ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει τις εντεινόμενες εκβιαστικές πιέσεις από την Τράπεζα Πειραιώς...

... με τις «πλάτες» της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, που αρνούνται να παρέμβουν

Το απαράδεκτο ραβασάκι με τη «δήλωση πρόθεσης» που μοιράστηκε στους εργαζόμενους του RBU
Το απαράδεκτο ραβασάκι με τη «δήλωση πρόθεσης» που μοιράστηκε στους εργαζόμενους του RBU
Σε μια επίδειξη απόλυτης εργοδοτικής ασυδοσίας η Τράπεζα Πειραιώς έστειλε χτες ραβασάκι σε εργαζόμενους του τμήματος «κόκκινων» δανείων (RBU) που δεν δέχθηκαν, παρά τις τεράστιες πιέσεις, να μετακινηθούν στην εταιρεία «Intrum Hellas» (την πλειοψηφία της ελέγχει η σουηδική «Intrum»), ζητώντας να υπογράψουν χαρτί με το οποίο αποδέχονται να εργαστούν «στη νέα εταιρεία με σύμβαση δανεισμού», διάρκειας από τρεις έως εννιά μήνες. Και μάλιστα χωρίς να τους δώσει εγγράφως τους ακριβείς όρους εργασίας - δανεισμού τους. Το χρονικό περιθώριο που έδωσε η εργοδοσία στους εργαζόμενους να απαντήσουν ήταν αρχικά μέχρι σήμερα, ενώ και στη συνέχεια το μετέθεσε για την Παρασκευή.

Η τράπεζα έχει ουσιαστικά τη στήριξη της κυβέρνησης, καθώς το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής επισημαίνει ότι το υπουργείο Εργασίας αρνήθηκε να παραλάβει την καταγγελία που έκανε απαιτώντας την παρέμβασή του.

Της εξέλιξης αυτής είχαν προηγηθεί η πρώτη επιστολή της τράπεζας, που ουσιαστικά διατύπωνε τον εκβιασμό προς τους εργαζόμενους του RBU «ή αποδέχεστε τη μετακίνηση ή απολύεστε», καθώς και η δεύτερη επιστολή της προς όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας, τους οποίους παρότρυνε να πάνε στην «Intrum Hellas». Είναι προφανές ότι παρά τις πιέσεις που άσκησε η εργοδοσία όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν επιτεύχθηκε ο σχεδιασμός της για τη μετακίνηση 1.300 εργαζομένων, γι' αυτό και προχώρησε σε αυτήν τη νέα μεθόδευση.

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας

Ακολούθησε η άμεση παρέμβαση του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος στο υπουργείο Εργασίας και στο υπαγόμενο σε αυτό Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, τα οποία αρνούνται να παρέμβουν άμεσα για να σταματήσουν αυτήν την πρακτική εργοδοτικής ασυδοσίας.

Το Σωματείο στην παρέμβαση προς το υπουργείο επισημαίνει σε κείμενό του: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας καταγγέλλει την προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να "μεταφέρει" στη σουηδική εταιρεία - fund, "Intrum", 1.300 εργαζόμενους, παρά την άρνησή τους. Για το λόγο αυτό οι συνάδελφοί μας δέχονται καθημερινά πρωτοφανείς εκβιαστικές πιέσεις.

Τελευταίο κρούσμα της εργοδοσίας είναι η μεταφορά τους με τη μορφή του δανεισμού στην "Intrum". Δείγμα του αυταρχισμού της διοίκησης της τράπεζας είναι ότι σήμερα καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο της δανειακής σύμβασης.

Το Σωματείο μας ζητά από το υπουργείο Εργασίας άμεσα να παρέμβει σ' αυτήν την αντεργατική συμπεριφορά της Τράπεζας Πειραιώς και σήμερα να αποσταλεί το ΣΕΠΕ για να σταματήσει αυτήν την παράνομη ενέργεια της τράπεζας».

Τηλεφωνική παρέμβαση για το θέμα έκανε στη γενική γραμματέα του υπουργείου ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ζητώντας να μην κωλυσιεργεί το θέμα.

Ανοίγουν το δρόμο για χιλιάδες νέες απολύσεις στις τράπεζες

Μπροστά στην άρνηση του υπουργείου να παραλάβει την καταγγελία του, το Σωματείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε το υπουργείο Εργασίας της κυβέρνησης της ΝΔ, τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας και την ηγεσία του ΣΕΠΕ οι οποίοι αρνήθηκαν να παραλάβουν την καταγγελία του σωματείου μας που απαιτεί την άμεση παρέμβαση του υπουργείου για να σταματήσουν οι εκβιασμοί της Τράπεζας Πειραιώς προς τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Διαχείρισης "Κόκκινων" Δανείων (RBU) για να μεταφερθούν ως δανειζόμενοι στην εταιρεία "Intrum" χωρίς να έχουν πάρει καν στα χέρια τους σύμβαση δανεισμού.

Με απίστευτες δικαιολογίες κωλυσιεργούσαν και έκαναν μπαλάκι τα μέλη της διοίκησης του σωματείου μας μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου με στόχο να μην κατατεθεί η καταγγελία τουλάχιστον μέχρι την ώρα που τελειώνει το ωράριο της τράπεζας και λήγει η προθεσμία να δηλώσουν οι συνάδελφοι αν θέλουν να μετακινηθούν ως δανειζόμενοι. Εντέλει αρνήθηκαν να παρέμβουν. Αναφερόμαστε στους εκατοντάδες συναδέλφους που αρνήθηκαν να "αποσχιστούν" από τη δουλειά τους στην Τράπεζα Πειραιώς και τώρα εκβιάζονται με το πρόσχημα ότι θα μείνουν χωρίς αντικείμενο δουλειάς στην τράπεζα να πάνε ως δανειζόμενοι στην "Intrum".

Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το υπουργείο Εργασίας, όπως και πριν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργεί προς όφελος των τραπεζιτών, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους, αφού είναι καθαρό ότι ανοίγουν το δρόμο για χιλιάδες νέες απολύσεις στις τράπεζες με κάθε μορφή.

Δεν θα τους περάσει. Θα μας βρουν μπροστά τους στον αγώνα για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα».

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνέχεια στις αντιδραστικές αλλαγές με την καθιέρωση του «logbook»

Καταγγελία από την ΟΕΝΓΕ

Τις συνεχιζόμενες αντιδραστικές αλλαγές στην Ιατρική Εκπαίδευση, οι οποίες προωθούνται βήμα - βήμα, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας με την οποία ενημερώθηκαν οι ΥΠΕ και τα γραφεία προσωπικού των νοσοκομείων σχετικά με το βιβλιάριο - «logbook», το οποίο θα προσκομίζει κάθε νεοδιοριζόμενος ειδικευόμενος γιατρός και θα συμπληρώνεται κατά τα έτη της ειδικότητάς του από τον ίδιο, τον «εκπαιδευτή» του και τον διευθυντή της κλινικής του.

«Αντί να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών της Ιατρικής Εκπαίδευσης, ώστε το σύνολο των γιατρών να έχει υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, αντίστοιχη των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας, δημιουργούνται επιπλέον φίλτρα κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, φραγμοί για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας, εντείνεται η κατηγοριοποίηση», επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει: «Αυτό άλλωστε υπηρετούσε και η νομοθετική ρύθμιση για "βαθμό" στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας που θα συνοδεύει ισοβίως τον/την γιατρό, ρύθμιση η οποία έχει "παγώσει" μετά την παρέμβαση της Ομοσπονδίας».

Οπως διευκρινίζει η ΟΕΝΓΕ, με βάση τα «logbooks» που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΚΕΣΥ (μέχρι στιγμής υπάρχουν για 22 ειδικότητες και 6 εξειδικεύσεις), μεταξύ άλλων:

  • Υπάρχει η δυνατότητα βαθμολόγησης του ειδικευόμενου με το χαρακτηρισμό δεξιότητας «ανεπαρκής», «χρήζει βελτίωσης» και «ικανοποιητική». «Αλήθεια, όποιος βαθμολογηθεί μη επαρκής, τι προβλέπεται; Θα επαναλάβει κάποιο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης; Θα πληρώνεται ή θα δουλεύει αμισθί μέχρι να κριθεί κατάλληλος και επαρκής; Και σε ποιο στάδιο εκπαίδευσης; (...) Καταλαβαίνουμε πως θα γίνει μια απαράδεκτη κατηγοριοποίηση των νέων γιατρών, με ό,τι συνέπειες αυτό θα έχει για την επιστημονική τους εξέλιξη, την επαγγελματική τους αποκατάσταση, τα εργασιακά τους δικαιώματα», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.
  • Μπαίνει σε αρκετές ειδικότητες τμήμα που αφορά υποχρεωτική παρακολούθηση σε συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες και συλλογή μορίων, χωρίς να αναφέρεται πώς θα καλύπτεται το κόστος συμμετοχής. «Βαθαίνει δηλαδή η εξάρτηση του ειδικευόμενου ιατρού από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που κατεξοχήν διοργανώνουν και χρηματοδοτούν τέτοιες δραστηριότητες».
  • Μια σειρά από πράξεις που καθιερώνονται ως απαραίτητες για την εκπαίδευση σε διάφορες ειδικότητες δεν πραγματοποιούνται παρά σε λίγα νοσοκομεία, όπου λειτουργούν εξειδικευμένα κέντρα, στα οποία θα γίνεται rotation των ειδικευόμενων με υποχρεωτική μετακίνηση. «Αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ειδικευόμενων στο καθένα από αυτά τα ολιγάριθμα τμήματα, τα οποία δεν θα μπορούν να τους εκπαιδεύσουν στο αντίστοιχο αντικείμενο».
  • Σε πολλές ειδικότητες φαίνεται να μην υπάρχει επαφή της ομάδας που συνέταξε το αντίστοιχο βιβλιάριο με την καθημερινότητα του νοσοκομείου. Δεν υπάρχει συνοχή στα κριτήρια και στον τρόπο που θα αξιολογούνται εκπαιδευτικά οι ειδικευόμενοι από ειδικότητα σε ειδικότητα.
  • Το «logbook» αξιοποιείται και ως μέσο για μεγαλύτερη τρομοκρατία, χειραγώγηση και πειθαναγκασμό των ειδικευόμενων. Χαρακτηριστικά, στο «logbook» της Ρευματολογίας αξιολογείται η «συμπεριφορά και ηθική προς ιατρικό προσωπικό ανώτερης και ίσης βαθμίδας» με τους πιθανούς χαρακτηρισμούς ως «απαράδεκτη», «χρήζει βελτίωσης» μέχρι «εξαιρετική». «Πειθαρχία στους ανωτέρους, να μην τολμήσει κάποιος να σηκώσει κεφάλι. Πώς θα αξιολογηθεί άραγε ο ειδικευόμενος που θα θελήσει να πάρει μέρος σε μια κινητοποίηση ή απεργία;», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί: Να καταργηθούν άμεσα η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση και το σύνολο των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων για ειδικότητες αλλά και για ορισμένες εξειδικεύσεις, που είχε σπεύσει να νομοθετήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Να καταργηθεί νομοθετικά και η απαράδεκτη διάταξη για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας, που έχει «παγώσει».

Διεκδικεί μεταξύ άλλων: Αύξηση - ανάπτυξη των τμημάτων και των κλινικών. Πλήρη στελέχωσή τους με γιατρούς. Εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού ώστε να χορηγούν πλήρη ειδικότητα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ για τη διακοπή ρεύματος σε άνεργο

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη στις 10 π.μ. το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, μαζί με το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Λάρισας, απαιτώντας την άμεση επανασύνδεση της παροχής ρεύματος σε οικογένεια ανέργου.

Οπως επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο άνεργος πρώην μάγειρας αναγκάστηκε από σοβαρά προβλήματα υγείας να σταματήσει να εργάζεται και τώρα καλείται να αντεπεξέλθει μόλις με 150 ευρώ το μήνα, του επιδόματος «Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Η οικογένεια του ανέργου ζει εδώ και τρεις μήνες χωρίς ρεύμα, αφού αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει το χρέος στα 13.000 ευρώ. Μάλιστα αντιμετωπίζει και την απειλή διακοπής της παροχής νερού, καθώς η ΔΕΥΑΛ τού απέστειλε ειδοποιητήριο για χρέος 100 ευρώ!

Με αφορμή και το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας επισημαίνει πως η περιβόητη «επιστροφή στην κανονικότητα» που αναμασά η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση και κλιμάκωση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρέτησαν τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Μαζί με την απαίτησή του να μη γίνεται καμία διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, φυσικού αερίου σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη, σε οικογένειες που έχουν ΑμεΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες, το Εργατικό Κέντρο επαναφέρει συνολικά τα αιτήματά του για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις στον Εβρο

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα πραγματοποίησε χτες η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ.

Με σύνθημα «Ρεύμα φθηνό για το λαό», οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση απαίτησαν να μη γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος, καμία διακοπή σε λαϊκό σπίτι και σε επιχείρηση αυτοαπασχολούμενου.

Αντιπροσωπεία της Γραμματείας Εβρου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή διευθυντή και του δήλωσε ότι συλλογικά και οργανωμένα θα εμποδίσουν κάθε προσπάθεια για κόψιμο του ρεύματος σε ανέργους και φτωχούς συμπολίτες.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org