ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Χαρατσώνουν και διώχνουν τους φοιτητές από τις εστίες

Φορτώνουν στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους το κόστος της στέγασης, πετώντας στο δρόμο όσους δεν πληρώνουν

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΜΑΣ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΜΑΣ
Τη θέσπιση και υλοποίηση της πολιτικής χαρατσώματος δρομολογεί με την έλευση της νέας χρονιάς η διοίκηση του Ιονίου Πανεπιστημίου, φορτώνοντας στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους νέα βάρη και πετώντας στο δρόμο όσους φοιτητές δεν πληρώνουν για τη στέγασή τους στην εστία.

Η πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου - αφού το προηγούμενο διάστημα εισηγήθηκε και ψήφισε στη Σύγκλητο (στις 6/10/2010) τη μείωση κατά 20% των κονδυλίων για τη στέγαση - προχώρησε πριν λίγες μέρες στη σύναψη σχετικής σύμβασης με ξενοδόχους που επινοικιάζουν δωμάτια στους φοιτητές, μεταφέροντας στις πλάτες των φοιτητών το 1/3 της μίσθωσης.

Στην κατάπτυστη αυτή συμφωνία ξεκαθαρίζεται ότι κάθε φοιτητής που επιθυμεί να στεγαστεί στα συμβεβλημένα με το πανεπιστήμιο ξενοδοχεία θα επιβαρύνεται με 3 ευρώ ημερησίως από 9/1/2011. Η σύμβαση μάλιστα έχει αναδρομική ισχύ και ζητείται τώρα από τους φοιτητές να εξοφλήσουν τις οφειλές τους για το χρονικό διάστημα που διέμεναν στα δωμάτια από 23/10 έως και 18/12/2010, διαφορετικά χάνουν το δικαίωμα στη στέγαση.

Προκειμένου μάλιστα να περάσουν στα μουλωχτά και χωρίς διαμαρτυρίες τα αντιδραστικά αυτά σχέδια που μετατρέπουν το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση και υπονομεύουν ακόμη και στοιχειώδη δικαιώματα των φοιτητών, επιλέχθηκε διόλου τυχαία η προώθησή τους μέσα στις γιορτές και μπροστά στην εξεταστική περίοδο. Επιστρατεύτηκαν ακόμη άθλιες και εκβιαστικές πρακτικές, καλώντας τηλεφωνικά τους γονείς να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς τα σχετικά ποσά για να μην πεταχθούν τα παιδιά τους από τις εστίες, ενώ όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν έμειναν στο δρόμο γυρίζοντας από τις διακοπές. Τα περί ευαισθησίας που προβάλλει η πρυτανεία για στέγαση δωρεάν των φοιτητών που έχουν χαμηλό εισόδημα (μέχρι 12.000 ευρώ) δεν αποτυπώνει τίποτα άλλο παρά επιβολή ορίων και φραγμών στο δικαίωμα της δωρεάν στέγης για κάθε φοιτητή σε ένα ίδρυμα που μέχρι και σήμερα κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες των φοιτητών σε στέγη χωρίς καμία πληρωμή.

Την εύλογη και δικαιολογημένη αγανάκτησή τους για αυτή την εχθρική, για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, επιλογή, που φορτώνει στις πλάτες τους το αναφαίρετο δικαίωμα στη δωρεάν στέγη, εξέφρασαν σε παράσταση διαμαρτυρίας του ΜΑΣ στη φοιτητική μέριμνα οι φοιτητές. Την ολόπλευρη στήριξή τους εξέφρασε σε συνάντησή τους και το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Το ζήτημα τέθηκε και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητώντας να συζητηθεί, όμως η πλειοψηφία της ΝΔ με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, αρνήθηκε, επικαλούμενη την πραγματοποίηση των διημερισιών.

Κλιμακώνουν την πάλη στην εστία της Καλαμάτας

Με κλιμάκωση της πάλης δηλώνουν οι σπουδαστές στην Καλαμάτα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ ότι θα απαντήσουν σε όσους υπονομεύουν το δικαίωμα των σπουδαστών στη δωρεάν στέγαση. Το προηγούμενο διάστημα, με πρωτοβουλία του ΜΑΣ και της Επιτροπής Αγώνα της Εστίας, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις ενάντια στο απαράδεκτο χαράτσι που έχει επιβληθεί ως ενοίκιο στους σπουδαστές, αλλά και για να μην πεταχτούν έξω από την εστία όσοι αρνήθηκαν να το καταβάλουν. Σε αυτή την προσπάθεια, βρήκαν απέναντί τους την παράταξη της ΠΑΣΠ, τη διοίκηση του ΤΕΙ και της Εστίας και πρόσφατα και τον ΛΑ.Ο.Σ. Σε Ερώτηση στη Βουλή των βουλευτών Α. Γεωργιάδη και Α. Πλεύρη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «σύμφωνα με καταγγελίες στη φοιτητική εστία του ΤΕΙ Καλαμάτας υπάρχουν κάποιοι φοιτητές που αρνούνται να πληρώσουν τη νόμιμη μηνιαία και υποχρεωτική παροχή που επιβάλλεται από τις Διατάξεις, επικαλούμενοι λόγους πολιτικής ιδεολογίας» και οι βουλευτές ζητούν από την υπουργό να λάβει μέτρα. «Η απάντηση των σπουδαστών έρχεται με την κλιμάκωση της πάλης τους το επόμενο διάστημα, μέσα από τις επιτροπές αγώνα», σημειώνει το ΜΑΣ και καλεί όλο το λαό της Καλαμάτας, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων, διοικητικά συμβούλια συλλόγων και φορέων της πόλης «να καταδικάσουν την επιχείρηση καταστολής των αγώνων που έστησαν ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας και να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα για δωρεάν σπουδές».

«Παιχνίδια» με το «νέο» Λύκειο

Ανεξάρτητα απ' τα «παιχνίδια» δημοσιεύσεων και «διαψεύσεων» για το «νέο» Λύκειο, η κατεύθυνση των αλλαγών είναι δηλωμένη. Θα είναι κομμάτι του σχολείου της «αγοράς», η γενική μόρφωση θα σταματά από πιο νωρίς και θα ενταθούν οι ταξικοί φραγμοί

«Δεύτερος γύρος» δημοσιευμάτων για αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το «νέο» Λύκειο έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα. Το υπουργείο Παιδείας - πάλι - απαντάει με ανακοίνωση για «"ρεπορτάζ" και πρωτοσέλιδα του Τύπου, που δεν απηχούν την πραγματικότητα» και υποστηρίζει ότι το σχέδιο θα «τεθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο σε δημόσια διαβούλευση». Ανεξάρτητα, πάντως, απ' το «παιχνίδι» ...διαψεύσεων της κυβέρνησης, το σίγουρο είναι πως η κεντρική κατεύθυνση για το «νέο» Λύκειο είναι πολύ συγκεκριμένη. Εντάσσεται απόλυτα στο σχολείο της «αγοράς», που έχει, ήδη, ξεκινήσει να υλοποιείται, αλλά και στο σχέδιο για τη νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση έχει ανοίξει απ' το καλοκαίρι τη «συζήτηση» με τις πρώτες ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, οι οποίες - σε συνδυασμό και με τα σχέδια που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον Τύπο - οδηγούν σε ένα «νέο» Λύκειο με περισσότερα ταξικά φίλτρα και στέρηση της γενικής μόρφωσης. Θα υπάρχουν πολλά μαθήματα επιλογής, με αποτέλεσμα η γενική μόρφωση να σταματά ακόμα πιο νωρίς (η υπουργός Παιδείας, τον Ιούνη, είχε μιλήσει για «λιγότερα υποχρεωτικά και περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα, κυρίως στην Β' και Γ' Λυκείου»). Επιπλέον, υπάρχει ο γενικός σχεδιασμός για σχολεία πολλών ταχυτήτων (σε όλη την εκπαίδευση), που θα διαμορφώνουν τα προγράμματα σπουδών με κριτήρια ...αγοράς.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι μαθητές που θα περνάνε στα πανεπιστήμια - όποιο και αν είναι το σύστημα εισαγωγής - θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμα ταξικό φραγμό μετά το πρώτο έτος. Σύμφωνα με το νέο νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα εισάγονται σε Σχολή και στο δεύτερο έτος θα «επιλέγουν» τμήμα. Συνεπώς, μετά το πρώτο έτος «θεσμοθετείται» ένα ακόμα «ξεκαθάρισμα» και ένας ακόμα κύκλος φροντιστηρίων.


Γενική συνέλευση του «Βύρωνα»

Η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής Ο «Βύρων» πραγματοποιείται την Κυριακή 16 Γενάρη, στις 10.30 π.μ στα γραφεία του συλλόγου (ΕΚΑ, Γ' Σεπτεμβρίου 48β, Αθηνα). Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

-- Σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

-- Γενική Απεργία τέλος Γενάρη αρχές Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org