ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το ηλεκτροσόκ αυξήσεων στο ρεύμα

Κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα της ΔΕΗ ΑΕ στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ

Eurokinissi

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ
Μαζική κινητοποίηση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στους Αγίους Αναργύρους, ενάντια στις νέες ανατιμήσεις των τιμολογίων του ρεύματος, στις απειλές και διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν και ενάντια στην «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, διοργάνωσαν την περασμένη Παρασκευή φορείς και συνδικάτα της Δυτικής Αθήνας.

Στην κινητοποίηση, η οποία βρήκε θερμή ανταπόκριση από εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής, πήραν μέρος το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιλίου, Αγίων Ανάργυρων, Πετρούπολης, το Σωματείο ΙΚΑ Συνταξιούχων των ίδιων δήμων, ο Σύλλογος Γυναικών Αγ. Ανάργυρων - Καματερού, καθώς και οι Σύλλογοι Γυναικών Πετρούπολης και Ιλίου.

Στη συνάντηση που είχαν με την διευθύντρια του υποκαταστήματος της ΔΕΗ, συνδικάτα και φορείς έθεσαν το πρόβλημα οικογένειας ΕΒΕ, που αν και άνεργοι εδώ και 8 χρόνια, απειλούνται με διακοπή ρεύματος στο σπίτι τους για χρέος προς την επιχείρηση. Η αντιπροσωπεία συνάντησε την άρνηση της επιχείρησης να ρυθμίσει το χρέος της οικογένειας, με την διευθύντρια να προβάλει τον ισχυρισμό ότι όταν δεν δίνει βοήθεια το κράτος, δεν μπορεί να δώσει βοήθεια μια επιχείρηση!

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη οικογένεια, παρά την άσχημη οικονομική της κατάσταση, δεν μπορεί να κάνει χρήση ούτε του λεγόμενου «κοινωνικού τιμολογίου» καθώς μένει σε ιδιόκτητο σπίτι, το οποίο οδηγείται και αυτό σε πλειστηριασμό από την τράπεζα τον ερχόμενο Νοέμβρη! Για τη συγκεκριμένη περίπτωση υποβλήθηκε και σχετικό αίτημα προς τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ οι φορείς της περιοχής βρίσκονται σε ετοιμότητα για να δώσουν αγωνιστική συνέχεια.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ οργάνωσαν σωματεία και στις Σέρρες. Στη διάρκεια συνάντησης που είχαν με τον προϊστάμενο του τμήματος, με αφορμή τις πληροφορίες ότι η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε σπίτια ανέργων, ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν να κοπεί το ρεύμα σε κανέναν άνεργο, σε καμία εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται από τη Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ, σήμερα Τρίτη, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της ΔΕΗ σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Αλλά και στη Λαμία, στα γραφεία της ΔΕΗ (απέναντι από την έκθεση Λαμίας), την Πέμπτη 12/9, στις 9 π.μ., από το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

ΓΣΕΕ
Παρέλαση στελεχών της ΝΔ από τα γραφεία των ... «ακομμάτιστων»

Ο Κ. Μπογδάνος, υποψήφιος (τότε) βουλευτής της ΝΔ ποζάρει με μέλη της δοτής διοίκησης της ΓΣΕΕ
Ο Κ. Μπογδάνος, υποψήφιος (τότε) βουλευτής της ΝΔ ποζάρει με μέλη της δοτής διοίκησης της ΓΣΕΕ
Τη μετατροπή των γραφείων της ΓΣΕΕ σε «εκλογικό κέντρο» της ΝΔ, κατά την προεκλογική περίοδο, καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, δημοσιεύοντας αποκαλυπτικές φωτογραφίες από την «παρέλαση» υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών του κόμματος από τα γραφεία της Συνομοσπονδίας.

Οπως τονίζει το ΠΑΜΕ, «οι φωτογραφίες δεν είναι από το εκλογικό κέντρο της ΝΔ. Είναι μέσα από τα γραφεία της ΓΣΕΕ, οπού κατά την προεκλογική περίοδο οι εργατοπατέρες Παναγόπουλος - Κιουτσούκης - Βασιλόπουλος τη μετέτρεψαν σε ένα απέραντο προεκλογικό περίπτερο της κυβέρνησης, καθώς πέρασαν από το κτίριο υπουργοί, υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές της ΝΔ».

Ταυτόχρονα, το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Είναι πρόκληση να μιλούν αυτοί που έχουν σφαγιάσει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, που υπέγραψαν 3 μνημόνια, για "εκδημοκρατισμό" του συνδικαλιστικού κινήματος, για κομματοκρατία. Είναι καθαρό ότι θέλουν συνδικάτα συμβιβασμένα, ομήρους στη μεγαλοεργοδοσία και τις κυβερνήσεις της.

Επιδιώκουν με το νομοσχέδιο - σκούπα που φέρνουν, να τσακίσουν και τα ελάχιστα που είχαν απομείνει από την αντεργατική επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχο έχουν να βάλουν στο γύψο τα αγωνιστικά συνδικάτα, να φιμώσουν τις ταξικές φωνές. Δεν πρέπει να τους περάσει!

Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που δίκαια οι εργαζόμενοι ονόμασαν "συνδικαλιστική μαφία" από τα έργα και τις ημέρες τους όλα τα χρόνια της κρίσης, αλλά και το τελευταίο διάστημα με τα συνέδρια, όπου πρωταγωνίστησαν μαϊμούδες, νόθοι και μπράβοι, πρωτοστατεί στη νέα επίθεση, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στην πρόσφατη συνάντηση της διορισμένης διοίκησης της ΓΣΕΕ με τον πρωθυπουργό αποκαλύφθηκε ότι έχουν συμφωνήσει σε όλα: Στην επιθετική προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης, σε ειδικές οικονομικές ζώνες που ζητούν οι βιομήχανοι και οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις, στην κατάργηση και των ελάχιστων κλαδικών συμβάσεων που έχουν απομείνει, στην απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές, στο εκτεταμένο φακέλωμα συνδικάτων και συνδικαλιστών, σε νέες μαύρες λίστες».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Οργανωμένη απάντηση σε απολύσεις

Διαμαρτυρία χτες στο ξενοδοχείο «Electra Metropolis», κάλεσμα αγώνα στη «Νokia»

Να παρθεί πίσω η απόλυση εργαζόμενου, στην οποία προχώρησε η εταιρεία «Αγία Δύναμις ΑΕ» από το ξενοδοχείο «Electra Metropolis», απαίτησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, με κινητοποίηση το απόγευμα της Δευτέρας έξω από την επιχείρηση.

Ο εργαζόμενος, που απολύθηκε στα τέλη Αυγούστου, «ενόχλησε» την εργοδοσία όταν μαζί με το Συνδικάτο διεκδίκησε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, ενάντια στις καθημερινές υπερωρίες και τα κομμένα ρεπό. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων, ενώ την απόλυση έχουν καταγγείλει με ανακοινώσεις τους τα σωματεία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Athens Marriott» και «Royal Olympic».

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με εκπροσώπους της διεύθυνσης και ξεκαθάρισε πως κάθε απόλυση συνδικαλιστή και πρωτοπόρου εργαζόμενου είναι αιτία πολέμου. Στην κατεύθυνση αυτή το Συνδικάτο καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και σχεδιάζει νέα κινητοποίηση αν η εργοδοσία δεν ανακαλέσει την απόλυση μέχρι την Πέμπτη.

Στη «Νokia»

Στο μεταξύ, σε αγώνα ενάντια στις 60 απολύσεις που σχεδιάζει μέχρι το τέλος του 2019 η «Νokia» Ελλάδας καλεί η «Ταξική Ενότητα», και σ' αυτήν την κατεύθυνση απαιτεί να γίνει άμεσα Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου. Οπως υπογραμμίζει, «η εξέλιξη αυτή δίνει μια γεύση του τι σημαίνει για εμάς τους εργαζόμενους η "ανάπτυξη" της οικονομίας στην Ελλάδα, που επικαλούνταν τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η τωρινή της ΝΔ.

Μια "ανάπτυξη" με τα μέτρα των μνημονίων να μένουν στο απυρόβλητο και να ενισχύονται περαιτέρω (κατάργηση βάσιμου λόγου απόλυσης, φακέλωμα των μελών των σωματείων κ.ά.). Αντίστοιχες εξελίξεις υπάρχουν σε όλο τον κλάδο (ΟΤΕ, "Wind", "Cyta", κλείσιμο "Altec" σε μια νύχτα).

(...) Ολοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι, συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό και κλαδικό μας σωματείο, παλεύουμε για αυξήσεις σε μισθούς, επιστροφή των χαμένων της κρίσης, μείωση της εντατικοποίησης, ΣΣΕ. Βάζουμε φρένο στις απολύσεις».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΑΛΛΙΑΣ
Ευχαριστήριο για την αλληλεγγύη από ΠΑΜΕ και ΠΣΟ

Σε μήνυμά του που έφτασε στο ΠΑΜΕ, ο Amar Lagha, γγ της Ομοσπονδίας Εμπορίου Γαλλίας (CGT Commerce et Services), ευχαριστεί το ΠΑΜΕ και την ΠΣΟ για τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους ενάντια στη δίωξη που έχει στηθεί σε βάρος του. Μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις οργανώσεις που μας στήριξαν, είτε με ψηφίσματα ή με μηνύματα ηλεκτρονικά και άλλα ή ακόμα και με τη φυσική τους παρουσία. Η αλληλεγγύη αυτή δεν είχε σύνορα, όπως το μαρτυρούν τα πολλά μηνύματα που έφτασαν από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βραζιλία. Αυτό δείχνει ότι η πραγματική διεθνιστική αλληλεγγύη είναι ισχυρή και αποτελεσματική. Απόδειξη είναι η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ στις 30/8 μπροστά στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα».

Για την ίδια τη δικαστική εξέλιξη αναφέρει πως «μετά από πάνω από δύο ώρες εξέτασης, εξετάστηκα σε αντιπαράθεση με τον σεκιουριτά που δεν είναι άλλος από τον διευθυντή Ασφάλειας της εταιρείας "Conforama", κάτι που είχε ξεχάσει να αναφέρει κατά τη διάρκεια της μήνυσής του. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι δεν υπήρχε άσκηση βίας από μεριάς μου...

Είμαστε σε αναμονή της απόφασης του εισαγγελέα για το αν θα κλείσει την υπόθεση ή όχι. Τίποτα και κανένας δεν θα μας εμποδίσει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων, ούτε αυτή η κυβέρνηση υποχείριο του καπιταλισμού, ούτε αυτά τα αφεντικά - τραμπούκοι που καταστρέφουν τη ζωή μας».

Θυμίζουμε ότι ο Γάλλος συνδικαλιστής κλήθηκε σε απολογία από τη γαλλική αστυνομία για την πανεθνική κινητοποίηση που οργάνωσε η Ομοσπονδία CGT Commerce με τους εργαζόμενους των εμπορικών καταστημάτων «Conforama» στις 11 Ιούλη ενάντια στο κλείσιμο καταστημάτων και τις απολύσεις. Η εργοδοσία, που χρησιμοποίησε μπράβους και αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εργαζόμενους, προχώρησε σε καταγγελία εναντίον του συνδικαλιστή. Σε ένδειξη αλληλεγγύης το ΠΑΜΕ οργάνωσε διαμαρτυρία την Παρασκευή 30 Αυγούστου στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παρέμβαση σήμερα για το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα»

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στη Δράμα προγραμματίζει η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ, σήμερα Τρίτη στις 12.30 μ.μ., μετά το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που έγινε την προηγούμενη βδομάδα σε επιχείρηση μαρμάρου στο Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης, με θύμα έναν 25χρονο εργάτη. Με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, που αφήνουν την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας τρομακτικά υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη. Τέλος, χαρακτηρίζει πρόκληση την παρέμβαση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας - Θράκης προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη, με αίτημα την ένταξη του εξοπλισμού λατομείων μαρμάρου στο νέο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο - με στόχο να τους δοθεί ζεστό χρήμα - και την κυνική αιτιολόγηση ότι «η διευκόλυνση της ανανέωσης του εξοπλισμού από την πολιτεία θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ασφαλούς λειτουργίας (λιγότερα ατυχήματα)».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org