ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ
Ξεκίνησαν από χτες τα «ενεργειακά» χαράτσια

Ξεκίνησε από χτες η υλοποίηση του μέτρου της έκδοσης πιστοποιητικούενεργειακής απόδοσης, δηλαδή η επιβολή νέων χαρατσιών στα λαϊκά νοικοκυριά

Eurokinissi

Ξεκίνησε από χτες η υλοποίηση του μέτρου της έκδοσης πιστοποιητικούενεργειακής απόδοσης, δηλαδή η επιβολή νέων χαρατσιών στα λαϊκά νοικοκυριά
Από χτες ξεκίνησε η εφαρμογή της νομοθεσίας για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και η υποχρεωτική έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), που θα επιφέρει μεγάλα και διαχρονικά χαράτσια σε βάρος εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών, υπέρ των εξειδικευμένων εταιρειών ενεργειακού ελέγχου και εξοπλισμού, ενώ βρίσκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες για ασφαλή, αναβαθμισμένη και φτηνή λαϊκή στέγη. Προς το παρόν το μέτρο εφαρμόζεται μόνο για αγοραπωλησίες κτιρίων, καθώς και σε μισθώσεις αυτοτελών κατοικιών άνω των 50 τ.μ., ενώ έχει δοθεί 6μηνη αναβολή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενοικιάσεων ακινήτων (η αναβολή αφορά μισθώσεις μέρους κτιρίων όπως κατοικίες, καταστήματα, γραφεία σε πολυκατοικίες).

Από χτες, όποιος θελήσει να πουλήσει το σπίτι του ή κάποιο άλλο ακίνητο θα πρέπει πρώτα να καλέσει τους ενεργειακούς επιθεωρητές (αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας κατάλογος από 417 τέτοιους ιδιώτες επαγγελματίες και εταιρείες), να κάνουν ελέγχους ενεργειακής συμπεριφοράς, να κατατάξουν το ακίνητο σε βαθμίδες ανάλογα με την ενεργειακή τους απόδοση και να προτείνουν στους ιδιοκτήτες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, χωρίς όμως και να τους υποχρεώνουν να τις κάνουν. Αν βέβαια θελήσουν να το κάνουν, για να εξασφαλίσουν ενδεχόμενα καλύτερη τιμή ενοικίου ή πώλησης, τότε θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για μόνωση, αλλαγή κουφωμάτων και τζαμιών, καυστήρα κλπ. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι ενεργειακή αναβάθμιση χρειάζονται κυρίως τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί πριν τη δεκαετία του '80, τα οποία όμως κυρίως θέλουν έλεγχο για την αντισεισμική τους επάρκεια. Αυτό όμως δεν το προβλέπει κανένα μέτρο της κυβέρνησης...

Κάθε συμβόλαιο που συντάσσεται στο εξής θα πρέπει να έχει προσαρτημένο αριθμό πρωτοκόλλου και αντίγραφο του ενεργειακού πιστοποιητικού, αλλιώς δε θα γίνεται η αγοραπωλησία. Το πιστοποιητικό με την ενεργειακή ταυτότητα έχει 10ετή ισχύ και θα πρέπει να ανανεώνεται σε κάθε μεταβίβαση του ακινήτου μετά το πέρας αυτής της περιόδου, ενώ αφορά σε ακίνητα άνω των 50 τ.μ.

Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου για το οποίο δεν έχει αρχίσει η κατασκευή του ή το ακίνητο είναι ημιτελές, η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού απαιτείται με την αποπεράτωση της κατασκευής. Τότε, ο πωλητής θα πρέπει να παραδώσει το πιστοποιητικό στον αγοραστή και η παράδοση δηλώνεται από τους συμβαλλόμενους σε συμβολαιογράφο.

Τα ίδια ισχύουν και για τις μισθώσεις ενιαίων κτιρίων (π.χ. μια μονοκατοικία ή ένα ενιαίο κτίριο γραφείων) ενώ για τα μέρη κτιρίων η υποχρέωση πιστοποιητικού θα ισχύει από 9 Ιούλη.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το ΠΔ που καθορίζει τα προσόντα των ενεργειακών επιθεωρητών, προβλέπονται τα εξής:

  • Για την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Επάρκειας η επιθεώρηση τμήματος του κτιρίου καθορίζεται σε 2 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 150 ευρώ.
  • Για τις μονοκατοικίες η αμοιβή καθορίζεται στο 1,5 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 200 ευρώ.
  • Για κτίρια πολλαπλών ιδιοκτησιών (πολυκατοικία) που επιθεωρούνται όλες, η αμοιβή θα είναι 1 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 200 ευρώ.
  • Για κάθε άλλο κτίριο, εκτός των κατοικιών, το κόστος είναι μεγαλύτερο, στα 2,5 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 300 ευρώ για κάτω των 1.000 τ.μ. Για μεγαλύτερα κτίρια η χρέωση μειώνεται σε 1,5 ευρώ ανά τ.μ. μετά τα 1.000 τ.μ.

Ολες οι χρεώσεις παρατίθενται χωρίς την επιβάρυνση του ΦΠΑ!

Ο νόμος προβλέπει και τακτικές επιθεωρήσεις ανά 2-5 χρόνια για τις εγκαταστάσεις θέρμανσης και ανά τουλάχιστον 5 χρόνια για τις εγκαταστάσεις κλιματισμού. Πρόκειται για ανεξάρτητες, από του Πιστοποιητικού, επιθεωρήσεις με ξεχωριστή τιμολόγηση, η οποία εξαρτάται από την ισχύ του εξοπλισμού και το είδος καυσίμου και κυμαίνονται από 150 έως και 500 ευρώ, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά!

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Καταγγέλλεται η εγκληματική συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων

Ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα «καταγγέλλει, για μια ακόμα φορά, την εγκληματική συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων σε βάρος του ελληνικού λαού και υπέρ της Γερμανίας», θυμίζοντας το γεγονός πως οι ελληνικές κυβερνήσεις, αντί να διεκδικήσουν τις οφειλές αυτές, αναγνώρισαν στη Γερμανία το δικαίωμα της ετεροδικίας, ενώ απαγόρευσαν στα θύματα της γερμανικής κατοχής (π.χ. Δίστομο) και το δικαίωμα ατομικής αγωγής κατά του γερμανικού Δημοσίου για να πάρουν τις σχετικές αποζημιώσεις. Υποστηρίζοντας - οι ελληνικές κυβερνήσεις - πως η διεκδίκηση αποζημιώσεων από τα θύματα της γερμανικής κατοχής «είναι θέμα διακρατικών διαπραγματεύσεων» - οι οποίες, όμως, ουδέποτε έγιναν και, όπως φαίνεται, ουδέποτε θα γίνουν...

Η σχετική ανακοίνωση γίνεται με αφορμή την εκδίκαση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τον Ιούνη της προσφυγής του γερμανικού Δημοσίου κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου της Ιταλίας, με την οποία επικυρώθηκε η κατάσχεση γερμανικού ακινήτου κειμένου στη Φλωρεντία της Ιταλίας προς μερική (έστω και ελάχιστη) αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου. Η προσφυγή στην Ιταλία και η κατάσχεση αυτή, όπως είναι γνωστό, έγιναν επειδή ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης δεν επέτρεψε την εκτέλεση της απόφασης αυτής σε βάρος γερμανικής περιουσίας που βρίσκεται στην Ελλάδα...

Το Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών τονίζει πως «αν δεν είχε διαπράξει τα εγκλήματα αυτά η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική Δικαιοσύνη, θα είχε το δικαίωμα η χώρα μας, μέχρι τις 15/1/2011, να παρέμβει στο Δικαστήριο της Χάγης υπέρ της Ιταλίας και να ζητήσει την απόρριψη της γερμανικής προσφυγής, ώστε να πάρουν οι κάτοικοι του Διστόμου ένα μικρό μέρος της αποζημίωσης, που τους επιδίκασαν τα ελληνικά δικαστήρια (τα δικαστικά έξοδα). Δυστυχώς, η παρέμβαση αυτή δε θα γίνει. Πρώτον, διότι έχουν προηγηθεί τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο εγκλήματα της ελληνικής κυβέρνησης και, δεύτερον, διότι και χωρίς αυτά η κυβέρνησή μας δεν θα τολμούσε να παρέμβει».

Για τους λόγους αυτούς το Συμβούλιο παρεμβαίνει - εκτός του να καταγγείλει τα εγκλήματα των ελληνικών κυβερνήσεων -, όπως αναφέρεται, «για να ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να σταθεί στο ύψος του, να μην καμφθεί από τις γερμανικές και φιλογερμανικές πιέσεις και να απορρίψει τη γερμανική προσφυγή κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου της Ιταλίας».

Για όλα αυτά, προχτές το βράδυ, κάτοικοι του Διστόμου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας με αναμμένα κεριά έξω από τη γερμανική πρεσβεία στο Ψυχικό.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΝΑΝ 46ΧΡΟΝΟ δημοσιογράφο γερμανικής καταγωγής συνέλαβαν χτες αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας στην παραμεθόριο περιοχή Καστανέων - Ν. Βύσσας, επειδή εντοπίστηκε σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Σύμφωνα με τις αρχές, ο 46χρονος κινούνταν με ιδιωτικό αυτοκίνητο στην οριογραμμή των χερσαίων συνόρων, σε χώρους για τους οποίους, σύμφωνα με την Αστυνομία, ισχύουν περιορισμοί και απαγορεύσεις πρόσβασης. Στην κατοχή του βρέθηκε μία φωτογραφική μηχανή, με φωτογραφικό υλικό, η οποία και κατασχέθηκε. Σύμφωνα με την αστυνομία ο δημοσιογράφος δε διέθετε την απαραίτητη άδεια από τις Ελληνικές Αρχές.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ διαβίβασε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες τη δικογραφία για τις παράνομες προσλήψεις στο Αττικό Μετρό (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας - ΑΜΕΛ). Οι προσλήψεις έγιναν στην τετραετία 2005-2009 επί κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ υπουργοί Μεταφορών είχαν διατελέσει οι Μ. Λιάπης, Κ. Χατζηδάκης και Ευρ. Στυλιανίδης. Η δικογραφία στάλθηκε στη Βουλή, καθώς η εισαγγελική έρευνα «προσέκρουσε» σε ονόματα υπουργών και, όπως προβλέπει ο νόμος «περί ευθύνης η υπουργών», σ' αυτές τις περιπτώσεις η δικογραφία «αμελητί» διαβιβάζεται στη Βουλή.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ αλλοδαποί ήταν - σύμφωνα με την αστυνομία - οι δράστες ένοπλης ληστείας που σημειώθηκε χτες το απόγευμα σε σούπερ μάρκετ της Πετρούπολης. Μάλιστα, μέχρι να συλληφθούν υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς αλλά και καταδίωξη από άνδρες της ΕΛΑΣ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org