ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εριξε κόκκινο στη νύχτα... μ' ένα τελευταίο μπλουζ

Σε μια από τις πολλές συμμετοχές του στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή
Σε μια από τις πολλές συμμετοχές του στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή
Βαθιά συγκίνηση προκάλεσε η απώλεια του αγαπημένου τραγουδοποιού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο οποίος «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών τα ξημερώματα της Δευτέρας. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 15.30, στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοέμβρη 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου και από μικρός έδειξε την αγάπη του για τη μουσική. Μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιουργεί με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983, οπότε και κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάζεται σε «Τερμίτες». Ο αγαπημένος δημιουργός σημάδεψε με τη διαρκή του παρουσία στη δισκογραφία και στη σκηνή όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν. Το 1989 ξεκίνησε η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτη και ερμηνευτή και ακολούθησαν διάφορες δουλειές.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας υπήρξε από τους καλλιτέχνες που πέρασαν για πολλά χρόνια από τις σκηνές του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». «Ταιριάζουν τα χνότα μας με την ΚΝΕ», δήλωνε το 1996 μιλώντας για τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ. Μέχρι το 2013, που ήταν και η τελευταία εμφάνισή του στη μεγάλη γιορτή της νεολαίας, τραγούδησε μαζί με το κοινό «ρίξε κόκκινο στη νύχτα», έναν στίχο που αποτύπωσε το κάλεσμα για στήριξη στο κόκκινο της ελπίδας και της ανατροπής. Παράλληλα, στη διαδρομή του ήταν παρών και σε μία σειρά εκδηλώσεις συνδεδεμένες με λαϊκές διεκδικήσεις και με κάθε αφορμή κατέθετε προβληματισμούς και ανησυχία για ζητήματα του λαού και ειδικά της νεολαίας. Συμμετείχε σε συζητήσεις στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή», σε συναυλίες που διοργάνωναν σωματεία, συνδικάτα, φορείς του κινήματος, καθώς και σε Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ.

«Ηρθε η ώρα να αποφασίσεις με ποιον θα πας και ποιον θ' αφήσεις. Είναι απλά τα πράγματα τώρα πια. Πρέπει να υπάρχουν και κάποιοι που λένε "όχι"... Μ' αυτούς που αγωνίζονται πρέπει να συστρατευτούμε όλοι», δήλωνε το 2006 όντας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Στη διάρκεια της ανήσυχης πολύχρονης καλλιτεχνικής του διαδρομής συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες. Μεταξύ τους οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, « Εmigre», Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, «Κίτρινα Ποδήλατα», Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, «Μagic De Spell», Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλιππος Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής κ.ά. Επίσης, είχε συνεργαστεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, την Χαρούλα Αλεξίου, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Κώστα Μακεδόνα κ.ά.

Motion Team

Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα εξέδωσαν ο πρωθυπουργός, το υπουργείο Πολιτισμού, πολιτικά κόμματα κ.ά.

Μια βραδιά με «μουσικές νουβέλες»

Ο Θ. Μπακαλάκος (φωτ. αρχείου)
Ο Θ. Μπακαλάκος (φωτ. αρχείου)
Ο Θωμάς Μπακαλάκος «έντυσε» μουσικά τη χτεσινή βραδιά στο 48ο Φεστιβάλ Βιβλίου, στο Ζάππειο.

Ο συνθέτης, μαζί με το μουσικό σύνολο «Ανέλιξη», αποτελούμενο από έξι κορυφαίους Ελληνες μουσικούς, παρουσίασε μια επιλογή από τις χαρακτηριστικές «μουσικές νουβέλες» του. Πρόκειται για έργα σύγχρονης μουσικής δωματίου, που προβάλλονται διεθνώς ως νέο είδος στη μουσική σκηνή.

Στο πρόγραμμα ακούστηκαν τα έργα:

«Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί» για κουαρτέτο εγχόρδων, «Κλειστός χορός Αργιθέας» για τρίο για κλαρινέτο, πιάνο και βιολί, «Γιούργια στα Παλιούρια» για κουαρτέτο εγχόρδων και «Πλαστήρας» για σεξτέτο για κουαρτέτο εγχόρδων, κλαρινέτο και πιάνο, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά». Ακόμα, τα έργα «Ιόνιο - Η μουσική του Σεπτέμβρη» για κλαρινέτο και βιόλα, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Ιονίων Νήσων», και «Πέρα στους πέρα κάμπους» για πιάνο, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Αιγαίου».

Στην ερμηνεία οι μουσικοί: Απόστολος Παληός (σόλο πιάνο), Αγγελος Πολίτης (κλαρινέτο) και κουαρτέτο «L' anima»: Στέλλα Τσάνη (πρώτο βιολί), Μπρουνίλντα Ευγενία Μάλο (δεύτερο βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα) και Λευκή Κολοβού (τσέλο).

«Μας αφήνει για συντροφιά τον πλούτο της δημιουργίας του»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Ενας ακόμη σπουδαίος μουσικός δημιουργός έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, αφήνοντάς μας για συντροφιά τον πλούτο της δημιουργίας του.

Οπως όλα αυτά τα χρόνια, από το ξεκίνημά του στη "Συντροφιά" μέχρι τη στιγμή που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, μας συντρόφευε με τη μουσική και τα τραγούδια του, θα συνεχίσει να μας συντροφεύει στις μικρές και μεγάλες στιγμές μας.

Εγγονός του εκτελεσμένου, τον Απρίλιο του 1948, Βολιώτη αγωνιστή Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, έδινε δυναμικό "παρών" και στο κίνημα, με όπλο του τη μουσική του, ρίχνοντας "κόκκινο στη νύχτα". Θα θυμόμαστε πάντα τη συμμετοχή του στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Σε εκλογικές μάχες που έδινε το Κόμμα, με δηλώσεις στήριξης, αλλά και τη συμμετοχή του δυναμικά και ενεργά, όπως το 2006 που εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στο δήμο της Αθήνας με το συνδυασμό του ΚΚΕ "Συμπαράταξη για την Αθήνα".

Το ΚΚΕ τον αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Καταγγελίες για καθυστέρηση

Με τραγικό τρόπο έρχονται, για πολλοστή φορά, στην επιφάνεια οι επικίνδυνες και εγκληματικές συνέπειες της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης, υποβάθμισης και υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Νέα ερωτήματα έρχεται να προσθέσει ο θάνατος, χτες, του γνωστού τραγουδοποιού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν νωρίς το μεσημέρι το φως της δημοσιότητας, τα ξημερώματα της Δευτέρας ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο για επείγον περιστατικό στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, όπου λόγω έλλειψης προσωπικού δεν υπήρχε βάρδια εκείνη την ώρα. Η κλήση έγινε στις 4.27 το πρωί στην περιοχή Πτελεός Μαγνησίας, όπου διέμενε ο τραγουδοποιός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΚΑΒ, «η κλήση διαβιβάστηκε στο ΕΚΑΒ σε Κινητή Μονάδα με Ιατρό (ΚΙΜ), η οποία αφίχθη στο σημείο στις 05.10 (σ.σ. δηλαδή το ασθενοφόρο έφτασε 45 λεπτά αργότερα). Η Ιατρός της Κινητής Ιατρικής Μονάδας διαπίστωσε το θάνατο του τραγουδοποιού (...) ακολούθησε η διακομιδή στο νοσοκομείο του Βόλου, με άφιξη στις 06.18, προκειμένου να πραγματοποιηθεί νεκροτομή για τα αίτια θανάτου».

Να σημειωθεί ότι η απόσταση από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού μέχρι τον Πτελεό είναι 30 χιλιόμετρα, ενώ από τον Βόλο, απ' όπου ξεκίνησε το ασθενοφόρο, είναι 70 χιλιόμετρα, με μεγάλο μέρος της διαδρομής να είναι επαρχιακός και κακοτράχαλος δρόμος.

«Οσοι ανεύθυνα καταλογίζουν ευθύνες, υπονοώντας ότι ο τραγουδοποιός μπορεί να ζούσε εάν είχε πάει στο σημείο το ασθενοφόρο του ΚΥ Αλμυρού, οφείλουν να γνωρίζουν πως σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να περιμένουν την ιατροδικαστική έκθεση», είναι η απάντηση του ΕΚΑΒ, όπως προωθήθηκε από το υπουργείο Υγείας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
"Εφυγε ένας αγαπημένος φίλος... "

Σε δήλωσή του για το θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Ενας αγαπημένος φίλος του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", από τις αρχές της δεκαετίας του '90, "έφυγε" αφήνοντας τα τραγούδια του, που τόσα χρόνια τραγουδάγαμε μαζί, ρίχνοντας "κόκκινο στη νύχτα"».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ