ για την εξαγορά ποσοστού της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).
  • Παρουσίαση προϊόντων της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας, τα οποία ενδεχομένως θα ενδιέφεραν τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.
  • Τη δημιουργία συμβουλίου κοινής τουριστικής επιτροπής στην οποία θα προεδρεύουν οι υπουργοί Τουρισμού των δύο κρατών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να αποτρέψει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του το περασμένο Σάββατο, τονίζει:

«Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού περί νέας ειρηνικής εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε από τις δήθεν τολμηρές αναφορές του στις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Πίσω απ' αυτά προωθούνται επικίνδυνες συμφωνίες σε βάρος των λαών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ειδικότερα στο Αιγαίο. Πρόκειται για την "εταιρική συμμαχία", στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης μέσω και της μυστικής διπλωματίας, υπό την επίβλεψη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ο στόχος είναι η ικανοποίηση συμφερόντων της ελληνικής και τουρκικής πλουτοκρατίας.

Σε αυτό συνηγορούν οι εξελίξεις που αφορούν στον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, οι διευθετήσεις που περιλαμβάνει η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και η εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας. Ακόμα: Οι μυστικές ελληνοτουρκικές συζητήσεις για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Η επιδίωξη συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Αιγαίο από μονοπώλια της Ελλάδας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ. Το μοίρασμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), που γίνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να έχει προσδιορίσει την ελληνική ΑΟΖ.

Ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες, ούτε να αιφνιδιαστεί από την προπαγάνδα και τα εκβιαστικά διλήμματα που θα του θέσουν η κυβέρνηση και τα Μέσα που υπηρετούν την πλουτοκρατία. Οι κοινές μπίζνες των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν στην ανάπτυξη της φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Αντίθετα, την υπονομεύουν και τη ναρκοθετούν, γιατί εντάσσουν ακόμα πιο βαθιά τις σχέσεις των δύο χωρών στους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που διαπλέκονται στην περιοχή μας. Η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου προς όφελος των μονοπωλίων θα σημαίνει για τους λαούς κλιμάκωση των βάρβαρων μέτρων κατά των δικαιωμάτων τους.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν και χρέος και τη δύναμη να αντιταχθούν και να εμποδίσουν την υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών για την παραχώρηση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου στα μονοπώλια και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η λαϊκή συμμαχία για λαϊκή εξουσία και οικονομία αποδεικνύεται μονόδρομος για να υπάρχει αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας προς όφελος του λαού, αλλά και για τη διασφάλιση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων και της ειρήνης.

Η ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά της εξουσίας των μονοπωλίων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, είναι ο μόνος δρόμος για να δυναμώσει η φιλία των λαών, για σταθερά σύνορα, για ειρήνη και ισότιμη συνεργασία, για να καθορίσουν προς όφελός τους τις εξελίξεις».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ