ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ασφυκτικές συνθήκες για πρόσφυγες και μετανάστες στα hot spots

INTIME NEWS

Συνεχίζονται ασταμάτητα οι αφίξεις ξεριζωμένων στα νησιά του Αιγαίου. Μέσα σε 48 ώρες έφτασαν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες. Ειδικότερα, στο βόρειο Αιγαίο, το Σάββατο έφτασαν 468 πρόσφυγες και μετανάστες (208 στη Λέσβο, 126 στη Χίο και 134 στη Σάμο), ενώ την Κυριακή οι ροές ήταν μειωμένες, με συνολικά 51 αφίξεις (20 στη Λέσβο και 31 στη Χίο). Από την αρχή του μήνα μέχρι σήμερα, στα νησιά του βόρειου Αιγαίου ήρθαν 2.241 πρόσφυγες και μετανάστες, 1.254 στη Λέσβο, 368 στη Χίο και 619 στη Σάμο.

Την ίδια ώρα, τα 25.197 άτομα έφτασε ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Αναλυτικότερα, στη Λέσβο ήταν 11.943 (9.866 στο ΚΥΤ της Μόριας που έχει χωρητικότητα 3.000 ατόμων), 3.385 στη Χίο (3.083 στο τοπικό ΚΥΤ που χωρά 1.014 άτομα), 1.529 στη Λέρο (1.319 στο τοπικό ΚΥΤ που χωρά 860 άτομα), 2.994 στην Κω (2.443 στο ΚΥΤ που χωρά 816 άτομα) και 5.226 στη Σάμο (4.944 στο ΚΥΤ που έχει χωρητικότητα 648 ατόμων).

Στο μεταξύ, η δευτεροβάθμια εξέταση των αιτημάτων διεθνούς προστασίας αποτελεί υποχρέωση, που απορρέει από το ευρωπαϊκό κοινό σύστημα ασύλου και ως εκ τούτου «δεν δύναται να καταργηθεί από τον εθνικό νομοθέτη χωρίς να τίθενται ζητήματα συμβατότητας των ελληνικών ρυθμίσεων με το ενωσιακό δίκαιο». Αυτό επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το Προσφυγικό. Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ανακοινώθηκε «η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε».

INTIME NEWS

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Πολύ μακριά από τις ανάγκες των πληγέντων

Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται αύριο Τετάρτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον επικοινωνιακό τίτλο «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατ. Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018».

Χτες ολοκληρώθηκε η διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις. Η μία αφορούσε την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων και η δεύτερη την ψήφιση επί της αρχής και τη συζήτηση επί των άρθρων. ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την ψήφο τους στην Ολομέλεια, ενώ ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 ψήφισαν υπέρ.

Κατά τη συζήτηση με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς, από τους εκπροσώπους των συλλόγων των πληγέντων επιβεβαιώθηκε ότι ένα χρόνο μετά, τα προβλήματα παραμένουν στο ακέραιο και οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν δίνουν ουσιαστική ανάσα στους ανθρώπους αυτούς, που εξακολουθούν να μετρούν πληγές.

Στη διάρκεια της συζήτησης επί των άρθρων, ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Ταγαράς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πιλοτικό», ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης υπερασπίστηκε το πλαίσιο της ΕΕ όσον αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, επιφυλάχθηκε για την ψήφο του στην Ολομέλεια, ενώ ανέδειξε τα όσα αναφέρθηκαν από τους φορείς των πληγέντων, ότι ένα χρόνο μετά δεν είδαν καμία επίλυση των προβλημάτων τους και ότι η ΠΝΠ που κυρώνεται με το νομοσχέδιο υπαγορεύτηκε κυρίως από επικοινωνιακούς λόγους.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο μεταθέτει την ευθύνη του κράτους «αφενός σε μία εταιρεία, μη κερδοσκοπική εταιρεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε έργα και υποδομές, αφετέρου, όσον αφορά το ειδικό χωρικό σχέδιο, στο ΤΕΕ, και όλα αυτά στο όνομα της επιτάχυνσης διαδικασιών». Ωστόσο, έκανε σαφές ότι «η ταχύτητα για την αποκατάσταση των πληγέντων είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και εξασφάλισης των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων και κονδυλίων». Ομως τέτοια αποφασιστικότητα ούτε έδειξε πριν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε δείχνει η σημερινή της ΝΔ.

Το χειρότερο και πιο επικίνδυνο, τόνισε, είναι ότι το νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση «πιλοτικό». Και πρόσθεσε πως ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση στο τι ποσά θα διαχειριστεί η εταιρεία από τον Ειδικό Λογαριασμό, ούτε έχει γίνει απολύτως σαφές τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, αν τελικά δηλαδή θα πληρωθεί η απαλλαγή των πυρόπληκτων από τον Λογαριασμό, ο οποίος βέβαια είχε συσταθεί για άλλους σκοπούς.

Ειδική αναφορά έκανε για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τους εγκαυματίες, ζητώντας να απαντηθεί γιατί προβλέπεται η κατηγοριοποίησή τους και τι σημαίνει αυτό. «Εμείς θεωρούμε ότι η πρόβλεψη που πρέπει να υπάρχει για περίθαλψη και μέριμνα, πρέπει να είναι χωρίς λογικές κατηγοριοποίησης», σημείωσε.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Αποκλείονται παιδιά ΑμεΑ από δομές δημιουργικής απασχόλησης

Καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Την ανάλγητη πολιτική του δήμου Βόλου απέναντι στα παιδιά με αναπηρίες και στις οικογένειές τους καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου.

Πιο συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή Βόλου πήρε απόφαση να προχωρήσει σε κλήρωση για την επιλογή 6 παιδιών από τα 11, για τα οποία έκαναν σχετική αίτηση οι οικογένειές τους να φιλοξενηθούν στα προγράμματα του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του δήμου Βόλου. Η απόφαση της δημοτικής αρχής Βόλου αναδεικνύει τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, ώστε να μην μπορεί να φιλοξενήσει στις δομές της άλλα 5 παιδιά με αναπηρίες. Αποδεικνύει την έλλειψη χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης προκειμένου να υλοποιήσει τις απαραίτητες υπηρεσίες, προσφέροντας το κατάλληλο δημιουργικό - εκπαιδευτικό περιβάλλον για τα παιδιά αλλά και καλύπτοντας τις ανάγκες των οικογενειών τους.

Η ανακοίνωση σημειώνει πως είναι τεράστιες οι ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει την ίδια πολιτική από εκεί που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν περιστασιακά και ανεπαρκώς να καλύπτουν κοινωνικές και παιδαγωγικές ανάγκες, ανάλογα με τα κάθε είδους προγράμματα που "τρέχουν", χωρίς σε καμία περίπτωση να ανταποκρίνονται στις πραγματικές απαιτήσεις των λαϊκών οικογενειών για την κάλυψη των μορφωτικών - παιδαγωγικών δικαιωμάτων των παιδιών τους. Η υποχρηματοδότηση, η απαράδεκτη κατάσταση στις σχολικές υποδομές και στην Προσχολική Αγωγή, ο εξαναγκασμός χιλιάδων οικογενειών να πληρώνουν τροφεία, η παντελής έλλειψη υποδομών για την πλήρη κάλυψη αναγκών ΑμεΑ (ΚΔΑΠ, Τμήματα Ενταξης, κάλυψη της Παράλληλης Στήριξης, Κέντρα Διάγνωσης - Υποστήριξης, ΚΕΣΑΜ κ.ά.) οδηγούν σε απόγνωση χιλιάδες γονείς».

Η ανακοίνωση αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής Βόλου, η οποία αποδέχεται πλήρως την απαράδεκτη αντιπαιδαγωγική πολιτική, τη διαχειρίζεται αδιαμαρτύρητα και τη στηρίζει, αδιαφορώντας για την ανάγκη στήριξης ιδιαίτερα των οικογενειών ατόμων με αναπηρίες. Είναι στην ίδια πλευρά με τις άλλες δήθεν αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες στηρίζουν και στηρίζονται από τα κόμματα που κυβέρνησαν, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), τον ΣΥΡΙΖΑ, που υπηρέτησαν και υπηρετούν την καπιταλιστική ανάκαμψη, διοχετεύοντας κεφάλαια στους επιχειρηματικούς ομίλους, μειώνοντας τη χρηματοδότηση στην κοινωνική πολιτική στην παιδεία, στην κάλυψη των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων. Αποτελεί πρόκληση η στάση της δημοτικής παράταξης «Μαζί για το Βόλο», του ΣΥΡΙΖΑ, που θυμήθηκε τώρα τις ανάγκες των οικογενειών ΑμεΑ, κάνοντας δήθεν αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή Βόλου. Οπως αποτελεί πρόκληση και η στάση της δημοτικής αρχής να μην μπορεί δήθεν να στηρίξει τα ΚΔΑΠ για άλλα 5 παιδιά με αναπηρίες, όταν μοιράζει εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Η ανακοίνωση καταλήγει πως σήμερα είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των δήμων, ώστε να στήσουν άμεσα και τις αντίστοιχες δημοτικές δομές για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και ΚΔΑΠ, που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών. Αποτελεί άμεση προτεραιότητα να γίνει η μονιμοποίηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλων των εργαζομένων στις αντίστοιχες δομές, και να διατεθούν κονδύλια για την ανέγερση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών.

Περιοδείες του ΚΚΕ σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων
Στην Αττική

Σήμερα, Τρίτη:

-- Στις 9.30 π.μ., ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, θα επισκεφτεί το Τοπικό Συντονιστικό Κέντρων Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ) Μαλακάσας.

-- Στις 10 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί τη Δομή στο Σχιστό.

Την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη:

-- Στις 11 π.μ., ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, θα επισκεφτεί τη Δομή στον Ελαιώνα.

Στη Μυτιλήνη

Την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη, στις 8.30 π.μ., ο Κώστας Παπαδάκης μαζί με την βουλευτή νομού Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα θα επισκεφτούν το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων στον Καρά Τεπέ και στις 10.30 π.μ. το ΚΥΤ της Μόριας. Στη 1 μ.μ., ο Κ. Παπαδάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Λέσβιον».

Στη Σάμο

Την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη, η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, θα επισκεφτεί το hot spot του νησιού. Την ίδια μέρα, στις 3 μ.μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Σάμος».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org