ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας στη Μόσχα

Για μια «νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας» στην Ευρώπη

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ρωσίας και της Γαλλίας χτες στη Μόσχα

Copyright 2019 The Associated

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ρωσίας και της Γαλλίας χτες στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Μηχανισμούς διαλόγου με τη Ρωσία για την «ευρωπαϊκή ασφάλεια και την αποκλιμάκωση των σημερινών εντάσεων» αναζητά η γαλλική κυβέρνηση, όπως διεμήνυσαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, και Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, σε χτεσινές συνομιλίες που είχαν με τους Ρώσους ομολόγους τους, Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόιγκου στη Μόσχα. Η συνάντηση των υπουργών θεωρείται συνέχεια των συνομιλιών που είχαν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, τον Αύγουστο στη νότια Γαλλία.

«Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε αρκετούς μηχανισμούς» συνεργασίας και διαλόγου και μάλιστα «σε όλα τα θέματα: Πυρηνικά όπλα, συμβατικά όπλα, κυβερνοχώρος, Διάστημα», ανέφερε ο Λε Ντριάν. «Πρέπει να εργαστούμε για την ανάκαμψη της στρατηγικής σταθερότητας στην Ευρώπη - όπως είχε προτείνει ο Γάλλος Πρόεδρος - γιατί η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ασφαλής αν δεν έχει σαφείς και ισχυρές σχέσεις με τη Ρωσία», πρόσθεσε. Επιπλέον, Παρίσι και Μόσχα θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τον διάλογο για συντονισμό στις διεθνείς συγκρούσεις και κρίσεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς μετά τον τερματισμό της Συνθήκης INF μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας. «Πρέπει να διεξαγάγουμε πολύ λεπτομερή και ουσιαστικό διάλογο γι' αυτό το ζήτημα, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην ήπειρο», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ και γι' αυτό «προσφέρουμε μια νέα ατζέντα ασφάλειας και εμπιστοσύνης εκ μέρους του Προέδρου της Γαλλίας και έναν δομημένο διάλογο για τη σταθερότητα στην Ευρώπη».

«Αναλύσαμε λεπτομερώς την κατάσταση στον τομέα της στρατηγικής σταθερότητας μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF», δήλωσε από την πλευρά του ο Σ. Λαβρόφ.

Οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να εργαστούν για να καθορίσουν τομείς συνεργασίας των δυο πλευρών. Σύμφωνα με την Φλ. Παρλί, ο διάλογος θα συμβάλει στην «επανεξέταση της βάσης» των σχέσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η δυσπιστία μπορεί να εξαλειφθεί μόνο μέσω της καλύτερης κατανόησης». Η ίδια πρόσθεσε ότι «στη Συρία αντιμετωπίζουμε μια κοινή πρόκληση, την τρομοκρατία, αν και οι προσεγγίσεις μας διαφέρουν».

ΡΩΣΙΑ - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με απώλειες το κυβερνών κόμμα

ΜΟΣΧΑ.--

Τοπικές εκλογές έγιναν την περασμένη Κυριακή στη Ρωσία για την ανάδειξη 16 περιφερειακών κυβερνητών και των μελών τοπικών κοινοβουλίων 13 περιοχών, μεταξύ αυτών και της Κριμαίας, της πρώην ουκρανικής χερσονήσου που ενσωματώθηκε το 2014 στη Ρωσία. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 41%, ενώ αναλυτές θεωρούν τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών σημαντικό στοιχείο, που θα επηρεάσει και τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Θυμίζουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι έγιναν διαδηλώσεις στη Μόσχα και άλλες πόλεις ενάντια στον αποκλεισμό «ανεξάρτητων» υποψηφίων της αντιπολίτευσης από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, με το επιχείρημα ότι δεν είχαν συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές υποστήριξης της υποψηφιότητάς τους.

Στο μεταξύ, η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» είναι σε πτώση εξαιτίας της λαϊκής δυσαρέσκειας για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τα οικονομικά μέτρα που συρρικνώνουν σταθερά τα λαϊκά εισοδήματα. Αυτό αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της Μόσχας, όπου σχεδόν 7,2 εκατ. ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν 45 μέλη του τοπικού κοινοβουλίου, στο οποίο κυριαρχεί η «Ενωμένη Ρωσία». Το κόμμα αυτό, που υποστηρίζει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μείωσε τις έδρες του στις 26 από 28 που είχε εξασφαλίσει το 2014 με δικούς του υποψηφίους και άλλες 10 μέσω «ανεξάρτητων» υποψηφίων που στήριζε. Να σημειωθεί ότι υποψήφιοι της «Ενωμένης Ρωσίας» στη Μόσχα «κατέβηκαν» ως ανεξάρτητοι προκειμένου να αποστασιοποιηθούν από το κυβερνών κόμμα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) απέσπασε έδρες από την «Ενωμένη Ρωσία» στη Μόσχα και φέρεται να κέρδισε 13 έδρες (από 5), ενώ σε δηλώσεις τους στελέχη του κόμματος εξέφρασαν ικανοποίηση για θετικά αποτελέσματα που σημείωσαν υποψήφιοί του σε διάφορες περιοχές και ταυτόχρονα κατήγγειλαν πολλές παρατυπίες σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, με ψηφοφορία σε σπίτια και αυτοκίνητα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο στη Μόσχα δύο άλλα κόμματα, το αντιπολιτευόμενο Γιάμπλοκο και το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία», δείχνουν να εξασφαλίζουν τρεις έδρες έκαστο. Ο αντιπολιτευόμενος αστός πολιτικός, Αλεξέι Ναβάλνι, είχε καλέσει τους υποστηρικτές του σε όλη τη χώρα να «ψηφίσουν έξυπνα», δηλαδή να στηρίξουν τους υποψηφίους που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τους υποψηφίους της «Ενωμένης Ρωσίας».

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Με ανταλλαγή κρατουμένων συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για Ντονμπάς και Κριμαία

«Σημαντικό βήμα» χαρακτηρίζεται από ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Σε ανταλλαγή 70 κρατουμένων (35 από κάθε πλευρά) προχώρησαν το Σάββατο η Ρωσία και η Ουκρανία, μια κίνηση που παζαρευόταν εδώ και καιρό και θεωρείται «βήμα» στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία και για την Κριμαία, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014. Η ανταλλαγή των κρατουμένων χαιρετίστηκε από σειρά ηγετών, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Τους τελευταίους μήνες, μετά και την αλλαγή στην Προεδρία της Ουκρανίας, παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις για Ανατ. Ουκρανία και Κριμαία, με τη Γερμανία να συνδέει το θέμα και με τους ρωσικούς αγωγούς αερίου που διασχίζουν την Ουκρανία, τη Γαλλία να επιδιώκει προσέγγιση Ρωσίας - ΕΕ για μια «νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας», τις ΗΠΑ να επιζητούν μεγαλύτερη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, αλλά και να προειδοποιούν την Ουκρανία να μην υποκύψει στην κινεζική προσέγγιση.

Μεταξύ των 35 Ουκρανών που απελευθερώθηκαν είναι και οι 24 ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, που είχαν συλληφθεί το Νοέμβρη του 2018 στα Στενά του Κερτς που ενώνουν την Αζοφική με τη Μαύρη θάλασσα, αλλά και ο κινηματογραφιστής Ολεγκ Σεντσόφ, που είχε συλληφθεί το 2014 στην Κριμαία. Συνολικά πρόκειται για δημοσιογράφους, καθηγητές, αξιωματούχους των αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας κ.ά.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία είναι το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας προκειμένου να τελειώσει η αντιπαράθεση στην περιοχή Ντονμπάς (Ανατ. Ουκρανίας) και εξέφρασε την ελπίδα για σύντομη συνάντηση του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας (Ουκρανία, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία), η οποία αναμένεται να γίνει μέσα στο Σεπτέμβρη στο Παρίσι.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, καλωσόρισε τις δηλώσεις του Βολ. Ζελένσκι για απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων και όπλων από τη λεγόμενη γραμμή επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.

«Σήμερα υπάρχει μια ευκαιρία για επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης (στην Ουκρανία). Εφαρμόζεται η εκεχειρία, η οποία φαίνεται να είναι πιο μόνιμη και πιο αποτελεσματική από όλες τις προηγούμενες, τα στρατεύματα αποσύρθηκαν στη Στάνιτσα Λουγκάνσκαγια (...) Ολες αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν αθροιστικά ένα θετικό περιβάλλον», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, που επισκέφτηκε χτες τη Μόσχα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νεοναζί εκλέχτηκε ομόφωνα πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου!

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ομόφωνα εκλέχτηκε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μιας μικρής γερμανικής πόλης ένα μέλος του νεοναζιστικού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (NPD), με τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Φιλελευθέρων (FPD), προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ο Στέφαν Γιαγκς, που ανήκει στο NPD, εξελέγη την Πέμπτη πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Βαλντζίντλουνγκ, μιας κοινότητας 2.500 κατοίκων στην περιοχή Αλτενστατ, 30 χλμ. βορειοανατολικά της Φρανκφούρτης. Μάλιστα, ο πρόεδρος του SPD στο Αλτενστατ, Μάρκους Μπράντο, επιχείρησε να δικαιολογήσει τη στήριξη όλων των κομμάτων λέγοντας ότι ο Γιαγκς εξελέγη διότι δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος κι έτσι ο υποψήφιος του NPD «απλώς γέμισε το κενό»!

Από την πλευρά του ο Γιαγκς διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει «τα συμφέροντα της περιοχής μας» και ότι είναι αποφασισμένος να δράσει «εποικοδομητικά σε συνεργασία με όλους και όλα τα κόμματα»...

Μια ακόμη περίπτωση που αναδεικνύει την υποκρισία των αστικών κομμάτων όλων των «αποχρώσεων» στην καταπολέμηση τάχα του νεοναζισμού...

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Μέρκελ στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με την υπογραφή 11 επιχειρηματικών συμφωνιών και εκτενείς συνομιλίες για το εμπόριο, τις επενδύσεις, την κλιματική αλλαγή και τις νέες τεχνολογίες ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι διήμερες επαφές της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στην Κίνα. Την Παρασκευή είχε συναντηθεί με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, είχε συμμετάσχει στη σινογερμανική οικονομική επιτροπή και είχε δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο, Σι Τσινπίνγκ.

Μιλώντας το Σάββατο στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας Χουαχόνγκ στην πόλη Γούαν, απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ο δρόμος της Κίνας προς μια πιο ανοιχτή οικονομία και κοινωνία και να ενταθούν οι μεταρρυθμίσεις. Οπως σημείωσε η καγκελάριος, η Κίνα αναπτύσσεται ταχέως τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί Κινέζοι έχουν βρει τη διέξοδο από τη φτώχεια. «Ωστόσο, μαζί με την οικονομική βαρύτητα της Κίνας, έχει αυξηθεί και η παγκόσμια ευθύνη της», είπε.

«Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική κατάσταση νέων ευκαιριών, που οδηγείται από την ψηφιοποίηση. Αυτό είναι αισθητό στην αυτοκινητοβιομηχανία, στον έλεγχο της παραγωγής», αλλά και «σε όλους τους τομείς», σημείωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «αυτό σημαίνει να εργαστούμε διμερώς για να καταστήσουμε τα επενδυτικά έργα συμφέροντα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να έχουμε μια συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας».

Τέλος, υπογράμμισε ότι Γερμανία και Κίνα «έχουμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις» αλλά «αυτό έπαιζε μεγαλύτερο ρόλο χθες απ' ό,τι σήμερα».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org