ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Απαιτείται συνειδητή δράση ενάντια στα ναρκωτικά

Συνέντευξη Τύπου του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με αφορμή το θάνατο από ναρκωτικά της 14χρονης μαθήτριας

«Η θλίψη και η αγανάκτηση πρέπει να μετατραπούν σε συνειδητή δράση ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών», όπως υπογράμμισε η Ελένη Γκόγκου, γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου, σε συνέντευξη Τύπου χτες το απόγευμα στην Πτολεμαΐδα, με αφορμή το θάνατο της 14χρονης μαθήτριας.

«Η πολιτική τους είναι που οδηγεί τη νεολαία σε αδιέξοδα. Η πολιτική τους είναι που σκοτώνει», σημείωσε η Ελ. Γκόγκου, υπογραμμίζοντας τις πολιτικές ευθύνες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών. Οπως σημειώθηκε, μορφή επιδημίας έχει πάρει ο θάνατος νέων παιδιών στην περιοχή της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και της Δυτικής Μακεδονίας ευρύτερα από τη μάστιγα των ναρκωτικών. Την ίδια στιγμή η ανεργία στη νεολαία, στο Νομό της Κοζάνης, ξεπερνά το 40% κι ας υπάρχει για παράδειγμα η ανάγκη για πρόσληψη 5.000 εργαζομένων στη ΔΕΗ! Υπάρχει μεγάλη έλλειψη υποδομών και πολιτικής που να προσανατολίζει τους νέους στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Πολλά παιδιά πετιούνται έξω από το σχολείο με την ένταση των ταξικών φραγμών.

Θλίψη και αγανάκτηση πρέπει να γίνουν «ένα δριμύ κατηγορώ σε όλους εκείνους που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα θανατηφόρα περιστατικά την ώρα που με την πολιτική τους δημιουργούν χιλιάδες προβλήματα καθημερινά στους νέους και τις οικογένειές τους», υπογράμμισε. Και τόνισε ότι η ΚΝΕ θέτει την πάλη των ναρκωτικών ως ένα από τα βασικά μέτωπα πάλης. Από το καλοκαίρι και μετά η Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ πραγματοποίησε τρεις εκδηλώσεις στην Πτολεμαΐδα ενάντια στα ναρκωτικά. Το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πτολεμαΐδα ήταν αφιερωμένο, επίσης, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Επίσης, για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται:

  • Πλατιά εξόρμηση με την ανακοίνωση της ΚΝΕ στις πόλεις της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης το Σάββατο 12 και 13 Γενάρη αντίστοιχα.
  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση που αποφάσισαν οι φορείς της Πτολεμαΐδας την Τρίτη 15 Γενάρη προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 17 Γενάρη στο Δημαρχείο της Πτολεμαΐδας.
  • Συνάντηση με 5μελή και 15μελή των σχολείων του νομού, με εργατικά σωματεία το επόμενο διάστημα, ώστε να ενημερώσουν τους μαθητές και τους νέους εργαζόμενους για τις θέσεις της ΚΝΕ.
  • Προσπάθεια για δημιουργία επιτροπής νεολαίας ενάντια στα ναρκωτικά.
  • Πραγματοποίηση κεντρικής εκδήλωσης με μορφή ημερίδας, όπου θα συμμετέχουν ειδικοί του θέματος, στις αρχές του Φλεβάρη, για τα ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας.

Η Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ υπογράμμισε ότι ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Συγκεκριμένα:

Να δημιουργηθούν δίκτυα επιμόρφωσης γονιών και εκπαιδευτικών. Διαμόρφωση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης παίρνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε ηλικίας. Υπαρξη ειδικού συμβούλου σε όλα τα σχολεία. Ιδρυση και λειτουργία, με ευθύνη του κράτους και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών και κέντρων πρόληψης σε κάθε δήμο του νομού.

Ολόπλευρη χρηματοδότησή τους απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε ιδιωτικής - επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της πρόληψης και της απεξάρτησης. Ιδρυση μονάδας απεξάρτησης, με σαφή προσανατολισμό υπέρ των στεγνών προγραμμάτων στο νομό, ώστε να μην αναγκάζονται οι οικογένειες να μετακομίζουν στη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα για να κάνουν χρήση των υπηρεσιών. Δημιουργία ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης που θα βοηθάνε στην πλήρη επανένταξη. Μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους τους απεξαρτημένους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τον πλειστηριασμό

Σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας ενάντια στη διενέργεια πλειστηριασμού για πώληση 5,5 στρεμμάτων από το χώρο του παλιού εργοστασίου της ΔΙΑΝΑ προχώρησαν χτες κάτοικοι του Δήμου Ευκαρπίας, έξω από τα Δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, επιδόθηκε υπόμνημα θέσεων από τις δημοτικές αρχές των δήμων Ευκαρπίας, Πολίχνης και Σταυρούπολης.

Με πανό και πικέτες εργαζόμενοι, μαθητές του Γυμνασίου Ευκαρπίας, γονείς του 18ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης, δημοτικοί σύμβουλοι, συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια. «Δεν ξεπουλάμε την υγεία μας», «Απαιτούμε να εξυγιανθεί το έδαφος. Να αποδοθεί στους κατοίκους», «Η ΔΙΑΝΑ να γίνει χώρος πρασίνου ως ελάχιστο δείγμα αποζημίωσης για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελέστηκε στην περιοχή» τα συνθήματα σε πικέτες και πανό. Τελικά, ο πλειστηριασμός που διενεργεί η Εθνική Τράπεζα αναβλήθηκε.

Αθωώθηκαν οι 27 για τη συμβολική διαμαρτυρία στην Πάρνηθα

Ομόφωνα έκανε δεκτή χτες το δικαστήριο την εισαγγελική πρόταση για αθώωση 27 ατόμων που το καλοκαίρι, μετά τις φωτιές στην Πάρνηθα, έκαναν συμβολική διαμαρτυρία στο καζίνο πετώντας μπογιές στους τοίχους. Δύο από αυτούς καταδικάστηκαν σε δίμηνη φυλάκιση με αναστολή για απείθεια επειδή αρνήθηκαν να δακτυλοσκοπηθούν μετά τη σύλληψή τους και τη μεταφορά τους στη ΓΑΔΑ.

Σημειώνεται ότι μερικοί από τους συλληφθέντες είχαν υποστεί τον άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης για τη σύλληψή τους, στην οποία συμμετείχε και ελικόπτερο της αστυνομίας...

Ιδιαίτερα προκλητικοί ήταν οι μάρτυρες αστυνομικοί που προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τον ξυλοδαρμό που υπέστησαν μερικοί από τους συλληφθέντες. Ενας από τους αστυνομικούς αναρωτήθηκε πώς τον αναγνώρισαν αφού φορούσε μάσκα. Ενα άλλος βρισκόταν μέσα στη δικαστική αίθουσα πριν ακόμα καταθέσει, παραβιάζοντας έτσι τη δικονομία, ενώ ένας τρίτος δικαιολόγησε τους ξυλοδαρμούς λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια των συλλήψεων οι αστυνομικοί έπραξαν τα νόμιμα!

Αγορεύοντας οι συνήγοροι υπεράσπισης είπαν ότι τη μέρα της διαμαρτυρίας στην Πάρνηθα ήταν περισσότεροι αστυνομικοί από όσοι ήταν τη μέρα της μεγάλης φωτιάς...

Αστεγος νεκρός για μια... γωνιά

Ενας 53χρονος άστεγος έχασε τη ζωή του προχθές το βράδυ, μετά από συμπλοκή με άλλα δύο άτομα στη Γλυφάδα. Το θύμα πέθανε μετά από ξυλοδαρμό που υπέστη από δύο αλλοδαπούς επειδή χρησιμοποίησε μια γωνιά σε μια εγκαταλειμμένη καφετερία που χρησιμοποιούσαν και εκείνοι ως κατάλυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θύμα - που μεταφέρθηκε στο «Ασκληπιείο» Βούλας όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του - έφερε πολλαπλά τραύματα σε όλο του το σώμα. Οι δύο αλλοδαποί, ηλικίας 26 και 29 ετών αντίστοιχα, εντοπίστηκαν σε χώρο παλιού εργοστασίου της περιοχής όπου το χρησιμοποιούν ως κατάλυμα άστεγοι και προσήχθησαν στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής όπου και ανακρίθηκαν. Χtες το πρωί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ