ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρέμβαση με αφορμή τις πολιτικές μεταπηδήσεις παρατάξεων

Πολλαπλά αποκαλυπτική στάθηκε η διαδικασία ανάδειξης του προεδρείου και των επιτροπών (Οικονομική και Ποιότητας Ζωής) του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αφού απέδειξε το πόσο ανούσιες και κυρίως ψεύτικες ήταν οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις διαφόρων παρατάξεων. Τα παραπάνω σχολιάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Θεσσαλονίκης, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει καμία διάθεση να κρίνει ηθικά καμιά από τις πλευρές που συμμετείχαν στο πάρτι μεταπηδήσεων μεταξύ παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Το έδαφος για μετατοπίσεις, συγκολλήσεις, σαλαμοποίηση παρατάξεων (ουδείς γνωρίζει την πολιτική τους βάση) δεν είναι μόνο ο πρόσφατος νόμος της ΝΔ περί "κυβερνησιμότητας". Είναι, κυρίως, η ταύτισή τους στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική που θεωρεί τους δήμους αντιπροσώπους του αντιλαϊκού κεντρικού κράτους, τοπικό τροχονόμο μεγάλων συμφερόντων, "μοχλό ανάπτυξης" για το κεφάλαιο.

Η ταύτισή τους ξεθώριασε το ανέκδοτο των προεκλογικών "διαφορών". Δεν εξαιρείται, βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ που αναλαμβάνει πάλι τον ειδικό ρόλο της "αντιπολίτευσης" - εναλλακτική της ίδιας πολιτικής, στον οποίο διέπρεψε για 4 χρόνια.

Με τον "Κλεισθένη" παρέδωσε παραπέρα τους δήμους στις μνημονιακές δεσμεύσεις, σε επιχειρήσεις, εργολάβους. Η ΝΔ με το "επιτελικό" κράτος της και την "κυβερνησιμότητα", ανατρέποντας και την όποια αναλογικότητα και σεβασμό της λαϊκής ψήφου, θωρακίζει, υλοποιεί τον "Κλεισθένη", συγκεντρώνοντας όλη την εξουσία σε δημοτικές παρατάξεις που εκφράζουν λιγότερο από το 15% των ψηφοφόρων (Εχει όμως το θράσος να ζητά από τους εργαζόμενους πλειοψηφίες άνω του 50% για να κηρύξουν μια απεργία με μια διαδικασία "φακελώματός" τους).

Ετσι το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε "εξ οφίτσιο" - χωρίς να προηγηθεί η παραμικρή διαδικασία ψηφοφορίας! Για δε τις επιτροπές, όπου ήταν εξαρχής δεδομένη, ελέω νόμου, η πλειοψηφία για την παράταξη του δημάρχου, η σύμπραξη πολλών αιρετών που... "είδαν το φως το αληθινό" τις προηγούμενες μέρες και "ανεξαρτητοποιήθηκαν" από τις παρατάξεις με τις οποίες εκλέχτηκαν, κατέστησε τις πλειοψηφίες θηριώδεις. "Θηριώδεις" με δεδομένο ότι, όπως μπορεί να θυμηθεί ο καθένας, η παράταξη του δημάρχου συγκέντρωσε λιγότερο από το 15% στον πρώτο γύρο...

Και γι' αυτό μετεκλογικά δεν μπήκε κανένας από τη διοίκηση και τους συμπράττοντες στον κόπο να εξηγήσει στο λαό της Θεσσαλονίκης στη βάση ποιας πολιτικής κατεύθυνσης και ποιων στόχων έγιναν οι διάφορες μεταπηδήσεις από τη μια παράταξη στην άλλη... Για τον ίδιο λόγο, τέλος, και οι αντιδράσεις των παρατάξεων που είδαν τα μέλη τους να τις εγκαταλείπουν είναι υποτονικές και δεν θίγουν ούτε καν το νόμο της ΝΔ που άναψε το "πράσινο φως"».

Τέλος, αναφέρεται στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα (υποχρηματοδότηση δήμων, φορομπηξία δημοτών, ελλείψεις προσωπικού, σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, νηπιαγωγείων, αντισεισμικής προστασίας, παράδοση των δημοτικών λειτουργιών σε εργολάβους, μεθόδευση ιδιωτικοποίησης και της καθαριότητας καθώς και του απαράδεκτου ΟΑΣΘ, της ΔΕΘ, της παραλίας κ.λπ.) και ξεκαθαρίζει ότι λύση σε αυτά μπορεί να δώσει «μόνο η λαϊκή οργάνωση και κινητοποίηση στην οποία θα πρωτοστατήσει η "Λαϊκή Συσπείρωση", μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και έξω στις γειτονιές».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Επίσκεψη στο νέο χώρο δημιουργίας με επίκεντρο το Καρναβάλι

Ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων
Ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων
Την πορεία υλοποίησης των εργασιών στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων της Πάτρας, που μετατρέπεται σε έναν νέο τόπο δημιουργίας με επίκεντρο το Πατρινό Καρναβάλι, διαπίστωσε χτες, από κοντά, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης.

Ο δήμος Πατρέων υλοποιεί το έργο για τη διαμόρφωση του χώρου των Παλαιών Σφαγείων σε Κέντρο Δημιουργικής Βιομηχανίας, με βάση σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Εργου. Από τον Απρίλη του 2019, οπότε υπογράφηκε η σύμβαση και εγκαταστάθηκε το εργοτάξιο του αναδόχου, οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου διαμόρφωσης των χώρων έχει μέγιστη διάρκεια μέχρι τον Απρίλη του 2020, ωστόσο με βάση τους τρέχοντες ρυθμούς υλοποίησης είναι βέβαιο ότι το έργο θα παραδοθεί αρκετά νωρίτερα.

Η τελική διαμόρφωση των χώρων θα περιλαμβάνει: Κτίρια διοίκησης. Χώρο προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού. Χώρο προβολής της ιστορίας του Καραγκιόζη και παρουσίαση του τρόπου εργασίας δημιουργού φιγούρων του Καραγκιόζη. Χώρο παρουσίασης καρναβαλικών δημιουργιών, στολών, καπέλου, μάσκας και άλλων κατασκευών, με παρουσίαση της δουλειάς των δημιουργών σε πραγματικό χρόνο. Χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με έμφαση στο Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη. Χώρο παρουσίασης της διαδικασίας κατασκευής και αναπαραγωγής προϊόντων των δημιουργών σε τρισδιάστατη απεικόνιση (3D scanning - 3D printing). Πολυχώρο εκδηλώσεων. Χώρο περιοδικών εκθέσεων συνυφασμένων με τις δράσεις του έργου.

Ο Κ. Πελετίδης, σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να δούμε από κοντά την πορεία των έργων για την ανακατασκευή του χώρου των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, που η παραχώρησή του από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές σε μεγαλοεπιχειρηματίες επενδυτές τον κατέστρεψαν στην κυριολεξία φεσώνοντας τον δήμο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Βλέπουμε ότι προχωρούν τα έργα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπολογίζουμε ότι μέχρι τον Απρίλη του 2020 το κτίριο και οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμα. Η πόλη μας επιτέλους θα αποκτήσει έναν μόνιμο σύγχρονο χώρο, που όλο το χρόνο θα λειτουργεί ως κυψέλη δημιουργίας και προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού».

Σεισμοί σε Κρήτη και Δημητσάνα

Σεισμός μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 3.58 τα ξημερώματα στην Κρήτη, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Τυμπακίου. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 36 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τυμπακίου, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 10,7 χιλιόμετρα.

Μικρή αλλά αισθητή σεισμική δόνηση σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής κοντά στη Δημητσάνα Αρκαδίας. Η δόνηση ήταν μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε επίκεντρο 16 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά της Δημητσάνας. Το εστιακό βάθος ήταν στα 5 χιλιόμετρα.


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2020

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ κυκλοφόρησε, ήδη, το Επετειακό -αφιερωμένο στα 75 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών- ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του 2020 με πλούσια ύλη, ένα «ιστορικό ντοκουμέντο» για τις αιτίες και τους υπεύθυνους για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τον τιτάνιο αγώνα των λαών με τα απελευθερωτικά - αντιστασιακά κινήματα επικεφαλής των οποίων ήταν τα Κομμουνιστικά Κόμματα. Και, κυρίως, για τη μεγάλη προσφορά της σοσιαλιστικής ΕΣΣΔ με τον ηρωϊκό Κόκκινο Στρατό της που τσάκισε το ναζιστικό τέρας χτυπώντας το και μέσα στη βάση του, το Βερολίνο.

Μέσα από τις καλαίσθητες σελίδες του Ημερολογίου 2020, κατά μήνα, παρουσιάζονται συνοπτικά τα κυριότερα γεγονότα και οι γιγαντομαχίες που διεξήγαγαν ο Κόκκινος Στρατός και ο λαός της ΕΣΣΔ με κορυφαίες εκείνες του Στάλινγκραντ, των τεθωρακισμένων στο Κουρσκ και για την κατάληψη του Βερολίνου. Παράλληλα, στο Ημερολόγιο του 2020 της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με την αφορμή των 75 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης -που οι ιμπεριαλιστές επιδιώκουν να ξεχάσουν οι λαοί και να μη μαθαίνει η νεολαία- παρουσιάζονται, σε γενικές γραμμές, η μεγάλη συνεισφορά του ελληνικού λαού -με τη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, όπου πρωτοστάτησαν το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές, στον αγώνα για το διώξιμο των ναζί κατακτητών και την απελευθέρωση της χώρας μας με τεράστιες θυσίες.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον Ημερολόγιο, όπως βεβαίως και τα ημερολόγια των προηγούμενων χρόνων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που έχει και συλλεκτική αξία και αξίζει να κοσμεί τις συλλογές και βιβλιοθήκες όλων των αγωνιστών/στριών, των φίλων και απογόνων της Εθνικής μας Αντίστασης και του ΔΣΕ.

  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2020 της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη και, βεβαίως, στην Αθήνα στο περίπτερο της Αντίστασης. Στο επόμενο διάστημα θα διατίθεται από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην Αθήνα (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος - Πεδίον Αρεως) και στα κατά τόπους Παραρτήματά της σ' όλη τη χώρα.
Τραυματισμός 17χρονης από καπνογόνο

Τραυματισμός 17χρονης από καπνογόνο σημειώθηκε σε συναυλία. Η νεαρή φέρει τραύματα στο στήθος και στο χέρι της. Το περιστατικό του τραυματισμού της ανήλικης μαθήτριας συνέβη όταν ένας άγνωστος, κατά τη διάρκεια συναυλίας σε κατάστημα της περιοχής του Ελληνικού, πέταξε ξαφνικά ένα αναμμένο καπνογόνο. Ενώ ένα από τα πιο γνωστά νεανικά συγκροτήματα βρισκόταν στην σκηνή και το κοινό διασκέδαζε, άγνωστος άναψε ένα καπνογόνο και στη συνέχεια το πέταξε, με αποτέλεσμα αυτό να προσγειωθεί στην 17χρονη και να την τραυματίσει στο χέρι και στο στήθος. Η 17χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου της χορηγήθηκαν και οι πρώτες βοήθειες, προτού επιστρέψει στο σπίτι της. Το άτομο που πέταξε το καπνογόνο δεν έχει εντοπιστεί.

Πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας

Πυρκαγιά σε δασική έκταση ξέσπασε χτες στην περιοχή Ελαιώνων Πανοράματος του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Αμεσα κινητοποιήθηκαν 23 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 14 πυροσβέστες και ελικόπτερο. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτική έκταση και στη θέση Μάρμαρο Μυτιλήνης. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 16 πυροσβέστες με 5 οχήματα και 2 PZL. Οι φωτιές από το απόγευμα ήταν σε ύφεση.

Οριοθετημένες ήταν χτες οι πυρκαγιές στα Σκουτερά Αγρινίου και στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας. Η πρώτη εκδηλώθηκε στις 6/9 και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 52 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 3 πεζοπόρα τμήματα, 2 ελικόπτερα και 2 PZL. Η δεύτερη εκδηλώθηκε στις 7/9 και στην περιοχή επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, 2 αεροσκάφη και 2 PZL.

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή σε δασική έκταση στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε σε χαράδρα και έκαψε πεύκα και πουρνάρια. Κινητοποιήθηκαν 23 πυροσβέστες, 11 οχήματα και 2 αεροσκάφη. Φωτιά εκδηλώθηκε το Σάββατο στο δάσος του Σέιχ Σου, στο ύψος των Κωνσταντινουπολίτικων Θεσσαλονίκης. Οι φλόγες έκαψαν χαμηλή βλάστηση και ξερά χόρτα. Επιτόπου έσπευσαν 7 οχήματα με 21 πυροσβέστες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ