ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΠΑΣΥ)
Βδομάδα πανελλαδικής δράσης

Αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ για νέες μαζικές πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν τη βδομάδα 24 - 29 του Γενάρη

Αποψη από την πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ
Αποψη από την πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ
Σε νέους, μαζικούς αγώνες, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν το διάστημα από 24 έως 29 Γενάρη, που ορίστηκε ως βδομάδα πανελλαδικής δράσης καλεί η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) τη μικρομεσαία αγροτιά, επισημαίνοντας ότι για να έχει αποτελέσματα η πάλη να δοθεί από κοινού με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, σε συντονισμό με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ.

Η οργάνωση του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, ως άμεση αγωνιστική αντίδραση στη νέα σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης εναντίον τους, συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, στη Λάρισα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η ΠΑΣΥ τούς απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη βδομάδα αγωνιστικής δράσης, με πολλές και διάφορες μορφές π.χ. αποκλεισμούς δρόμων, καταλήψεις υποκαταστημάτων ΑΤΕ, ΕΛΓΑ κ.ά. που θα αποφασιστούν από τους ίδιους και τα συνδικαλιστικά όργανά τους, καθώς και μέσα από συσκέψεις, αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία από όλες τις μορφές πάλης του αγροτικού κινήματος και την εναλλαγή τους, με στόχο την καλύτερη ανάδειξη των προβλημάτων και τη μαζική συμμετοχή των αγροτών.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τους Γ. Πέρρο, Κ. Λιαπάτη και Γ. Μπουλούγαρη, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ. Στους χαιρετισμούς που έκαναν εκπρόσωποί τους - οι Κ. Λιαπάτης (ΠΑΜΕ), Σπ. Δεμίρης (ΠΑΣΕΒΕ), Λίτσα Ούντρια (ΟΓΕ) και Δ. Ρούσσας (ΜΑΣ), τονίστηκε η αναγκαιότητα του συντονισμού και της κοινής δράσης όλων των αγωνιστικών συσπειρώσεων, της συγκρότησης ενός κοινού, αγωνιστικού, λαϊκού μετώπου, που θα οργανώνει τη λαϊκή αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου και θα περνάει στην αντεπίθεση, παλεύοντας για να φύγει η εξουσία από τα μονοπώλια και να περάσει στα χέρια του λαού.

Δουλειά και δράση

Τις εργασίες της συνεδρίασης άνοιξε ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας, ο οποίος αναφέρθηκε στη δουλειά και στις άμεσες πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν το προσεχές διάστημα για το δυνάμωμα της ΠΑΣΥ, μέσα από τη δραστηριοποίηση των Επιτροπών της, των Αγροτικών Συλλόγων, των Συντονιστικών Επιτροπών και τη δημιουργία τους όπου δεν υπάρχουν. «Η δουλειά - είπε - να είναι συγκεκριμένη, μελετημένη και στοχευμένη». Και συνέχισε: «Αποδεικνύεται ότι η πρόταση της ΠΑΣΥ για τη σχεδιασμένη ανάπτυξη υπέρ του λαού, που θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας, με την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με τον παραγωγικό συνεταιρισμό, είναι αυτή που δίνει διέξοδο. Αυτό, βεβαίως, δεν μπορεί να γίνει με την ΕΕ, με την ΚΑΠ, με τα μονοπώλια να κάνουν κουμάντο και με τις κυβερνήσεις που υπηρετούν αυτές τις πολιτικές. Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια ενημέρωσης και ανάδειξης της πρότασης ως τη λύση στο πρόβλημα».

Στην εισήγηση που παρουσίασε ο Ρ. Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και στις παρεμβάσεις από τα μέλη της Επιτροπής, σημειώθηκε ότι το 2011 συμπληρώνονται 30 χρόνια, από τότε που έταζαν, ότι με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, οι αγρότες θα τρώνε με «χρυσά κουτάλια», όμως τους πήραν και αυτά που είχαν, για να αυξήσουν τα κέρδη τους τα μονοπώλια, οι τράπεζες, εμποροβιομήχανοι και μεγαλοπαραγωγοί. Την τελευταία δεκαετία μειώθηκε δραστικά το αγροτικό εισόδημα, αλλά και οι μικρομεσαίοι αγρότες. Τα επίσημα στοιχεία δίνουν ότι ξεκληρίστηκε το 25%, ωστόσο οι ρυθμοί καταστροφής των μικρομεσαίων αγροτών επιταχύνονται με την ΚΑΠ 2014 - 2020, για να κυριαρχήσουν αποκλειστικά οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, όπως γίνεται και στους άλλους τομείς της οικονομίας. Και υπογραμμίστηκε ότι αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Τονίστηκε ότι απ' την αρχή της νέας χρονιάς εντείνεται η άγρια επίθεση, με τα νέα, πολλά και σκληρότερα, αντιαγροτικά μέτρα, που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις δόσεις του μνημονίου, που οδηγούν την αγροτιά σε νέα φτώχεια και απόγνωση, τα οποία αν εφαρμοστούν, θα επιταχύνουν κι άλλο τους ρυθμούς ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να ολοκληρωθεί γρηγορότερα το πέρασμα της γης, της αγροτικής παραγωγής, των επιδοτήσεων και των άλλων ενισχύσεων, γενικότερα του παραγόμενου αγροτικού πλούτου της χώρας μας στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.

Και επισημάνθηκε ότι η προοπτική σωτηρίας των μικρομεσαίων αγροτών από το ξεκλήρισμα, καθώς και της εξασφάλισης ενός καλύτερου μέλλοντος, βρίσκεται στην πρόταση της ΠΑΣΥ για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη ενάντια στα μονοπώλια, που συμφέρει το λαό και θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα στηρίζεται στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει καλό εισόδημα στους αγρότες - παραγωγούς και ποιοτικά, υγιεινά και φτηνά προϊόντα για την τροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού.

Αγώνας προοπτικής

Η ΠΑΣΥ, επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, απευθύνεται και προς τους εργαζόμενους των πόλεων και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς η ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής με ασφαλή, ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα τούς αφορά όλους. Γιατί είναι εφικτό να αξιοποιηθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιοχής στη χώρα μας, να συρρικνώσουμε τις εισαγωγές και την εξάρτηση σε τρόφιμα και πρώτες ύλες, να εξασφαλιστεί εισόδημα σε μικρομεσαίους αγρότες, εργάτες επιστήμονες κ.ά. Αυτό απαιτεί ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας και οι σημερινοί αγώνες ετοιμάζουν τους αυριανούς, μεγαλύτερους. Απ' αυτή την άποψη, ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών, των εργατοϋπαλλήλων, των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων, των νέων και των γυναικών της λαϊκής οικογένειας πρέπει να είναι κοινός. Ετσι θα είναι πιο μαζικός, πιο δυναμικός και πιο αποτελεσματικός και, ταυτόχρονα, θ' ανοίγει προοπτική για το μέλλον.


Οι άμεσες διεκδικήσεις

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους να διεκδικήσουν:

-- Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.

-- Να μην πληρώνουν πρόστιμα και τέλη για άδειες γεωτρήσεων.

-- Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφορολόγητο πετρέλαιο.

-- Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια, καμιά αύξηση στην τιμή του ψωμιού, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος κατά την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, λόγω των χαμηλών τιμών των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αρρώστιες κ.ά.

-- Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.

-- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και την κτηνοτροφική παραγωγή.

-- Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

-- Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμιά παρακράτηση στις επιδοτήσεις.

-- Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» και σε «ενεργούς» και «ανενεργούς».

-- Οχι στη μετατροπή των Ενώσεων Συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε ανώνυμες εταιρείες, που έχει ως αποτέλεσμα το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και των συμφερόντων των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων, όπως έγινε στη ΝΕΟΓΑΛ, με την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Στήριξη του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ).

-- Κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατώτατη σύνταξη στα 1.120 ευρώ, επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό, σύνταξη χηρείας στους αγρότες και τις αγρότισσες.

-- ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους, κάλυψη ελλειμμάτων του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Κρατικό Φορέα Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής (αρδευτικά και στραγγιστικά έργα, ενέργεια, σχολεία, νοσοκομεία).

-- Δημόσια και δωρεάν επιστημονική στήριξη για τη γεωργική, κτηνοτροφική παραγωγή και αλιεία.

-- Κατάργηση όλων των κανονισμών και οδηγιών της ΕΕ που καταργούν αλιευτικά εργαλεία και ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες.

-- Ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), περιλαμβάνοντας και τους νέους μικρομεσαίους γεωργούς - κτηνοτρόφους.

-- Να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις σε αγρότες αγωνιστές που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

-- Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org