ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Διεκδικούν αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων

Αύριο Τετάρτη, στις 3 μ.μ. η παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Ρωγμές σε σχολείο στο Μενίδι από το σεισμό του καλοκαιριού
Ρωγμές σε σχολείο στο Μενίδι από το σεισμό του καλοκαιριού
Με κεντρικά αιτήματα τον ουσιαστικό έλεγχο των σχολείων, την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό της 19ης Ιούλη και την αντισεισμική θωράκισή τους, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αύριο Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης» αναφέρει μεγάλες ζημιές σε πολλά σχολεία του Μενιδίου (4ο, 9ο, 14ο, 21ο, 23ο Δημοτικά Σχολεία κ.ά), ενώ σε άλλα (6ο - 12ο, 8ο Δημοτικά Σχολεία) οι ζημιές είναι τόσο μεγάλες και εκτεταμένες που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ανοίξουν τη μέρα του αγιασμού. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς, μαζικούς φορείς και μαθητές στην αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας για να απαιτήσουν να αποκατασταθούν άμεσα και έγκαιρα όλες οι φθορές που προκλήθηκαν, να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα, και όχι μόνο οπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία και να δρομολογηθούν σύγχρονα, αντισεισμικά κτιριακά συγκροτήματα. Επίσης, να εξασφαλιστούν χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση, να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά, άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ.

Με αντίστοιχα αιτήματα, σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Περιφερειακού Συμβουλίου καλούν αύριο στις 3 μ.μ. η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Αιγάλεω (μέλος της ΟΓΕ), καλώντας σε συμμετοχή τους Συλλόγους Γονέων, τα σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα 15μελή μαθητικά συμβούλια, γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές της πόλης.

Θυμίζουμε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Αττική έχει καταθέσει αίτημα να ενταχθεί ως θέμα συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης στα σχολεία στη 19η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (αύριο Τετάρτη), λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος χαρακτήρα που έχει το θέμα. «Βρισκόμαστε στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα ζητήματα αποκατάστασης των υλικών ζημιών που υπέστησαν πολλά σχολεία και χρήζουν επισκευών, ενώ παραμένει μεγάλος ο αριθμός των σχολικών κτιρίων που δεν έχουν ελεγχθεί στοιχειωδώς για τυχόν φθορές», σημειώνει στο αίτημά της η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αποτράπηκε η μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ Κωφών στο σχολικό συγκρότημα της Λιοσίων

Περιοδεία στα Δημοτικά Σχολεία 54ο και το 55ο στη Λιοσίων έκανε χτες ο Ν. Σοφιανός

Το σχολικό συγκρότημα στη Λιοσίων (φωτ. αρχείου)
Το σχολικό συγκρότημα στη Λιοσίων (φωτ. αρχείου)
Περιοδεία στο συγκρότημα που στεγάζει το 54ο και το 55ο Δημοτικά Σχολεία Αθήνας, μαζί με δύο νηπιαγωγεία, στην οδό Λιοσίων 42, όπου εξυπηρετούνται στη συντριπτική πλειονότητα ανάγκες μεταναστών και προσφύγων, πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο και μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Νίκο Σοφιανό.

Στις συναντήσεις και τις συζητήσεις που έγιναν με τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς των Δημοτικών, εκφράστηκε η αντίθεσή τους στην επιχείρηση μεταστέγασης του ΕΕΕΕΚ Κωφών και του νεοϊδρυθέντος ΕΕΕΕΚ Αθήνας στον εν λόγω χώρο. Οπως τονίστηκε, εξαιτίας της έλλειψης χώρων που αντιμετωπίζουν, ήδη δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε νέες αιτήσεις εγγραφών, αλλά και η οποιαδήποτε αφαίρεση αιθουσών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες νέων εκπαιδευτικών δομών, όπως τα ΕΕΕΕΚ, θα άφηνε «στον αέρα» τη λειτουργία των τμημάτων υποδοχής για τουλάχιστον 50 παιδιά των Δημοτικών Σχολείων.

Ο χώρος έχει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και επιπλέον δεν πληροί καμία προϋπόθεση για φοίτηση μαθητών με ειδικές ανάγκες. Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για κάθε κίνηση σε βάρος της λειτουργίας των σχολείων και απαίτησαν την αναβάθμιση των υποδομών και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων ώστε να μεταφερθούν και τα υπόλοιπα τμήματα που βρίσκονται σε υπόγεια και να λειτουργήσουν τα απαραίτητα τμήματα υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Σοφιανός σημείωσε την ανάγκη να αρθεί άμεσα η απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου που χωροθετούσε, υποτίθεται προσωρινά, το νέο ΕΕΕΕΚ Αθήνας στο συγκρότημα των Δημοτικών Σχολείων. Κανένα παιδί μετανάστη και κανένα προσφυγόπουλο να μη βρεθεί στο δρόμο. Να αποδοθούν όλοι οι απαραίτητοι χώροι στα Δημοτικά Σχολεία, να αναβαθμιστεί και να γίνει ασφαλές το συγκρότημα. Να μη μεταστεγαστεί το ΕΕΕΕΚ Κωφών όπως ζητά και το ίδιο, και ακόμα το νέο ΕΕΕΕΚ Αθήνας να λειτουργήσει σε κατάλληλο χώρο. Τέλος, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς σε εγρήγορση και δράση απέναντι στις πολιτικές και τις αποφάσεις που αντιστρατεύονται την εύρυθμη και ασφαλή εκπαιδευτική λειτουργία και δήλωσε πως το ΚΚΕ βρέθηκε και θα συνεχίσει να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους και στο πλευρό των μαθητών, με νέες πρωτοβουλίες.

Στο μεταξύ, χτες ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Αριστοτέλης» ενημέρωσε με ανακοίνωσή του ότι «η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας με νέο έγγραφό της ζήτησε αναστολή των εργασιών που είχε αιτηθεί στο κτίριο της οδού Λιοσίων και ακύρωσε τη μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ Κωφών. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να μην μετατραπούν τα σχολεία μας σε "αποθήκες ψυχών"», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος.

Να μη μείνει αναπάντητο κανένα πρόβλημα των σχολείων

Ανοιχτή επιστολή της ΑΣΓΜΕ στους γονείς των μαθητών

Με ανοιχτή επιστολή απευθύνεται η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας στους γονείς μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Εύχεται καλή δύναμη, αναφέρεται στις ανάγκες των μαθητών και των σχολείων καλώντας «κάθε Σύλλογο Γονέων, τις Ενώσεις Γονέων και τις Ομοσπονδίες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μη μείνει αναπάντητο κανένα πρόβλημα στα σχολεία».

«Δεν θα παραιτηθούμε από αυτό που έχουμε ανάγκη και είναι δίκαιο για μας και τα παιδιά μας. Τίποτα από αυτά που δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας δεν είναι πολυτέλεια. Και δικαιούμαστε:

-- Να έχουμε Παιδεία σύγχρονη, ουσιαστική και όχι στα λόγια δωρεάν.

-- Να έχουμε ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις Τέχνες και στον Αθλητισμό.

-- Να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.

-- Ουσιαστική στήριξη των σχολείων. Για να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής.

-- Να μη βάζει το χέρι στην τσέπη κανένας γονιός για αυτά που έχουν ευθύνη η κυβέρνηση και οι δήμοι.

-- Να καταργηθούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

-- Δίχρονη Προσχολική Αγωγή σε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, με το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

-- Να ανεγερθούν νέα, ασφαλή και σύγχρονα σχολεία. Να δεσμευτούν επιτέλους νέοι ελεύθεροι χώροι για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά μας.

Θέλουμε ένα άλλο σχολείο, που θα έχει στο επίκεντρο τα παιδιά μας! Πλούτος και γνώση υπάρχουν για να μπορούν όλοι οι νέοι να μορφώνονται ολόπλευρα και να μπορούν να δουλεύουν σε αυτό που έχουν σπουδάσει. Γι' αυτό θέλουμε Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν», σημειώνει η ΑΣΓΜΕ, προβάλλοντας παράλληλα ένα πλούσιο πλαίσιο άμεσων αιτημάτων για τις ανάγκες των σχολείων και των μαθητών.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα

Σύσκεψη Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ και Επιτροπών Αγώνα Αναπληρωτών της Αττικής πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΔΟΕ, με στόχο την οργάνωση του αγώνα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική (προσλήψεις, «αξιολόγηση», δίχρονη Προσχολική Αγωγή, ολιγομελή τμήματα, υποδομές κ.ά.). Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», «Ν. Πλουμπίδης», «Θουκυδίδης», «Ρ. Ιμβριώτη», «Αθηνά», «Αριστοτέλης», Α' Σύλλογος Αθήνας, η ΕΛΜΕ Πειραιά, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org