ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μεγάλα φεστιβαλικά ραντεβού αυτήν τη βδομάδα

Την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Στις 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη, στον γνώριμο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλος Μελάς», θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.

Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακόμα, τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα περάσουν από τις τρεις σκηνές του γνωστοί και αγαπημένοι καλλιτέχνες σε αφιερώματα και συναυλίες, ενώ πλούσιο θα είναι το πρόγραμμα σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ, με ενδιαφέρουσες συζητήσεις, παρουσιάσεις και εκθέσεις με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών, παιχνίδια και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Αυτήν τη βδομάδα μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλος Μελάς», όπου η πραγματοποίηση εκεί του Φεστιβάλ της ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια έχει και χαρακτήρα διεκδίκησης κόντρα στην εγκατάλειψη του χώρου, ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση και να προχωρήσει η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, που θα καλύπτει υπαρκτές ανάγκες του λαού σε παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, ελεύθερους χώρους και θα αναδεικνύει την ιστορική σημασία του χώρου με Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και μνημείο αφιερωμένο στους εκτελεσμένους αγωνιστές του στρατοπέδου.

Πέρα από τη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών αυτήν τη βδομάδα έχουν ως εξής:

Την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη

Ρέθυμνο, στην πλ. Μικρασιατών. Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ. Συναυλία θα δώσει η Μιρέλα Πάχου.

Λιβαδειά, στον αύλειο χώρο του Διοικητηρίου. Θα μιλήσει ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας.

Αργος, στην πλατεία Αγ. Πέτρου. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή και το Σάββατο 13 - 14 Σεπτέμβρη

Πάτρα, στο Νότιο Πάρκο. Στις 14 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις σκηνές του Φεστιβάλ το «παρών» θα δώσουν μεταξύ άλλων οι: Ματούλα Ζαμάνη, Εισβολέας, Σπύρος Γραμμένος, Πετρολούκας Χαλκιάς, Γιώργος Μαργαρίτης, Χριστόφορος Ζαραλίκος, «Κοινοί Θνητοί» και πολλοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι της πόλης.

Ηράκλειο, στο Κομμένο Μπεντένι. Στις 13 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συναυλίες με τους: Γιώργο Μαργαρίτη, Μιρέλα Πάχου, Μύρωνα Στρατή, Μαρία Κώττη.

Βόλος, στο Δημοτικό Θέατρο (πάρκο Ρ. Φεραίου). Στις 14 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, συναυλία θα δώσει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Κοζάνη, στον Δημοτικό Κήπο. Στις 14 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται συναυλίες με τους: Μελίνα Κανά, Ρίτα Αντωνοπούλου, «Υπεραστικοί» κ.ά.

Κέρκυρα. Στις 13 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη

Χαλκίδα, στο πάρκο Δέλτα. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο.

Ρόδος, στο Πάρκο Θέρμαι. Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λέσβος, στα κεντρικά Λύκεια, στη Μυτιλήνη. Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

Το Σαββατοκύριακο 14 - 15 Σεπτέμβρη

Λάρισα, στην κοίτη Πηνειού. Στις 15 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα είναι οι: Πυξ Λαξ, Τσολιάς εντ δε τσόλια μπαντ.

Χανιά, στο San Salvatore. Στις 15 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα συναυλίες με τους: Παντελή Θαλασσινό και Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με προβλήματα και ελλείψεις ανοίγουν τα σχολεία

Με προβλήματα ξεκινά η σχολική χρονιά για τους μαθητές στη Θεσσαλονίκη, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης δεν έχουν τοποθετηθεί όλοι οι εκπαιδευτικοί (Ειδικής Αγωγής, ειδικοτήτων κ.λπ.), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν π.χ. τα τμήματα ένταξης στα Δημοτικά, να λειτουργήσει με προβλήματα η δίχρονη Προσχολική Αγωγή στους δήμους Παύλου Μελά και Πυλαίας - Χορτιάτη (μέχρι και 30 παιδιά σε ένα τμήμα), ενώ ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις γονέων και μαθητών σχολείων που κρίθηκαν ακατάλληλα και θα μεταστεγαστούν σε χώρους που όπως φαίνεται δεν είναι κατάλληλοι για τη στέγασή τους.

Φαίνεται πως η μετεγκατάσταση του 1ου Πειραματικού στην παλιά Οικοκυρική Σχολή, επί της οδού Εγνατίας, ήταν μια απόφαση που πάρθηκε χωρίς να συνοδεύεται από τις αναγκαίες εργασίες. Γονείς και δάσκαλοι αντίκρισαν ένα κτίριο ερείπιο, με διαλυμένες αίθουσες, προαύλιο σε πολύ κακή κατάσταση, με ξηλωμένες εγκαταστάσεις, μη λειτουργικές τουαλέτες κ.λπ.

Αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί και για τη μετεγκατάσταση του 44ου Δημοτικού Σχολείου. Οπως έχει ανακοινωθεί, από 6θέσιο μετατρέπεται σε 3θέσιο και οι μαθητές του θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του 34ου Δημοτικού Σχολείου. Ο Σύλλογος Γονέων 34ου Δημοτικού αντιδρά στη μετεγκατάσταση των μαθητών, διατυπώνοντας ερωτήματα για το αν το κτίριο πληροί τις προδιαγραφές να στεγάσει τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών με ασφάλεια.

Χτες ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και ενημερώθηκε για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις πρώτες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών.

Σε ό,τι αφορά τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στη Δυτική Θεσσαλονίκη, λείπουν 6 αίθουσες προκάτ, καθώς δεν ήρθαν ποτέ αυτές που είχε υποσχεθεί το υπουργείο επί προηγούμενης ακόμα κυβέρνησης. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στο δήμο Παύλου Μελά και ειδικότερα στην περιοχή της Ευκαρπίας, όπου δύο τμήματα θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν μέσα σε κοντέινερ και με 23 - 24 νήπια σε κάθε τμήμα. Για την κάλυψη των αναγκών στα άλλα νηπιαγωγεία έχουν επιστρατευτεί «προσωρινές» λύσεις που κινδυνεύουν να γίνουν μόνιμες, όπως π.χ. στη Νικόπολη, όπου για να μην κάνουν μάθημα τα παιδιά σε κοντέινερ θα χρησιμοποιηθεί η αίθουσα του υπνωτηρίου, κ.λπ.

Με δυσκολία εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και την επόμενη χρονιά η δίχρονη Προσχολική Αγωγή στους δήμους Κορδελιού - Ευόσμου, Αμπελοκλήπων - Μενεμένης και Νεάπολης - Συκεών, καθώς υπάρχει έλλειψη αιθουσών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον Εύοσμο, όπου λείπουν 13 αίθουσες, ενώ ήδη εδώ και χρόνια πολλοί μαθητές νηπιαγωγείων και Δημοτικών κάνουν μάθημα σε KIBO. Σε Κορδελιό, Αμπελόκηπους και Νεάπολη εκτιμάται ότι λείπουν από 4 αίθουσες αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό, εντοπίζονται κυρίως σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στα Δημοτικά (εικαστικούς, μουσικούς, θεατρολόγους), αλλά και παράλληλης στήριξης.

Στα Ειδικά Σχολεία και στα τμήματα ένταξης υπάρχουν 16 κενά σε Δημοτικά και 2 σε νηπιαγωγεία. Και όπως αναφέρθηκε, με προτεραιότητα θα καλυφθούν τα κενά στα Ειδικά Σχολεία και σε δεύτερη φάση στα τμήματα ένταξης.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η μεταφορά περίπου 300 μαθητών από τα Κέντρα Προσφύγων προς τα σχολεία όπου έχουν εγγραφεί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΟΜ δεν έχει εξασφαλίσει το σχετικό κονδύλι για την οργανωμένη μεταφορά τους.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο Γ. Δελής σημείωσε: «Επιβεβαιώνονται οι γνωστές ελλείψεις των σχολείων σε υποδομές και σε προσωπικό εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης και από τη σημερινή κυβέρνηση. Η δίχρονη Προσχολική Αγωγή σε αρκετές γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να στεγαστεί σε κοντέινερ, μιας και η υποχρεωτικότητά της δεν συνοδεύτηκε ούτε από την αντίστοιχη οικονομική της στήριξη ούτε από οποιοδήποτε στεγαστικό πρόγραμμα, ενώ και στην Ειδική Αγωγή επιχειρείται να κρυφτούν τα προβλήματά της με αλχημείες στο προσωπικό της, αφού είναι γνωστό ότι αυτό δεν επαρκεί για όλες της τις ανάγκες. Οσο για τα σχολεία, μπορεί να ανοίγουν σε δυο μέρες, αλλά ακόμη δεν έχουν στελεχωθεί με τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς.

Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη Βουλή για μια Παιδεία αντίστοιχη των σημερινών αναγκών και αντάξια των παιδιών των λαϊκών οικογενειών».

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Διαμαρτυρία για τα ολιγομελή τμήματα

Να εγκριθούν τα ολιγομελή τμήματα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ζητά η ΕΛΜΕ Πειραιά, που πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Καλεί τους εκπαιδευτικούς σε συμμετοχή διεκδικώντας παράλληλα μόνιμους και μαζικούς διορισμούς, άμεση κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών στα σχολεία με πρόσληψη αναπληρωτών σε μια και ολοκληρωμένη φάση, πραγματοποίηση της β' φάσης αποσπάσεων άμεσα.

Κινητοποίηση για το δικαίωμα στη στέγαση

Αμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και λύση στα προβλήματα των εστιακών φοιτητών διεκδικούν φοιτητικοί σύλλογοι, που καλούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Η διαμαρτυρία εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών διεκδίκησης για το δικαίωμα στη στέγαση, που περιλαμβάνουν επίσης κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των ιδρυμάτων, άμεσα μέτρα αλληλεγγύης από τους φοιτητικούς συλλόγους σε κάθε εστία και τμήμα κ.ά.

Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει οι Σύλλογοι ΝΦΕΕΜΠ, Αρχιτεκτονικής και Τοπογράφων του ΕΜΠ, Φιλοσοφικής, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών, Οικονομικού και Φυσικού του ΕΚΠΑ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠαΔΑ. Τη συμμετοχή τους δηλώνουν και οι Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ΣΕΜΦΕ και Ναυπηγών Μηχανικών ΕΜΠ, καθώς και ΣΕΥΠ και Σχολής Μηχανικών του ΠαΔΑ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org