ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Συνδυασμός πάλης για τα λαϊκά δικαιώματα

Συζήτηση με τον Παναγιώτη Σοφό, υποψήφιο δήμαρχο με το συνδυασμό «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης»

«Δε δηλώνουμε "ανεξάρτητοι" ή "ακομμάτιστοι". Είμαστε ταγμένοι στον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της λαϊκής οικογένειας, της εργατικής τάξης της πόλης μας, της νεολαίας, των γυναικών, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων»

Ρητή και κατηγορηματική η θέση που διατυπώνει στην κορυφή της διακήρυξής της η «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης» (ΠΑΣΥ), που εκφράζει τη συνεργασία στις τοπικές εκλογές του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και άλλων ριζοσπαστών αγωνιστών. Η ΠΑΣΥ καταγγέλλει ευθέως τον γαλάζιο σημερινό δήμαρχο κ. Παχατουρίδη και τον πράσινο υποψήφιο κ. Λαλένη ότι παρά τις φραστικές αντιπαραθέσεις τους συμφωνούν: στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων, στον υπέρογκο δανεισμό του δήμου, στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων, στη φορομπηχτική πολιτική. Η ΠΑΣΥ απορρίπτει, επίσης, καθαρά τις συμβιβαστικές αντιλήψεις του ΣΥΝ, που παρεμβαίνει στη ζωή της πόλης ως συμπλήρωμα του δικομματισμού πότε με τη συμμετοχή μερίδας στελεχών του στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και πότε με «πρωτοβουλίες» που θολώνουν την ταξική ουσία των προβλημάτων.

Με αφορμή αυτές τις θέσεις, η συζήτηση με τον Παναγιώτη Σοφό που ακολουθεί:

- Ενα μήνα πριν από τις εκλογές και καθώς έχουν πλέον παρουσιαστεί τα προγράμματα και οι προτάσεις όλων των συνδυασμών, ποιο είναι το κέντρο της αντιπαράθεσης;

- Εκείνο που έχει να επιλέξει ο ψηφοφόρος είναι προς ποια κατεύθυνση κινούνται τα προγράμματα και οι προτάσεις, αλλά και η προηγούμενη δράση των κομμάτων που στηρίζουν τους διάφορους συνδυασμούς.

Είναι κοινή διαπίστωση πλέον ότι η πλειοψηφία των συνδυασμών, κυρίως των δυο μεγάλων κομμάτων, ταυτίζονται. Ταυτίστηκαν πολιτικά και την προηγούμενη τετραετία, διαφωνούν στο ποιος θα έχει το κουτάλι της εξουσίας. Γι' αυτό, εξάλλου, προσπαθούν να πολώσουν τον κόσμο, όχι με βάση τα μεγάλα προβλήματα, αλλά με βάση το συναίσθημα.

- Σε τοπικό επίπεδο πού εστιάζουν;

- Εστιάζουν κυρίως σε ζητήματα διαχείρισης και «ήθους». Το ΠΑΣΟΚ ειδικότερα προσπαθεί να φέρει την αντιπαράθεση συναισθηματικά στα μέτρα του «από δω οι "δημοκρατικές δυνάμεις" κι από κει οι άλλοι», γνωρίζοντας πως η επί της ουσίας πολιτική αντιπαράθεση θα αναδείξει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχε ταυτιστεί με τη ΝΔ και κεντρικά και στο δήμο. Τα παραδείγματα πολλά και αποφεύγει κάθε συζήτηση γι' αυτά: Στο δανεισμό του δήμου, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στη φορομπηχτική πολιτική, όλα αυτά που πρώτο το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε. Στην ανάληψη από το δήμο ευθυνών του κράτους, στις αρμοδιότητες που θέλει η κεντρική διοίκηση να ξεφορτωθεί, στη μετατροπή του δήμου σε επιχείρηση, σ' όλα αυτά δε διαχωρίζονται πουθενά. Γι' αυτό προσπαθούν να χαμηλώσουν την αντιπαράθεση στα μέτρα της διαχείρισης. Κι έχουν σ' αυτήν την προσπάθεια και οι δυο τη βοήθεια των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που επηρεάζουν ομάδες του πληθυσμού μέσα από τις εφημερίδες και την τηλεόραση.

- Τι αντιστάσεις συναντούν;

- Η μόνη δύναμη που προσπαθεί να τους πολεμήσει και να αναδείξει τις αιτίες των προβλημάτων είναι η «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης» (ΠΑΣΥ), η οποία προσπάθησε όλο το προηγούμενο διάστημα να βάλει στην πρώτη γραμμή τα μεγάλα προβλήματα του λαού, την ανεργία, τη φτώχεια, την ακρίβεια, την έλλειψη υποδομών κ.ά. Αυτό κάνουμε και τώρα. Προβάλλουμε αυτά τα ζητήματα και προσπαθούμε να δείξουμε ότι η μάχη είναι πολιτική, γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι που οξύνουν τα προβλήματα και καλούμε τους Περιστεριώτες και τις Περιστεριώτισσες να μαυρίσουν τους υπεύθυνους αυτής της πολιτικής, τόσο τη ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ.

- Είπατε πριν ότι συμφωνούν στα κεντρικά ζητήματα...

- Συμφωνούν σε ένα που καθορίζει και τα υπόλοιπα: Αποδέχονται την Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν μηχανισμό του κράτους. Και με αυτό σαν δεδομένο την τελευταία δεκαετία στην πράξη είδαμε ότι πήραν πολλές αρμοδιότητες, που όμως όλες είναι για να εξυπηρετηθούν μεγάλα συμφέροντα. Ολα τα έργα είναι για τους μεγάλους ιδιοκτήτες, π.χ. στο Μπουρνάζι για τα νυχτερινά κέντρα. Πήραν επίσης δάνεια, με τα οποία ουσιαστικά ενισχύουν τους τραπεζίτες. Αυτή τη στιγμή, ο δήμος χρωστά δάνειο 40 εκατομμυρίων! Είναι πρώτοι στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Πρώτοι στη φορομπηχτική πολιτική, στην αποδοχή της αντιδραστικής πολιτικής και στο δήμο. Αλλά και σε άλλους τομείς, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ανέλαβαν την ευθύνη του κράτους για συντήρηση έργων που υπήρχαν. Το κολυμβητήριο και το δημοτικό στάδιο τώρα μεταφέρθηκαν στο δήμο κι αυτό σημαίνει και φόροι τοπικά και εισιτήρια για είσοδο. Στον πολιτισμό αναπαράγεται η κεντρική γραμμή, το Σεπτέμβρη κάποιες εκδηλώσεις και νέκρα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

- Σε ποια μεγάλα προβλήματα της περιοχής εστιάζετε την προσοχή του κόσμου;

- Ενα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι ότι κυριαρχούν στο δήμο αυτές οι αντιδραστικές δυνάμεις που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο. Ολα τα άλλα είναι απλά βάσανα. Γι' αυτό και μεις καλούμε το λαό να βάλει στοίχημα με τον εαυτό του και να ανατρέψει αυτές τις δυνάμεις. Να ενισχύσει αποφασιστικά την «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης». Θα έχει κάνει έτσι ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα.


Θ. Λ.

Δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις

Πατώντας πάνω στην οξυμένη ανεργία, οι εταίροι του δικομματισμού τάζουν λαγούς με πετραχήλια, εκβιάζουν ουσιαστικά ολόκληρες οικογένειες. Ρωτήσαμε σχετικά τον Π. Σοφό για το πώς αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση η ΠΑΣΥ:

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ρουσφέτι με ρουσφέτι. Καλούμε το λαό να διδαχθεί από την ίδια την εμπειρία του. Οτι είναι απάτη το ρουσφέτι γιατί δε λύνει πρόβλημα, απλά το μοιράζει. Να θυμηθεί ότι όλοι τάζουν κατά καιρούς διάφορες λύσεις αλλά ο κόσμος μάταια περιμένει. Το παράδειγμα στο δήμο μας "μιλάει": Πήραν ορισμένους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ούτε καν μισθωτούς δηλαδή, χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα. Αλλά μέσα από αυτή τη μεθόδευση ανέτρεψαν τις εργασιακές σχέσεις. Η ζημιά που έκαναν είναι μεγάλη. Δηλαδή, ούτε στο ρουσφέτι ήταν συνεπείς. Δεν μπορούν να δώσουν ούτε ατομική λύση, γιατί κεντρική κατεύθυνση είναι να καταργηθούν οι μόνιμες εργασιακές σχέσεις και είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν αυτήν την πολιτική που είναι τελικά ενάντια στα συμφέροντα και των εργαζομένων και αυτών που νομίζουν για λίγο ότι έλυσαν κάποιο πρόβλημα. Προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να δει με αξιοπρέπεια τα προβλήματα, γιατί δεν είναι θέμα πρόθεσης αλλά γενικής κατεύθυνσης. Ατομικά κανείς δε θα λύσει τα προβλήματα της Παιδείας, της Υγείας. Αυτά μόνο συλλογικά παλεύονται. Εκείνο που μένει είναι ο συλλογικός αγώνας. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσει. Συναντά μια απήχηση αυτή η τοποθέτησή μας, θέλουμε να βγει και στην κάλπη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ