ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διεκδικεί την πατρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιεί η ΝΔ

Στα ...γνώριμα μέρη του Φόρουμ «Αμπροσέτι» ο Αλ. Τσίπρας
Στα ...γνώριμα μέρη του Φόρουμ «Αμπροσέτι» ο Αλ. Τσίπρας
Να υπερασπιστεί την κυβερνητική του θητεία και τα όσα έπραξε στη διάρκειά της έσπευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Διεκδικώντας μάλιστα την «πατρότητα» της κυβερνητικής πολιτικής, στελέχη του, όπως ο Π. Σκουρλέτης, σημείωναν ότι η ΝΔ «κάνει τον μάγκα με τις πλάτες του Τσίπρα». Αντίστοιχο άλλωστε ήταν και το σχόλιο του Αλ. Τσίπρα σε συνέντευξή του στην «ΕΦ.ΣΥΝ.», λέγοντας ότι η ΝΔ «τρώει από τα έτοιμα», παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η νέα κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της προηγούμενης.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε ακόμα τη ΝΔ ότι «υλοποιεί πάγια αιτήματα του ΣΕΒ και του ΔΝΤ», με τον ίδιο τον ΣΕΒ βέβαια να έχει τονίσει μέσω του προέδρου του ότι το 60% των «αιτημάτων» αυτών είχε ήδη υλοποιηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ, αναφερόμενος στον ξένο για το λαό «καβγά» γύρω από τα πλεονάσματα, που επίδικο έχει να βρεθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για τη στήριξη του κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας κατηγορεί τη ΝΔ για «κραυγαλέα υποχώρηση» και «παροιμιώδη υποκρισία». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση συνδέει τη μείωση του στόχου με σκληρές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, ισχυριζόμενος ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφύγει αυτήν τη «φάκα» και προσπερνώντας ότι η δική του κυβέρνηση κατέστησε «κανονικότητα» όχι απλά την υλοποίηση των ματωμένων πλεονασμάτων, αλλά την «υπεραπόδοσή» τους, τσακίζοντας τους εργαζόμενους για να παραδώσει τη σκυτάλη στη σημερινή κυβέρνηση. Για το ίδιο θέμα άλλωστε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η μείωση των πλεονασμάτων που είχε «δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ήταν «ρεαλιστική προοπτική», αφού τα «χρήματα των εταίρων ήταν διασφαλισμένα».

Για την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι χαρακτηριστική η ευκολία με την οποία αντιγράφει και την «αντιπολίτευση» που του ασκούσε η ΝΔ. Κάλεσε για παράδειγμα τον Κυρ. Μητσοτάκη να κοστολογήσει τα μέτρα που εξήγγειλε, αφού «δεν συνάδει με την κατασκευασμένη εικόνα του "τεχνοκράτη" πολιτικού η παραπομπή της κοστολόγησης στο μέλλον».

Κατά τ' άλλα, ο Αλ. Τσίπρας πρόβλεψε ότι σύντομα ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σε αδιέξοδο και θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, ενώ δεν ανοίγει τα χαρτιά του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και υπερασπίζεται τον Πρ. Παυλόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τον «καλό πρόεδρο».

Στο Κόμο για ανανέωση του «χρίσματος»

Σε άλλη συνέντευξή του στο CNBC, ο Αλ. Τσίπρας επαναλαμβάνει την προτροπή προς τον Κυρ. Μητσοτάκη «να αξιοποιήσει όλα όσα κάναμε τα τελευταία τεσσερισήμισι χρόνια. Καταφέραμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, να βάλουμε πάλι την οικονομία σε ράγες».

Η συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο δόθηκε στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ «Αμπροσέτι» στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας, όπου μίλησε ως καλεσμένος ο Αλ. Τσίπρας, συμμετέχοντας σε πάνελ μαζί με τρεις πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας (Πρόντι, Λέτα, Μόντι), τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Λε Μερ, και τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος της Ολλανδίας, Β. Wilders. Μάλιστα, στη συνέντευξή του υπενθυμίζει ότι πριν πέντε χρόνια, όταν είχε ξαναβρεθεί στο συγκεκριμένο φόρουμ, τον αντιμετώπιζαν ως απειλή για την ΕΕ, ενώ σήμερα έχει αποδείξει ότι κάθε άλλο παρά τέτοια ενσαρκώνουν ο ίδιος και το κόμμα του.

Στο περιθώριο του φόρουμ ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζήτησαν για τις εξελίξεις στις ευρωαμερικανικές σχέσεις και εισέπραξε τα εύσημά της «για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη συνολική αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας».

ΚΙΝΑΛ
Προτάσεις για την τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης παρουσίασε από τη ΔΕΘ, χτες, η Φώφη Γεννηματά, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη στήριξη των επιχειρήσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως είπε. Παρεμβαίνοντας στο ζήτημα των πλεονασμάτων κατηγόρησε τη ΝΔ για «παραδοχή αδυναμίας», αφού, όπως είπε, «άφησε στην Λαγκάρντ τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των στόχων». Σχολίασε τη φιλολογία γύρω από τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο λέγοντας γενικόλογα ότι «δεν είναι ώρα για παιχνίδια» και ότι θα είναι απέναντι σε διατάξεις που μετατρέπουν «λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες». Στο πλαίσιο της αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης για την εξέταση της πορείας της οικονομίας κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για «συμφωνία συγκάλυψης» ευθυνών των τελευταίων ετών, λέγοντας ότι πρέπει να εξεταστεί η περίοδος από την είσοδο της χώρας στο ευρώ μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ, σε συνέχεια των διεργασιών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, την απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος έκανε γνωστή ο Παύλος Γερουλάνος. Κατηγόρησε την Φ. Γεννηματά ότι οδηγεί στην απαξίωση το ΠΑΣΟΚ, κάτι που ανοίγει το δρόμο για «πλήρη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά».

«Εφυγε» η σ. Ντόρις Μαυράκη

Την σ. Ντόρις Μαυράκη, που «έφυγε» από τη ζωή, αποχαιρετά η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Το Σάββατο 7/9 πραγματοποιήθηκε η πολιτική της κηδεία, όπου παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ, ενώ για τη ζωή και τη δράση της μίλησε ο Γραμματέας της Οργάνωσης, Κώστας Γιαννόπουλος. Η Οργάνωση του Κόμματος αναφέρει για την «πάντα περήφανη, αγωνίστρια Ντόρις Μαυράκη» ότι «στάθηκε μέχρι το τέλος της ζωής της, διατηρώντας ατόφιες τις αρχές και τα ιδανικά για τα οποία πάλεψε επί σειρά ετών, κρατώντας ψηλά τη σημαία του κομμουνιστή». Σημειώνει επίσης μεταξύ άλλων:

«Η Ντόρις Μαυράκη γεννήθηκε το Μάρτη του 1951 στη Νότιο Αφρική και από το 1960 έζησε στη Ρόδο με την οικογένειά της. Τελείωσε το Καζούλλειο Γυμνάσιο και το πρακτικό τμήμα στο Βενετόκλειο. Αποφοιτώντας από την ΑΣΤΕΡ δούλεψε σε διάφορες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.

Αμέσως μετά τη δικτατορία εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ και στάθηκε στα χρόνια εκείνα πάντα συνεπής και αποφασιστική. Εδινε τις μάχες από όποια χρέωση της ανατέθηκε, γεμάτη αυταπάρνηση, με πνεύμα μαχητικό, με αισιοδοξία και με πίστη στο Κόμμα. Τον Οκτώβρη του 1976 στο δρόμο για κομματική δουλειά στη Σορωνή παθαίνει ατύχημα που την οδηγεί σε μια τεράστια μάχη για την ίδια της τη ζωή, με σειρά εγχειρήσεων ακόμα και στην Ανατολική Γερμανία. Κι εκεί όμως στάθηκε όπως την γνωρίσαμε: Μαχήτρια.

Ακόμα και μετά από αυτή την περιπέτεια η Ντόρις συμμετείχε ενεργά στο εργατικό κίνημα της περιοχής, εκπροσωπούσε τους συναδέλφους της ξενοδοχοϋπαλλήλους, όντας μέλος του ΔΣ του Σωματείου. Μάλιστα ήταν από τους πρωτεργάτες της μεγάλης απεργίας του 1982, σαν γραμματέας της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Δεν άφησε ξενοδοχείο για ξενοδοχείο που να μην πήγε για να ενημερώσει τους εργαζόμενους. Ακόμα και όταν μετά την απεργία δεν την προσλάμβανε κανένας λόγω της πρωτοπόρας δράσης της, δεν το έβαλε κάτω. Πήγε στην Κω για δουλειά από όπου επέστρεψε αργότερα λόγω της παραπέρα επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας της».

Μπαράζ κατασχέσεων για «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία τον Ιούλη του 2019 περίπου 4,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι - κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά - βρίσκονται στις λίστες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Την ίδια ώρα, πάνω από 1,2 εκατ. βρίσκονται «υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή σε καθεστώς κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και άλλων μέτρων.

Ειδικότερα:

-- Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν σε 1.222.306.

-- Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, φτάνουν το 1,76 εκατομμύριο.

-- Οι οφειλέτες «υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» φτάνουν σήμερα στο 67,2% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλετών.

Να σημειωθεί ότι η ένταξη στη λεγόμενη ρύθμιση διευκόλυνσης (μέχρι 100 δόσεις) λήγει στις 30 Σεπτέμβρη, ενώ η κυβέρνηση μέσω της ρύθμισης αναμένει πρόσθετη στήριξη των φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Εξίσου αποκαλυπτικά είναι και πρόσφατα στοιχεία αναφορικά με την ταξινόμηση των οφειλετών που βρίσκονται στις σχετικές λίστες, ανάλογα με το ύψος της εμφανιζόμενης οφειλής. Περίπου 3,6 εκατομμύρια χρωστούν ποσά από 1 μέχρι 10.000 ευρώ, έναντι 240.700 με ποσά από 10.000 μέχρι 100.000 ευρώ και περίπου 42.000 για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ.

Κατάθεση Αβραμόπουλου για «Novartis»

Με την κατάθεση του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημ. Αβραμόπουλου, που προσήλθε χτες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ξεκίνησε η έρευνα που διενεργούν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγ. Ζαχαρής και Λάμπρ. Σοφουλάκης για τους χειρισμούς στην υπόθεση «Νovartis».

Οι δύο εισαγγελείς διενεργούν προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες του συναδέλφου τους Ι. Αγγελή για παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Μετά τον Ευρωπαίο επίτροπο θα ακολουθήσουν οι καταθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του Ευάγ. Βενιζέλου, ενώ μεθαύριο, Πέμπτη, θα καταθέσει ο Ι. Αγγελής, οι έγγραφες καταγγελίες του οποίου αποτελούν και τη βάση της σχετικής έρευνας, ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαγγελόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Εξερχόμενος από τον Αρειο Πάγο ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι στόχος του είναι να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Συγκέντρωση της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ

Η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Ισχυρό ΚΚΕ για την εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, την ανατροπή»,την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ