ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Χωρίς ουσιαστικά μέτρα και «ασφαλείς εκτιμήσεις» ανοίγουν τα σχολεία

Συλλαλητήριο στις 15 Σεπτέμβρη για μέτρα στα σχολεία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Τα μέτρα «ατομικής ευθύνης» για το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία δυναμιτίζουν, όπως αποδείχτηκε και πέρυσι, την ασφαλή λειτουργία τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής κυβερνητικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Οπως έγινε σαφές, για μια ακόμα φορά, η επιδημιολογική επιτήρηση της σχολικής κοινότητας ανατίθεται και πάλι στα αυτοδιαγνωστικά τεστ και η ανάγκη για νέες αίθουσες, μικρότερα τμήματα υποκαθίσταται από τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκα, πλύσιμο χεριών κ.λπ.).

Το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω θετικού κρούσματος, και απλά θα περιορίζεται στην απομάκρυνση του κρούσματος από το σχολικό περιβάλλον, επανέλαβε η Β. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και προετοίμασε το έδαφος για αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά της σχολικής ηλικίας τις επόμενες βδομάδες. «Εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, αναμένουμε μείωση μετά τις πρώτες βδομάδες λειτουργίας των σχολείων», σημείωσε, ωστόσο το τοπίο παραμένει θολό. Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στους εφήβους έχουν ως εξής: 1 στα 4 παιδιά Λυκείου έχει λάβει την 1η δόση και το 13% των μαθητών στο Γυμνάσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας σε τ/σ η Β. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το 20% των κρουσμάτων τον Αύγουστο αφορούσαν παιδιά. «Ναι, τα παιδιά νοσούν λιγότερο, είπε. Ομως, άλλο να έχεις 1.000 παιδιά άρρωστα άλλο 10.000. Στα 10.000 παιδιά κάποιο θα νοσήσει βαριά. Και δεν υπάρχει πρόβλεψη με βεβαιότητα ποιο παιδί θα είναι αυτό»...

Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, λέγοντας ότι «οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα» για την επιστροφή στις τάξεις, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αρνείται τα απαραίτητα μέτρα που ζητούν τα σωματεία. Προσδιορίζοντας δε τι σημαίνει «τα πάντα» είπε ότι «θα προσπαθήσουμε να πείσουμε, με κάθε τρόπο, τα παιδιά και τις οικογένειες να πείσουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν», παραβλέποντας ότι ακόμα κι έτσι η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αντικειμενικά δεν μπορεί να εμβολιαστεί (κάτω των 12 ετών).

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και στην επιμονή της κυβέρνησης να μην ικανοποιεί τις διεκδικήσεις τους, ήδη η πρώτη απάντηση δόθηκε την Τρίτη από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, φοιτητές που ένωσαν τις φωνές τους στην απαίτηση να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια στα σχολεία και να μείνουν στα χαρτιά οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι.

Συνέχεια δίνεται και με το συλλαλητήριο στις 15 Σεπτέμβρη που καλούν οι Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ και σωματεία εκπαιδευτικών.

Σε κλιμάκωση των δράσεων μέσα στους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ, με Γενικές Συνελεύσεις, ενημερώσεις, συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 15/9 στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια και πανελλαδικό συντονισμό ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις που πήραν οι εκπαιδευτικοί στις συναντήσεις τους με εκπροσώπους του υπουργείου τονίζει ότι «επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά οι φόβοι μας! Κανένα ουσιαστικό σχέδιο μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων».

Ειδικότερα, σημειώνει πως για τις αποστάσεις και τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, η υφυπουργός απάντησε με το επιχείρημα ότι είναι μικρός ο μέσος όρος μαθητών στην Ελλάδα: «Η υγεία των μαθητών είναι μια στατιστική που "τσουβαλιάζει" τον αριθμό των παιδιών μιας τάξης σε αστικό κέντρο με την τάξη του Δημοτικού Σχολείου Γαύδου, ώστε να βγει ο μέσος όρος! Αυτό εξηγεί και γιατί δεν σπάνε τα τμήματα ακόμα και εκεί που υπάρχουν αίθουσες! Είναι πολιτική επιλογή και απόφαση», σχολιάζει μεταξύ άλλων η ΑΣΕ.

Για την ανάγκη ύπαρξης οργανωμένων και συνεχόμενων δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ, όπως αναφέρει «η απάντηση ήταν κυνική και σύντομη: Δεν μπορεί να γίνει γιατί κοστίζει»!

Επιπλέον, συνεχίζει, «αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά πως δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο, καμία ουσιαστική ενέργεια για την κάλυψη των μορφωτικών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί από την πανδημία, το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων και την τηλεκπαίδευση», ενώ την ίδια στιγμή «το ΥΠΑΙΘ δείχνει μεγάλο ζήλο για την υλοποίηση του αντιεκπαιδευτικού του σχεδιασμού που νομοθέτησε το καλοκαίρι. Σε αυτόν τον στόχο εντάσσεται και η προσπάθεια εκφοβισμού σε συσκέψεις στελεχών ... για την εφαρμογή της λεγόμενης αξιολόγησης, κάτι που από πέρυσι, το 95% του κλάδου είχε απορρίψει».

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Λάρισα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας προχώρησαν χτες, η Ενωση Γονέων, η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων Λάρισας, διεκδικώντας ανοιχτά και ασφαλή σχολεία με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Τρεις μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, τα προβλήματα και οι ελλείψεις, με ευθύνη της κυβέρνησης είναι χαρακτηριστικά: Για 157 σχολικές μονάδες του δήμου Λαρισαίων, αντιστοιχούν 144 καθαρίστριες, με πολλές από αυτές να είναι 3ωρης απασχόλησης. Στα Δημοτικά, καταγράφονται 51 κενά σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων μειωμένου και πλήρους ωραρίου, όπως και 103 Ειδικής Αγωγής όλων των κλάδων. Ακόμα υπάρχουν σχολεία όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν οι σεισμοί τον Μάρτη.

Οι μαζικοί φορείς σημείωσαν πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και τη νέα βδομάδα, τονίζοντας πως οι σύγχρονες ανάγκες στην Υγεία, στην ασφάλεια, αλλά και τη μόρφωση των παιδιών δεν μπορούν να μπαίνουν στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του.


ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Στοιβάζουν νήπια σε κοντέινερ

Σε 4 κοντέινερ, τοποθετημένα σε έναν χώρο που ήταν πριν δημοτικό πάρκινγκ, σε ακάλυπτο, ανάμεσα σε πανύψηλες πολυκατοικίες, θα στεγαστούν 75 νήπια, ηλικίας έως 5 χρόνων στου Ζωγράφου. Το γεγονός έρχεται να αναδείξει για μια ακόμα φορά τις ευθύνες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών που προχωρούν με όρους αντιπαιδαγωγικούς σε εφαρμογή του αναγκαίου μέτρου της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής.

Για το θέμα έχουν ήδη υπάρξει οι πρώτες αντιδράσεις γονέων, οι οποίοι αντίκρισαν τους απαράδεκτους χώρους που θα στεγάσουν τα μικρά παιδιά τους και δημοσιοποίησαν το πρόβλημα.

«Τέσσερα τσίγκινα κλουβιά, χωρίς καμία υπερβολή, με έναν διάδρομο να τα χωρίζει που θα "βαφτιστεί" αύλειος χώρος για 74 νήπια», σχολιάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ζωγράφου, τονίζοντας πως αυτή η εικόνα «αποτυπώνει ακριβώς την πολιτική της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και της δημοτικής αρχής του κ. Θώδα, εκλεκτού της ΝΔ. Αυτό είναι το όραμά τους για τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή το 2021». Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογραμμίζει τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων που στήριξαν αυτήν την επιλογή σημειώνοντας: «Επειτα από δύο χρόνια, λοιπόν, ο απολογισμός της είναι 52 βρέφη εκτός παιδικών σταθμών και δεκάδες νήπια 4 και 5 ετών να κλείνονται σε απαράδεκτα λυόμενα, χωρίς τις απαραίτητες κτιριακές προδιαγραφές, πάντα βέβαια με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Μάλιστα, σε μια περίοδο που το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη και τα πρωτόκολλα - λάστιχο για το άνοιγμα των σχολείων φέρνουν τρόμο στις λαϊκές οικογένειες».

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Ζωγράφου είναι από αυτούς που πήραν παράταση για την εφαρμογή του μέτρου, ωστόσο δεν φρόντισε για ουσιαστικές λύσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών αυτής της ηλικίας. Πόσο μάλλον που κτιριακά προβλήματα και ελλείψεις ήταν ήδη γνωστά και για άλλα Νηπιαγωγεία του δήμου, όπως και για Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια, σε πολλά από τα οποία ο δήμος έχει δεσμεύσει αίθουσες για να στεγάσει τμήματα Νηπιαγωγείων...


ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η κινητοποίηση για τα ζητήματα της στέγασης

Στις 12 μ. έξω από τη Βουλή

«Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς στέγη», διεκδικούν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας που διοργανώνουν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, με αιχμή το ζήτημα της φοιτητικής στέγης.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠαΔΑ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ μέσα από τη σημερινή κινητοποίηση διεκδικούν συγκεκριμένα:

-- Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ, σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους. Επιβολή ανώτατου ορίου (πλαφόν) στις τιμές των ενοικίων για τη φοιτητική στέγη.

-- Αμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Ενοικίαση ξενοδοχείων όπου δεν επαρκούν τα δωμάτια των εστιών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι!

-- Αμεσα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές χωρίς άλλα κριτήρια και κόφτες.

-- Ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη. Αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων, αλλά και αχρησιμοποίητων κτιρίων του Δημοσίου, των δήμων και Περιφερειών για την κατασκευή νέων εστιών.

-- Δωρεάν ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Κατάργηση των δημοτικών τελών και ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

-- Αποζημίωση στέγασης για τα ενοίκια που πλήρωσαν οι φοιτητές όλο το διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

-- Οχι στην επιβολή ενοικίων στους οικότροφους. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών.

Πλημμύρισε από την βροχή η φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ!

Στο μεταξύ σε παράσταση διαμαρτυρίας καλούν σήμερα, Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ στην Πρυτανεία του Ιδρύματος, απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακαίνιση του κτιρίου της φοιτητικής λέσχης για τη βελτίωση των συνθηκών σίτισης όλων των φοιτητών.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν απαράδεκτες συνθήκες στη λέσχη του ΑΠΘ, καθώς μόλις ένα μήνα από την έναρξη του εξαμήνου και ενώ πλήθος φοιτητών ήδη επισκέπτονται καθημερινά τη λέσχη για τη σίτισή τους, το πάτωμα γέμισε με «λίμνες» βρόχινου νερού που έσταζε από την οροφή μετά από βροχόπτωση.

Η ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων κάνει λόγο για «νερό που τρέχει από την οροφή, πλημμυρισμένα πατώματα, σαπισμενα ξύλα τη στιγμή που για ακόμη μια χρονιά σχεδιάζεται η ακόμα μεγαλύτερη περικοπή της χρηματοδότησης της λέσχης», και προσθέτει:

«Για ακόμα μια φορά, αποτυπώνονται τα αποτελέσματα της χρόνιας υποχρηματοδότησης του πανεπιστημίου, του χτυπήματος της φοιτητικής μέριμνας. Το πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων, των αναγκών της αγοράς, των ταξικών φραγμών, της εργολαβίας είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ