ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Απαράδεκτη η στάση ΕΕ - κυβέρνησης για τις γερμανικές οφειλές

Ανακοίνωση - καταγγελία για την άρνηση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να διερευνήσει την Αναφορά για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις

«Πρόκληση ενάντια στον ελληνικό λαό, την ηρωική ΕΑΜική Αντίσταση και τις βαριές θυσίες του στην πάλη κατά του φασισμού και προσβολή απέναντι στην ιστορική μνήμη και την αντιφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης», χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την προχτεσινή απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να «κλείσει» χωρίς καμιά συζήτηση την Αναφορά που είχε καταθέσει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ - με τη στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ - για τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει το γερμανικό κράτος στο λαό και τη χώρα μας για τα εγκλήματα των ναζιστικών κατοχικών στρατευμάτων.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τονίζει:

«Η στάση αυτή των οργάνων της ΕΕ δείχνει χαρακτηριστικά πως η ιμπεριαλιστική αυτή ένωση κάθε άλλο παρά τα συμφέροντα των λαών υπηρετεί, αρνούμενη να αναγνωρίσει τα δίκια των λαών, όπως αυτό της απόδοσης από το γερμανικό κράτος των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα.

Ομως, απαράδεκτη είναι και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης που, αντί να τοποθετηθεί και να υποστηρίξει το δίκιο του λαού και της χώρας μας, στην ουσία, αρνήθηκε να υποστηρίξει την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών οφειλών και αποζημιώσεων. Απλώς, "για να ρίξει στάχτη στα μάτια", αντί επίσημης τοποθέτησης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατέθεσε κοινή επιστολή των προέδρων της Βουλής, Ν. Βούτση, και της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Τρ. Μηταφίδη, με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού που έγιναν πρόσφατα στο Κομμένο Αρτας και το πόρισμα της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις οφειλόμενες πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο που δεν έχει συζητηθεί καν στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα, η επιστολή αυτή στάλθηκε όχι απευθείας αλλά "δι' αντιπροσώπου", της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κούνεβα!

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καταγγέλλει την ΕΕ και την απαράδεκτη στάση της να αρνείται να τοποθετηθεί αν αποδέχεται τις διεθνείς συμφωνίες που καθόρισαν τις πολεμικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και το ότι ισχυρίζεται πως το ζήτημα είναι διμερές μεταξύ Ο.Δ. Γερμανίας και Ελλάδας, σαν Πόντιος Πιλάτος...

Επίσης, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που, ενώ δημαγωγεί ασύστολα πως διεκδικεί τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, στην πράξη - όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις - το αρνείται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τη μη κατάθεση επίσημα του αιτήματος στην Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ, η κυβέρνηση έδωσε το πρόσχημα στην ΕΕ να αρνηθεί καν τη συζήτηση της σχετικής Αναφοράς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη δίκαιη διεκδίκηση του λαού μας, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τονίζει:

«Πέρα από τις καταγγελίες των παραπάνω - έχοντας δεδομένη και τη συμπαράσταση και αγωνιστική διεκδίκηση του ΚΚΕ, που είναι το μοναδικό κόμμα που διαχρονικά παλεύει για να πληρωθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις - η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διαβεβαιώνει τους περήφανους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τους φίλους και τους απογόνους πως θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι να δικαιωθεί ο λαός μας.

  • Αμεσα, η διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Πέμπτη 15/9, στις 6.30 μ.μ., διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, των φίλων και απογόνων μπροστά στα γραφεία της ΕΕ (Βασ. Σοφίας). Καλούνται οι αγωνιστές, φίλοι και απόγονοι να συμμετέχουν μαζικά με τα λάβαρα της Αντίστασης.
  • Την Τρίτη 13/9 το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ με τον πρόεδρό της Χρ. Τσιντζιλώνη, δίνει συνέντευξη Τύπου για ενημέρωση στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Αν ήξεραν ότι είμαι ζωντανός δε θα με άφηναν»...

Με την κατάθεση του Α. Εμπάρακ ξεκίνησε η εξέταση για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες

«Οταν πας να σκοτώσεις, δεν πας άσχετα, ξέρεις πού είναι, όλοι μαζί ήταν, σαν να είχαν σχέδιο (...) Αν ήξεραν ότι είμαι ζωντανός, δεν θα με άφηναν. Πίστεψαν ότι με σκότωσαν και κάποιος είπε "πάμε"»...

Τα παραπάνω κατέθεσε χτες, απαντώντας σε ερωτήσεις, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Αμπουζίντ Εμπάρακ, για την άγρια επίθεση που δέχτηκε στις 12/6/2012 από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα.

«Ξέρω ότι θέλουν να σκοτώσουν, να διώξουν όλους τους ξένους», απάντησε για τη Χρυσή Αυγή και τους μετανάστες. Μάλιστα, είπε στο δικαστήριο ότι έχει ακούσει για παρόμοιες επιθέσεις σε μετανάστες και θυμήθηκε τον Αιγύπτιο εργάτη Ουαλίντ, που βρέθηκε όπως είπε αλυσοδεμένος στη Σαλαμίνα.

Ο Α. Εμπάρακ περιέγραψε την απρόκλητη επίθεση από 15-17 χρυσαυγίτες, ενώ κοιμόταν κατάχαμα στην ταράτσα του σπιτιού που τον φιλοξενούσε στην Ελλάδα, μια χώρα που θεωρούσε «ασφαλή». Μίλησε για τα προβλήματα υγείας που έχει μέχρι και σήμερα. Οπως κατέθεσε χαρακτηριστικά, «φοβάμαι ακόμη και όταν περπατάω, όλοι οι ξένοι φοβούνται. Είμαι πεθαμένος. Δεν θα 'χει διαφορά, ακόμη κι αν με σκοτώσουν έξω από το δικαστήριο. Δεν μπορώ πια να ταΐσω τα παιδιά μου».

Με τη βοήθεια μεταφράστριας, είπε: «Εκείνο το βράδυ, είχε πολλή ζέστη, κοιμόμουν στην ταράτσα από τις 11.30 μ.μ. (...) Με χτύπησαν στο πόδι, στο γόνατο, δυο - τρεις φορές. Εβγαλα την κουβέρτα από το πρόσωπο. Είδα τέσσερα άτομα σε μια άκρη και άλλα μπροστά μου, δεν ξέρω πόσα... Περίπου 15-17 άτομα ήταν στην ταράτσα. Με χτυπούσαν στην αρχή 4-5 άτομα. Ενας κρατούσε σίδερο, οι υπόλοιποι με χτυπούσαν με ξύλα. Αρχισαν να με χτυπάνε όλοι, κάποιοι με τα πόδια, με τα χέρια. Αυτός με το σίδερο με χτύπησε στο πρόσωπο, το πόδι μου έχει ακόμη πρόβλημα, δεν μπορώ να σταθώ όρθιος (σ.σ. καταθέτει καθιστός). (...) Δέχτηκα πολλά χτυπήματα στο κεφάλι και την κοιλιά, 20-50. Δεν θυμάμαι, με χτύπησαν πολύ (...) όλοι φορούσαν μαύρες μπλούζες. Δεν συγκράτησα χαρακτηριστικά, κοιμόμουν, ήταν σκοτάδι. Αυτός που μπορεί να ξέρει πώς ήταν, είναι ο Αχμεντ (σ.σ. ο αλιεργάτης από την οικογένεια που τον φιλοξενούσε) τους είδε όταν έσπασαν την πόρτα. (...) Θα σας σκοτώσουμε απόψε, είχαν πει στον Αχμεντ.

(...) Είχα πληγές και χτυπήματα σε όλο το σώμα, έκανα ράμματα. Εχασα τις αισθήσεις μου, δεν ήξερα αν ήταν βράδυ ή πρωί, στο νοσοκομείο απέκτησα πάλι συνείδηση. Περίπου 17-18 ημέρες έμεινα στο νοσοκομείο (...) σχεδόν 33 ημέρες έτρωγα με καλαμάκι, τα κόκαλα στο πρόσωπό μου ήταν σπασμένα. Είχα πόνους στην κοιλιά μια εβδομάδα ολόκληρη και έξι - επτά μήνες υπέφερα. Μετά από αυτό έχω προβλήματα με την υγεία μου, δεν μπορώ να δουλέψω κανονικά. Μια μέρα δουλεύω, τρεις μέρες κάθομαι».

Ο μάρτυρας είπε ότι ήρθε στην Ελλάδα πριν 5 χρόνια χωρίς την οικογένειά του, που ζει στην Αλεξάνδρεια, για να δουλέψει και να μπορέσει να ταΐσει τα παιδιά του.

Κατήγγειλε στο δικαστήριο ότι μετά τη δολοφονική επίθεση και ενώ ήταν στο νοσοκομείο, έγινε προσπάθεια εξαγοράς του (πρόταση προς το φίλο του, Αχμέντ) για να μην «προχωρήσει» η υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών προσπάθησαν λίγο έως πολύ να δείξουν ότι η δολοφονική επίθεση του τάγματος εφόδου ήταν περίπου ανώδυνα χτυπηματάκια... Ενώ ενδεικτικές του χαρακτήρα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και της στάσης της απέναντι στους μετανάστες ήταν οι ερωτήσεις τύπου «γιατί μένεις στην Ελλάδα αφού δεν βγάζεις χρήματα», «γιατί δεν πας σε μια άλλη χώρα της ΕΕ» κ.τ.λ.

Να επισημανθεί ότι η πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα αυστηρή με συνηγόρους υπεράσπισης των χρυσαυγιτών, καθώς εκτίμησε ότι μιλούσαν και γελούσαν κατά τρόπο ανάρμοστο κατά την κατάθεση του μάρτυρα. Το δικαστήριο, τέλος, διέταξε την αυτοπρόσωπη παρουσία στο εδώλιο των 5 κατηγορουμένων που σχετίζονται με την υπόθεση των αλιεργατών, οι οποίοι δεν βρίσκονταν στο δικαστήριο.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Για προώθηση των μπίζνες στο Μαρόκο

Επίσκεψη εργασίας στο Μαρόκο πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διευρύνει τα πεδία κερδοφορίας για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, στήνοντας κομπρεμί με κεφάλαια του εξωτερικού.

Σε αυτήν τη βάση, έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της Βουλής του Μαρόκου, ενώ είχε «εποικοδομητικές» - όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΞ - συναντήσεις με τους υπουργούς Ανώτερης Εκπαίδευσης, Επιστημονικής Ερευνας και Επιμόρφωσης Υπαλλήλων, Υποδομών, Μεταφορών και Διοικητικής Μέριμνας. Παράλληλα, είχε διαβουλεύσεις με τους υφυπουργούς Εξωτερικών και Βιομηχανίας και Εμπορίου, καθώς και τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Μαρόκου.

Οπως αναφέρεται από το ελληνικό ΥΠΕΞ: «Κατά τις συναντήσεις διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα δόθηκε έμφαση στην προετοιμασία της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής που προγραμματίζεται να λάβει χώρα στο Ραμπάτ κατά το 2017. Η επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Β. Αφρικής».

Παραπέρα, κατά την επίσκεψη υπεγράφησαν συμφωνίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή αποτελεσματικότητα, την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Τέλος, ο Δ. Μάρδας συναντήθηκε με Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Μαρόκο.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Συναντήσεις, προσφυγές και «πόθεν έσχες»

Μέχρι σήμερα το βράδυ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος «πόθεν έσχες» των προσωρινών υπερθεματιστών των 4 τηλεοπτικών αδειών, ενώ μέχρι χτες δεν ήταν ξεκάθαρο εάν ο έλεγχος θα αφορά το σύνολο του τιμήματος της κάθε άδειας ή μόνο την πρώτη δόση. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, αναμένεται η επικύρωσή της από τον γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λ. Κρέτσο, ενώ στη συνέχεια δίνεται διορία 15 ημερών για την καταβολή της πρώτης δόσης. Στις 16/9 αναμένεται και η απόφαση του ΣτΕ για τις προσφυγές των καναλαρχών.

Στο μεταξύ, ο τηλεοπτικός σταθμός «Alpha» προσέφυγε χτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «αθέμιτο ανταγωνισμό», στρεφόμενος κυρίως κατά του Ι. Σαββίδη, με αφορμή τις δηλώσεις του μετά τη λήξη της διαδικασίας.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό χτες, υπήρξαν συναντήσεις κατά τις τελευταίες μέρες μεταξύ του Β. Μαρινάκη και του Στ. Ψυχάρη. Χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα, διαρροές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις τους περιλαμβάνουν και το μέλλον του «MEGA».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ