ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαρίζει λιμάνια και εργάτες στα πολυεθνικά μεγαθήρια

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η κατάπτυστη διακήρυξη για το διεθνή διαγωνισμό παράδοσης του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ ΑΕ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εισβολή των μονοπωλίων στα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, τηρώντας απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και πατώντας στο στέρεο έδαφος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, επισπεύδει τις διαδικασίες για την παράδοση των δύο Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων που διαθέτει η Ελλάδα, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, στα «σαγόνια» των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών.

Τα ιδιωτικά μεγαθήρια μετατρέπονται σε κράτος εν κράτει, καθώς αποκτούν τον πλήρη έλεγχο του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου της χώρας, με πολλαπλές και αλυσιδωτές επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Η τελευταία φάση του «εγκλήματος» τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το απόγευμα, όπου η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ), θα κληθεί να εγκρίνει τη διακήρυξη του διεθνούς δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, με τίτλο «Παραχώρηση των προβλήτων ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ». Με το ίδιο αντικείμενο, η διοίκηση του ΟΛΘ αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη.

Κλέβουν τη λαϊκή περιουσία

Οπως προκύπτει από το κείμενο της διακήρυξης, το ΣΕΜΠΟ του Πειραιά, έκτασης 690.000 τετραγωνικών μέτρων, με την υποδομή και ανοδομή του, τα δυσθεώρητα κέρδη και την τεράστια δυναμικότητα των 2,6 εκατ. TEU (μονάδα μέτρησης, που σημαίνει «εμπορευματοκιβώτιο»), παραχωρείται στο μεγάλο κεφάλαιο και μάλιστα με ληστρικούς όρους. Ο ανάδοχος καλείται να καταβάλει το ποσό των 50.000.000 ευρώ εφάπαξ στον ΟΛΠ και μια απλή εγγυητική επιστολή ύψους 5.000.000 ευρώ για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό, προκειμένου να αποκτήσει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται αυτό το χρυσωρυχείο, την περιουσία των εργαζομένων, για 40 χρόνια. Σε ό,τι αφορά το ενοίκιο που θα καταβάλει στον ΟΛΠ για τη χρήση του μήκους του προβλήτα είναι 1,80 ευρώ το χρόνο ανά μέτρο και για την «ενδοχώρα» 4 ευρώ το χρόνο ανά τετραγωνικό μέτρο!

Το κατώτερο όριο παραχώρησης ορίζεται στα 30 χρόνια. Η διάρκεια σύμβασης αυξάνεται υποχρεωτικά στα 35 χρόνια, «εφόσον ολοκληρωθεί το λιμενικό έργο στον προβλήτα ΙΙΙ εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος», το οποίο δεν αναφέρεται ποιο είναι. Η ΟΛΠ ΑΕ διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης της Σύμβασης για άλλα 5 χρόνια! Τα περί επενδύσεων 500 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον από το κείμενο της διακήρυξης, φαίνεται να είναι «φύκια» για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων και του λαού.

Στον αέρα τα εργασιακά δικαιώματα

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, από την προκήρυξη γίνεται καθαρό ότι ετοιμάζεται ένα τεράστιο εργασιακό γκέτο. Οπως αναφέρεται στην παράγραφο «Ζητήματα εργασιακών σχέσεων», για τους πρώτους 12 μήνες, το ΣΕΜΠΟ υποχρεωτικά θα λειτουργεί με το προσωπικό της ΟΛΠ ΑΕ, η οποία χαρακτηρίζεται ως «υπεργολάβος»! Το διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί για άλλους 6 μήνες «κατόπιν επιθυμίας της ΟΛΠ χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αναδόχου».

Για το διάστημα αυτό των 18 μηνών, ο ανάδοχος θα καταβάλει τους μισθούς όπως αυτοί ορίζονται από τις μισθολογικές καταστάσεις και θα εφαρμόσει παράλληλα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κανονισμούς όπως ισχύουν σήμερα. Σε περίπτωση, όμως, που ο «ανάδοχος επιθυμεί παράταση» της λειτουργίας του προβλήτα με το προσωπικό του ΟΛΠ, «θα καθοριστούν εκ νέου με συμφωνία των μερών οι οικονομικοί όροι παροχής υπηρεσιών».

Από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ταυτόχρονα ο ανάδοχος θα έχει το δικαίωμα να προσλάβει «το δικό του προσωπικό με τους κανόνες της εργατικής νομοθεσίας και της ελεύθερης αγοράς εργασίας», αλλά και να προσλάβει τους εργαζόμενους του ΟΛΠ που επιθυμούν να αποχωρήσουν από τον ΟΛΠ και να εργαστούν σ' αυτόν. Ενώ ο ανάδοχος υποχρεώνεται το 5% των προσλήψεων να καταλαμβάνεται υποχρεωτικά από «τα τέκνα των υπαλλήλων της ΟΛΠ ΑΕ, εφόσον το επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις»!

Για να υλοποιηθεί η Σύμβαση Παραχώρησης ο ανάδοχος, ο οποίος μπορεί να είναι και κοινοπραξία εταιρειών, θα συστήσει την Ελληνική Ανώνυμη Εταιρεία Αποκλειστικού Σκοπού ΑΕΑΣ που θα «συσταθεί και θα λειτουργήσει με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας». Στη διοίκηση της ΑΕΑΣ ο ΟΛΠ θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής με έναν μόνο εκπρόσωπο! Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται, είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν εμπειρία από τη λειτουργία ή συμμετοχή ή διαχείριση τουλάχιστον 5 τερματικών σταθμών παγκοσμίως κατά την τελευταία τριετία. Οσον αφορά τις υποχρεώσεις του αναδόχου, αυτές πια «θα περιλαμβάνονται αναλυτικά στη Σύμβαση Παραχώρησης που θα υπογραφεί μεταξύ της ΟΛΠ ΑΕ και της ΑΕΑΣ»!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χάλασαν τη φιέστα της ιδιωτικοποίησης

Motion Team

Τη φιέστα εξωραϊσμού της πολιτικής απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης των λιμανιών της χώρας χάλασαν χτες το πρωί συνδικαλιστές εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα που συγκροτήθηκε ενάντια στο ξεπούλημα του ΣΕΜΠΟ του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησαν παρέμβαση μέσα στο χώρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη ημερίδα για τα λιμάνια, που διοργάνωσαν το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και το Ινστιτούτο Μεταφορών. Εστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα πως η κυβέρνηση και όσοι βάζουν πλάτη για να περάσει η πολιτική της ΕΕ, θα βρίσκουν μπροστά τους, σε κάθε βήμα, την οργανωμένη αντίσταση του ταξικού κινήματος.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα μπήκαν στο χώρο απαιτώντας «Κάτω τα χέρια από τα λιμάνια» και καταγγέλλοντας ότι «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη». Την ώρα εκείνη βρισκόταν στο βήμα ο ΓΓ Λιμένων του ΥΕΝ Γ. Βλάχος και διαφήμιζε την πολιτική εκποίησης της λαϊκής περιουσίας προβάλλοντας το μπαμπούλα της περιθωριοποίησης των ελληνικών λιμανιών από το μεταφορικό έργο και την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Ο ΓΓ του ΥΕΝ, αναγκάστηκε να κατέβει από το βήμα. Παίρνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Σ. Ζαριανόπουλος, κάλεσε τους επιστήμονες, τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, που βρίσκονταν στο ακροατήριο να μην αποδεχτούν την υποταγή της έρευνας, της δουλιάς τους, συνολικά της Παιδείας στην υπηρεσία των επιδιώξεων του ιδιωτικού κεφαλαίου. Να πάρουν τη θέση τους δίπλα στους εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Ξεσπάθωσε ο αρχιβιομήχανος

Αποκαλυπτική για το πώς η κυβέρνηση και το κεφάλαιο ετοιμάζονται να απαντήσουν στις εργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, είναι η τοποθέτηση του προέδρου των βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, Γ. Μυλωνά, στη χτεσινή ημερίδα στη Θεσσαλονίκη: «Εμείς με τους εργαζόμενους στα λιμάνια έχουμε υποφέρει. Πέρσι έδωσα άδεια άνευ αποδοχών 14 ημέρες στους εργαζόμενους γιατί δεν είχα πρώτη ύλη στα εργοστάσια, επειδή ήταν κλειστό το λιμάνι. Αν είχα φέρει τους εργαζόμενους έξω από το λιμάνι θα τους είχαν πιει το αίμα». Ξεσπάθωσε ο αρχιβιομήχανος, εκφράζοντας την τάξη του. Φοβούνται τον ενιαίο αγώνα των εργαζόμενων και ποντάρουν στο «διαίρει και βασίλευε». Να μην τους κάνουν τη χάρη οι εργαζόμενοι. Μοναδικό τους συμφέρον είναι να κάνουν πραγματικότητα το φόβο των βιομηχάνων.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις

Οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας τους, θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη και από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στο κτίριο του ΟΛΠ, όπου στις 7 το απόγευμα θα συνεδριάσει η διοίκηση για να εγκρίνει τη διακήρυξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού. Η Επιτροπή Αγώνα που συγκρότησαν σωματεία και συνδικαλιστικές παρατάξεις κλάδων που έχουν σχέση με δραστηριότητα του λιμανιού και την οποία στηρίζει το ΠΑΜΕ, δυναμώνοντας τον αγώνα των εργαζομένων του ΟΛΠ και προβάλλοντας διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις εξελίξεις - κάτι που αρνούνται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου δεσμευμένες στη λογική της ανταγωνιστικότητας - απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά, με τον συντονισμένο αγώνα τους να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Σήμερα, στις 11 π.μ., η Επιτροπή θα κάνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΛΠ. Το απόγευμα καλεί σε προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ