Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2006 - αριθ. φύλλου: 9575

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Ντμίτρι Σοστακόβιτς

Συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Σοβιετικού συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975). Υπήρξε πραγματικά ηγετική προσωπικότητα στο χώρο της μουσικής. Εγραψε 15 συμφωνίες, όπερες, μουσική για μπαλέτο, κινηματογράφο, θέατρο κλπ. Ξεχωρίζει τόσο για την αισθητική υπεροχή της γραφής του, όσο και για την αγωνιστική στάση ζωής. Οπως έλεγε, «ο δεσμός του καλλιτέχνη με το λαό και με την εποχή που ζει είναι η ραχοκοκαλιά κάθε πραγματικού έργου τέχνης». Παιδί της Οκτωβριανής Επανάστασης εμπνεύστηκε από τα ιδανικά της, θέτοντας τη δημιουργία του στην υπηρεσία του λαού που έχτιζε τη σοσιαλιστική κοινωνία. Για το σπουδαίο έργο του τιμήθηκε με πλήθος βραβείων, ενώ ήταν ο πρώτος μουσικός που ανακηρύχτηκε Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας.


ΣΕΛ.  3  -  5


Ο ΔΣΕ στην Κρήτη

Ο «Ριζοσπάστης» ολοκληρώνει σήμερα την προσπάθεια που ξεκίνησε από τα προηγούμενα κυριακάτικα φύλλα να παρουσιάσει πλευρές από την ιστορία και δράση του ΔΣΕ στα ελληνικά νησιά.


ΣΕΛ.  11  -  13
ΔΙΗΓΗΜΑ
«Νάι και Σινάρ»

«Σε δυο ημέρες, ένα πρωινό, πριν ο ήλιος διώξει τις τελευταίες σκιές της νύχτας, οδήγησαν τη Νάι και άλλους αιχμαλώτους στην ακτή της θάλασσας... ». Ενα διήγημα του Κολομβιανού συγγραφέα Χόρχε Ισάαξ.


ΣΕΛ.  8
Τι βλέπουν τα πουλιά

Ο τεράστιος χρωματικός πλούτος της όρασης των πουλιών, και ιδιαίτερα η ικανότητά τους να βλέπουν το εγγύς υπεριώδες, τους προσδίδει φανταστικές ικανότητες σε σύγκριση με την ανθρώπινη όραση.


ΣΕΛ.  7
Δασοκτόνα πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στη Χαλκιδική, στη Μάνη, στη Ζάκυνθο και την Εύβοια ανέδειξαν, για άλλη μια φορά, τη δασοκτόνα πολιτική, που ακολούθησαν και ακολουθούν στη χώρα μας, επί δεκαετίες, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.


ΣΕΛ.  24

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ