ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Σήμερα διαδηλώνουμε σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη
  • Στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα
  • Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους

MotionTeam

Με δύο μεγάλα λαϊκά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι ταξικές δυνάμεις δίνουν σήμερα απάντηση στην αντιλαϊκή πρόκληση.

«Τέρμα οι θυσίες για τα κέρδη και την κρίση της πλουτοκρατίας», διατρανώνουν σήμερα εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, φοιτητές, άνεργοι στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα. Διαδηλώνουν και δηλώνουν την αντίθεσή τους στη νέα φοροληστεία για να αυξηθούν οι φοροαπαλλαγές της πλουτοκρατίας. Απαιτούν: Κάτω οι φόροι και η ληστεία της ζωής μας. Δίνουν αποφασιστική απάντηση στα νέα βάρβαρα μέτρα που κατακρεουργούν τα δικαιώματα και συνολικά τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Μέχρι και χτες, λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου, συνδικάτα, σωματειακές επιτροπές, απλοί εργαζόμενοι μετέφεραν το κάλεσμα για το σημερινό συλλαλητήριο. Συζήτησαν με τους εργαζόμενους σε εμπορικές επιχειρήσεις, στα γιαπιά, στα ξενοδοχεία, στα εργοστάσια στο μέταλλο, στο φάρμακο, στα τρόφιμα - ποτά για την αναγκαιότητα η αγανάκτησή τους να μετατραπεί σε οργανωμένη πάλη. Εξορμήσεις, μεταξύ άλλων, έγιναν στη ΦΑΜΑΡ στην Ανθούσα και στις ΤΖΕΝΕΦΑΡΜ, ΑΝΤΕΛΚΟ και ΕΛΠΕΝ. Στα εμπορικά καταστήματα ΝΟΤΟΣ ΓΚΑΛΕΡΙ, ΧΟΝΤΟΣ ΣΕΝΤΕΡ Ομόνοιας και Ιπποκράτους, στα σούπερ μάρκετ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στο Παγκράτι και την Καλλιθέα και στο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ Καλλιθέας.

Στον Πειραιά χτες το αγωνιστικό κάλεσμα έφτασε στο εργοστάσιο μετάλλου ΝΤΟΜΟΥΣ, στα ξενοδοχεία του Πειραιά, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, στους εργαζόμενους των δήμων και των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Περάματος.

Μαχητικά και στη Θεσσαλονίκη

Λίγο αργότερα, τη σκυτάλη του αγώνα παίρνουν στα χέρια τους εργάτες, υπάλληλοι, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, φτωχοί αγρότες, νεολαίοι, γυναίκες, που από κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης, αλλά και τους νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας ανταμώνουν σήμερα στο πανεργατικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από εκεί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη ΔΕΘ.

Η προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων από τους νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας θα ξεκινήσει στις 5.30 μ.μ., από το Λιμάνι.

Η πανεξόρμηση των ταξικών δυνάμεων συνεχίζεται μέχρι την τελευταία ώρα. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πικετοφορία στην Καλαμαριά.

Στην κλωστοϋφαντουργία της ΦΙΕΡΑΤΕΞ στο Κιλκίς, το κλιμάκιο του ΠΑΜΕ βρέθηκε αντιμέτωπο με τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών. Εκείνη την ώρα η εργοδοσία ζητούσε από το σωματείο να αποδεχθεί είτε μείωση μισθών 20%, είτε 5ήμερη εκ περιτροπής εργασία, είτε μια μέρα την εβδομάδα απλήρωτη δουλειά. Διαφορετικά απείλησε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις. Ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, Β. Σταμούλης, μίλησε στους εργαζόμενους και τους κάλεσε να μην εγκλωβιστούν στα ψευτοδιλήμματα της εργοδοσίας, να απαντήσουν αγωνιστικά, συσπειρωμένοι με το ταξικό κίνημα.

Συνεχίστηκαν οι παρεμβάσεις στις τράπεζες

Συνεχίστηκαν και χτες οι παρεμβάσεις στις τράπεζες από τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου με αφορμή τη συγχώνευση των δύο τραπεζών Αλφα Μπανκ και Γιούρομπανκ (ALPHA - EUROBANK). Στην Αθήνα χτες το πρωί έγινε εξόρμηση στα κεντρικά γραφεία της Γιούρομπανκ στη Νέα Ιωνία.

Οι ταξικές δυνάμεις μοίρασαν ανακοινώσεις και συζήτησαν με εργαζόμενους για το ζήτημα της συγχώνευσης, τη σημασία της και τις επιπτώσεις που θα έχει στους εργαζόμενους. Αναδείχθηκε η ανάγκη συσπείρωσης με τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ, οργάνωσης του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το μάρμαρο και να δημιουργηθούν οι όροι για να δοθεί ενιαία αγωνιστική απάντηση στην επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο στο σύνολο των εργαζομένων.

Χτες στη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των εξορμήσεων που έγιναν στις τράπεζες βρέθηκε η σχεδιαζόμενη συγχώνευση Αλφα Μπανκ - Γιούρομπανκ και οι εξελίξεις που σηματοδοτεί. Οι εργαζόμενοι των δύο τραπεζών υποδέχθηκαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, αναγνωρίζοντας ότι έγκαιρα το ταξικό κίνημα προειδοποίησε για ό,τι συμβαίνει σήμερα, αλλά και την καθοριστική συμβολή του στη ανάπτυξη και τον προσανατολισμό των αγώνων.

Η Ηβα Καρυώτη, στέλεχος του ΠΑΜΕ στις τράπεζες, σημείωσε ότι όταν πανηγυρίζουν οι τραπεζίτες, οι εργαζόμενοι πρέπει να ανησυχούν. Οι κινήσεις αυτές, τόνισε, δεν γίνονται για το καλό μας, ούτε για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, ούτε για πιο φθηνό χρήμα στο λαό. Γίνονται για να θωρακίζουν τα κέρδη τους σε περίοδο κρίσης, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Κάλεσε τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και να βγουν μπροστά στον αγώνα.

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων, των εργαζομένων και των μαζικών φορέων για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, θα γίνουν στις 10.30 π.μ., στα εξής σημεία:

  • Κάνιγγος: Σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους: Κατασκευών, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών-στριών, ΟΤΑ και Δημοσίου Τομέα, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Καλλιτεχνών, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Τροφίμων, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Τηλεπικοινωνιών, Μεταφορών και η ΠΑΣΕΒΕ.
  • Ομόνοια: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Πειραιά, Κεντρικού, Δυτικού, Βόρειου Τομέα, Θριασίου και Λαυρεωτικής.
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Σωματεία και μαζικοί φορείς Νότιου Τομέα.
  • Χαυτεία: Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και Εκπαιδευτικοί.
  • Πλατεία Κλαυθμώνος: Σωματεία Συνταξιούχων Αττικής.

Το ραντεβού της ΟΓΕ είναι στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα, μπροστά από το ταχυδρομείο.

Η Αλ. Παπαρήγα στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παρευρεθεί στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, σήμερα Σάββατο 10 Σεπτέμβρη και ώρα 11 το πρωί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ