ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΧΙΟΣ - ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Οχι άλλα θύματα στο βωμό της υποχρηματοδότησης της Υγείας

Κινητοποίηση από σωματεία και φορείς, για τα αλλεπάλληλα θανατηφόρα περιστατικά τον τελευταίο χρόνο

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Χίου
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Χίου
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Χίου προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή σωματεία και φορείς του νησιού, μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ), ενώ για την ίδια μέρα το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ είχε προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου, η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου (ΠΟΑμεΑΒΑ), όπως και οι εκλεγμένοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Αφορμή για την κινητοποίηση στάθηκε ο θάνατος ενός ανθρώπου στο χωριό Τρύπες στην περιοχή Αμανή, λόγω έλλειψης γιατρού και οξυγόνου. Οπως καταγγέλλουν οι φορείς, είναι ο έκτος άνθρωπος που χάνεται σε έναν χρόνο λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, όπου οι ελάχιστοι αγροτικοί γιατροί έχουν στην ευθύνη τους δεκάδες χωριά, ενώ ακόμη το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νησί λειτουργεί μόνο μια βάρδια, λόγω έλλειψης πληρώματος.

Την ίδια ώρα, το Νοσοκομείο Χίου λειτουργεί με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40% και με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο. Στη νοσηλευτική υπηρεσία, στις 223 θέσεις που προβλέπονται από τον οργανισμό υπηρετούν 123 άτομα.

Στην ιατρική υπηρεσία, αντίστοιχα, στις 85 θέσεις που προβλέπονται υπηρετούν 57 άτομα. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη γιατρών ειδικοτήτων όπως νευρολόγου, ογκολόγου κ.λπ. Στη διοικητική υπηρετούν 39 άτομα από τα 67, ενώ για το παραϊατρικό προσωπικό στις 69 προβλεπόμενες θέσεις σήμερα υπηρετούν 37 άτομα.

Τα τεράστια κενά προσπαθούν να τα καλύψουν με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και συμβασιούχους με «μπλοκάκι», όπου νέοι και νέες εργάζονται με μισθούς πείνας και χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Ενώ άφθονα είναι και τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής.

Σωματεία και φορείς απαιτούν: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις σημερινές ανάγκες. Τη δημιουργία σύγχρονων κλινικών πλήρως στελεχωμένων με επιστημονικό, ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Την άμεση αποπεράτωση των κτιριακών υποδομών, που έχουν οδηγήσει σε «μπλακ άουτ» τη νοσηλευτική περίθαλψη.

ΣΕΑΑΝ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ
Να ανακληθεί τώρα η απαράδεκτη απόφαση της ΔΕΥΑ Χανίων

Με διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας απαίτησαν την πρόσληψη των δύο ικανών προς εργασία ανάπηρων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ με τη στήριξη και της ΠΟΜΕΕΑ, καταγγέλλοντας την προκλητική απόφαση του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ), που αρνείται να προσλάβει ανθρώπους με αναπηρία ικανούς προς εργασία και απαιτώντας να λυθεί άμεσα το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία προκήρυξη, την 3Κ/2018, με βάση την απόφαση του ΑΣΕΠ προσλήφθηκαν στη ΔΕΥΑΧ δύο ανάπηροι ικανοί προς εργασία. Παρ' όλα αυτά, το ΔΣ της ΔΕΥΑΧ, στη συνεδρίασή του στις 22 Αυγούστου, αρνούμενο να υλοποιήσει τη σχετική απόφαση του ΑΣΕΠ που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει τη νομιμότητα της πρόσληψης, αποφάσισε να μην προσληφθούν οι δύο εργαζόμενοι, επικαλούμενο «τον Εσωτερικό Κανονισμό Υπηρεσίας, που δεν επιτρέπει να προσληφθούν στο εργατοτεχνικό προσωπικό άνθρωποι που έχουν ποσοστό αναπηρίας».

Οι φορείς των αναπήρων απαίτησαν να αλλαχθεί ο κανονισμός και να καταργηθεί η συγκεκριμένη απαγόρευση ως παράνομη και απάνθρωπη, αλλά και να αλλάξει άμεσα η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ και να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΑΣΕΠ, ώστε να προχωρήσει η πρόσληψη των δύο αναπήρων, αφού κατέθεσαν εμπρόθεσμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ήταν υποχρεωμένοι να καταθέσουν με βάση την προκήρυξη.

Να σημειωθεί ότι ήδη στη ΣΕΑΑΝ φτάνουν καταγγελίες ότι σε ανάλογες περιπτώσεις υπηρεσίες του Δημοσίου και των ΟΤΑ τηρούν την ίδια απαράδεκτη στάση, τη στιγμή μάλιστα που οι εργασιακές θέσεις για ΑμεΑ είναι ελάχιστες. Η ΣΕΑΑΝ απαίτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας για τα φλέγοντα ζητήματα του χώρου.

Αντίστοιχη κινητοποίηση από σωματεία και φορείς έγινε και στα Χανιά. Κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας τους με τον δήμαρχο Χανίων, κατήγγειλαν τις τεράστιες ευθύνες του δήμου και απαίτησαν να προχωρήσει άμεσα τις προσλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Χανίων εξέφρασε τη συμπαράστασή του, αλλά υποστήριξε ότι προσλήψεις δεν μπορούν να γίνουν αν δεν υπογράψει ο επίτροπος.

Αλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Στο μεταξύ, τα οξυμένα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους, καθώς και η οργάνωση της δράσης το επόμενο διάστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποίησε η ΣΕΑΑΝ, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης.

Στη σύσκεψη μίλησαν ο Γιάννης Καμαρινός, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ο Χάρης Χουρδάκης, επικεφαλής της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ, και ο Γιώργος Μπίλης, μέλος της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ.

Επίσης παραβρέθηκε και χαιρέτισε η Νικολέτα Κάραλη, δασκάλα Ειδικής Αγωγής και μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών.

Με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά, η ΣΕΑΑΝ και ο Σύλλογος οργανώνουν τις παρεμβάσεις τους στα σχολεία Ειδικής Αγωγής, ενώ προετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους απέναντι στην αντιλαϊκή - αντιαναπηρική πολιτική, που υπαγορεύεται από τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου και περιλαμβάνει νέες μαζικές περικοπές σε επιδόματα, συντάξεις αναπηρίας, φάρμακα και θεραπείες.

Επίσης, αποφάσισαν την Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) να γίνει συνάντηση των γονιών και συλλόγων γονέων από τα ειδικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης και την παράλληλη στήριξη, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, μπροστά στις εξελίξεις που «τρέχουν» στην Ειδική Αγωγή.

Να καταβληθεί άμεσα το επίδομα αδείας

Την πρακτική της εργοδοσίας στην πτηνοτροφική επιχείρηση «Μιμίκος» (όμιλος Φιλίππου) να μην καταβάλλει το επίδομα αδείας σε μεγάλο μέρος των εργαζομένων καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας. Οπως εξηγεί, για μια ακόμα χρονιά φέτος το επίδομα δεν έχει καταβληθεί σε πολλούς εργαζόμενους, ενώ το προηγούμενο διάστημα η επιχείρηση τους χορηγούσε ...υποχρεωτικές άδειες, διάρκειας μιας μέρας, ροκανίζοντας με τον τρόπο αυτό σχεδόν το σύνολο της ετήσιας άδειάς τους. «Ετσι, αφού έχασαν τη δυνατότητα να περάσουν λίγες μέρες με τις οικογένειές τους, τώρα στερούνται και αυτό το ποσό, που για τα αφεντικά τους μπορεί να είναι λιγότερα από όσα ξοδεύουν αν βγουν μια ώρα έξω, αλλά για τα εργατικά νοικοκυριά είναι απαραίτητο για να καλύψουν έστω τις αυξημένες ανάγκες που έχει κάθε χρόνο αυτός ο μήνας», σημειώνει το Συνδικάτο. Απαιτεί να καταβληθεί το επίδομα αδείας και παράλληλα να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των υποχρεωτικών αδειών, να εφαρμοστούν σε όλους τους εργαζόμενους το 8ωρο και η 5ήμερη εργασία. Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τους εργαζόμενους να ενταχθούν στις γραμμές του για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Το πρόγραμμα του webradio του ΠΑΜΕ σήμερα Τρίτη έχει ως εξής:

Από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

Στις 6 μ.μ., εκπομπή του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών.

Στις 7 μ.μ., εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο».

Στις 8 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Τύπου - Χάρτου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ