ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ 2006-2007
Οπλο στα χέρια κάθε εργάτη και υπαλλήλου

Συλλαλητήριο χτες στη Θεσσαλονίκη από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ και τη ΣΕΑ ΕΒΕ

Χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, μικρομεσαίοι, νέοι και γυναίκες αναμένονταν να διαδηλώσουν χτες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, ανταποκρινόμενοι στο ταξικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΣΕΑ ΕΒΕ.

Πυρήνας και της χτεσινής κινητοποίησης, το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για την περίοδο 2006-2007, που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Πλαίσιο μάχης και διεκδίκησης, πλαίσιο συσπείρωσης και πάλης. Με το πλαίσιο αυτό οι ταξικές δυνάμεις απαντούν στην πολιτική της λιτότητας και της ανεργίας, αμφισβητούν επί της ουσίας τη στρατηγική που καθηλώνει τους μισθούς και τις συντάξεις και ενισχύει τα επιχειρηματικά κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Και ταυτόχρονα καταδικάζουν τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια, την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης στην Παιδεία και στην Υγεία, την όξυνση του αυταρχισμού της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας.

Οι διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ είναι ώριμες και ρεαλιστικές, εκφράζουν τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, εξοπλίζουν το εργατικό κίνημα στον αγώνα του ενάντια στο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και τους υπόλοιπους υποστηρικτές του. Ερχονται σε σύγκρουση τόσο με την πολιτική της κυβέρνησης, όσο και με τις θέσεις που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ερχονται σε αντίθεση με τη στρατηγική του «κοινωνικού εταιρισμού» και των «κοινωνικών διαλόγων» που ακολουθούν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που θέλουν το κίνημα υποταγμένο στους στόχους της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, υποδουλωμένο στις αξίες του κεφαλαίου.

Οι διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ ενώνουν την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους Ελληνες και τους μετανάστες, ενισχύουν τους δεσμούς όλων των εργαζομένων ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τον ΣΕΒ, τη μεγαλοεργοδοσία, στην κοινή πάλη ενάντια στο καθεστώς της μισθωτής σκλαβιάς. Πάνω σε αυτές τις θέσεις οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ χτίζουν την ταξική ενότητα, οργανώνουν τον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλιά, για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Με αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη του ΠΑΜΕ, οι φίλοι του κατεβαίνουν από αύριο στους χώρους δουλιάς, το βάζουν για συζήτηση μέσα στην εργατική τάξη, στα σωματεία, στις εργατικές συνελεύσεις, στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων. Το εμπλουτίζουν με τα ιδιαίτερα αιτήματα του κάθε κλάδου, το βάζουν στη δοκιμασία της συζήτησης και της αντιπαράθεσης. Για να εξοπλιστεί η εργατική τάξη, για να γίνουν ακόμα πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί οι αγώνες των εργαζομένων. Για να δυναμώσει ακόμα πιο πολύ η δράση των ταξικών δυνάμεων, το ίδιο το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Με το ΠΑΜΕ διεκδικούμε

Eurokinissi

1. Πλήρη - σταθερή εργασία για όλους. ΟΧΙ στις απολύσεις.

Αμεσες - μαζικές προσλήψεις στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας. Ανάπτυξη κοινωνικών, πολιτιστικών υπηρεσιών και υποδομών (αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική προστασία, προστασία του περιβάλλοντος, κ.ά.) για τις λαϊκές ανάγκες με κρατικές επενδύσεις.

Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού που διεκδικεί το ΠΑΜΕ, μέχρι να βρει ο άνεργος δουλιά.

Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια γι' αυτούς που συμπληρώνουν δύο χρόνια στην ανεργία και έχουν 4.050 μέρες ασφάλισης.

Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση.

Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν. 2112) για όλους.

«Πάγωμα» των δανείων. Επιχορήγηση του ενοικίου.

Ειδικά μέτρα προστασίας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Μείωση του εργάσιμου χρόνου.

7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με πλήρη μισθολογικά -ασφαλιστικά δικαιώματα.

6ωρο - 30ωρο για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

6ωρη εργασία με κανονικές αποδοχές και άδεια με αποδοχές την περίοδο των εξετάσεων για τους εργαζόμενους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές.

Τριάντα (30) μέρες άδεια σε όλους τους εργαζόμενους και επίδομα άδειας ένα μισθό για όλους.

2. Κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 52 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ. Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων.

Κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και πάγωμα των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, πρώτα απ' όλα στα είδη διατροφής, ένδυσης - υπόδησης, σχολικά είδη. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

Δωρεάν εισιτήριο σε όλα τα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας κατά τις πρωινές ώρες. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου τις επόμενες ώρες. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων σε όλα τα μέσα μεταφοράς, στην ακτοπλοΐα.

Αφορολόγητο όριο για άγαμο φορολογούμενο στα 15.000 ευρώ. Αφορολόγητο όριο για την οικογένεια 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ετήσια αναπροσαρμογή σύμφωνα με την αύξηση του τιμαρίθμου.

Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.

3. ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις και την «απελευθέρωση» της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, γενικότερα των στρατηγικών τομέων της οικονομίας.

Ενιαίους, αποκλειστικά κρατικούς φορείς στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Κατάργηση των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Κατάργηση των διοδίων. ΟΧΙ στον αποκλεισμό και την εκμετάλλευση των παραλιών από τους ιδιώτες. Ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα.

4. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Υγεία, συνταξιοδότηση, Πρόνοια) που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες. Στα 50 και 55 αντίστοιχα για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά. Η συνταξιοδότηση των γυναικών με πέντε (5) χρόνια λιγότερα είναι η ελάχιστη αναγνώριση της ανισοτιμίας των γυναικών στην εκμεταλλευτική κοινωνία.

Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας.

Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης.

Σύνταξη στο 80% του μισθού.

Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Υγεία. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο Υγείας, της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα.

Πλήρη κάλυψη των αναγκών της Υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα που θα στηρίζεται σε Κέντρα Υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο. Πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Κατάργηση κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας στα δημόσια νοσοκομεία.

Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του γυναικείου πληθυσμού (γυναικολογικά ιατρεία στα Κέντρα Υγείας, κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού).

Αδειες κυήσεων, τοκετού, θηλασμού για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα πού δουλεύουν, δύο μήνες πριν και πέντε μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δημιουργία κρατικών - δωρεάν βρεφονηπιακών - παιδικών σταθμών και δημόσιων κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων, παιδικές κατασκηνώσεις.

Ιδιαίτερη φροντίδα για τους ηλικιωμένους, τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και τις οικογένειές τους, τους χρόνια πάσχοντες.

Γενίκευση του κοινωνικού τουρισμού με εξασφάλιση φτηνών καλοκαιρινών διακοπών αλλά και ολιγοήμερων διακοπών κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.

Ουσιαστικά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλιάς. Υπεράσπιση, επέκταση των Βαρέων - Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα (π.χ., ΟΤΑ, Υγεία) σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις και ανάγκες. Καθιέρωση - κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου.

Κρατικό σώμα τεχνικών Ασφαλείας και γιατρών Εργασίας ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατάργηση των ιδιωτικών Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και της ανάθεσης καθηκόντων τεχνικών Ασφαλείας στους εργοδότες. Αυστηρές ποινές στους εργοδότες για κάθε παραβίαση της νομοθεσίας. Μέτρα για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης της δουλιάς.

Εργατικό έλεγχο - Αναβάθμιση της παρέμβασης των συνδικάτων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

5. Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από ενιαίο δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.

ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με οποιαδήποτε μορφή - συμπεριλαμβανομένου και του μηχανισμού που στήνει η ΓΣΕΕ για την παραγωγή εκπαιδευμένων εργατοπατέρων.

Ενιαίο, δημόσιο - δωρεάν, βασικό, υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο για όλους.

Δίχρονη υποχρεωτική, δημόσια - δωρεάν Προσχολική Αγωγή.

Μέτωπο ενάντια στους ταξικούς φραγμούς και στη μορφωτική υποβάθμιση. Κατάργηση του διπλού σχολικού δικτύου (Λύκειο - τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση) και αποσύνδεση του Λυκείου από τις πανελλαδικές εξετάσεις επιλογής για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Ενιαία, δημόσια - δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, με ενιαίες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Ερευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Ριζική αλλαγή στο περιεχόμενο (αναλυτικά προγράμματα, βιβλία) και στη λειτουργία του σχολείου.

Πλήρη κάλυψη των αναγκών της Παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δημόσια - δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το Λύκειο, κατάργηση ΙΕΚ - ΚΕΚ και άλλων μορφών υποβαθμισμένης επαγγελματικής κατάρτισης.

ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των σχολών του ΟΑΕΔ και της Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Δωρεάν στέγαση και σίτιση για τους φοιτητές, σπουδαστές ή ανάλογη οικονομική στήριξη για τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών.

Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων (αξιολόγηση, διά βίου κατάρτιση, κ.ά.).

6. ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού και την ιδιωτικοποίηση φορέων, ιδρυμάτων και οργανισμών που προωθούν την πολιτιστική δραστηριότητα.

Τα βασικά κέντρα και οι δομές που σχετίζονται με την Τέχνη και τον Πολιτισμό να ανήκουν στο λαό και να υπηρετούν τις ανάγκες του. Διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναβάθμιση της Αισθητικής Αγωγής και της καλλιτεχνικής παιδείας στην εκπαίδευση. Ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων από τα συνδικάτα.

7. ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά, στην αποποινικοποίηση του χασίς, στο διαχωρισμό «σκληρών» και «μαλακών».

ΟΧΙ στα προγράμματα υποκατάστασης που συντηρούν το πρόβλημα και δε θεραπεύουν. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης. Επαρκή κονδύλια και εφαρμογή σχεδίου δράσης με προτεραιότητα την πρόληψη. Ανάπτυξη των θεραπευτικών προγραμμάτων για την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη.

8. Ενιαίο σύστημα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην εκπαίδευση. Δημιουργία αθλητικών υποδομών στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, σε κάθε γειτονιά, στην ύπαιθρο.

Οργανωμένα προγράμματα με κατάλληλο προσωπικό για σύγχρονη και ασφαλή άσκηση. Ανάπτυξη του ερασιτεχνικού, λαϊκού αθλητισμού ενάντια στα εκφυλιστικά φαινόμενα που ανθίζουν στα πλαίσια της πολιτικής που αντιμετωπίζει τον αθλητισμό ως εμπόρευμα. Οργάνωση και στήριξη αθλητικών δραστηριοτήτων από τα συνδικάτα.

Καμιά ιδιωτικοποίηση στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Αυτές να δοθούν για δωρεάν χρήση στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα.

9. Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

Δημοκρατία στους τόπους δουλιάς. Υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος από τις κρατικές - εργοδοτικές επιθέσεις. Μαζικό κίνημα αλληλεγγύης ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Ανάκληση της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών και κατάργηση αυτού του αντιδημοκρατικού μέτρου.

Απαγόρευση των απολύσεων για συνδικαλιστικούς και πολιτικούς λόγους.

Να μην περάσουν τα σχέδια για περιορισμό των διαδηλώσεων. Κατάργηση των τρομονόμων, κάθε αυταρχικού, αντιδημοκρατικού μέτρου που χτυπάει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους.

Ξήλωμα του συνόλου του χαφιέδικου μηχανισμού παρακολούθησης.

10. Φτηνή λαϊκή κατοικία με ευθύνη του κράτους.

Να σταματήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) να στέλνει πελάτες στις τράπεζες, να σταματήσει το «αλισβερίσι» με τα ιδιωτικά συμφέροντα, να υλοποιηθούν κατασκευαστικά προγράμματα για τη δημιουργία σύγχρονων κατοικιών, σε τιμές προσιτές για τους εργαζόμενους.

11. Νομιμοποίηση των μεταναστών και ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους.

Κατάργηση των αντιδραστικών διατάξεων, εγκυκλίων που χτυπούν το δικαίωμα στην Υγεία, στη μόρφωση, στα δημοκρατικά δικαιώματα. Ειδική φροντίδα για τη μόρφωση των παιδιών των μεταναστών.

Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών διαμονής, εργασίας, οικογενειακής επανένωσης.

Κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και δυνατότητα μεταφοράς τους στη χώρα προέλευσης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org