ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
«Μπλόκο» στο ταμείο του νοσοκομείου

Αύριο η κινητοποίηση στο ΑΧΕΠΑ

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Την ελεύθερη είσοδο των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου της Νάουσας επέβαλαν χτες, από τις 9 έως τις 11 το πρωί, εργαζόμενοι και άνεργοι, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που οργάνωσαν το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (ΕΚΝ), απαιτώντας αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους. Θετική απήχηση είχε η κινητοποίηση στους εργαζόμενους στο χώρο του νοσοκομείου αλλά και στους ασθενείς που μάλιστα συνέχιζαν να μπαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία χωρίς να πληρώνουν το χαράτσι, ακόμη και μετά τη λήξη της κινητοποίησης.

Μέσα από την κινητοποίηση ΠΑΜΕ και ΕΚΝ κατήγγειλαν ότι ήδη το Νοσοκομείο και το ΙΚΑ στη Νάουσα έχουν υποβαθμιστεί, καθώς λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας κι εργολαβικούς εργαζόμενους που δουλεύουν για «ψίχουλα» με το πιστόλι στον κρόταφο. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, ανασφάλιστοι αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε γιατρούς και φάρμακα, ούτε στο Νοσοκομείο, ούτε στο ΙΚΑ. Εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό οδηγούνται σε ιδιωτικά ιατρεία - εξεταστικά κέντρα και κλινικές, που ληστεύουν τους ασθενείς.

Ενάντια σ' αυτή την κατάσταση στάθηκαν χτες οι εργαζόμενοι της Νάουσας και απαίτησαν αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, πλήρη στελέχωση όλων των κλινικών του νοσοκομείου με γιατρούς, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες στην υγεία - περίθαλψη. Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι να μετατραπούν σε μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου με πλήρη σταθερή εργασία.

Με κοινή ανακοίνωση ΠΑΜΕ - ΕΚΝ, που μοιράστηκε πλατιά στους εργαζόμενους, καταγγέλλεται η υποκρισία των τοπικών παραγόντων που ενώ βλέπουν ότι τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε αυτοτελείς, αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις με στόχο το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες, ότι μειώθηκαν τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και μπήκαν νέα χαράτσια, εξακολουθούν να παραπλανούν το λαό δηλώνοντας ότι αρνητικές εξελίξεις δε θα υπάρξουν για το Νοσοκομείο της Νάουσας.

«Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, δημάρχων, νομάρχη, τοπικών βουλευτών (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και "παραγόντων" είναι ψεύτικες, έχουν στόχο να κάμψουν την αγωνιστικότητά μας. Συμφωνούν και υλοποιούν τον αντιλαϊκό "Καλλικράτη", που προβλέπει ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, υπηρεσιών, σχολείων και χαρίζει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Μόνο οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα με τη δράση τους μπορούν να βάλουν εμπόδια στη βάρβαρη πολιτική, να αποτρέψουν το κλείσιμο του Νοσοκομείου και τη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αύριο κινητοποίηση στο ΑΧΕΠΑ

«Μπλόκο» στο λογιστήριο της «επιχείρησης» ΑΧΕΠΑ προγραμματίζει για αύριο, Τετάρτη 12 του Γενάρη στις 9 το πρωί η Κλαδική Γραμματεία Υγείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ απαιτώντας να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ που επιβάλλεται στον κάθε ασθενή που επισκέπτεται τα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων αλλά και τα Κέντρα Υγείας. Η Κλαδική Γραμματεία Υγείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό να μπει στο δρόμο του αγώνα μαζί με το ταξικό κίνημα, να απαιτήσει να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και την Πρόνοια, να παλέψει για ένα ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.

ΟΧΗΜΑΤΑΓΩΓΟ «ΠΗΝΕΛΟΠΗ»
Εκανε το Μυτιλήνη - Χίος με 6ωρη καθυστέρηση

Τρία μπλακ άουτ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στο πλοίο που επέβαιναν 101 επιβάτες και το 50μελές πλήρωμα. Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ

Σαφή προειδοποίηση για τους κινδύνους που διατρέχει η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα από την ασύδοτη δράση των εφοπλιστών, που λυμαίνονται τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τροφοδοτεί η βάρβαρη πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ, αποτελεί το σοβαρό περιστατικό με το 36χρονο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΠΗΝΕΛΟΠΗ» του εφοπλιστή Αλ. Αγούδημου, το περασμένο Σάββατο. Οταν το πλοίο απέπλευσε από Μυτιλήνη έφτασε με 6ωρη καθυστέρηση το λιμάνι της Χίου, επειδή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του έμεινε τρεις φορές αμανάτι μεσοπέλαγα από μπλακ άουτ! Στο πλοίο επέβαιναν 101 επιβάτες και το 50μελές του πλήρωμα.

Το δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, σημειώνει απλώς την καθυστέρηση - χωρίς να αναφέρει τα μπλακ άουτ - και ότι όταν το πλοίο έφτασε Μυτιλήνη διαπιστώθηκε πως είχαν φράξει τα φίλτρα θαλάσσης των κυρίων μηχανών του.

Τα μπλακ άουτ του πλοίου αποκαλύπτουν με καταγγελίες τους επιβάτες και το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - συνεχίζει - στο βωμό του αβγατίσματος των εφοπλιστικών κερδών θυσιάζει την ασφαλή διακίνηση των νησιωτών». Τονίζει ότι η συγκεκριμένη γραμμή όχι μόνο καλύπτεται από υπερήλικα και επικίνδυνα πλοία όπως ήταν πριν το «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» που βγήκε από τη γραμμή λόγω βλαβών, αλλά από πάνω επιδοτείται εβδομαδιαίως με 94.000 ευρώ, ενώ οι νησιώτες πληρώνουν «χρυσό» τα πανάκριβα εισιτήρια. Ενώ προειδοποιεί ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα υποβαθμιστούν παραπέρα με την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ που διεκδικούν οι εφοπλιστές.

Καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα φτωχά - λαϊκά στρώματα να συντονίσουν τη δράση τους μέσα από τους μαζικούς φορείς τους ενάντια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και να αγωνιστούν για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Ενας ακόμη νεκρός εργάτης

Καταπλακωμένος από αδρανή υλικά και νεκρός στη βάση ενός κινητού σιλό σπαστηροτριβείου βρέθηκε προχτές Κυριακή, 9 Γενάρη στις 11.40 π.μ., ο 54χρονος Σταύρος Παππάς, από την Κερασιά Εύβοιας. Ο άτυχος εργάτης εργαζόταν σαν χειριστής μηχανημάτων στην εταιρεία «ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΑΕ», των αδελφών Κομποθανάση, που είχε νοικιασμένη έκταση στην περιοχή Ακρες στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας, από την εταιρεία «Λαρκοδομή», θυγατρική της ΛΑΡΚΟ. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος και απλώς διαπιστώθηκε όταν μεταφέρθηκε από τους ιδιοκτήτες - όπου, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, εργάζονταν μαζί εκείνη τη μέρα - στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών. Επιπλέον, παραγγέλθηκε νεκροψία - νεκροτομή, προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου.

ΚΟΖΑΝΗ
Σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Υγεία

Διοργανώνουν ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ

Πλατιά σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων, για τις αρνητικές εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η Αγωνιστική Συσπείρωση Γυναικών Κοζάνης (Τμήμα της ΟΓΕ), την Πέμπτη 13 Γενάρη στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

Στόχος της σύσκεψης είναι οι αγωνιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των φοιτητών και του γυναικείου κινήματος να προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και παρέμβασης από τους κλάδους και τα εργοστάσια, τους χώρους δουλειάς και μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία να δώσουν απάντηση στις εγκληματικές και ανθυγιεινές αποφάσεις της κυβέρνησης (αύξηση των αντίγραφων φαρμάκων, αύξηση στο χαράτσι στα εξωτερικά ιατρεία, ένταξη των νοσοκομείων στη Β' Ζώνη, κ.λπ). Να συμβάλουν αγωνιστικά για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγειονομικής και ιατρικής περίθαλψης και να γίνει η Υγεία κοινωνικό εργατικό δικαίωμα, που θα παρέχεται δωρεάν και στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Πληρώθηκαν μετά από παρέμβαση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας

Να πληρωθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δυτικής Αθήνας που παρέμεναν απλήρωτοι για μήνες πέτυχε με την παρέμβασή του το ταξικό αγωνιστικό κίνημα.

Οι 14 συμβασιούχοι εργαζόμενοι (γιατρός, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό) εργάστηκαν στο θεραπευτήριο για 2 χρόνια μέσω του προγράμματος αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς». Η σύμβασή τους έληξε τέλη Μάρτη του 2010. Η διοίκηση του Θεραπευτηρίου ανανέωσε τη σύμβασή τους για 5 μήνες. Οταν, όμως, έληξε και η 5μηνη σύμβαση τον Αύγουστο του 2010, οι εργαζόμενοι δεν είχαν πάρει ούτε ένα ευρώ για τους 5 μήνες εργασίας. Το προηγούμενο διάστημα έγινε παρέμβαση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στη διοίκηση του θεραπευτηρίου και συγκεκριμένα στο διοικητή κ. Παπούλια, μαζί με τους συμβασιούχους, απαιτώντας να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους, αλλά και για το δικαίωμα σε μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Η παρέμβαση απέδωσε καρπούς και οι 14 συμβασιούχοι πήραν τα δεδουλευμένα τους.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Eργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη 12 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου, διαμαρτυρόμενοι για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το επικουρικό ταμείο του κλάδου (ΤΕΑΙΤ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ