ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Μπίζνες» σε παραλίες και αιγιαλό

Νέες διευκολύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που κάνουν «πάρτι» με την εκμετάλλευση του αιγιαλού, ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με το λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει ακόμα και τους ελάχιστους περιορισμούς που υπήρχαν για την εμπορευματοποίηση και την επιχειρηματική εκμετάλλευση παραλιών και αιγιαλού, συμπληρώνοντας και επεκτείνοντας το νομικό πλαίσιο που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν από τις εκλογές του Ιούλη, μαζί με τη ΝΔ. Και όλα αυτά τη στιγμή που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους νεκρούς στο Μάτι και «φωτογραφίζουν» ως «αιτία» της καταστροφής τις «πολεοδομικές παθογένειες» που απέκλεισαν την πρόσβαση στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν άνθρωποι και να καούν ζωντανοί... Ο ορισμός της υποκρισίας.

* * *

Μεταξύ άλλων φαίνεται ότι δρομολογούνται: Η παράδοση σε επιχειρηματίες για οικοδόμηση κάθε σπιθαμής αιγιαλού, ακόμα και του λεγόμενου «παλαιού». Η κατάργηση της ρύθμισης που περιόριζε στο 60% ενός αιγιαλού το χώρο που παραχωρείται σε ομπρελοκαθίσματα. Η μείωση των μισθωμάτων που πληρώνουν οι ιδιώτες για εκμετάλλευση παραλιών. Η απευθείας παραχώρηση σε επενδυτές παρακείμενων με τις επενδύσεις τους παραλιών και αιγιαλού. Η απευθείας παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα. Η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για βιομηχανικές ή ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Η κατάργηση της ρύθμισης με την οποία δινόταν δυνατότητα ανάκλησης της παραχώρησης ενός αιγιαλού, προς αποκατάσταση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του. Και τέλος, η παράταση (αυτοδικαίως) της χρήσης αιγιαλού, όταν αφορά έργα που εξυπηρετούν λατομικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις, όσο χρόνο υφίσταται το δικαίωμα.

* * *

Το αντιλαϊκό κράτος, επομένως, «έχει συνέχεια». Το απέδειξε η κυβέρνηση της ΝΔ με το Ελληνικό, αλλά και τώρα, με το νομοσχέδιο που φέρνει για τις παραλίες και τον αιγιαλό, πατώντας πάνω σε νόμο (4607/2019) του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι με εκείνο το νόμο: Δεν θίγονταν τα δικαιώματα που απέκτησαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον «παλαιό αιγιαλό», δηλαδή στις εκτάσεις που δημιουργήθηκαν με επιχωματώσεις της θάλασσας κυρίως μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Δόθηκε η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης αιγιαλού - παραλίας στους δήμους και από αυτούς σε επιχειρηματίες. Επιτράπηκαν πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε αιγιαλό, παραλίες, βραχονησίδες που «εξυπηρετούν τη διείσδυση των ΑΠΕ». Επιτράπηκε το ξεπούλημα στους επιχειρηματικούς ομίλους «της χρήσης νησίδων, βραχονησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλασσίων εκτάσεων καθώς και του συνεχόμενου αιγιαλού και της παραλίας», ευαίσθητων οικοσυστημάτων, για πλήθος έργων όπως τουριστικά, ενεργειακά, υδατοκαλλιέργειες.

* * *

Ολα τα παραπάνω σερβίρονται από τη ΝΔ ως «μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας» και «διευκόλυνσης των επενδύσεων», ειδικά σε κλάδους όπως ο τουρισμός, όπου «η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα». Από την επέκταση όμως της επιχειρηματικής δράσης σε παραλίες και αιγιαλό, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης και της αλλαγής χρήσης της γης, ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση επικαλείται την «ανάπτυξη της βιομηχανίας του τουρισμού», αλλά στις περίκλειστες παραλίες των ξενοδοχείων και των άλλων τουριστικών ομίλων η πρόσβαση για το λαό είναι απαγορευμένη ή πανάκριβη και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις δουλεύουν με τις γνωστές άθλιες εργασιακές σχέσεις του Επισιτισμού - Τουρισμού. Το ίδιο ισχύει και στην Ενέργεια, όπου η ανάπτυξη των ΑΠΕ «μπουκώνει» με κέρδη τους ομίλους, αλλά χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά καταδικάζονται σε ενεργειακή φτώχεια.

* * *

Το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει η ΝΔ, σε συνδυασμό με τον χωροταξικό σχεδιασμό και σε συνέχεια των νόμων που ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενοι, επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη για τα κέρδη του κεφαλαίου προϋποθέτει την επίθεση διαρκείας στα λαϊκά δικαιώματα και στις σύγχρονες ανάγκες, την υποβάθμιση της ζωής του λαού. Αποκαλύπτει ταυτόχρονα την υποκρισία τους για την προστασία του περιβάλλοντος, που δέχεται νέο πλήγμα από την ολοκληρωτική παράδοση παραλιών και αιγιαλού στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αποδοχή αυτού του σχεδιασμού σημαίνει νομιμοποίηση της αντιλαϊκής «κανονικότητας», της άγριας εκμετάλλευσης και των θυσιών δίχως τέλος από το λαό. Η διέξοδος βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση: Στην πάλη για την ανατροπή του, με «σημαία» τις σύγχρονες ανάγκες στη δουλειά, στη ζωή, στην αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος, με κεντρικά σχεδιασμένη αξιοποίηση, που θα υπηρετεί τη λαϊκή ευημερία.


Κ. Πασ.


6 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ
Κανένας εφησυχασμός! Να τιμωρηθούν οι ναζί εγκληματίες

Στις 18 Σεπτέμβρη η κινητοποίηση των σωματείων στο Κερατσίνι

Κάλεσμα κινητοποίησης για τα έξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής απευθύνουν σωματεία και συνδικάτα του Πειραιά που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο.

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν), στο Κερατσίνι.

Στο κάλεσμά τους τα σωματεία σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα:

«Η δολοφονία πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις μέρες μετά τη δολοφονική ενέδρα που έστησαν οι φασίστες σε συναδέλφους μας συνδικαλιστές, κομμουνιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και αφού είχαν δοκιμάσει τη δολοφονική τους δράση σε μετανάστες εργάτες και σε νέους ανθρώπους.

Ο λαός του Πειραιά δεν ξεχνά! Δεν ξεχνά τα δεκάδες εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού μας

Το θετικό γεγονός ότι το ναζιστικό μόρφωμα, κάτω και από τη δράση του ταξικού κινήματος, βρέθηκε εκτός Βουλής δεν μας εφησυχάζει. Η όξυνση της εκμετάλλευσης, της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, η εργοδοτική τρομοκρατία, είναι νύχι - κρέας με το φασισμό. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, τα υπολείμματά της, τα όποια νέα φασιστικά μορφώματα δημιουργηθούν, θα έχουν ως στόχο την υπεράσπιση του κεφαλαίου και το χτύπημα του εργατικού κινήματος. Ετσι θα αναλαμβάνουν πάντα την πιο βρώμικη δουλειά, ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, ορθώνοντας τείχος προστασίας στα κέρδη των εργοδοτών.

Οι φασίστες διαχρονικά όπλο στα χέρια του κεφαλαίου

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνει την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι όροι κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τα χαμηλά μεροκάματα, το χτύπημα των ΣΣΕ, τα λειψά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, το κόψιμο κοινωνικών δικαιωμάτων, η φοροληστεία, η ακρίβεια, όπως π.χ. με τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, είναι η μια όψη της επίθεσης. Ταυτόχρονα κλιμακώνεται η συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να έρχεται αρχές Οκτώβρη στη χώρα μας για την ανανέωση και επέκταση της συμφωνίας για τις βάσεις.

Σε συνθήκες που οι ανταγωνισμοί οξύνονται, όρος για το κεφάλαιο είναι το εργατικό - λαϊκό κίνημα να είναι στο γύψο. Αυτό εξυπηρετεί η διάταξη που φέρνει η ΝΔ για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων, έτσι ώστε να αποτρέπει αγώνες και κινητοποιήσεις που η βάρβαρη πολιτική τους αντικειμενικά γεννά. Δεν αρκεί στην εργοδοσία ο απεργοκτόνος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα αρκεστεί στο νομοθέτημα που θα φέρει η ΝΔ. Ξέρουν καλά ότι την πάλη των αποφασισμένων εργατών δεν μπορούν να την αποτρέψουν με χαρτιά, γι' αυτό και έχουν ανάγκη εγκληματικές ομάδες σαν τη Χρυσή Αυγή, που θα απλώνουν το βίαιο χέρι του κεφαλαίου στους χώρους δουλειάς.

Εχουμε πείρα, όπως με το δουλεμπορικό της Χρυσής Αυγής στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα και την προσπάθειά του στο πλευρό των εργολάβων για να μην εφαρμοστεί η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής στη Ζώνη μετά από 9μηνο αγώνα.

Εχουμε πείρα από τις άπειρες παρεμβάσεις των χρυσαυγιτών βουλευτών υπέρ του κεφαλαίου, για τη φοροασυλία του και την ενίσχυση της κερδοφορίας του, αλλά και ότι βγάζουν σπυριά σε κάθε διεκδίκηση της εργατικής τάξης, του λαού, της νεολαίας.

Είναι γελασμένοι όμως αν νομίζουν ότι με τέτοιους μηχανισμούς, αλλά και τους νόμους που ετοιμάζουν, μπορούν να σταματήσουν το ποτάμι της λαϊκής οργής και αγανάκτησης. Θα φάνε τα μούτρα τους.

Οργανώνουμε την πάλη μας με τα σωματεία μας στους τόπους δουλειάς και τους κλάδους για τα δικαιώματά μας, με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας κόντρα σε κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Δεν εφησυχάζουμε την πάλη μας απέναντι στο φασισμό. Απομονώνουμε τους φασίστες όπου και με όποιον τρόπο και με όποια ετικέτα κάνουν την εμφάνισή τους και στοχεύουμε σε αυτούς για τους οποίους δουλεύουν: Βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβους, μεγαλεμπόρους, τραπεζίτες και τα λοιπά παράσιτα της κοινωνίας, το σάπιο σύστημά τους.

Καταδικάζουμε τον αντικομμουνισμό που είναι λίπασμα για να ανδρώνεται ο φασισμός.

Να τιμωρηθούν οι ναζί εγκληματίες και θρασύδειλοι της Χρυσής Αυγής.

6 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής και το έγκλημα παραμένει ατιμώρητο, οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι. Οι κυβερνήσεις έχουν βαρύτατες ευθύνες για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δίκης.

Απαιτούμε άμεσα να ολοκληρωθεί η δίκη, να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δολοφόνοι.

Καταγγέλλουμε τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και που ρίχνει στα μαλακά τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής».

Τα σωματεία που καλούν στην κινητοποίηση:

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας - παράρτημα Πειραιά, Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Παράρτημα Πειραιά Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής - παράρτημα Πειραιά, Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Περιφέρειας Ν. Αττικής & Περιχώρων, Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, Παράρτημα Οικοδόμων Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής - παράρτημα Πειραιά, Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά, Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίου Πειραιά, ΠΕΣ - ΝΑΤ.

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org