ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
«Τοπία της ενδοχώρας»

«Χρόνια ζωγράφιζα για να μάθω το πώς, μα όλο και πιο πολύ βεβαιώνομαι ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος, απ' το ν' αγαπήσεις και να δεις. Υστερα ό,τι είναι να κάνεις θα κάνεις κι ό,τι είναι να φανεί θα φανεί. Αλλωστε η αμφιβολία, κι αν δεν την κουβαλάς εσύ, σ' ακολουθεί αυτή μονάχη της».

Ενα σημαντικό καλλιτέχνη της νεότερης γενιάς, τον Χρήστο Μποκόρο, παρουσιάζει το Ιδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, στη Χώρα της Ανδρου. Εως τις 24 του Σεπτέμβρη, το φιλότεχνο κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει αντιπροσωπευτικά έργα της εικαστικής διαδρομής του αξιόλογου δημιουργού. Η ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση, με τίτλο «Τοπία της Ενδοχώρας», πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εικαστικού θεσμού του Ιδρύματος, με τίτλο «ΠΛΟΕΣ», που φέτος διανύει τον έκτο χρόνο λειτουργίας του. Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί έργα των: Τάκη, Τσόκλη, Παύλου, Κεσσανλή, Ψυχοπαίδη και Ι. Μολφέση.

Για τον Χρ. Μποκόρο, η ζωγραφική πράξη είναι μία συνεχής πνευματική άσκηση για την αναζήτηση της αλήθειας. Ο ρεαλισμός στο έργο του φανερώνει πως ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί την αναπαραστατικότητα όχι ως αυτοσκοπό, αλλά ως έναν τρόπο αναθεώρησης της θέασης. Η ζωγραφική του συσχετίζει τη φύση των υλικών με τη φύση της εικόνας, θέτοντας ερωτήματα γύρω από τις διαδικασίες ανακλήσεων της μνήμης, καθώς αυτές συνδυάζονται με την πραγματικότητα που κάθε φορά μας προσδιορίζει.

Τα «Τοπία της Ενδοχώρας» προσφέρουν τρόπους διέλευσης, πίσω από τα επιφαινόμενα, εκεί όπου καλείται ο θεατής να αντιληφθεί το «άσβεστο» φως, το οποίο συντηρεί η συμμετοχή του στη διαχρονική, συλλογική μνήμη. Τη μνήμη που καθορίζουν οι πράξεις των διαδρομών μας στη ζωή, τα ίχνη που αφήνουμε από τις ελπίδες και διαψεύσεις μας, από τις ουτοπίες και τα όνειρά μας.

Οπως σημειώνει στον κατάλογο η κριτικός και ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια του Ιδρύματος, Αθηνά Σχινά, «Η εικόνα του Μποκόρου φανερώνεται σαν καταλύτης των νοηματοδοτήσεών της και λειτουργεί ως χρησμός, αφού το "προσωπείο" της μεταμορφώνεται σε λόγο. Λόγο άρρητο ενός θεωρήματος μνήμης και αναφοράς. Ενα λόγο βυθομετρικών χαρτογραφήσεων της παρουσίας της εικόνας στο χρόνο, με εσωτερικά συνεχόμενες αναδιατάξεις ιεραρχήσεων της οπτικής της γλώσσας και των στοιχειακών μονάδων της παρασημαντικής τους, που εναγωνίως επιζητούν τη μυθική διάσταση των πραγμάτων. Οι σιβυλλικά αποφθεγματικές μορφές, μέσα από τον ενδεικτικό κι άλλοτε αποσπασματικό ή συνεκδοχικό τρόπο της ερωτηματικής παρουσίας τους στο χώρο, φανερώνονται ως ρηματικές ενέργειες αρχετυπικών μεταλλαγών, προτείνοντας στην επιφάνεια διαδικασίες που θυμίζουν εικονογράμματα, τα οποία υπαινίσσονται μεταφυσικές ιδιότητες. Ιδιότητες που παρουσιάζονται υπό τον τύπο των αληθοφανών αινιγμάτων. Σ' αυτήν τους την πειστικά δραματουργική αμφίεση έγκειται, άλλωστε, ο ρεαλισμός τους».


Ατζέντα Εκδηλώσεων
Κυριακή (10/9)
  • Ο Δημήτρης Μητροπάνος, σήμερα θα δώσει συναυλία στην Αιξωνή Γλυφάδας, παρουσιάζοντας μια αναδρομή της πολύχρονης πορείας μέσα από τη μουσική παράσταση «35 Μουσικά Βήματα». Στο τραγούδι τον συνοδεύουν οι Στέλλα Χροναίου και ο Νίκος Κουρουπάκης. Επιμέλεια κειμένων: Λίλιαν Δημητρακοπούλου, απαγγελία: Δέσποινα Πόγκα, Νίκος Νικολαΐδης.
  • «Το μελτεμάκι» του Παντελή Χορν παρουσιάζουν τα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Βορείου Αιγαίου, σήμερα (9μ.μ.) στο θέατρο Λυκαβηττού. Ο Θοδωρής Γκόνης που σκηνοθετεί την παράσταση έγραψε έξι θαλασσινά τραγούδια σε μουσική Νίκου Ξυδάκη. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Ιουλίας Σταυρίδου και οι φωτισμοί του Δήμου Αβδελιώδη. Παίζουν: Νίκος Αλεξίου, Υβόννη Μαλτέζου, Κερασιά Σαμαρά, Γιώργος Μωρόγιαννης, Γιολάντα Μπαλαούρα, Ιωάννα Παππά, κ.ά.
  • Μια ακόμη συναυλία θα δώσει σήμερα στο Ηρώδειο ο Ελτον Τζον.
  • «Εκκλησιάζουσες» της «Θεατρικής Διαδρομής», στην Ηλιούπολη.
  • Το «Παιδικό Στέκι» του Εθνικού Θεάτρου θα παρουσιάσει το έργο για παιδιά «Ο Τσάρος με τη μακριά γενειάδα», στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής» στο Αιγάλεω.
Δευτέρα (11/9)
  • Με την BBC Concert Orchestra συμπράττει ο Γιώργος Νταλάρας, σήμερα (9μμ), στο Ηρώδειο. Η συναυλία εντάσσεται στις εκδηλώσεις για την ενίσχυση ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.

Ελένη Βιτάλη
Ελένη Βιτάλη
Το Λαϊκό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πετρούπολης παρουσιάζει, σήμερα και αύριο, στο θέατρο Πέτρας, την παρωδία «www.oagapitikos tis voskopoulas.gr».

  • «Απ' την Τήλο ως τη Θράκη» ταξιδεύει ο Παντελής Θαλασσινός, με έντεχνα, λαϊκά, δημοτικά, νησιώτικα τραγούδια: Η διαδρομή του συνεχίζεται με συναυλία σήμερα (9μ.μ.), στο Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής», στο Αιγάλεω.
  • Σε μια ακόμη γοητευτική μουσική διαδρομή προσκαλούν ο Ορφέας Περίδης και η Μελίνα Κανά, σήμερα, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Περιστερίου.
Τρίτη (12/9)
  • Στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού, κορυφώνεται σήμερα (9μ.μ.) η επανεμφάνιση της Ελένης Βιτάλη, μετά από επτά χρόνια απουσίας. Τη συνοδεύουν οι Νότης Μαυρουδής και Παναγιώτης Μάργαρης (κιθάρες), ο γιος της Νίκος Ξύδης, η Μαρία Φωτίου και το συγκρότημα «Οκτάβα».
Τετάρτη (13/9)
  • Ελληνες και Τούρκοι μουσικοί στο Ηρώδειο, σε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Ογδόντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και ογδόντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας της Κωνσταντινούπολης, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό ορχηστρικό σύνολο, θα παρουσιάσουν έργα αξιόλογων Ελλήνων και Τούρκων συνθετών.
  • Συναυλία θα δώσει η Μελίνα Τανάγρη, σήμερα (9.30μ.μ.), στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, με κομμάτια του τελευταίου δίσκου της «Κόντρα Καρδιάς» και παλιότερα τραγούδια, ελληνικά και ξένα.
  • Παντελής Θαλασσινός
    Παντελής Θαλασσινός
    Η Θεατρική Διαδρομή» παρουσιάζει, σήμερα, στο Κατράκειο, τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη με τους Γιώργο Μιχαλακόπουλο και Μίρκα Παπακωνσταντίνου.
  • Το έργο του Φώτου Πολίτη «Καραγκιόζης ο μέγας» παρουσιάζει, σήμερα και αύριο, στο θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη το ΚΘΒΕ. Παίζουν: Τάσος Παλατζίδης, Χάρης Τσιτσάκης, Φούλης Μπουντούρογλου, Αλέξανδρος Μούκανος, Στέλλα Καζάζη, κ.ά
Πέμπτη 14/9
  • «Εδουάρδος Β`» του Κρίστοφερ Μάρλοου από το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σήμερα και αύριο, στο θέατρο Βράχων «Μ.Μερκούρη» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού.
Παρασκευή (15/9)
  • «Κωνσταντινούπολη - Αθήνα» τιτλοφορείται η συναυλία παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνοτουρκικής μουσικής, που θα δώσει το συγκρότημα «Βόσπορος», υπό τη διεύθυνση του Νικηφόρου Μεταξά, σήμερα (9.30μ.μ.), στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100).
Σάββατο (16/9)
  • Ο Νίκος Πορτοκάλογλου «κάνει παιχνίδι» με τραγούδια από την εποχή των «Φατμέ» μέχρι σήμερα, στο μουσικό οδοιπορικό του, που σήμερα ολοκληρώνεται με συναυλία του στην Ηλιούπολη, στο Θέατρο Αλσους «Δημήτρης Κιντής».
  • Στο Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής», στο Αιγάλεω, σήμερα θα δώσουν συναυλία οι «Σώκρατες». Μαζί τους το συγκρότημα «Οναρ»..

Δημήτρης Μητροπάνος
Δημήτρης Μητροπάνος

«Το μελτεμάκι» στο Λυκαβηττό
«Το μελτεμάκι» στο Λυκαβηττό


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ