ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζητούμενο η αποτελεσματικότερη στήριξη της πλουτοκρατίας

Με προέδρους εργοδοτικών ενώσεων και στελέχη δοκιμασμένα σε προηγούμενες κυβερνήσεις ενίσχυσε τους τομεάρχες ο Αντ. Σαμαράς

Μήνυμα ενίσχυσης της έμπρακτης συναίνεσης στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα έστειλε με το νέο σχήμα των τομεαρχών ο Αντ. Σαμαράς, ρίχνοντας ταυτόχρονα το βάρος στα μέτρα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου.

Πέρα από τη δημιουργία εντυπώσεων περί δήθεν «αλλαγής όλων» και την εμφανή σκοπιμότητα τακτοποίησης των εσωκομματικών ισορροπιών, το κυρίαρχο από τον πολυδιαφημισμένο κομματικό ανασχηματισμό ήταν το μήνυμα πλειοδοσίας σε νέα πιο γενναία φιλομονοπωλιακά μέτρα εντός και εκτός μνημονίου. Χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή είναι το ότι η σύνθεση του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ ενισχύθηκε με την απευθείας συμμετοχή «ανθρώπων της αγοράς».

Συγκεκριμένα, στο πλευρό των ήδη δοκιμασμένων στελεχών (Χρ. Σταϊκούρας, Ν. Μηταράκης), ο πρόεδρος της ΝΔ τοποθέτησε ως αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομικών τον Π. Καρέλα, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, τον Γ. Κασσιμάτη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Επιμελητηρίων, και τον Β. Κορκίδη, πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΣΕΛΠΕ). Παραμένουν επίσης στα άλλα πόστα του οικονομικού επιτελείου οι Κ. Χατζηδάκης (Ανάπτυξης), Κυρ. Μητσοτάκης (Περιβάλλοντος), Ο. Κεφαλογιάννη (Τουρισμού), Γ. Πλακιωτάκης (Ναυτιλίας).

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ διαμηνύει ότι το κόμμα του θα βάλει γερές πλάτες στις δρομολογημένες αντιλαϊκές ανατροπές σε Παιδεία και Υγεία, τοποθετώντας ως επικεφαλής των αντίστοιχων τομέων τους Α. Σπηλιωτόπουλο και Αθ. Γιαννόπουλο, που είναι γνωστοί τόσο για τη στοχοπροσήλωσή τους στη γραμμή της δικομματικής συναίνεσης και συνεργασίας, όσο και για την προώθηση αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων ως υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο Αντ. Σαμαράς άφησε ταυτόχρονα να διαφανεί ότι αποσκοπεί στη δημιουργία μιας εικόνας υπέρβασης των εσωκομματικών αντιθέσεων, αλλά και άσκησης πίεσης στο κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη. Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι στο σχήμα των τομεαρχών ο Αντ. Σαμαράς συμπεριέλαβε στενούς συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, όπως ο Γ. Ανδριανός, ο Γ. Βλάχος, ο Στ. Καλαφάτης, κ.ά, αλλά και στελέχη που ήταν στο στρατόπεδο της Ντ. Μπακογιάννη κατά την περίοδο της εσωκομματικής αναμέτρησης για την ηγεσία, όπως οι Γερ. Γιακουμάτος, Αθ. Γιαννόπουλος, κ.ά.

Τέλος, στη θέση του εκπροσώπου Τύπου διορίστηκε ο μέχρι χτες διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», Γ. Μιχελάκης, ενώ ο Π. Παναγιωτόπουλος αναλαμβάνει τομεάρχης Εξωτερικών. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε επίσης ότι συγκροτεί επιτροπή που θα διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκλογικό νόμο, υπό τον Τ. Νεράτζη, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι επιδιώκει συναίνεση με την κυβέρνηση και στο ζήτημα αυτό.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Εντείνει τις αυταπάτες όσο βαθαίνει η κρίση

Με κλιμακούμενη ένταση όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, η ηγεσία του ΣΥΝ παλεύει να συντηρήσει τις αυταπάτες για μια δήθεν καλύτερη διαχείρισή της. Για μια ακόμη φορά, χτες, ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας Γ. Μηλιός σε δήλωσή του για τη «συνεχιζόμενη κρίση στην ΕΕ και την ευρωζώνη» ανέφερε σαν «μόνη διέξοδο» τις προτάσεις της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς για μια νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, που θα προστατεύει την κοινωνία από τον ασφυκτικό έλεγχο των χρηματαγορών και θα προτάσσει τις κοινωνικές ανάγκες έναντι του καταναγκασμού για συνεχή αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Συνεπείς ευρωλάγνοι κοροϊδεύουν το λαό ότι το πρόβλημα πηγάζει απ' τη δομή της ΕΕ και όχι το περιεχόμενό της, τη φύση της και το ρόλο της ως θεματοφύλακα των συμφερόντων του ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Καμία αλλαγή στην αρχιτεκτονική της ΕΕ δεν πρόκειται να επιδράσει στο ρόλο της, που δεν είναι και ούτε πρόκειται να γίνει, η προστασία των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών, αλλά των κερδών και αναγκών των μονοπωλίων.

Η παραπάνω πρόταση συμπληρώνεται κι απ' αυτήν για «ριζική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με επαναδιαπραγμάτευση και απαλοιφή μέρους του και δυνατότητα απευθείας δανεισμού των κυβερνήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Πρόκειται για προτάσεις που ούτως ή άλλως προωθούνται από μερίδα της πλουτοκρατίας και πολιτικών της εκπροσώπων, που τις προκρίνουν ακριβώς γιατί θεωρούν ότι στην παρούσα φάση διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΓΚΑΛΟ
Πλήρης κάλυψη διά της ... αποστασιοποίησης

Στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο εκφράζεται (!) απέδωσε ο Γ. Πεταλωτής τα όσα είπε τις προηγούμενες μέρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι αποστασιοποιείται δήθεν από τον αντιπρόεδρό της (!) προσπαθεί η κυβέρνηση, μετά τις τελευταίες υβριστικές δηλώσεις Πάγκαλου για τους δημόσιους υπαλλήλους και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος τις υπερασπίστηκε.

Αφού πρώτα οι δηλώσεις Πάγκαλου υπηρέτησαν το σκοπό τους, που δεν είναι άλλος από το να ενοχοποιηθούν οι εργαζόμενοι για τη σημερινή βαρβαρότητα κυβέρνησης - κεφαλαίου και να έρθουν αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο με τους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι «ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε με το δικό του τρόπο κάποιες απόψεις. Υπάρχουν, όμως, θεσμικά εκφρασμένες, όχι μόνο οι απόψεις, αλλά και η πρακτική της κυβέρνησης για το πώς βλέπει το δημόσιο τομέα, πώς βλέπει τις σχέσεις εμπιστοσύνης του κράτους με τον πολίτη».

Οπως και στις περιπτώσεις όπου ο Θ. Πάγκαλος αναλαμβάνει για λογαριασμό της κυβέρνησης να ξεράσει ωμό αντικομμουνισμό, έτσι και τώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε τον αντιπρόεδρο, λέγοντας ότι «έχει έναν δικό του τρόπο να εκφράζεται και είπε κάποιες δικές του απόψεις». Στο ίδιο πνεύμα, πρόσθεσε ότι «χαρακτηρίζουν αυτόν που κάνει τις δηλώσεις. Επαναλαμβάνω ότι είναι απόψεις αυτού που τις λέει». Είχε προηγηθεί η διαρροή της δυσαρέσκειας στελεχών της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Πάγκαλου.

Η χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων έγινε υπό το φως δημοσιευμάτων στον κυριακάτικο Τύπο που φέρουν τον Θ. Πάγκαλο να έχει διαμείνει το βράδυ της πρωτοχρονιάς με την οικογένειά του σε πολυτελή σουίτα κεντρικού ξενοδοχείου, προσκεκλημένος του ιδιοκτήτη, φίλου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Η επιχείρηση διέψευσε το σχετικό δημοσίευμα και ισχυρίζεται ότι η οικογένεια Πάγκαλου διέμεινε σε συμβατικό δωμάτιο του ξενοδοχείου.

Κ.Ζ.

Μια διαφορετική συνεστίαση του «Ρ»

Μια συνεστίαση διαφορετική απ' όλες τις προηγούμενες διοργάνωσε την Κυριακή το μεσημέρι στη Νέα Χαλκηδόνα η ΚΟΒ «Ριζοσπάστη», στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ. Ολα, από την προετοιμασία του ίδιου του χώρου, μέχρι τα πολλά και νόστιμα φαγητά, τα ποτά, αλλά και το μουσικό συγκρότημα που ομόρφυνε την εκδήλωση με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, ήταν συντροφική προσφορά, που οργανώθηκε και συντονίστηκε από την ΚΟΒ, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την ευγενική προσφορά φορέων της περιοχής, που διέθεσαν χώρο και μέρος του εξοπλισμού. Ηταν μια ευχάριστη ανάπαυλα στον καθημερινό αγώνα, που έδωσε και μ' αυτόν τον τρόπο απάντηση στο κεφάλαιο και την κυβέρνηση, ότι η επίθεσή τους, με ευκαιρία και πρόφαση τη δική τους καπιταλιστική οικονομική κρίση, δε θα μας λυγίσει «μηδ' όσο στην κακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι». Στις αυξανόμενες δυσκολίες θα σφίγγουμε τις αλυσίδες, θα μοιραζόμαστε το ίδιο καρβέλι ψωμί, παλεύοντας πιο δυνατά για τη μέρα που ο λαός θα πάρει την τύχη του στα χέρια του. Αντε και του χρόνου ακόμα πιο καλά!

Στο νοσοκομείο ο Μ. Εβερτ

Σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στην Αθήνα νοσηλεύεται από την περασμένη Παρασκευή ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ. Ο Μ. Εβερτ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με έντονους πόνους στην πλάτη και δύσπνοια.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν αλλάζει η αντιλαϊκή στρατηγική της ΝΔ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την αναδιάταξη στελεχών στη ΝΔ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, επισημαίνει:

«Η αναδιάταξη των στελεχών στην ηγεσία της ΝΔ έχει την ίδια αξία με τον ανασχηματισμό στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα κόμματα φιλολαϊκά δε γίνονται, όσες αναδιατάξεις στελεχών κι αν κάνουν, όποια συνθήματα κι αν χρησιμοποιήσουν. Εχουν κοινή αντιλαϊκή στρατηγική, υπηρετούν το ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα. Οσο πιο γρήγορα τα εγκαταλείψει ο λαός και παλέψει κατά της κοινής στρατηγικής τους, τόσο καλύτερα γι' αυτόν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ