ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απεργιακή κινητοποίηση τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη

Απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας, ενώ ταυτόχρονα καλεί τα σωματεία της να προετοιμάσουν τον κλάδο για αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Απεργιακή κινητοποίηση στα τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, ενώ με εγκύκλιό της καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων της Ομοσπονδίας να ενημερώσουν τους συναδέλφους «με κάθε μέσο και να προετοιμάσουμε τον κλάδο για αγωνιστικές κινητοποιήσεις», «να πάρουν απόφαση τα ΔΣ για απεργία με ανοιχτή ημερομηνία».

Η Εκτελεστική Γραμματεία, όπως σημειώνεται στη σχετική εγκύκλιο, συζήτησε την κατάσταση στον κλάδο, το εργασιακό τοπίο που διαμορφώνεται από την εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους ομογάλακτούς της στη Βουλή καθώς και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που είναι στα σκαριά να ψηφιστούν τις επόμενες μέρες. «Η εργοδοσία», τονίζεται, «αξιοποιεί αυτά τα όπλα που της έδωσε η κυβέρνηση για να κάνει φθηνότερους τους εργάτες για να αυγατίσει τα κέρδη της. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ανατρέπονται. Οι εργοδότες αξιοποιώντας και διάφορα ξεπουλημένα ρεμάλια των επιχειρησιακών σωματείων, μειώνουν μισθούς και μεροκάματα».

Σε άλλο σημείο, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει:

«Η ανεργία στον κλάδο διευρύνεται, οι διαστάσεις της είναι ανεξέλεγκτες, στην κυριολεξία είναι αδύνατο να τις παρακολουθήσεις. Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ενάντια στο λαϊκό εισόδημα, το σταμάτημα των όποιων δημόσιων έργων είναι σε εξέλιξη θα οξύνουν την ανεργία, θα σφίξουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό των συναδέλφων. Η νέα αύξηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, οι αυξήσεις στην ενέργεια και άλλες παροχές, σίγουρα θα εξανεμίσουν γρηγορότερα το ήδη πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. Τα νέα μέτρα που έρχονται θα πολλαπλασιάσουν τη φτώχεια, την ανέχεια, θα οδηγήσουν χιλιάδες οικογένειες στην απόλυτη εξαθλίωση».

Επισημαίνεται, δε, πως «δε χωράει καμιά αμφιβολία ότι, κάθε ημέρα η κυβέρνηση με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας θα παίρνει νέα άγρια μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων για να ενισχύσει το κεφάλαιο να περάσει την κρίση του, να βγει πιο δυνατό από αυτόν τον πόλεμο. Ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Αξιοποιώντας την πείρα των αγώνων μας μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε με καλύτερους όρους στην κλιμάκωση της πάλης μας. Στη βάση αυτή η Εκτελεστική Γραμματεία κατ' αρχήν σε συνεργασία με άλλες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία που είμαστε στον ίδιο βηματισμό, προχωρήσαμε στην έκδοση κοινής προκήρυξης προς όλους τους εργαζόμενους που καλούμε σε οργάνωση και ξεσηκωμό της εργατικής τάξης για νέους αγώνες».

Η Ομοσπονδία, καλεί τα σωματεία που είναι στη δύναμή της «να δουλέψουν στον κλάδο με την προκήρυξη των ομοσπονδιών» και επιπλέον «να προκαλέσουμε συζητήσεις σε άλλα σωματεία για ανάλογη απόφαση».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
«Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις»

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, με θέμα την πρόκληση της εργοδοσίας της «Εκτυπωτικής Βορείου Ελλάδας»

Την πρόκληση της εργοδοσίας του Ομίλου της «Εκτυπωτικής Βορείου Ελλάδας» (συμφερόντων Μπόμπολα, Μπακατσέλου, ΔΟΛ) καταγγέλλει στους εργαζόμενους του κλάδου, με ανακοίνωσή της, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Η εργοδοσία «αξιοποιώντας το νόμο - έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση με εκβιασμούς και τρομοκρατία» επιχειρεί να επιβάλει ειδική επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας, καταργώντας την κλαδική Συλλογική Σύμβαση, με μείωση μισθών 25%. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να καλεί και «την Ομοσπονδία και το Κλαδικό Σωματείο να συναινέσουν σε αυτό το έγκλημα».

Η Ομοσπονδία και το Σωματείο, τονίζεται στην ανακοίνωση, «με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψαν τη μεγάλη πρόκληση σε βάρος μας από την εργοδοσία. Οργάνωσαν άμεσα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, όπου ομόφωνα αποφασίστηκε να απορρίψουμε την πρόταση για την κατάργηση της κλαδικής ΣΣΕ και το τσάκισμα των δικαιωμάτων, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις την Τετάρτη 12-1-2011».

Σε άλλο σημείο, τονίζεται: «Η Ομοσπονδία Τύπου & Χάρτου, τα Σωματεία, εργαζόμενοι στην ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ και σε όλο τον κλάδο θα πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα για να μην περάσει η κατάργηση των ΣΣΕ.»

Και καταλήγει: «Καλούμε τους εργαζόμενους της ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ να απορρίψουν την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς, διευθυντικό δικαίωμα δεν έχει να καταργήσει τη ΣΣΕ, στις απειλές για τον ΟΜΕΔ, εμείς απαντάμε Αγωνιστικά και με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Καλούμε όλα τα Σωματεία του κλάδου, όλο το συνδικαλιστικό κίνημα να δείξουν την πιο έμπρακτη συμπαράσταση και βοήθεια. Η υπεράσπιση της ΣΣ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, αλλά όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, όλη την εργατική τάξη. Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ. Η τρομοκρατία, οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν θα περάσουν. Κλιμακώνουμε τον Αγώνα μας».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων

Πρόταση για 24ωρη απεργία στις 20 Γενάρη, από την Παναττική Συντονιστική Επιτροπή Συμβασιούχων ΟΤΑ

Παρέμβαση πραγματοποίησαν χθες το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, δυνάμεις του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Αμαρουσίου, απαιτώντας να μην γίνουν οι 350 απολύσεις συμβασιούχων, οι οποίες αποτελούν μόλις την κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι συμβαίνει στην Τοπική Διοίκηση αυτήν την περίοδο στο πλαίσιο εφαρμογής του «Καλλικράτη».

Συγκεκριμένα, στο Δήμο θα ξεκίναγαν χθες οι σταδιακές απολύσεις περίπου 350 συμβασιούχων. Το Συνδικάτο και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ παρεμβαίνοντας απαίτησαν: Να μη γίνουν οι απολύσεις, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ο εκπρόσωπος του δήμου δεσμεύθηκε να μη γίνει καμία απόλυση μέχρι και την άλλη βδομάδα όταν και θα συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Οι ταξικές δυνάμεις επανέλαβαν την απαίτηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και κάλεσαν σε απειθαρχία στους αντεργατικούς νόμους που στερούν το δικαίωμα στη δουλειά. Το Συνδικάτο σήμερα και στη συνέχεια θα δώσει συνέχεια στη δράση του για το ίδιο ζήτημα.

Τον κίνδυνο της απόλυσης αντιμετωπίζουν και 72 εργαζόμενοι (συμβασιούχοι ορισμένου και αορίστου χρόνου) σε δημοτική επιχείρηση του Δήμου Αγίου Δημητρίου και επιπλέον είναι απλήρωτοι μέχρι και πέντε μήνες. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του αντιλαϊκού Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, η Δημοτική Επιχείρηση κλείνει χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τους εργαζόμενους.

Κάλεσμα σε 24ωρη απεργία

Να πάρουν απόφαση για 24ωρη απεργία στις 20 του Γενάρη καλεί τις Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα σε όλες τις βαθμίδες της Τοπικής Διοίκησης, με ανακοίνωσή της, η Παναττική Συντονιστική Επιτροπή Συμβασιούχων ΟΤΑ. Αίτημα της απεργίας να είναι η μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να σημειωθεί ότι στις 20 Γενάρη συζητιέται στον Αρειο Πάγο σχετικό ζήτημα με τη μονιμοποίηση συμβασιούχων.

Στην ανακοίνωσή της η Παναττική Συντονιστική σημειώνει ότι υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μαζί με το ΣΥΝ συνδιαμόρφωσαν κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 το καθεστώς ομηρίας. Σήμερα οι δήμαρχοι και των τριών πολιτικών δυνάμεων αντί να μονιμοποιήσουν τους συμβασιούχους, τους στέλνουν στα δικαστήρια, σημειώνει η Παναττική Συντονιστική και προσθέτει: «Ο δρόμος των δικαστηρίων, αποσπασμένος και μάλιστα συνειδητά από τη μαζική συνδικαλιστική και πολιτική πάλη, είναι αδιέξοδος (...) η εξασφάλιση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα κι όχι νομικό».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνέντευξη για τα οικονομικά των κομμάτων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, με θέμα: Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα οικονομικά των κομμάτων. Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σήμερα η συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, προγραμματίζει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με θέμα την απάντηση των εργαζομένων και του ταξικού κινήματος, στην ένταση της επίθεσης των εργοδοτών, που αποθρασυμένοι από την κυβερνητική πολιτική και τη στήριξη του εργοδοτικού συνδικαλισμού, προχωρούν σε μαζικές απολύσεις και εκβιάζουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μειώσεις μισθών με την απειλή της απόλυσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ